jest, jest stres. Większy niż przed pierwszą randką w ciemno. Składniki: ciasto (prawie) według przepisu z Kukbuka 150 g daktyli suszonych 3/4 szklanki wody 200 g masła 170 g cukru 3 jajka 200 g mąki pszennej 3 łyżeczki kakao 1 łyżeczka sody oczyszczonej ¼ łyżeczki proszku do pieczenia krem masło orzechowe z 500 g fistaszków ( przepis tutaj ) 350 g serka mascarpone(...)wyrasta… Śmietanę ubijacie z cukrem pudrem, dodajecie łyżka po łyżce serek mascarpone, a potem znowu łyżka po łyżce – masło orzechowe, cały czas mieszając. Ciasto kroicie wzdłuż na pół, smarujecie jedną połówkę kremem, nakładacie drugą połówkę, znowu smarujecie kremem. Smarujecie nim również boki. Staracie się to robić równo, ale bez przesady. Posypujecie pestkami granatu i kakao. Zróbcie je kiedyś
GRUBY WAŁEKLemon curd to najsmaczniejszy krem, jaki można zjeść, Uwielbiam go i jeśli tylko gdzieś w kawiarni widziałam z nim ciasto to zawsze je kupowałam. Jest idealny do naleśników, deserów, ciast lub do wyjadania łyżeczką prosto ze słoiczka heheh. Myślę, że jeśli jeszcze nigdy go nie jadłeś to pokochasz ten idelany balans między słodkim a kwaśnym. Przepis na LEMON CURD
SMYKWKUCHNIWitam Kochani, dziś zapraszam na popularne ciasto kopiec kreta, ale w wersji deseru. Podawane w pucharkach. Składa się z biszkoptu nasączonego kawą, bananów, kremu z kawałkami czekolady. Całość posypana jest pokruszonym biszkoptem. Deser super wygląda i jest pyszny. Polecam i zapraszam SKŁADNIKI *z podanych proporcji wyszło mi około 8 pucharków KAKAOWE CIASTO -5 jajek -3/4 cukru(...)łyżek oleju -10 łyżek wody -1,5 szkl mąki pszennej tortowej KREM -750ml smietany 36% -50g czekolady mlecznej lub deserowej -3/4 szkl cukru pudru DODATKOWO -ok 3-4 duże banany -2 łyżki kawy rozpuszczalnej -2 łyżki cukru -1,5 szkl wody Ciasto kakaowe ***pieczenie ciasta można pominąć i użyć kakaowych biszkoptów lub herbatników. Jajka
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po krokuprzejdzie słodyczą namoczonych śliwek i tym naponczujecie biszkopt. Jeśli chodzi o ciasto to postawiłam na niezawodny biszkopt rzucany z tego przepisu ( klik ). Dostosowałam tylko proporcje pod większą formę. Tortownica 26 cm Składniki: Biszkopt: 6 jajek 1 szklanki drobnego cukru do wypieków 3/4 szklanki mąki 1/3 szklanki kakao Krem: 500 ml śmietany kremówki 500 g mascarpone 200 g czekolady deserowej(...)stopni przez około 35-40 minut. Gorące ciasto wyjąć z piekarnika i z wysokości 40 cm upuścić je na podłogę (w formie). Gdy wystygnie wyjąć ciasto z formy i przekroić na 3 blaty. Krem: Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej i przestudzić. Do miski wlać kremówkę, dodać mascarpone, śmietan fix i cukier puder. Całość dokładnie wymieszać aż powstanie jednolity krem. Wówczas
My simple kitchenczas miksując.Wsypujemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i kakao. Następnie dolewamy mleko. Miksujemy do połączenia składników. Ciasto wylewamy do tortownicy (26cm) wysmarowanej margaryną i obsypanej grysikiem. Pieczemy 40 minut w temperaturze 180st. Studzimy i rozcinamy na 2 blaty. Krem: 250 ml mleka gotujemy z cukrem i cukrem waniliowym, po chwili dodajemy olej. Jajka miksujemy(...)resztą mleka, mąką ziemniaczaną i mąką pszenną. Dodajemy do gotującego się mleka, cały czas energicznie mieszając, aż powstanie gęsty budyń. Krem lekko studzimy, następnie dodajemy drobno posiekane krakersy i dokładnie mieszamy. Masę wykładamy na dolny blat ciasta przykrywamy drugim blatem, lekko dociskamy. Wkładamy do lodówki na godzinę. Karmel: Masło, cukry i miód podgrzewamy i gotujemy około 5 minut. Dodajemy
Gotowanie moimi oczamipowidła śliwkowe, a orzeszki dopełniają smaku. Ciasto smakuje najlepiej po 2-3 dniach z gorącą herbatą ... mniam ... SKŁADNIKI Ciasto miodowe: 3,5 szkl. mąki, 1 kostka masła, 3/4 szkl. cukru, 2 łyżeczki sody, 3 łyżki miodu, 2 jajka, 2 łyżki śmietany Krem kajmakowy: 200 g masła, 400 g masy kajmakowej, 1 łyżeczka kawy mielonej Skworcu Masa śmietanowa(...)orzechy arachidowe do dekoracji , polewa czekoladowa WYKONANIE Ciasto miodowe: Z podanych składników zagniatamy ciasto, dzielimy na 3 części. Ciasto wykładamy do 3 foremek o wymiarach 38x22 cm. Na pieczemy 10 min w 180 stopniach, studzimy, po wystudzeniu nasączamy herbatą. Krem kajmakowy: masło ucieramy dodajemy 2/3 kajmaku, dodajemy kawę. Masa śmietanowa: cukier mieszamy z fixem, śmietanę ubijamy na sztywno, dodajemy
słodki bratekbazie. Babeczki o dość "sypkich" spodach których serce stanowi czysty kajmak. Idealnie komponują się z wilgotnym delikatnym, rozpuszczającym się w ustach śmietanowo-kajmakowy kremem posypanym orzechami i polanym niczym innym jak... kajmakiem. Babeczki Kajmakowe - Składniki: Ciasto: 2 jajka 200 g mąki 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 85 g masła (w temperaturze pokojowej) 175 g brązowego cukru cukier waniliowy(...)mleka szczypta soli ok. 150 g kajmaku Krem: 400 ml schłodzonej śmietanki kremówki (30%) 2 fixy do ubijania śmietany ok. 140 g kajmaku Dekoracja: ok. 2 łyżki kajmaku do polania ok. 50 g drobno pokrojonych orzechów włoskich lub migdałów Babeczki Kajmakowe - Sposób przygotowania: Ciasto: Mąkę przesiewamy wraz z proszkiem do pieczenia, dodajemy sól. W osobnym naczyniu ucieramy masło
Słodka Stronadokładkę, to tort jabłkowy, zupełnie nie mdły, kwaskowy. Taki też jest torcik rabarbarowy, który dzisiaj proponuję. Przepis jest trochę mój, trochę sięgam do starego zeszytu "Ciasta domowe", według tamtejszego przepisu przygotowałam krążki niby biszkoptowe, krem powstał o tak, bo jakoś musiał. Ale połączenie jest zacne. Róbcie póki jeszcze rabarbar jest! Dzisiejsza propozycja nie jest najprostsza, ale warto! Na początek trzeba(...)Leciutko dociskam wszystkie jeden po drugim. Ostatni, wierzchni pozostaje bez kremu. Można go ozdobić w dowolny sposób. Polewą lub zwyczajnie posypując cukrem pudrem, ja tak zrobiłam. Ozdobę stanowią wzorki cynamonowe, mogą też być ze słodkiego kakao. Teraz torcik ląduje w lodówce, najlepiej na kilka godzin. Po tym czasie ciasto ponownie zmięknie dzięki musowi, kroi się idealnie. Jestem bardzo zadowolona
I tu będę miała takie tenastanie na nie czas. Zastanawiałam się co przyrządzę z nich w tym sezonie i padło właśnie na tartę – z delikatnym kremem o migdałowym smaku. To był dobry wybór, bo migdały świetnie pasują do fig i kruchego ciasta. Jeśli nie lubimy fig, świetnie w ich zastępstwie sprawdzą się np. gruszki. Tarta fajnie się prezentuje i sprawdzi się zarówno do popołudniowej(...)chłodzimy przez co najmniej 3 godziny w lodówce, aż krem migdałowy zastygnie. * Ja kupuję 100 g płatków migdałowych (tyle jest potrzebne do całego ciasta) i mielę w malakserze Post Tarta z figami i kremem migdałowym pochodzi z bloga Poezja smaku
Poezja smakutortownicy, piec w temperaturze 160-170 stopni przez ok. 45-40 min. Podobno trzeba gorące ciasto upuścić z wysokości ok. 60 cm na podłogę. Ja tego nie robię jeszcze z racji początkowego cukiernika. Składniki na krem: 150 g białej czekolady 200 ml śmietanki 30 % ok. 80 g serka mascarpone dodatkowo: dżem porzeczkowy, owoce(...)składników ponchem. Na pierwszy okrąg wyłożyć krem z mascarpone, przykryć kolejnym, przełożyć dżemem, przykryć kolejnym i wierzch przykryć kremem. Udekorować wg uznania. Pamiętajcie!!! Używając żywych kwiatów na tort owińcie je w folię spożywczą, żeby nie dotykały ciasta, chyba że są to jadalne kwiaty. Na pierwszej fotografii zrobiłam polewę z białej czekolady, na kolejnej fotografii krem
pieprzny smaczekdostatkiem, więc nie było co zwlekać. Przygotowałam ciasto, które mną samą w smaku zachwyciło :) Wybaczcie, że to powiem, ale wyszedł pyszny! Zresztą, po co mówić, jak to widać 😝 Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE Składniki na formę 24x36cm: 1 duże opakowanie herbatników (ok 75 sztuk) Krem budyniowy: 750ml mleka 2 budynie waniliowe 5 łyżek cukru(...)mascarpone President 200ml słodkiej 30% śmietanki 3 łyżki cukru pudru 3 łyżeczki żelatyny 40ml wody 1 galaretka wiśniowa rozpuszczona w 300ml wody Sposób przygotowania: Formę w której będziemy przygotowywać ciasto wykładamy papierem do pieczenia lub folią spożywczą. Układamy pierwszą warstwę herbatników. ⅔ mleka gotujemy z cukrem, w pozostałej części rozpuszczamy proszki budyniowe. Wlewamy na gotujące się mleko, a gdy zgęstnieje dorzucamy
Kuchnia w czekoladzieCiasto jest niesamowicie pyszne i dość proste w przygotowaniu. Kakaowy biszkopt nasączony kawą oraz przełożony kremem z masą krówkową i mnóstwem chrupiącego, prażonego w karmelu słonecznika tworzy naprawdę doskonałe połączenie. Całość wbrew pozorom nie jest jest przesłodzona, lecz taka w sam raz! Koniecznie spróbujcie, a zapewniam, że jeszcze nie raz wrócicie do tego przepisu. Polecam! (Forma o wymiarach(...)formie, nasączyć połową kawy i wyłożyć 3/4 masy. Całość przykryć drugim blatem biszkoptowym, nasączyć oraz rozsmarować na nim pozostały krem. Wierzch równomiernie posypać resztą prażonych pestek. (W skrócie: biszkopt - nasączenie - 3/4 masy - biszkopt - nasączenie - 1/4 masy - prażony słonecznik.) Gotowe ciasto wstawić do lodówki. W przepisie użyłam masy krówkowej Helio
Di gotujegęste płótno. Nalewka najlepiej smakuje po roku czasu, pije się ją o temp. 8- 10 ºC. Wiśnie, oczywiście uprzednio wydrylowane zawsze wykorzystuję do ciast, szczególnie dobrze smakują we wszelakich tortach z czekoladowymi kremami, bardzo prosto można je wykorzystać również do tarty, wykładamy wiśnie na spód, zasypujemy cukrem, zalewamy galaretką i mamy proste ciasto z dodatkiem alkoholu
Kuchenne aromatytemperaturze 160 – 170 st. około 30 - 40 minut ( do tzw. suchego patyczka), bez teroobiegu. Gorące ciasto wyjmujemy z piekarnika, opuszczamy je w formie na podłogę z wysokości ok. 30 cm. Odstawiamy do ostygnięcia. Po ostygnięciu kroimy na 3 blaty. Malinowy krem do przełożenia: Składniki: 200 ml śmietany kremówki 250 g serka mascarpone 1 szklanka malin (mogą być(...)środka wykładamy tężejącą galaretkę. Przykrywamy trzecim blatem tortu i również delikatnie go nasączamy. Delikatnie zdejmujemy obręcz (można pomóc sobie nożem,oddzielając ciasto od boków tortownicy czy obręczy). Boki i wierzch tortu smarujemy kremem z kremówki i mascarpone. Ozdabiamy. Do ozdoby: małe bezy (upiekłam kilka dni wcześniej) owoce (maliny, borówki) brokat jadalny
bistro mamablaszce wyłożonej papierem. Upiec ok.15 min w temp. 180 st. 2) BEZA 4 białka 15 dag cukru 20 dag kokosu Ubić bezę, wyłożyć na pierwsze ciasto Piec kolejne 15 min. 3) KREM 1/2 litra mleka 1 budyń śmietankowy 1 jajko 1/2 szklanki cukru pudru kostka masła 10 dag posiekanych orzechów Wykonać krem budyniowy. Można oczywiście zastosować własny wypróbowany sposób(...)krem budyniowy. Wymieszać go z orzechami. Wyłożyć na wystudzone ciasto. 4) BISZKOPT 4 jajka 4 łyżki cukru 2 łyżki mąki 2 łyżki kakao 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Wystudzony biszkopt położyć na krem. 5) POWIDŁO 6) KREM ŚMIETANOWY 1/2 litra śmietany 30% 1 łyżeczka żelatyny 2 łyżki cukru pudru Ubić śmietanę, dodać cukier oraz żelatynę namoczoną w niewielkiej ilości
Praktyczna pl