Trzy warstwy herbatników przełożone kremem kokosowo budyniowym utartym z masłem i polewą z białej czekolady. Czy może być coś pyszniejszego? A do tego ciasto powstało przez całkowity "przypadek" z godnie z ideą #zerowaste Po zrobieniu likieru kokosowego nie miałam serca wyrzucać tych wiórek gdyż one ciągle tak pięknie pachniały, postanowiłam wygotować je z mleku, później wpadłam na pomysł budyniu
Życie zaczyna się w kuchnipokombinować i przełożyłam musem truskawkowym ten tzw.puch. Jedząc ma się wrażenie jakby sezon truskawkowy już się zaczął. I oto właśnie chodziło. Składniki: ciasto 170-200 g herbatników 3/4 kostki masła 100 g białej czekolady krem 600 ml śmietany 30-36 % 300 g białej czekolady 1-2 łyżki cukru pudru 2 łyżki żelatyny mus truskawkowy(...)truskawek 2 galaretki truskawkowe pół szklanki wody Wykonanie: ciasto Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Masło rozpuścić w rondelku. Herbatniki rozkruszyć bardzo drobno. Czekoladę, masło i herbatniki dokładnie połączyć wyłożyć dno tortownicy mocno dociskając. Odstawić do lodówki na około godzinę. krem 100 ml. śmietany podgrzewać w rondelku razem z czekoladą. Ostudzić. Żelatynę rozpuścić /namoczyć w kilku łyżkach zimnej przegotowanej
Pysznie & PięknieBardzo delikatne kruche babeczki o smaku orzechów i kawy z dwoma kremami – czekoladowym i maślanym. Ich przygotowanie jest proste i jedynie wylepianie foremek ciastem zajmuje trochę czasu. Składniki na około 20 babeczek: 400 g mąki pszennej 35 g zmielonych orzechów włoskich 110 g brązowego cukru 220 g masła 1 żółtko 1 łyżeczka kawy szczypta soli Składniki na krem maślany(...)minut. Dzięki schłodzeniu ciasto będzie kruche, delikatne i nie skurczy się w pieczeniu. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180 stopni C (grzałka góra-dół). Foremki układamy na dużej aluminiowej blaszce. Babeczki pieczemy około 20-25 minut. Po wyciągnięciu z piekarnika i przestudzeniu każdą foremkę odwracamy i lekko ściskamy brzegi. Ciasteczka same z nich wyskoczą. Przed nałożeniem kremów babeczki całkowicie studzimy. Przygotowanie
Trzeci talerzczęści. Banany kroję w niezbyt grube plasterki. Pierwszą część masy wylewam na delicje, układam plasterki banana i warstwę herbatników, powtarzam czynność. Następnie wylewam pozostały krem, układam banany i zalewam tężejącą galaretką. Ciasto chłodzę około 12 godzin (najlepiej pozostawić w lodówce
JejKuchniawnioski z tego cukierniczego eksperymentu: babeczki są mięciutkie, lekko wilgotne i naprawdę pyszne, ale jak to bywa z ciastem z dodatkiem musu ze świeżych owoców po wyciągnięciu z pieca i ostudzeniu lekko opadają. Idealnie zatem pasowałyby do nich duże różyczki z kremu. Krem z dodatkiem kiwi okazał się jednak totalną klapą (jeśli ktoś z Was wie jak to zrobić, żeby(...)upewnić się czy napewno są upieczone za pomocą drewnianego patyczka do szaszłyków. Wystarczy wbić go w środek, po wyciągnięciu nie powinien mieć przyklejonego surowego ciasta. Czas, kiedy babeczki są w piecu możemy wykorzystać na przygotowanie kremu, np. śmietankowego . Gotowy krem nakładamy na babeczki, kiedy zupełnie ostygną. Dekorujemy plasterkami kiwi. Smacznego! ciastkożercy
Ciastkozercycukru 150 g masła 3 jajka 1 łyżka kako ok 6 posiekanych ciasteczek oreo Składniki na krem: 200 g śmietanki 30% 250 g serka mascarpone 1 cukier wanilinowy 2 ciasteczka oreo posiekane bardzo drobno (tak, żeby zrobił się z nich pyłek) Wykonanie ciasta: Masło utrzeć z cukrem, dodać jajka, następnie mąkę z proszkiem do pieczenia, solą oraz kakao. Wszystko zmiksować(...)masę. Na koniec dodać posiekane ciasteczka i delikatnie wymieszać łyżką. Gotowym ciastem wypełnić foremki do ok 2/3 wysokości. Nie należy przesadzić z ilością ciasta, ponieważ sporo urośnie. Piec ok 20 minut w temperaturze 180*C. Wykonanie kremu: Śmietankę ubić na sztywno, następnie dodać mascarpone z cukrem wanilinowym i miksować jeszcze chwilkę. Na koniec dodać pokruszone ciasteczka i wymieszać dokładnie
The Sweet DamselPowinien wyjść puszysty krem o konsystencji pewnego serka na "A", który cudownie lekko rozsmarowuje się np. na świeżo upieczonych bułeczkach drożdżowych (przepis na uniwersalne ciasto drożdżowe tutaj ). Do tego szklanka mleka użytego do produkcji kremu (albo nawet 2 bo jest pyszne!) i super śniadanie/drugie śniadanie/kolacja gotowe. Kremu oczywiście zostaje, spokojnie można go używać jeszcze przez
Wegański blog WSZYSTKO JEST W GŁOWIEmasła 60 g cukru skórka z jednej cytryny 1 łyżka ekstraktu waniliowego 1 łyżka rumu 1 opakowanie cukru wanilinowego 800 g smalcu do smażenia mąka do podsypania Krem waniliowy: 1 / 2 l mleka 6 łyżek cukru 1 opakowanie cukru wanilinowego 1 budyń waniliowy 1 / 2 szklanki śmietanki kremówki 2 łyżki rumu (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie Pączki: Wszystkie składniki powinny być(...)oraz cukrem wanilinowym ubić na puszystą, białą masę. Masło rozpuścić, przestudzić. Cytrynę sparzyć, zetrzeć skórkę. Do dużej miski przesiać resztę mąki, wlać rozczyn, wymieszać drewnianą łyżką, dodać masę jajeczną. Ciasto wyrabiać ręczne przez 15-20 minut, powinno być gładkie i odchodzić od ręki. Dodać roztopione masło, skórkę z cytryny, ekstrakt waniliowy i rum, zagnieść do połączenia się składników. Przykryć bawełnianą
niecodziennikparyUwaga: z tego przepisu wyjdzie 13 cupcakes, z proporcji na krem można udekorować tylko 7 cupcakes. Jeśli chcecie udekorować wszystkie to trzeba podwoić składniki kremu. Ubić śmietanę z cukrem, jak osiągniemy konsystencję ciasta naleśnikowego dodać porcjami mascarpone a potem likier. Tak ja ubijałam i było dobrze, nigdy nie ubijałam mascarpone ze śmietaną. Zostawić babeczki w papilotkach, poczekać(...)ostygną, ja je zrobiłam wieczorem a skończyłam rano. Każdą babeczkę naciąć stożkowo, tzn wyciąć taki lejek, wyciągnąć wycięte ciasto, środek każdej babeczki nasączyć kawą i posmarować ubitym kremem. Ja dałam tak sporo tego kremu, następnie za-nużyć w kawie kapelusik i przykryć babeczkę. Udekorować pozostałym kremem według gustu. Całość posypać kakao. Przechowywać w lodówce. Smacznego
Mia Cucina Sofietapyszną babkę marmurkową na białkach. Mi właśnie nazbierało się trochę białek, więc postanowiłam upiec z nich jakieś pyszne ciasto. Od kilku dni miałam smak na ciasto marmurkowe, takie tradycyjne, bez udziwnień, żadnych kremów, tylko z polewą czekoladową, takie pyszne i wilgotne. Postanowiłam więc połączyć te dwa fakty i upiekłam dziś z rana babkę marmurkową na białkach. Miało być bez udziwnień(...)mąkę do piany i mieszałam łyżką do połączenia składników. Gdy mąka się połączyła z białkami, dodałam olej i znów wymieszałam do połączenia. Na koniec dolałam mleko i znów wymieszałam ciasto do połączenia składników. Wymieszane ciasto podzieliłam na trzy równe części. Do jednej części dodałam kakao i wymieszałam do uzyskania jednolitego ciemnego ciasta. Do drugiej części dodałam przyprawę do piernika
Waniliowe Improwizacjedużo mleka w proszku, dlatego u mnie pojawiło się go mniej. Dzięki czemu jest ono mniej wyczuwalne. Ciasto najlepiej zrobić min 24 godziny przed podaniem. Jak dla mnie ciasto to było bardzo smaczne i z pewnością do tego przepisu powrócę. Składniki (na kwadratową blachę 24x24 cm): * biszkopt: - 4 jajka -1/2 -2/3 szklanki cukru - 2/3 szklanki mąki(...)blat biszkoptu. Nasączyć go ponczem i wyłożyć połowę masy. Na masę położyć, namoczone biszkopty. Oprószyć kakao. Następnie położyć drugi blat biszkoptu. Nasączyć go ponczem. Wyłożyć pozostały krem. Następnie namoczone biszkopty i oprószyć kakao. Ciasto włożyć do lodówki na całą noc. Smacznego! * przepis pochodzi z bloga 'Gotuję bo lubię
CookYourselfLidlu widuję świeże maliny, które też by się nadały. Z podanych składników wyszły mi dwie porcje mini babeczek czyli 24 sztuki. Składniki na ciasto + truskawki, serek mascarpone lub gęsty serek homogenizowany do dekoracji, krem czekoladowy (u mnie Nutella) Jak zrobić mikołajowe brownie? Do miski przekładamy połamaną na kawałki czekoladę, masło i kakao. Rozpuszczamy w kąpieli wodnej (tzn. kładziemy miskę(...)minut w piecu, jeśli całą blaszkę będzie potrzebować 20 – 25 minut. W czasie kiedy ciasto jest w piecu myjemy truskawki i przekładamy na czystą ściereczkę, żeby przeschły. Odcinamy szypułki. Po upieczeniu odstawiamy babeczki do ostudzenia, kiedy nie są już gorące smarujemy je kremem czekoladowym (u mnie Nutella) i przyklejamy truskawki. Gotowe babeczki udekorowałam serkiem mascarpone wymieszanym z cukrem pudrem
Ciastkozercyserka mascarpone i śmietany kremówki. Składniki na 2 tarty o średnicy około 18 cm lub 1 o średnicy 27 cm Na ciasto: 250g mąki (1,5 szklanki) 2 żółtka 125g miękkiego masła 0,5 szklanki cukru Szczypta soli Krem: 125g serka mascarpone (1/2 opakowania) 180g śmietany kremówki (30 lub 36%) 1,5 łyżki masła orzechowego 1-2 łyżki cukru pudru(...)300g masy kajmakowej (u mnie o smaku orzechowym) Orzeszki ziemne (użyłam niesolonych) Polewa: 80g gorzkiej czekolady 1 łyżka oleju 2-3 łyżki mleka Przygotowanie: Z podanych wyżej składników zagnieść ciasto. Zawinąć w folię spożywczą i wstawić na 20-30 minut do zamrażalnika lub 1 godzinę do lodówki. Następnie wyjąć, rozwałkować. Rozwałkowane ciasto wyłożyć w foremkach uprzednio wysmarowanych tłuszczem i posypanych
Fabryka pomysłówgotowany. Jak pewnie pamiętacie robiłam już taki Sernik gotowany z orzechami i Sernik gotowany z truskawkami. Tym razem stawiam na jesienną wersję! Takie ciasto nie wymaga pieczenia i jest fantastycznym pomysłem do popołudniowej kawki. Delikatny krem serowy przełożony herbatnikami i pokryty prażonymi jabłkami sprawia , że ciężko oderwać się od talerza. Koniecznie wypróbujcie! Polecam! SKŁADNIKI: ( 22 x 24 ) * ser biały(...)mieszając, a następnie wylewamy na herbatniki. Przykrywamy kolejną warstwą herbatników. Obrane jabłka kroimy w kostkę, podlewamy odrobiną wody i prażymy do miękkości. Do gorących wsypujemy galaretki, mieszamy, wylewamy na ciasto, pokrywamy resztą herbatników. Odstawiamy do lodówki na kilka godzin. Smacznego! Pozostałe serniki gotowane na blogu
Ostra na Słodkodużo mleka w proszku, dlatego u mnie pojawiło się go mniej. Dzięki czemu jest ono mniej wyczuwalne. Ciasto najlepiej zrobić min 24 godziny przed podaniem. Jak dla mnie ciasto to było bardzo smaczne i z pewnością do tego przepisu powrócę. 'oszukane tiramisu na serku homogenizowanym' Składniki (na kwadratową blachę 24x24 cm): * biszkopt: - 4 jajka -1/2 -2/3 szklanki cukru(...)blat biszkoptu. Nasączyć go ponczem i wyłożyć połowę masy. Na masę położyć, namoczone biszkopty. Oprószyć kakao. Następnie położyć drugi blat biszkoptu. Nasączyć go ponczem. Wyłożyć pozostały krem. Następnie namoczone biszkopty i oprószyć kakao. Ciasto włożyć do lodówki na całą noc. Smacznego! * przepis pochodzi z bloga 'Gotuję bo lubię
CookYourself