ciasto z kremem - 19224 przepisów (strona:554/1282)

Kruche babeczki na małe smuteczki 165

niezadowolone z powodu tego, chwilowej rozłąki z rodzicami i braku atrakcji u cioci. Wymyśliłam, że zrobimy wspólnie babeczki. W lodówce chłodziło się już ciasto zagniecione wcześniej, więc szybko wylepiłam nimi foremki i upiekłam oraz przygotowałam puszysty krem. Później już wspólnie zabrałyśmy się do napełniania babeczek i dekorowania ich kolorowymi posypkami. Dziewczynki były bardzo zadowolone, na ich umorusanych w kremie buziach(...)szybko zagniatamy ciasto (jeśli klei się do rąk dodajemy jeszcze trochę mąki). Chłodzimy w lodówce przez co najmniej godzinę. Następnie wylepiamy ciastem foremki do babeczek (tym razem metalowe) i pieczemy w 180 st. C na złoty kolor. Krem: 3 białka sok z 1/2 cytryny 1 1/2 szkl. cukru 1 szklanka wody 1 łyżka octu kolorowe posypki do dekoracji ( użyłam kuleczek

Cynamonowe szczęście
Ciasto orzechowo-kakaowe z kremem 187

jajek 3/4 szklanki cukru 30 dkg orzechów włoskich mielonych 4 łyżki bułki tartej 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia Ciasto kakaowe: 5 jajek pół szklanki cukru 3 łyżki mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki kakao Krem: 2 szklanki mleka 3/4 szklanki cukru 2 łyżki cukru waniliowego 2 łyżki mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 2 jajka(...)stopniowo dodajemy cukier , a następnie po jednym żółtku, na koniec dajemy mąkę, kakao i proszek do pieczenia, delikatnie mieszamy. Ciasto wykładamy na formę o wymiarach 23x38 cm i pieczemy około 20 minut w temp. 180 stopni do suchego patyczka. 3. Krem: z mleka odlewamy pół szklanki i mieszamy w nim mąkę pszenną, ziemniaczaną i jajka na jednolitą masę. Pozostałe mleko

Kuchnia u Bietki
Ciasto ze śliwkami i kremem budyniowym. 119

śmiało można zastąpić je innymi owocami. Ciasto jest bardzo słodkie, więc warto pamiętać, aby owoce były lekko kwaśne, co zrównoważy nam smak. Przepis Składniki: Spód: 250 g miękkiego masła 250 g cukru 2 opakowania cukru waniliowego 5 jajek 250 g mąki 140 g zmielonych migdałów szczypta soli 2,5 opakowania proszku do pieczenia Krem budyniowy: opakowanie budyniu waniliowego(...)mamy już wszystkie części gotowe, wystarczy wyłożyć na dużą blachę. Najpierw wykładamy blachę papierem do pieczenia i wykładamy na niego spód. Na równo rozłożony spód wylewamy krem budyniowy. Rozkładamy owoce i posypujemy kruszonką. Ciasto na kruszonkę powinno bez problemu dać się pokruszyć w palcach. Ciasto wkładamy do rozgrzanego piekarnika. Całość pieczemy w temperaturze 180’C (termoobieg

KasiaiKrzysiu.pl
ATAIF – NALEŚNIKI Z KREMEM I ORZECHAMI – kuchnia egipska 218

proszkiem do pieczenia. Absolutnie nie będę Wam sugerować, który sposób jest najlepszy, ale jedynie zasugeruję: zróbcie, bo warto! Są przepyszne! Ja swoje nadziałam kremem budyniowym i prażonymi orzechami. Następnym razem spróbuję też pistacjowej wersji! Polecam! SKŁADNIKI: CIASTO: * mąka pszenna – 1 szkl * mąka pełnoziarnista – 0,5 skl * świeże drożdże – 13 g * cukier – 1 lyżka * mleko tluste(...)zbyt gęsta – dolewamy mleka. Dodajemy odrbinę wody różanej, mieszamy, chłodzimy w lodówce Z ciasta smażymy cieniutkie placuszki na delikatnie natłuszczonej patelni. Powinny być smażone tylko z jednej strony ( jeśli jednak chcecie przyspieszyć smażenie – smażcie z dwóch ). Schłodzone składamy sklejając jak pierożki, nadziewamy kremem, posypujemy prażonymi orzechami. Smacznego

Ostra na Słodko
TORT JEDNOROŻEC 149

mogę więc podzielić się z Wami przepisem i radami, które pomogą Wam w zrobieniu własnego jednorożca :). Na początek polecam do wysokiego tortu stabilniejszy biszkopt lub ciasto. Mój zwykły biszkopt nie do końca udźwignął ciężar kremów i dekoracji. Zwracajcie uwagę na jakość śmietanki. Ja dopiero przy musie wiśniowym zorientowałam się, że coś jest nie tak. Kremy w smaku wyszły pyszne

Słodki Pomysł
Piernik z kremem pomarańczowym 436

robiłam chyba w październiku, więc miałam prawo zapomnieć ;) Zapisujcie przepis, bo święta co raz bliżej ;) Składniki na blaszkę 28x19cm   Ciasto: 240g miodu 240g cukru 2 jajka 2 żółtka ½kg mąki tortowej 1 łyżeczka sody oczyszczonej Krem pomarańczowy: 5 dużych pomarańczy 1 tabliczka czekolady białej 2 budynie śmietankowe 2 galaretki pomarańczowe 150g masła Dodatkowo: 1 mały słoiczek powideł śliwkowych(...)Ciasto: Wszystkie składniki wyrabiamy na stolnicy, owijamy w folię spożywczą i pozostawiamy w lodówce na min. 24 godziny. Następnie dzielimy na 3 równe części, każdą wałkujemy (przez folię spożywczą, jak najmniej podsypując mąką) wykładamy spód blaszki wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiamy na 15 minut do piekarnika nagrzanego do 160⁰C. Każdą część najlepiej upiec osobno. Blaty piernikowe studzimy. Krem

Kuchnia w czekoladzie
Kora brzoskwiniowa 207

Przyznam szczerze to ciasto jest bardzo, bardzo pracochłonne, ale myślę, że jest godne nawet największego wysiłku. Biszkopt orzechowo - brzoskwiniowy, krem budyniowy z advokatem, mus brzoskwiniowy i galaretka, czego chcieć więcej? Jest to idealna propozycja dla zwolenników brzoskwini i orzechów, i zaspokoi nawet najbardziej wymagający gust:) Składniki: *Ciasto: 4 jajka 100 g drobno posiekanych orzechów 100 g mielonych orzechów(...)łyżka mąki tortowej 1 łyżka bułki tartej 2 połówki brzoskwiń (z puszki) *Krem budyniowy: 200 g miękkiego masła 700 ml mleka 3 żółtka 3/4 szklanki cukru 5 łyżek mąki ziemniaczanej 2 łyżki mąki pszennej 75 ml Advokatu *Mus brzoskwiniowy: 1 puszka brzoskwiń ( bez tych dwóch wyjętych do ciasta) 1 galaretka brzoskwiniowa lub pomarańczowa  250 ml wrzątku *Dodatkowo: 1 duże

Piekę, bo lubię
Ciasto CHATKA MIŁOŚCI, nie Baby Jagi ;) 2438

rumuńskich blogach, ale wkład serduszkowy to inwencja własna :) W oryginale chatka wygląda inaczej (można podpatrzyć np. tutaj lub wpisując w wyszukiwarce "prajitura cabana"), w kremie budyniowo-maślanym zatopione są kakaowe paluszki z ciasta półkruchego. Równie dobrze można je zastąpić podłużnymi biszkoptami. Odsyłam też do bardzo popularnego przepisu na blogu: Chatka Baby Jagi z masą serową . Składniki: 2 wafle tortowe(...)rozsmarować krem. Na jednym z nich na środku wetknąć wkład serduszkowy, a następnie pokryć go kremem - najwięcej nałożyć na górze, aby po złożeniu chatki nie było dziury. Pozostałe wafle przykleić do boków chatki, przełożyć na talerz, na którym będzie serwowana i polać dowolną polewą. Ciasto wstawić na kilka godzin do lodówki, najlepiej na całą

Domowa Cookierenka Agi
3x inspiracje maja: kopiec kreta, kotlety z grochu, wegańskie ciasto z pieczonymi burakami 131

1.Wegańskie ciasto "kopiec kreta" Biszkopt upiekłam taki , jak tu, a krem wg tego przepisu (dodałam do niego jeszcze sok z cytryny). Wszystko wyszło świetnie, ale trochę zmieniłam, zamiast tradycyjnego ciasta, powstało coś a’la tort, smak niezmieniony – ciasto smakuje obłędnie! Zdecydowanie warte czasu i uwagi. 2. Kotlety z grochu Trochę pracochłonne, ale bardzo smaczne. Jeśli macie zapasy, to warto

Qlinarnie i Qlinarnie
Szarlotka róża z migdałami 197

wierzch wylać przestudzony krem. Obieraczką do warzyw obrać jabłka tworząc jak najdłuższe paski, a z nich zwinąć różyczki i  ułożyć na kremie. W środki różyczek włożyć po kilka płatków migdałowych. Ciasto wstawić do piekarnika z termoobiegiem nastawionym na 180 stopni i piec 35 minut. Jabłka powiny być rumiane. Wyjąć, lekko przestudzić i posypać po wierzchu pudrem połączonym z cynamonem

Gosia gotuje
Cytrynowy krem- lemon curd 143

odkąd zrobiłam wersję na samych żółtkach, to już wiem, że jest to numer 1- gęsty, aksamitny, kremowy, bardziej esencjonalny i … dużo lepszy, po prostu! :)Krem ten ma szeroki wachlarz zastosowań- jako polewa do ciast, masa do przekładania np. biszkoptowych/bezowych blatów, dodatek do deserów, wypełnienie tart czy ciasteczek.Polecam!Proporcje na 300 ml kremu*:* żółtka- 3 szt.* cytryna- 3 szt. ( sok + skórka

Kraina Miodem Płynąca
Tort cytrynowy 88

cukru 5 łyżek mąki pszennej 4 łyżki mąki ziemniaczanej aromat cytrynowy 1 łyżeczka proszku do pieczenia 100 ml wody 100 ml oleju Szczypta soli Na krem 600 ml śmietnki 36 % 2 galaretki cytrynowe Skórka otarta z 1 cytryny Na poncz 1/2 szklanki soku z cytryny 1/2 szklanki wody 2 łyżki cukru Do dekoracji 180 g wafelków o smaku cytrynowym(...)cytryny Biszkopt: Białka oddzielić od żółtek. Żółtka ubić z cukrem dodając stopniowo pozostałe składniki. Białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli. Pianę z białek delikatnie połączyć z resztą ciasta. Dno tortownicy wyłożyć papierem, boki posmarować masłem i obsypać bułką tartą, aby ciasto mogła się "wspinać " po bokach tortownicy. Piec w 180 st bez termoobiegu przez 45-50 min. Zostawić

Krylowa Kuchnia
Słodkie orzeszki 409

wpadła mi w rękę foremka do wypieku ciasteczek w kształcie orzechów. Schowana w zakamarkach teraz dostała drugie życie :) Wypieczone chrupiące połówki łupinek orzecha i do tego słodki krem pysznie się uzupełniają Składniki : Ciasto: 4 szklanki mąki 1 margaryna  3 żółtka  1 cale jajko 2 duże łyżki jogurtu naturalnego  1 łyżeczka sody oczyszczonej rozpuszczona w łyżce octu Pół(...)masła 1,5 szklanki mleka w proszku pół szklanki zmielonych orzechów 1 paczka zmielonych herbatników Wykonanie : Ciasto : Wszystkie składniki ciasta zagnieść ,  formować małe kuleczki wielkości dużego orzecha laskowego . Wypiekać w foremce ok 2- 3 min z każdej strony. Krem : Mleko zagotować z cukrem , gorącym zalać masło i zmiksować , dodać mleko w proszku.  Odstawić w chłodne miejsce aby masa

Malinowa Kawiarenka
Rurki-świeczki z kremem budyniowym i karmelem 196

świeczek. Świetnie nadają się na wiele okazji: Świeta, Nowy Rok, Karnawał, czy zbliżające się Walentynki. Do zrobiena rurek użyłam kruchego ciasta, a nadzieniem jest budyń (crema pasticcera). Oczywiscie nadzienie może być inne: bita śmietana z serkiem marcarpone, ganache,  krem chantilly (crema pasticcera z bitą śmietaną), czy Wasz ulubiony krem do tortów. Szyku(...)całosci dodają sympatyczne karmelowe płomyki. Jak dla mnie, wprost wymażony deser na romantyczną kolację we dwoje) Pomysł, troszkę zmieniony z miesięcznika Cucina Moderna/12/2013. Rurki-świeczki z kremem budyniowym i karmelem Składniki na ciasto: 250 g mąki pszennej 80 g cukru pudru 150 g zimnego masła/margaryny 1 jajko cukier z wanilią 70 g grubo siekanych orzechów laskowych Składniki na krem

Mia Cucina Sofieta
pyszne ciasto kawowe bez pieczenia :-) 237

szklanki cukru -125g margaryny -125g masła -1 czubata łyżka kawy rozpuszczalnej typu crema (takiej jak pył) -2 płaskie łyżki mąki pszennej Przygotowanie ciasta rozpoczynamy od zrobienia budyniu, który będzie bazą kremu. Z mleka odlewamy 2/3 szklanki, resztę dajemy do gara i gotujemy :-) Żółtka, budynie, cukier, cukier waniliowy oraz mąkę miksujemy dokładnie w 2/3 szklanki mleka,nie może być(...)kremu wykładamy na herbatniki, delikatnie wyrównujemy. Następnie wykładamy drugą warstwę herbatników-tym razem kakaowych. I dajemy resztę kremu. Na koniec dajemy trzecią warstwę herbatników -waniliowych. Do schłodzonej śmietany 30% dodajemy cukier puder oraz śmietan-fixy. Ubijamy na sztywną masę. Śmietanę wykładamy na ciasto, wyrównujemy i całość posypujemy startą czekoladą mleczną. I nasze ciasto gotowe :-) Wkładamy je na całą

moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po kroku
Ciasto z truskawkami na biszkoptach 6876

Fantastyczne ciasto bez pieczenia z truskawek na biszkoptach. Przełożone kremem z serka mascarpone i bitej śmietany. Charakteru dodaje likier i świeży sok pomarańczowy. W smaku lekkie, pyszne, orzeźwiające. Koleżanka powiedziała, że jest to po prostu truskawkowe tiramisu… Deser tak mi zasmakował, że spróbuję go przygotować teraz w formie tortu:). Bardzo polecam…     Składniki: około 400g podłużnych biszkoptów 800g(...)truskawki położyć biszkopty i polać je resztą konfitury z sokiem. Na wierzch wyłożyć pozostały krem i poukładać truskawki. Blaszkę wstawić do lodówki. 8. Galaretkę rozpuścić w 300ml gorącej wody i odstawić do ostygnięcia. 9. Lekko tężejącą galaretkę wylać na wierzch ciasta z lodówki i blaszkę znów wstawić do lodówki najlepiej na całą noc. 10. Ciasto podawać pokrojone na prostokąty. Przechowywać

Mała Cukierenka