ciasto z kremem - 19224 przepisów (strona:553/1282)

Paznokieć 120

posypane migdałami, którym zawdzięcza swoją nazwę- PAZNOKIEĆ. Naprawdę warto je zrobić. Składniki na ciasto: 2,5 szklanki mąki 300g masła lub margaryny 1 łyżeczka proszku do pieczenia 3 żółtka Składniki na bezę:  3 białka 3/4 szklanki cukru 2 opakowania cukru waniliowego Składniki na krem: puszka masy karmelowej 100g masła Ponadto: płatki migdałowe Masło, mąkę, proszek do pieczenia i żółtka(...)piec przez 20-30 minut w 150st C. Placki wystudzić na pergaminie.  Masę karmelową wraz z masłem utrzeć na gładką masę. Krem podzielić na 3 części, każdy placek posmarować masą.  Trzeba uważać przy składaniu ciasta, ponieważ placki są bardzo kruche. Wierzch obficie posypać płatkami migdałowymi. Pozostawić w chłodnym miejscu na noc. Smacznego. Dziękuję, że tutaj jesteś!  Zostaw

Słodki Zakątek
Mini ptysie z kruszonką i kremem waniliowym 160

mąki 4 jajka Kruszonka (craquelin): 80 g masła 100 g cukru trzcinowego 100 g mąki Krem waniliowy (crème pâtissière): 500 ml mleka 1 laska wanilii 100 g cukru trzcinowego 4 żółtka 3 łyżki skrobi ziemniaczanej 3 łyżki mąki pszennej 100 g masła * PRZYGOTOWANIE Ciasto parzone  (pâte à choux) W garnku zagotuj wodę wraz z masłem, solą i cukrem. Doprowadź(...)wytnij okręgi o średnicy nieco większej niż ptysie (ciasto możesz również uformować w rękach). Okręgi nałóż delikatnie na ptysie i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180ºC. Piecz 25-30 minut do złotego koloru. Wyjmij i odstaw do wystudzenia. Ptysie przekrój na pół. Krem waniliowy  (crème pâtissière) Mleko przelej do rondla. Laskę wanilii przetnij na pół, przekrój ziarnka i wrzuć

Food Square
Ciasto ze słonecznikiem. 141

Przepis na to ciasto przysłała mi pani Dorota. Bardzo dziękuję, bo ciasto jest pyszne :) Nie odwzorowałam idealnie przepisu, wprowadziłam drobne zmiany kremie śmietanowym. Powiem szczerze, że biszkopt też chciałam zrobić po swojemu, ale zaryzykowałam i zrobiłam tak jak w przepisie. Trochę się bałam, bo zaskoczyła mnie ilość mąki ziemniaczanej, aż 4 łyżki. Okazało się, że biszkopt jest cudowny, mięciutki(...)pory, to będzie mój ulubiony przepis na ciasto biszkoptowe. Piekłam w blaszce 24 cm na 34 cm. Składniki na biszkopt: 6 jajek 1 szklanka cukru 1 łyżka cukru waniliowego ( miałam swojski) 5 łyżek maki tortowej 4 łyżki maki ziemniczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki kakao Składniki na krem: 500 ml. śmietanki 30 % 250 g. serka mascarpone Dodatkowo

Agusiowe smakołyki
Pyszny przecier z dyni na zimę 90

ciast, deserów. Doskonałe także jako baza do sosów czy też dodatek do farszów. A Wy w jakiej postaci lubicie to jesienne warzywo? Dynia pieczona, zupa krem z dyni, placki z dyni, a może ciasto z dyni? Zapraszamy, podzielcie się opiniami na naszym Facebook lub w komentarzach pod postem. Pyszny przecier z dyni na zimę Składniki: dynia (z 4 kg dyni

Kuchnia Na Wypasie
Świąteczne przepisy – potrawy na Wigilię i święta Bożego Narodzenia 2157

Krucha tarta z żurawiną i ganache z białej czekolady ‘Magiczne ciasto’ – jedno ciasto, po upieczeniu – trzy różne warstwy! Włoska babka bożonarodzeniowa – Panettone Szybki keks makowy – ciasto nie tylko na święta Tort czekoladowy z kremem ajerkoniakowym i borówkami Tort kawowo-bezowy. Bez glutenu, bez pieczenia Marchewkowo-jabłkowe muffinki z cynamonową kruszonką Pierniczki świąteczne 2w1 – z tego samego ciasta na choinkę

Karo in the Kitchen
Babeczki z kremem jagodowym 166

moja druga dzisiejsza propozycja jagodowa. Babeczki to idealny deser do kawy lub herbatki. Polecam!!! SKŁADNIKI: Ciasto: 1,5 szklanki mąki, 100 g masła, 3 żółtka, 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia, 3,5 łyżki cukru pudru, Krem: 250 ml śmietany 36%, 2 łyżki cukru pudru, 1 opakowanie śmietan-fix, 1/2 szklanki jagód. Dodatkowo: jagody do dekoracji PRZYGOTOWANIE: 1. Ciasto: Mąkę łączę(...)oraz cukier puder. Zagniatam ciasto. Ciasto zawijam w foliowy woreczek i wkładam na godzinę do lodówki. 2. Ciasto rozwałkowuję, wykrawam krążki. Kawałkami ciasta wykładam foremki na babeczki. Piekę około 12 minut w temperaturze 180 stopni. 3. Krem: Jagody rozgniatam widelcem. Schłodzoną śmietanę ubijam na sztywno z cukrem pudrem i śmietan-fixem. Dodaję jagody i razem miksuję. 4. Porcje kremu nakładam

Tradycyjna kuchnia Kasi
Muffinki z białą czekoladą, kremem mlecznym i gorzkimi guziczkami 139

dzieckiem w kuchni to bezcenne chwile, które dodają skrzydeł. Od rana moja Nikola nagadywała by zrobić jakieś pyszne babeczki z kremem. Przyznam szczerze, że rzadko je przygotowuję, bo zawsze jest ich za mało, to też wszystkie inne ciasta mają przewagę na nimi, głównie ze względu na ilość. Uległam jednak po jej wielogodzinnych namowach i oto są pyszne, miękkie i aromatyczne(...)Całość zakrawa na małe bombki kaloryczne, ale czego się nie robi dla ukochanych osób. A u mnie takie ciasta mają wzięcie.  Tak czy inaczej przepis polecałabym na wszelkiego rodzaju przyjęcia typu kinder party itp. Jak zwykle u mnie w domu krem budził największe emocje i nawet była bitwa na łyżeczki. Ja mam bardziej wrażliwe kubki smakowe i dla mnie

vaniliowoczekoladowa
Tort makowy z kremem śliwkowym 128

naparu z mocnej herbaty z goździkiem, 25 ml miodu pitnego, miód do smaku polewa: 300 g czekolady deserowej * W zależności jaki smak chcemy uzyskać powinniśmy wziąć odpowiednie śliwki. Jeżeli krem ma być lekko śliwkowy, to możemy użyć śliwki kalifornijskie. Natomiast jeżeli wolimy bardziej śliwkowy to proponuję suskę sechlońską lub inne śliwki wędzone. Mak wypłukać, zalać litrem wrzącej wody i gotować(...)przez gotowanie. Serek rozmieszać delikatnie ręczną trzepaczką (serka mascarpone nie ubijamy), połączyć ze śliwkami. Ciasto przekroić w poprzek na dwie części.  Ja wyrównałam brzegi ciasta. Delikatnie nasączyć naparem z herbaty. Jeden blat posmarować kremem (2/3 kremu), przykryć drugim blatem.  Całość posmarować pozostałym kremem. Czekoladę rozpuścić. Czekoladę posiekać. 225 g czekolady włożyć do miski, ustawionej na garnku z gorącą

królestwo garów
Dekoracje cukiernicze 232

Uwielbiam piec. Ciasta, ciasteczka, najróżniejsze babeczki… pyszne i sprawiają dużo radości mi i bliskim. Na co dzień moje wypieki podaję w prostej wersji oprószone jedynie cukrem pudrem, polane ulubioną czekoladową polewą, ozdobione prostym lukrem lub kremem. Jednak, jeśli szykuje się specjalna okazja – święta, urodziny, rocznica, przyjazd rodziny, dawno nie widzianych przyjaciół – wypiek poza smakiem musi mieć też(...)ozdóbkami, aż kuszą żeby je zjeść i strasznie podobają się dzieciom. Czasem starczy wyłącznie taka marcheweczka przyklejona na lukier i dekoracja gotowa Niegdyś, aby ozdobić ciasto mieliśmy do wyboru wyłącznie lukier, polewę i krem. Dziś wybór jest o wiele większy i nawet słabszy cukiernik może stworzyć arcydzieło w swojej domowej kuchni. Nie bójcie się i próbujcie! Dekorowanie wypieków naprawdę jest

Słodkie okruszki
Kremówka 141

Ciasto bardzo lubiane w mojej rodzinie, przepis pochodzi jeszcze z zeszytu mojej mamy. Składniki: Ciasto: 25 dkg margaryny 2 szklanki mąki pół szklanki śmietany 18% Krem: 4 żółtka 1 szklanka cukru 2 szklanki mleka 2 łyżki mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1 cukier waniliowy 25 dkg margaryny cukier puder do posypania Z mąki, margaryny i śmietany zagniatamy ciasto, najlepiej(...)zrobić je dzień wcześniej i dać do lodówki. Na drugi dzień ciasto dzielimy na dwie części i pieczemy w brytwankach posmarowanych tłuszczem o wymiarach 23x38 cm około 30-40 minut w temp. 180 stopni. Krem: W pół szklance mleka rozrabiamy żółtka, mąkę pszenną i mąkę ziemniaczaną, pozostałe mleko zagotowujemy, jak zakipi wlewamy powstały budyń, mieszamy na ogniu aż masa zgęstnieje

Kuchnia u Bietki
Ciasto marchewkowe 249

kąpieli wodnej lub w kuchence mikrofalowej, lekko ostudzić - zimną śmietankę ubić na sztywno, dodawać ją partiami do przestudzonej (ale ciągle płynnej) czekolady, mieszając do uzyskania jednolitego kremu - gotowy frosting wyłożyć na wierzch ostudzonego ciasta, wyrównać, od razu posypać orzechami - całość schłodzić w lodówce - ze względu na frosting, ciasto należy przechowywać w lodówce

Smakołyki Bereniki
Flan z gruszkami 80

Wasza forma jest mniejsza niż ta podana w przepisie i ciasta jest za dużo, to odetnijcie nadmiar. Nadmiar ciasta można włożyć do woreczka foliowego i zamrozić, będzie to baza do przygotowania na przykład tartaletek . Wracając do dzisiejszego przepisu, krem przygotowany jest na bazie mleka i żółtek, jest on bardzo delikatny i kremowy. Można porównać go do cremu brulee z nutą(...)Prep Time 25 minutes Cook Time 1 hour Total Time 1 hour 25 minutes Servings 12 Author Anna Ingredients Składniki na ciasto 250 g mąki pszennej 150 g masła 75 g cukru pudru 1 średnie jajko Składniki na krem 250 ml mleka 75 g cukru pudru 1 opakowanie cukru waniliowego 3 żółtka 20 g mąki ziemniaczanej Składniki na sos koniakowo

SprawdzonaKuchnia.pl
KREM BANANOWY Z MIGDAŁAMI 176

Bo ja chcę swój czekoladowy krem. I już. Ta propozycja to świetna alternatywa dla Nutelli. Bez cukru, bez zbędnego tłuszczu - tylko banany, kakao i migdały. Nie

W kuchni Karmel-itki
Tarta z kremem śmietankowym i figami. Warsztaty #kulinarniemocni 108

udział. Ale o nich – pózniej. Genialnym przepisem na spód do tarty podzielił się Maciej Wawryniuk – szef kuchni Kamis.   Składniki: Ciasto: 150 g mąki pszennej 150 g masła 150 g białego sera 1 żółtko 1/2 laski wanilii Kamis Krem śmietankowy: 200 g śmietany kremówki 30 % – dobrze schłodzonej 250 g serka mascarpone 1/2 laski wanilii Kamis 2 płaskie łyżki cukru(...)Wyrób na jednolite ciasto i odstaw do lodówki na około godzinę. Ciasto rozwałkuj na papierze do pieczenia, przełóż z papierem do formy na tartę. Zapiekaj około 20 minut w temperaturze 200 C. Spód odstaw do przestygnięcia. Figi umyj i pokrój na plasterki. W misce umieść wszystkie składniki na krem śmietankowy. Ubij mikserem do powstania gęstego kremu. Na spód od tarty

Moja pasja smaku
Tarta z kremem śmietankowym i figami. Warsztaty #kulinarniemocni 115

udział. Ale o nich – pózniej. Genialnym przepisem na spód do tarty podzielił się Maciej Wawryniuk – szef kuchni Kamis.   Składniki: Ciasto: 150 g mąki pszennej 150 g masła 150 g białego sera 1 żółtko 1/2 laski wanilii Kamis Krem śmietankowy: 200 g śmietany kremówki 30 % – dobrze schłodzonej 250 g serka mascarpone 1/2 laski wanilii Kamis 2 płaskie łyżki cukru(...)Wyrób na jednolite ciasto i odstaw do lodówki na około godzinę. Ciasto rozwałkuj na papierze do pieczenia, przełóż z papierem do formy na tartę. Zapiekaj około 20 minut w temperaturze 200 C. Spód odstaw do przestygnięcia. Figi umyj i pokrój na plasterki. W misce umieść wszystkie składniki na krem śmietankowy. Ubij mikserem do powstania gęstego kremu. Na spód od tarty

Moja pasja smaku