szczypta soli, 3 łyżki cukru, 1 jajko. Składniki (krem): 250 g serka mascarpone, 250 ml mleka zagęszczonego słodzonego z puszki, 2 jajka, 400g malin (mogą być mrożone), 2 galaretki malinowe. Przygotowanie: Spód: Mąkę przesiać do miski, dodać pokrojone w kostkę zimne masło, sól oraz cukier. Wbić całe jajko i zagnieść na ciasto. Gładką kulkę z ciasta rozpłaszczyć na placek(...)tartę. Odstawiamy do lodówki. Uwaga! Z tej ilości ciasta pozostanie nam ok. 1/3 do wykorzystania innym razem. Możemy także podzielić ciasto na dwie części i upiec dwie tarty. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Artykuł Tarta z Malinami i Kremem Mascarpone pochodzi z serwisu Przepiski.pl
Przepiski.plKrem przygotowałam z duża ilością naturalnej wanilii od Skworca co dodatkowo sprawiło, że są bardzo aromatyczne. Składniki na ciasto: 2 i 1/2 szklanki mąki pszennej 1/2 szklanki śmietany 25 dag margaryny 2 jaja szczypta soli Krem budyniowy: 1 szklanka mleka 1/2 kostki margaryny 2 łyżki mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 5 łyżek cukru kryształu wanilia naturalna
Apetyczna babeczkawprost zachwyca podniebienie! Wielbiciele wszelkiego rodzaju kokosowych deserów … kuleczek Rafaello jak i ciast na zimno będą zachwyceni! PS. ciasto najlepiej smakuje na drugi dzień , gdy się „przegryzie” , więc już dziś bierz się do roboty ;) SKŁADNIKI: ( keksówka ) KREM: - mleko 2% – 250 ml - mleko kokosowe – 400 ml - mąka ziemniaczana – 2 łyżki - mąka pszenna – 2 łyżki(...)cukier waniliowy – 1 szt - cukier – 0,5 szklanki - masło – 0,5 kostki - wiórki kokosowe – 50 g - płatki migdałów – 200 g CIASTO: - słone krakersy – 1 duża paczka - wiórki kokosowe – 30 g SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Mleko mieszamy z mąką ziemniaczaną i pszenną. Mleko kokosowe wlewamy do garnka, dodajemy cukier i cukier waniliowy. Grzejemy na wolnym ogniu
Ostra na Słodkopostanowiłam , że je zrobię. Jest bardzo łatwe w przygotowaniu i smakuje niebiańsko :) Sam kolor sprawia, że się uśmiechamy a gdy tylko zjemy jeden kęsik , życie nabiera innego wymiaru :) Do ciasta używamy mrożonego szpinaku , dlatego trzeba go dużo wcześniej rozmrozić, bo to trwa trochę czasu :) Przepis znalazłam na blogu " Wędrówki po kuchni". Tortownica: średnica 25 cm Temp. pieczenia: 180 C Czas(...)temp. 180 C ok. 1 godziny. Krem: Schłodzoną kremówkę miksować na sztywną masę po czym dodać cukier puder i fixy. Odciąć wierzchołek ciasta, pokruszyć a spód pokryć ubitą śmietanką. Pokroić kiwi w plasterki i poukładać na kremie. Posypać pokruszonym biszkoptem owocem granatu ( lekko odcisnąć aby nie poodpadały okruszki i granat). Wstawić do lodówki na co najmniej 3 -4 godziny. Smacznego
Różne smaki w kuchniCiasto z masą i musem czekoladowym Składniki na biszkopt: 4 jajka ½ szklanki cukru ½ szklanki mąki pszennej pół łyżeczki proszku do pieczenia 3 łyżeczki kakao Masa mleczna 200 g masła ½ szklanki mleka 2 szklanki mleka w proszku ½ szklanka cukru Mus czekoladowy 250 g serka mascarpone 100g gorzkiej czekolady 150 ml śmietanki 30% Wykonanie Białka ubić z cukrem na sztywną pianę(...)kremu Śmietankę mocno podgrzać, zalać posiekaną czekoladą i mieszać do rozpuszczenia. Odstawić do ostudzenia. Ostudzoną śmietankę (dodawać małymi partiami) miksować z serkiem mascarpone. Gotowy krem przełożyć ma mleczna masę. Przed podaniem ciasto z masą i musem czekoladowym schłodzić w lodówce przez kilka godzin. Przed podaniem posypać kakao. Artykuł Ciasto z masą i musem czekoladowym pochodzi z serwisu Pomysłowa
Pomysłowa kuchniaTruskawkowiec to bardzo proste i smaczne ciasto bez pieczenia. Składa się ono z puszystego kremu na bazie słodkiej śmietanki i serka ricotta oraz truskawek zalanych galaretką o tym samym smaku. Truskawkowiec bez pieczenia jest idealnym deserem do popołudniowej kawy w letnie dni. Sprawdzi się również na różnego rodzaju przyjęciach czy spotkaniach. Mój truskawkowiec jest ciastem bez pieczenia, ale możecie też
Danka Pichcirozwałkować na prostokąt o wymiarach 38 x 28 cm. Na rozwałkowany placek rozsmarować przygotowany krem, pozostawiając 1,5 cm nieposmarowanego brzegu, na krem rozsypać równomiernie orzechy. Prostokąt zwinąć w rulon zaczynając od dłuższego brzegu ciasta, (brzegi ciasta można zwilżyć odrobiną wody, aby lepiej się sklejały) końcówki ciasta zlepić, a boczne łączenie umieścić pod spodem rulonu, delikatnie uformować równy
SprawdzonaKuchnia.plprzepyszne, najlepiej zacząć je jeść w następnym dniu po upieczeniu i nadzianiu kremem. Wszystkim smakują:) Mnie zresztą też:) Składniki na ciasto: 4 szklanki mąki tortowej; 1,5 kostki margaryny "Kasia" lub masła; 1 szklanka kwaśnej śmietany; Wykonanie: Mąkę przesiać przez sito, dodać margarynę lub masło i posiekać tłuszcz razem z mąką. Następnie dodać śmietanę i zarobić ciasto. Ciasto(...)paski ciasta na foremki do rurek. Następnie nawinięte ciasto na rurkę z jednej strony namoczyć w białku i cukrze krysztale. Układać na blaszce ocukrzoną stroną do góry. Rurki piec w temperaturze 200 0 C przez około 15 minut. Jak są zrumienione, to powinny być już dobre. Składniki na krem: 3/4 l mleka; 7 żółtek; 1,5 szklanki cukru kryształu
In my kitchenktóre znajdziecie TUTAJ. Dzisiaj zebrałam dla Was wszystkie przepisy na różne ciasta z truskawkami, jednak wszystkie pieczone;) Mam nadzieję, że zbiór okaże się pomocny:) Ciasta z truskawkami: Placek z kremem i truskawkami Kokosowa roladka z białą czekoladą i truskawkami Ciasto Leśne smaki Serniczki z truskawkami Wyznanie miłosne
Z miłości do słodkościcały pierwszy semestr. Trzymajcie za mnie kciuki :-) A tym czasem przed rozpoczęciem postu mam dla Was roladę w czekoladowego biszkoptu i kremu z wiśniami. Rolada czekoladowa z kremem i wiśniami Składniki na ciasto: 4 jajka 50 g mąki tortowej 50 g mąki ziemniaczanej 100 g cukru 2 łyżki gorzkiego kakao szczypta soli wykonanie: Oddzielamy żółtka od białek. Białka ubijamy(...)upieczeniu jeszcze cieple ciasto odwracamy "do góry nogami" na lekko zwilżony ręcznik od naczyń. Ściągamy z ciasta papier do pieczenia i zwijamy ciasto wraz z ręcznikiem w roladę. Odstawiamy do całkowitego wystygnięcia. Krem: 200 ml śmietany kremówki 250 g serka mascarpone 2 łyżki cukru pudru 1 łyżka grenadyny wiśnie - mały słoiczek do dekoracji: 20 g gorzkiej czekolady
Przysmaki Karolkibudyń uwielbiam! :D Chyba nie lubiłem go, ponieważ w dzieciństwie próbowałem budyń z saszetki, a wiadomo, że proszki nie dorównują w smaku domowym wyrobom. Przepisy na inne desery i ciasta TUTAJ . Najlepszy budyń domowy - przepis: Składniki: 2 szklanki mleka (500 ml) o dowolnej zawartości tłuszczu 5 żółtek rozmiaru ,,M" lub 4 rozmiaru ,,L" (najlepiej z domowych jaj) 3/4 szklanki cukru(...)można podać na gorąca, także i na zimno. Jeżeli planujemy serwować budyń na zimno, to po ugotowaniu jeszcze gorący budyń przykrywamy folią spożywczą, aby nie powstał korzuszek na powierzchni kremu. Smacznego
Kuchnia Łukaszabiałą czekoladę. Lekko popychamy palcem do środka (jeśli czekolada zbyt mocno wystaje może się przypalić, lepiej, żeby była zanurzona w cieście). Wstawiamy do nagrzanego piekarnika, pieczemy około 25 min. Czas kiedy babeczki są w piecu można wykorzystać na zrobienie kremu budyniowego i ozdób z masy cukrowej. Po wyciągnięciu z pieca można upewnić się czy babeczki na pewno są upieczone(...)pomocą drewnianego patyczka do szaszłyków. Wystarczy wbić go w środek, po wyciągnięciu nie powinien mieć przyklejonego surowego ciasta. Gotowe babeczki warto wyciągnąć z formy i obrócić „do góry nogami” lub poukładać na kratce, żeby ostygły. Przestudzone babeczki dekorujemy kremem budyniowym i cukrowymi ozdobami. Smacznego! ciastkożercy
CiastkozercySzybki tort czekoladowy z malinowym musem. Tort czekoladowy , a właściwie torcik ma bardzo wilgotny spód, który przypomina brownie choć nie użyłam an jednego grama tłuszczu do jego wypieku. Krem czekoladowy nigdy nie robiłam tym sposobem ale na pewno Wam się spodoba, bo nie jest skomplikowany. Tort czekoladowy z malinami to klasyka. Tort jest szybki w przyrządzeniu, nie wymaga nasączania. Jest(...)wyrównaj powierzchnię, potrząsając formą. Wstaw do nagrzanego piekarnika na 160ºC na termoobieg (bez termoobiegu 10 stopni więcej lub wedle piekarnika). Piecz ciasto przez 35 minut. Środek ciasta powinień się uginać. Wyjmij i ostudź. Krem czekoladowy 55 g masła 30 g kakao 40 ml mleka 180 g cukru pudru ½ łyżeczki waniliowego ekstraktu szczypta soli Malinowy mus 300 g malin, u mnie
codojedzeniatruskawkami, które mimo że jeszcze nie z pola to i tak są pociesznie smaczne. Ciasto: kostka masła szklanka jogurtu/maślanki 2,5 szklanki mąki 1,5 szklanki cukru pudru 3 jajka pół łyżeczki soli pół łyżeczki sody łyżeczka czerwonego barwnika w żelu Krem: 500 g śmietanki 24% pół szklanki cukru pudru 2 łyżeczki żelatyny +500 g truskawek(...)odrobiną cukru pudru na sztywną pianę. Dodajemy żelatynę rozpuszczoną w kilku łyżkach ciepłej wody (koniecznie najpierw przestudźcie!) i miksujemy jeszcze chwilę. 2/3 kremu przekładamy na wierzch jednego z blatów, przykrywamy drugim i smarujemy całość ciasta oraz boki. Truskawki myjemy, przecinamy na połówki i układamy na cieście. Całość chłodzimy w lodówce przez kilka godzin. Ja nie wytrzymałam napięcia i przecięłam praktycznie
sama złodycz