Wszystkim paniom o imieniu Zofia, wszystkiego najlepszego na imieniny! (jutrzejsze) Dużo zdrowia, wesołej miny, radości w sercu i ciepła. Specjalne względu u mnie, imię to zawdzięcza
W kuchni Karmel-itkiCiasto: 1,5 szklanki mąki 1/2 szklanki cukru drobnego (trzcinowy) 1/2 kosztki zimnego masła 3 łyżki lodowatej wody Krem: 250 gram mascarpone 2 łyżki tahiny 2 łyżki cukru pudru siekane pistacje owoc granatu 180 stopni piekarnik/30 min Wszystekie składniki ciasta przekładam do malaksera - oprócz wody. Kiedy powstanie parwie kruszonka wlewam zimną wodę. Po chwili pojawia sie kula ciasta. Przekładam(...)wkałdam rozwałkowane na cienko ciasto i formuję około 1,5 cm brzegi. Dziurkuję spod, wykładam na ciasto warstwę papieru do pieczenia i obciażam fasolą. Piekę 15 minut. Po tym czasie zdejmuję papier i fasolę. Dopiekam jeszcze 15 minut. Studzę spód. Na zimny przekładam krem chałwowy, posypuję owocami granatu i siekanymi postacjami
AZgotuj!postanowiłam upiec te które lubią najbardziej z m&m'sami .Ciasteczka są pyszne, kruchutkie. Będą jeszcze pyszniejsze gdy dodacie m&m's z orzeszkami. Myyy pycha. Do ciasta użyłam mąki Młynów Stoisław . Zainteresowanych produktami zapraszam do sklepu online http://www.mlynystoislaw.pl/ Młyny Stoisław to wieloletnia tradycja i najlepsza jakość produktów. Zapraszam :) Składniki : 150 g miękkiego masła(...)Młytnów Stoisław + do podsypania 200 g kolorowych malutkich m&m's Wykonanie : W misce ucieramy masło z cukrem, cukrem waniliowym i jajkiem na krem, następnie przesiewamy mąkę z sodą i zagniatamy ciasto. Stolnicę oprószamy mąką, rozwałkowujemy ciasto na około 1/2 cm i wykrawamy dowolnej wielkości koła.Krążki ciasta układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia
Sama słodycz i szczypta chiliprzekładamy do formy (25x30cm lub 24x32cm) wyłożonej papierem do pieczenia biszkopt pieczemy około 40 minut w piekarniku nagrzanym do 160°C Krem śliwkowy: masło ucieramy na puch, stopniowo dodajemy krem typu nutella oraz śliwki które dzień wcześniej, najlepiej wieczorem zalewamy alkoholem( ja je zblędowałam ale można je też posiekać jeżeli lubicie większe kawałki) ,na sam koniec wlewamy powoli alkohol(...)blatem ,który również nasączamy naparem z kawy z wódką, smarujemy go ubitą śmietaną, na wierzch ściemy na tarce czekoladę, schładzamy w lodówce autor sugeruje aby godzinę przed podaniem ciasto wyjąć z lodówki. Źródło: http://zmiksowani.pl/przepis/497977
Słodkie zapomnieniepoczątkowo nie było mi do śmiechu, ale później doszłam do wniosku, że wyszedł mi przepyszny, a nawet jeden z najlepszych oraz dość tani krem. Można z niego przygotować smaczny deser, przełożyć nim przeróżne ciasta i torty lub wypełnić kruche babeczki oraz rurki. Nadaje się również do dekoracji wszelkich słodkości, ponieważ doskonale trzyma formę - nawet od razu po przygotowaniu. Krem
Di gotujenajlepsze połączenie smaków, jakie ostatnio miałam okazję kosztować. Delikatny, lekki jak piórko, lekko cytrynowy krem na bazie ricotty, cudownie słodkie figi, które pod wpływem temperatury delikatnie się karmelizują, chrupiące i aromatyczne płatki migdałowe, a to wszystko otulone kruchym, maślanym ciastem. Ta tarta smakuje genialnie zawsze i wszędzie, zarówno na ciepło, jak i po ostudzeniu. Polecam! Składniki Ciasto 200 g mąki(...)Następnie ciasto oprószyć mąką, wyłożyć papierem do pieczenia i obciążyć kulkami ceramicznymi, fasolą lub ryżem. Piekarnik nagrzać do 200 st. C, wstawić ciasto i piec 15 min. W czasie podpiekania spodu przygotować krem. Krem 1 cytryna, wyszorowana 2 jajka szczypta soli 3 łyżki cukru pudru 1 łyżka cukru z wanilią opakowanie (250 g) ricotty 1 łyżka mąki ziemniaczanej
Słodkie inspiracjeMocno cytrynowy, kwaśno - słodki, wspaniale orzeźwiający, przepyszny! Lemon curd jest doskonały sam w sobie, wspaniale sprawdza się również jako wyborny dodatek do wszelkich deserów, ciast i ciasteczek. Bardzo polecam! Składniki: (Na około 350 g kremu): 120 ml świeżo wyciśniętego soku z cytryny (zwykle są to 3 - 4 cytryny) 125 g cukru 80 g masła 2 duże żółtka (rozmiar
maniapieczeniaopakowanie cukru wanilinowego 1 łyżka mąki ziemniaczanej 30 g startej na tarce gorzkiej czekolady 2 opakowania wafelków z kremem kakaowym typu Grześki (każde po 34g) szklanka pokruszonych płatków migdałowych Krem Rocher: 500 g serka mascaropne 350 g nutelli 80 g gorzkiej czekolady rozpuszczonej w kąpieli wodnej i przestudzonej Dodatkowo: 1 łyżka przegotowanej wody 2 łyżki likieru czekoladowego 4 pokruszone słodkie(...)dwie połowy. Jedna z nich posłuży nam za spód. Obie części biszkoptu pączujemy (ja używam do pączowania niewielkiej ilości płynu, ponieważ nie lubię kiedy ciasto jest „mokre”, więc pączuję głównie boki i lekko środek). Krem dzielimy na 3 części. Następnie spód smarujemy 1/3 kremu, na tej warstwie umieszczamy bezę, smarujemy ją kolejną częścią masy i układamy na nim drugą część
PatiGotujeSkładniki : Składniki na kruche ciasto 200 g masła 2 łyżeczki proszku do pieczenia 250 g mąki pszennej krupczatki 250 g mąki pszennej tortowej 4 żółtka 150 g cukru pudru 2 łyżki śmietany w razie potrzeby Składniki na krem 500 ml mleka 2 łyżki mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 5 łyżek cukru lub do smaku 2 łyżki soku z cytryny(...)miksera utrzeć masło do którego dodawać porcjami wystudzony budyń, w razie potrzeby dosłodzić, dodać sok z cytryny. Na jednym z placków rozłożyć cały krem budyniowy, przykryć drugim plackiem. Czekoladę rozgrzać i udekorować nią wierzch ciasta. Ciasto najlepsze jest na drugi dzień, należy przechowywać je w chłodnym miejscu
KUCHNIA POLSKAjaja 2 szt. mleko 2 % 2 szkl. mąka pszenna 1 i 1/2 szkl. kakao prawdziwe 2 łyżki olej 2 łyżki proszek do pieczenia 1 łyżeczka cukier waniliowy 1 op. KREM: płatki Corn Flakes kakao i miód 4 szkl. jogurt naturalny gęsty 5 łyżek masło orzechowe 2 łyżki kakao prawdziwe 1 łyżka miód 2 łyżki serek naturalny śmietankowy(...)mlekiem i olejem. Dodać przesianą mąkę, kakao, proszek i cukier. Dokładnie wymieszać, aby nie było grudek. Małą patelnię wysmarować olejem. Nalać małą chochelkę ciasta. Smażyć na średnim ogniu z obu stron. KREM Płatki Corn Flakes kakao i miód zmiksować w malakserze na mączkę. Dodać jogurt, masło orzechowe, kakao, miód i serek. Zmiksować na gładki krem. SKŁADANIE
Kuchnia Paulettescasting i udało się - mam fartuch. Jestem w czterdziestce szczęśliwców, którzy mają "fartucha", powalczę o miejsce się w finałowej 14 najlepszych kucharzy amatorów! Przepisy na moją polędwiczkę i krem gruszkowo-pietruszkowy , którymi to zdobyłem fartuch znajdziecie na oficjalnej stronie MasterChef'a . Zapraszam do oglądania w każdą niedzielę o godzinie 21:30 w TVN. Wszystkich, którzy nie mieli okazji zobaczyć(...)player.pl https://www.facebook.com/MasterChefTvn/photos/a.257978250983283.56746.254204168027358/818871754893927/?type=1&theater A teraz klasycznie i jak to tu zwykle bywa, jako że jesień zbliża się wielkimi krokami sezon za zupy z dyni, ciasta z dynią i tak jak u mnie krem z dyni uważam oficjalnie za otwarty. Dyniowatość w swej pełnej okazałości pachnąca imbirem i podana ze słodko-słoną bitą śmietaną, czyli tak jak lubię najbardziej. Gęsty
Kuba Gotujekuchnią francuską kojarzą mi się tarty, powstała tarta z figami i kremem mascarpone na bazyliowym spodzie. A Wy do czego wykorzystalibyście: dżem figowy, ocet winny i pesto bazyliowe? Dla kogo: dla lubiących nowe smaki dla fanów kuchennych innowacji dla kochających tarty Składniki na ciasto: 100g cukru kostka masła (200g) 370g mąki pszennej jajko 2 łyżki pesto bazyliowego Składniki(...)włożyć mascarpone, wlać śmietanę, dodać cukier waniliowy. Zmiksować. Gdy masa zacznie gęstnieć dodać fix do śmietany. Kremem posmarować tartę (można wycisnąć krem za pomocą rękawa cukierniczego) i udekorować świeżymi listkami bazylii. Przechowywać w lodówce. Wykonanie ciasta w Thermomixie: Wszystkie składniki wrzucić do naczynia miksującego i włączyć na 30s/obrót 5 (w razie gdyby ciasto nie było jednolite czynność
Mania Wypiekaniakremem i owocami. Składniki: Beza- zgodnie z przepisem z bloga na Bezę z kremem mascarpone i malinami : szklanka białek 2 szklanki cukru łyżka mąki ziemniaczanej łyżka octu Krem: słodka śmietanka 30% lub 36%, kartonik 300 ml opakowanie serka mascarpone, ok 250 g płaska łyżeczka cukru waniliowego Dodatkowo: maliny borówka amerykańska listki świeżej mięty opcjonalnie mrożona mieszanka owoców kompotowych (truskawki(...)Maliny i borówki myjemy, a jeśli macie również osoce kompotowe, blendujemy je bez dodatku cukru. Są bardzo fajnym dodatkiem, który przełamuje słodycz ciasta. Polecany zwłaszcza dla osób, które nie bardzo lubią słodkości. Następnie przystępujemy do przygotowania kremu. W tym celu w pierwszej kolejności ubijamy śmietankę do momentu, aż mikser zacznie w niej zostawiać wyraźne ślady. To bardzo istotne, ponieważ śmietany
Taste Of My DayLemon Curd, czyli cudowny, cytrynowy, orzeźwiający krem, który wraz ze słodkim serkiem i kruchym spodem tworzy idealne, harmonijne połączenie. Do wykonania kruchego ciasta użyłam mąki pełnoziarnistej, osłodziłam go cukrem kokosowym, który nadał mu lekko karmelowego smaku i aromatu. Masa serowa jest bardzo skromna - serek kanapkowy, miód, wiórki kokosowe a to wszystko pięknie zwarte pod wpływem działania żelatyny. I w końcu(...)uwieńczenie tej cudownej konstrukcji a raczej jej główna gwiazda - Lemon Curd - genialny krem stworzony z czterech składników: cytryny, masła, jajek i w mojej wersji - miodu. Babeczki zdrowe, pyszne, idealne w swej prostocie. Polecam! SKŁADNIKI NA KRUCHE CIASTO: 2 szklanki mąki pełnoziarnistej 2 żółtka 4 łyżki cukru kokosowego 3/4 kostki zimnego masła WYKONANIE: zagniatamy wszystkie składniki, gdy się połączą formujemy
Upiecz sobie babeczkępierwszy. . Do Świąt mamy jeszcze 3 tygodnie z hakiem. Nasz piernik może dojrzewać najmniej dwa tygodnie. Nie wyobrażam sobie Świąt bez tego ciasta. Doskonały aromatyczny...Za trzy tygodnie przełożę go kremem orzechowym:) Składniki; 1 kg mąki, 3 jajka, przyprawa do piernika , 50 dkg miodu, 20 dkg cukru, 25 dkg masła, 3 łyżeczki sody, 150 ml mleka sól, Zapraszamy(...)ogniu do połączenia składników. Studzimy. Do mąki dodajemy przyprawę do piernika, sól. W mleku rozpuszczamy sodę. Do mąki dodajemy masę miodowo-masłową. Dolewamy mleko i wbijamy jajka. Zagniatamy ciasto.Z ciasta formujemy kulę i wkładamy do naczynia glinianego badź emaliowanego. Przechowujemy przykryte lnianą ściereczką w chłodnym miejscu lub na dnie lodówki
Anioły w kuchni