mleka 25 g świeżych drożdży (lub 7 g suszonych) 2 łyżki cukru 250 g mąki pszennej tortowej lub mąki do ciast drożdżowych mała szczypta soli 1 małe jajko 2 żółtka 30 g roztopionego masła 20 ml spirytusu na krem: 1/2 laski wanilii 250 ml mleka 1/2 budyniu waniliowego (2 łyżki, około 19 g) 3 - 4 łyżki cukru(...)dokładnie mieszamy i zagotowujemy mieszając. Wykładamy do miseczki, przykrywamy folią spożywczą i studzimy.. Wyjmujemy laskę wanilii, a krem miksujemy z mascarpone. Przekładamy do rękawa cukierniczego zaopatrzonego w ostrą i długą końcówkę. Stolnicę lub blat kuchenny lekko podsypujemy mąką, wykładamy ciasto i wygniatamy pozbywając się pęcherzy powietrza. Ciasto rozpłaszczamy na niezbyt duży placek, ostrą malutką szklaneczką lub kieliszkiem o średnicy
KuchcikoweLovenajlepsze/ za 1/5 wypłaty za kg. przepyszne kruchutkie pyszności. I podjęłam wyzwanie. Kruchutkie, słodkie, przekładane dżemem i kremem na bazie grysiku. Małe kruche, sentymentalne przekładańce. Orzeczono, przez osoby wyżej wymienione , że ciacha były bardzo OK.- nawet lepsze, bo współczesne 😊 Składniki na ciasto kruche ok. 40 sztuk ciastek: ok. 60 dag mąki pszennej ¾ szklanki cukru pudru 3-4 żółtka(...)zamrażalnika na noc. Po wyjęciu rozmrażamy ciasto i dzielimy na 2 równe części. Każdą rozwałkowujemy na stolnicy na grubość ok. 1 cm. Wykrawamy foremką kształty w równych ilościach. Wykładamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy po 25- 30 min. w temp 175-180 stopni. Studzimy Składniki na krem: 3 szklanki mleka cukier waniliowy szklanka cukru
Domowe ciastaciastem parzonym i patrzeć jak ono pięknie rośnie podczas pieczenia. Serdecznie polecam! Składniki: (na ok. 15 sztuk) Ciasto parzone: 4 jajka 110 g masła 1 szkl wody 150 g mąki pszennej Krem malinowy: 1 szkl śmietany kremówki 36% 3 łyżki cukru 200 g serka mascarpone garść malin Różowy lukier: 1/2 szkl cukru pudru(...)kształcie gwiazdki. Na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia wycisnąć okrągłe porcje ciasta (mniej więcej 15 sztuk) w sporych odległościach od siebie (urosną!) Piec w 200 st.C przez około 25-30 minut do zezłocenia. Upieczone ptysie wyjąć z piekarnika i przestudzić na kratce. Krem malinowy: Maliny zmiksować na puree, a następnie przetrzeć przez sitko, by pozbyć się pestek. Śmietankę ubić
Nastoletnie Wypiekaniewody. Zimną śmietankę ubić, dosładzając cukrem pudrem do smaku ( nie jest to konieczne). Do ubitej śmietany dodać rozpuszczoną ostudzoną żelatynę, dokładnie wymieszać i rozsmarować na kremie budyniowym. Na wierzchu położyć delikatnie drugi płat upieczonego ciasta. Wstawić ciasto do lodówki, a tuż przed podaniem posypać cukrem pudrem. Kategoria: Ciasta
kuchcikowniaposiekanych orzechów włoskich Białka ubić na pianę, dodać mąkę i delikatnie wymieszać. Połowę piany wyłożyć na pierwsze podpieczone ciasto kruche, posypać orzechami i upiec na beżowy kolor. Drugi placek upiec tak samo. krem: 1/2 p. masła 1 puszka mleka skondensowanego słodzonego ( lub masy kajmakowej w puszce) 2 łyżki kakao 15 dga płatków migdałowych Jeśli dysponujemy mlekiem słodzonym(...)kajmakową. Można też już gotową masę kupić w sklepie. Masło utrzeć, do masła dodawać stopniowo masę kajmakową, cały czas ucierając. Krem podzielić na dwie części, do jendej części dodać kakao i wyłożyć na pierwsze upieczone ciasto. Następnie przykryć drugim ciastem i wyłożyć jasną masę. Posypać obficie płatkami migdałów i orzechami. Kroić najlepiej następnego dnia
Z MarcepanemSzybka stefanka i bardzo smaczna z kremem marcepanowym od święta jak i na co dzień. Kto lubi marcepan będzie zachwycony. Ciasto miodowe lubi sodę oczyszczoną , ale nie przesadzajmy z jej ilością :) Wymiary blaszki : 25 x 37 cm ( ja piekłam w takiej , ale polecam zrobić w większej ) Czas pieczenia : 15 minut Temp. pieczenia : 180 C Składniki Ciasto : 250 g mąki jajko
Różne smaki w kuchniblaty. KREM : Wszystkie składniki kremu umieszczamy w misie miksera i ubijamy do otrzymania gęstego kremu. Dzielimy na trzy równe części. Do ¹⁄₃ porcji kremu dodajemy odrobinę różowego barwnika spożywczego i mieszamy. PRZEŁOŻENIE : Na paterze umieszczamy pierwszy blat ciasta i nasączamy ¹⁄₃ ponczu. Wykładamy 1 szklankę jagód i rozprowadzamy je równą warstwą. Wykładamy ¹⁄₃ białego kremu i kładziemy kolejny blat. Nasączamy go, wykładamy pozostałe
cool and mintyLemon Curd to kwaśno-słodki krem cytrynowy na bazie cukru, jajek i masła. Konsystencją przypomina budyń. Doskonały jako dodatek do ciast, deserów czy tortów. Wypiekom nadaje niepowtarzalny smak i kolor! Jak dla mnie najlepszy krem cytrynowy jaki do tej pory wymyślono ;) Polecam! Składniki: (na około 400 ml) 200 ml soku z cytryny (około 4-5 cytryn) skórka
Nastoletnie Wypiekaniesłodkie z nutką kwaśno-owocowego octu), które miały być dodatkiem do twarożku, lodów lub zjedzone same :) Dopiero później wpadłam na pomysł, aby zestawić je z kakaowymi naleśnikami i czekoladowym kremem. Tak powstał naprawdę pyszny deser, który zasmakuje i „małym” i „dużym”. U nas sprawdził się jako śniadanie „na słodko” :) Prawdziwe niebo w gębie! Same naleśniki są tylko odrobinę słodkie(...)syropie balsamicznym: 600 g truskawek 40 g fruktozy (lub 80 g cukru) 100 ml wody 2 łyżki octu balsamicznego Dodatkowo: olej do smażenia naleśników krem czekoladowy np. Nutella Wykonanie: Naleśniki kakaowe: Wszystkie składniki na ciasto bardzo dokładnie ze sobą mieszamy i odstawiamy na 10-20 minut. Po tym czasie smażymy naleśniki na niewielkiej ilości oleju. Z przepisu powinniśmy otrzymać
MyCookBook.plmówię - jest idealnym przybraniem talerza zupy . Nie wyobrażam sobie bez niego kremu warzywnego . Jako przegryzka podczas domowego seansu filmowego też się sprawdzi. Na pewno będzie zdrowszy do pochrupania niż tłuste chipsy. Po otwarciu przechowuję go szczelnie zamknięty na klips, lub w metalowej puszce, bo ciasto ptysiowe szybko chłonie wilgoć i traci wtedy dużo swojego uroku. Choć taki zawilgocony nieopatrznie groszek(...)się też do zamrożenia - tylko przy rozmrażaniu trzeba go koniecznie wyjąć z opakowania i rozłożyć luźno na dużej powierzchni. Dziś zapraszam na zupę-krem o intensywnym, czosnkowym smaku - gęstą, aromatyczną i przybraną chrupiącym dodatkiem z ciasta ptysiowego. U mnie jest to groszek ptysiowy firmy BRZEŚĆ . Składniki na porcje dla 4 osób: 3/4 litra wody 1 kostka rosołowa 3 ziemniaki - średnie
Grunt to przepis!pieczemy do 30 minut, sprawdzamy patyczkiem, czy się upiekło, wyjmujemy z piekarnika i pozostawiamy do wystudzenia (biszkopt możemy nasączyć naparem kawy wymieszanym z alkoholem). Przygotowujemy krem: masę krówkową przekładamy do rondelka, dolewamy mleko i podgrzewamy, aż do chwili połączenia składników (chodzi o to, żeby rozrzedzić gęstą masę), studzimy. Żelatynę zalewamy 3 łyżkami wrzącej wody i mieszamy(...)rozpuszczoną żelatynę. Na wystudzony biszkopt przekładamy 2-3 łyżki masy krówkowej i rozsmarowujemy ją na całej powierzchni ciasta. Ubitą śmietanę dzielimy na trzy części. Pierwszą z nich przekładamy do pozostałej, chłodnej masy krówkowej i ubijamy. Powstały krem przekładamy na biszkopt, równomiernie smarujemy i wkładamy, najlepiej do zamrażarki, na około 10 minut, by masa zgęstniała
Rozpustne gotowanierozpisane na dużą ilość rurek, proporcje można zmniejszyć oszczędzając sobie pracy. Składniki: 500 g mąki tortowej 250 masła ( dałam kasie o smaku masła ) 250 g gęstej śmietany szczypta soli Krem: 250 g masa 2 budynie waniliowe bądź śmietankowe 1 cukier waniliowy 800 ml mleka około 5 łyżek cukru (wedle uznania tak na prawdę) Dodatkowo: formy do rurek ewentualnie tłuszcz(...)będzie już gotowy, odstawiamy go aż całkowicie ochłodnie po czym następnie dodajemy do niego masło i miksujemy na puszysty krem na najwyższych obrotach. Kiedy krem będzie gotowy wkładamy go do lodówki a zajmujemy się naszym ciastem na rurki :) wałkujemy ciasto na cienki placek podsypując ciasto mąką. W przepisie który znalazłam autorka mówi o krojeniu pasków
W Moim Magicznym Domukokosowego 2 jajka 2 łyżki mąki kokosowej trochę słodzidła (do smaku, u mnie 4 łyżki erytrolu) Przygotowanie : No i znowu prościej być nie mogło – wszystko razem (oprócz kremu oczywiście) wrzucamy do malaksera i miksujemy na gładką masę. Jak ja uwielbiam takie przepisy!😀 Można też skorzystać z blendera, jeśli nie mamy malaksera lub nie jest on w stanie podołać(...)trzeba nawet smarować tłuszczem, bo tartaletki bardzo ładnie wychodzą z foremek😉 Tartaletki pieczemy około 15-20 minut w 170°C bez termoobiegu (u mnie tryb ‚ciasto’). Dajemy im ostygnąć i wsadzamy do środka krem cytrynowy. Jeśli używamy owoców leśnych można je wsadzić do gorących tartaletek na 3-4 minuty przed końcem pieczenia i zapiec razem😉 Pychota, rozchodzi się jak ciepłe
Jak gotować i nie zwariowaćDekoracje na babeczki, otrzymałam od fimy - SŁODKI ŚWIAT , bardzo dziękuję :) Babeczki z truskawkami SKŁADNIKI : Składniki na ciasto: 300 g mąki 200 g masła lub margaryny 10 dkg cukru pudru 2 żółtka KREM 350 ml śmietany 36% cukier puder - 3 łyżki cukier waniliowy - 1 łyżeczka DODATKOWO: truskawki listki melisy dekoracja czerwono- zielona z czekolady(...)szybko ciasto. Włożyć ciasto do foliowej torebki, odłożyć do schłodzenia na 30 minut do lodówki. Po tym czasie rozwałkować ciasto, foremką na babeczki wykrawać , wylepić. Ponakłuwać widelcem dno babeczek. Piec w nagrzanym piekarniku do 190 stop. przez ok.15 minut. KREM: Dobrze schłodzoną kremówkę ubić z cukrem pudrem i cukrem waniliowym na sztywno. Napełniać babeczki śmietaną, udekorować pokrojonymi na cząstki truskawkami
Kuchnia Danusi