końcu najpierw „jemy oczami” I nie chodzi tu wyłącznie o sposób przyozdobienia samego wypieku, ale też o to na czym go podamy. Ostatnio nabyłam wspaniałą paterę na ciasto z łopatką i kloszem z serii Lavender . Patera wykonana jest z białej porcelany, delikatny piękny wzór fioletowej lawendy nadaje jej elegancji. Osobiście jestem nią zachwycona. Nie ukrywam, że od dawna(...)szczególności kruche tartaletki. Pamiętajcie, że możecie je dowolnie nadziewać np. truskawkami i polać czekoladową polewą. Coś wspaniałego Proste tartaletki z konfiturą jagodową i kremem (zamiast kremu możecie je np. nadziać budyniem waniliowym) Korzenne ciasto pomarańczowe Proste, pyszne, idealne na każdą okazję. Prosta tarta z serem Możecie również użyć innego sera, a na wierzch wyłożyć inne owoce np. borówki S macznego
Słodkie okruszkitort jest lekki, orzeźwiający i taki wiosenny. Kto się skusi na kawałek?;) Składniki: ciasto: 125ml kefiru 60ml oleju rzepakowego 2 małe jajka 3/4 szklanki brązowego cukru 1 szklanka mąki 2 kopiaste łyżki kakao 1 łyżeczka sody oczyszczonej 1 kopiasta łyżeczka proszku 125ml mocnej gorącej kawy krem: 100g czekolady z nadzieniem miętowym 400ml śmietanki kremówki polewa: 50g gorzkiej lub deserowej czekolady(...)160stC ok 40 minut do suchego patyczka. Upieczone ciasto wyjąc z formy, studzić na kratce. Po ostudzeniu przekroić na dwa blaty. Czasem ciasto może wyrosnąć z niewielką górką - należy ją ściąć, żeby uzyskać równe blaty. Przygotować krem: czekoladę połamać. Szklankę śmietanki mocno podgrzać, dodać czekoladę, mieszać, aż czekolada się rozpuści. Ostudzić i schłodzić w lodówce przez noc. Pozostałą śmietankę również
Obiad gotowyJeśli tak jak ja lubicie kokos to tym ciastem będziecie zachwyceni. Jest podwójnie kokosowe bo zawiera kokosową bezę oraz krem z mascarpone i gotowanego kokosu a to wszystko otulone kakaowym biszkoptem. Dodałam też lekką nutkę alkoholu, żeby całość nie wydawała się mdła. Jak dla mnie bomba (kaloryczna niestety też),miękkie, lekkie po prostu przepyszne. *foremka(...)bezę: 4 białka 1 szklanka cukru 150 g kokosu szczypta soli na krem kokosowy: 3/4 szklanki mleka 100 g drobnego kokosu 300 ml śmietanki kremówki 250 g serka mascarpone 2 łyżki cukru łyżka żelatyny dodatkowo: 1/3 szklanki wódki Biszkopt upiec najlepiej dzień przed przekładaniem ciasta, wtedy ładnie się przekroi i nie będzie się strzępił. Białka ubić na sztywno
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniacałej masy. Równo rozprowadzić. Ponownie ułożyć warstwę herbatników, lekko dociskając je dłonią do dna. Herbatniki warto ułożyć dokładnie tak samo jak w warstwie pierwszej. Wtedy ciasto będzie nam się wygodniej kroić . Wyłożyć kolejną warstwę kremu. I znów ułożyć herbatniki, a potem rozprowadzić na nich resztę kremowej masy. Płatki migdałowe wysypać na rozgrzaną suchą patelnię. Podgrzać je i dosypać do nich
Weekendy w domu i ogrodzieobie. Z przygotowaniem ptysi nie ma zbyt dużo zachodu, choć nie jest to też taka przysłowiowa "bułka z masłem". By wyrosły trzeba najpierw ukręcić ciasto o odpowiedniej konsystencji. Wcześniej wypada przygotować krążki kruszonki, a krem przed przygotowaniem potrzebuje minimum kilku godzin w lodówce. Sami widzicie, że nie tyle pracochłonne, co czasochłonne są te małe przyjemności, obok których nie sposób przejść(...)ciasta. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 210⁰C na 10 minut, po czym temperaturę skręcamy do 180⁰ i pieczemy jeszcze 20 minut. Upieczone ptysie najpierw pozostawiamy przez 5 minut w zamkniętym, wyłączonym piekarniku, a następnie na 10 minut lekko uchylamy drzwiczki. Po 15 minutach wyciągamy ptysie, przekładamy na kratkę i studzimy. Przestudzone ptysie obcinamy u góry ostrym nożem, napełniamy kremem
Kuchnia w czekoladziepolać lukrem, by nieco wzbogacić i tak fantastyczny już smak. Z czekoladą w parze Muffinki czekoladowe od Wedla to idealny sposób świętowania tego dnia! Wyborny smak czekolady i ciasto rozpływające się w ustach zachwycą gości. Ważne jest, by czekolada użyta do babeczek była wysokiej jakości, tak jak i pozostałe składniki. Dzięki temu spodziewać można się wspaniałego smaku i pięknie prezentujących(...)zakręconą warstwą pysznego kremu, przyozdobioną kolorową posypką lub cukierkami. Chcąc zaskoczyć swoich bliskich warto rozważyć opcję dekoracji, ponieważ miętowy lub cytrynowy krem pełnił będzie jednocześnie dwie funkcje – pierwsza zapewni doskonały smak, który w połączeniu z ciastem stworzy wachlarz doznań dla kubków smakowych, a druga sprawi, że od muffinki nie będzie można oderwać wzroku. Do posypania kremu można zastosować nie tylko
Drinkologiapomocy szpatułki. Ciasto przekładamy do foremki wyłożonej papierem do pieczenia (samo dno). Pieczemy ok. 30- 40 min. w 180 st.C. składniki na 1 ciasto na waflu: (pieczemy dwa takie ciasta) 1 listek wafla 5 jajek (białka oddzielone od żółtek) 25 g bułki tartej 15 g mąki 60 g cukru 20 g orzechów zmielonych 20 g orzechów posiekanych 1 łyżeczka proszku(...)Jeśli używamy gotowego kajmaku ta czynność nas nie dotyczy. Masło miksujemy na puch, dodajemy stopniowo wystudzone mleko lub gotową masę kajmakową i miksujemy na gładki krem. Na końcu dodajemy orzechy oraz rum. wykonanie ciasta: Na pierwsze ciasto z waflem wykładamy 1/2 cz. masy kajmakowej. Układamy biszkopt a na nim rozsmarowujemy pozostałą część masy. Przykrywamy drugim ciastem z waflem, waflem
Domowy Smak Jedzeniawzięłam przepis, żeby go Wam zaprezentować, bo jest bardzo smaczne. Blaszka jak zwykle 24x34 cm. Miłego dzionka :-) Składniki ciasto: 7 jajek 1 szklanka drobnego cukru 2 budynie waniliowe 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 szklanka mąki krupczatki 1 łyżeczka kakao Krem: 1 puszka brzoskwiń 2 budynie śmietankowe 0,75 g 2 galaretki cytrynowe 200 g masła lub margaryny starta czekolada(...)miksujemy, budynie mieszamy z mąką, kakao i proszkiem do pieczenia. Dodajemy do reszty, mieszamy. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia, przelewamy ciasto. Pieczemy w 180 stopniach około 35 minut. Do tzw."suchego patyczka". Po wyjęciu studzimy i kroimy na pół. Krem: Brzoskwinie odcedzamy i kroimy w kosteczkę, do soku z brzoskwiń dodajemy wodę (ma razem z sokiem być litr) i gotujemy
kruche babeczkiSkładniki: biszkopt: 5 jajek 3/4 szklanki cukru 3/4 szklanki mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia krem: 350 g porzeczek 1/2 szklanki
czarrna od kuchniDzisiaj na osłodę proponuję jabłecznik łaciaty z czekoladą, polewą i masą krówkową. Chciałam trochę „podkręcić” :) jabłecznik, stąd tyle pysznych dodatków. Ciasto ciekawie wygląda, jest smaczne, aromatyczne
Mała Cukierenkatroszkę urozmaicać. Składniki: Na ok 10 sztuk: Ciasto: 1.5 szklanki mleka 1 jajko 1 szklanka mąki 0,5 szklanki wody mineralnej 1/4 szklanki oleju rzepakowego szczypta soli 1 op. cukru waniliowego 1 szklanka płatków owsianych Farsz: 1 kostka sera białego chudego (250g) 2 żółtka 1 cukier waniliowy 0.5 szklanki cukru kryształu Szklanka kremu pomarańczowego: 2 duże pomarańcze 1/2 cytryny 110g(...)ciasto na naleśnika i posypujemy odrobiną płatków owsianych. Przewracamy na drugą stronę i delikatnie opiekamy. Postępujemy tak do końca ciasta. Ser mieszamy z żółtkami oraz cukrami. Smarujemy nim każdy naleśnik i zwijamy w kopertę. Opiekamy w grillu elektrycznym. Polewamy kremem pomarańczowym, dekorujemy miętą. Krem pomarańczowy: Pomarańcze myjemy, z jednej ścieramy skórkę, a następnie wygniatamy sok z obu pomarańczy i cytryny
Kuchnia w czekoladziezupełnie nowe połączenie smaków w cieście bez pieczenia. Uwielbiam ciasta bez pieczenia, bo podstawę stanowią herbatniki, których nie muszę piec. Do tego 2 rodzaje mas, dla zrównoważenia smaków i miodowa posypka. Tak! Miodowa posypka z przepysznego, subtelnego w smaku miodu migdałowego Huzar z serii "Smaki świata" . Potrzebujemy: Krem budyniowy: 500 ml mleka 2 łyżki miodu migdałowego Huzar 1 waniliowy(...)budyń w proszku 1 łyżka mąki pszennej 200 g masła Krem śmietanowo - orzechowy: 400 ml śmietanki 30% 2-3 łyżki kakao 1 garść orzechów, u mnie pekany 1 łyżka miodu migdałowego Huzar 1 łyżka żelatyny + odrobina wrzątku Chrupka miodowa: 100 g cukru 50 g miodu migdałowego Huzar 2 łyżki wody 1/2 łyżki sody oczyszczonej Ponadto: około
MamaOskarkałyżki jogurtu greckiego 2 łyżki kakao 1 łyżeczka cynamonu 2 łyżeczki sody oczyszczonej KREM: 1 szklanka suchej jaglanki 2 szklanki mleka 3 łyżki miodu 1/2 szklanki jogurtu greckiego lekkiego ziarenka z 1 laski wanilii DODATKOWO: 2 łyżki kajmaku 3 łyżki Przygotowanie: CIASTO: Brązowy ryż ugotować klasycznie, w osolonym wrzątku. Po ugotowaniu i odcedzeniu ostudzić. Zimny ryż zblendować(...)składniki bardzo dokładnie. Białka ubić, dodać delikatnie do masy. Tak przygotowane ciasto podzielić na 3 części i każdą z nich upiec osobno w tortownicy o średnicy 18cm, wyłożonej papierem do pieczenia, w piekarniku nagrzanym do 180'C do suchego patyczka - trwa to około 20 minut. Gotowe placki wystudzić. KREM: Kaszę jaglaną dokładnie wypłukać na sicie. Woda spływająca z kaszy musi
Cakes By Kejt