ciasto z kremem - 19224 przepisów (strona:602/1282)

Niskokaloryczne i tradycyjne polskie ciasta 114

znudzi. Nazwa ciasta pochodzi prawdopodobnie od Karpat. Karpatka jest wyrobem cukierniczym składającym się z dwóch placków zwanych blatami, które są przełożone kremem. Krem do karpatki może być różny, np. śmietankowy lub budyniowy. Blat dolny jest ciastem kruchym, a blat górny jest ciastem parzonym. Górny blat podczas pieczenia uzyskuje nierówną i pofałdowaną powierzchnię przypominającą góry. Wszystkie te ciasta nie są najbardziej

ProstePesto.pl
Gruszki w cieście czekoladowym z serkiem ricotta 204

Miękkie, delikatne czekoladowe ciasto, soczyste gruszki zatopione w kremowym serku ricotta... Całość rozpływa się w ustach. Bardzo polecam! Składniki na ciasto: 200 g mąki pszennej 100 g cukru 175 g zimnego masła 1 duże jajko 2 łyżki kakao Krem z ricotty: 3-4 gruszki 250 g serka ricotta 4 łyżki cukru waniliowego 2 jajka + cukier puder Masło pokroić w kostkę(...)cukrem waniliowym, odłożyć. Keksówkę o wymiarach 21 x 11 cm natłuścić i oprószyć mąką. Po 45 minutach ciasto wyjąć z lodówki, rozwałkować je pomiędzy dwoma arkuszami papieru do pieczenia i przełożyć do formy. Nakłuć widelcem i ułożyć gruszki. Owoce zalać kremem z ricottą. Piec w temperaturze 180 stopni przez około 40 minut. Wystudzić i oprószyć cukrem pudrem. Smacznego

Domowa cukiernia Ewy
Cytrynowiec Siostry Anastazji 591

Siostry Anastazji :) W środku znajdziecie nie tylko masę cytrynową, ale także mięciutki biszkopt, bitą śmietanę, ananasa, herbatniki, a całość zwieńczona jest polewą kakaową z kwaśną śmietaną. Mniam <3 Ciasto nie jest bardzo skomplikowane, jednak trzeba mu poświęcić trochę więcej czasu, niż normalnie. Ale nie zrażajcie się tym, bo naprawdę efekt końcowy jest zachwycający :) Zapraszam do przygotowań! Składniki na blaszkę(...)połączenia składników. Blaszkę smarujemy masłem, wylewamy masę i wkładamy do piekarnika. Pieczemy ok. 30-35 minut do tzw. suchego patyczka. Wyciągamy i odstawiamy do całkowitego ostygnięcia. Pozostawiamy w formie. KREM CYTRYNOWY: Z cytryn wyciskamy cały sok, uważając, żeby nie powpadały nam pestki. Uzupełniamy wodą, aby uzyskać 2 i 1/2 szkl. płynu. Umieszczamy w garnku, dosypujemy cukier. Doprowadzamy do wrzenia

My Culinary Art
ŚWIĄTECZNY TORCIK 168

ostygnięcia. Krem czekoladowy - ugotować budyń czekoladowy w 0,5 litra mleka - wystudzić. Następnie margarynę utrzeć. Do spienionej margaryny dodać cukier i ubijać do momentu rozpuszczenia się cukru. Cały czas ucierając dodawać wystudzony budyń. Na koniec dodać 1 łyżkę kakao i olejek spirytusowy rumowy oraz  startą gorzka czekoladę. Dokładnie wymieszać. Przełożenie Biszkopt najlepiej upiec dzień wcześniej. Wystudzone ciasto przekroić(...)wyłożyć 1/3 masy czekoladowej. Następnie przykryć drugim blatem ciasta, nasączyć i posmarować pozostałym dżemem  i wyłożyć 1/3 masy czekoladowej. Na wierzch położyć trzeci blat ciasta, który również nasączyć esencją kawową i rozsmarować pozostałym kremem wierzch i cienką warstwą kremu boki tortu. Przykładowa dekoracja - wielkanocna: Wokół osi tortu ułożyć czekoladowe jajeczka, zaś na środku tortu za pomocą kolorowych posypek zrobić

Ciastka - domowe słodkości
Cytrynowy krem z serka mascarpone i kremówki 121

takiego kremu można przygotować pyszny deser lub przełożyć nim przeróżne ciasta i torty lub wypełnić kruche babeczki, czy rurki. Idealnie sprawdzi się w przypadku przełamania słodyczy bezy, ale z owocami, w wersji solo i w innych wypiekach również świetnie się komponuje. Jego słodkość i konsystencja zależy od użytej ilości cukru pudru oraz śmietanki, co można modyfikować według własnych potrzeb

Di gotuje
Rolada makowa z kremem budyniowym 127

blachy KREM budyń śmietankowy- 1 opak masło - 200 g mleko -400 ml cukier - 2,5 łyżki DODATKOWO gorzka czekolada- 0,5 opak miód -2 łyżki PRZYGOTOWANIE: Biszkopt  Białka oddzielić od żółtek.  Ubić pianę na sztywno z cukrem. Do ubitej piany dodawać stopniowo żółtka, wymieszać. Mąkę wymieszać z kakao, proszkiem do pieczenia i makiem, delikatnie wymieszać. Wylać ciasto(...)wyłożonej papierem pergaminowym i natłuszczonej tłuszczem, formy o wymiarach (36x36 cm). Piec około ok.20 minut w 180 stop. Upioeczone ciasto, wyłożyć na ściereczkę, zwinąć ciasto razem ze ściereczką w roladę, oddstawić do ostudzenia. KREM BUDYNIOWY Do rondla wlać 250 ml mleka, dodać cukier, zagotować. Resztę mleka wlać do miski, wsypać budyń, wymieszać. Na gotujące się mleko wlać rozrobiony budyń, mieszając

Kuchnia Danusi
Rafaello na kakaowym cieście bez pieczenia 135

Formę wykładam papierem do pieczenia, wykładam nań warstwę herbatników. Na nie nakładam 1/3 kremu. Znowu herbatniki i 1/3 kremu. Kolejna (trzecia) warstwa herbatników i reszta kremu. Całość wygładzam i obsypuję resztą wiórków kokosowych. Ciasto wkładam do lodówki, najlepiej na całą noc, aby herbatniki zmiękły. Dopiero po tym czasie kroję i podaję

Kuchnia co dnia
ciasto piernikowo jabłkowe z brzoskwiniami 111

Pieczemy w 180 st. C przez ok. 35-40 min. do tzw. suchego patyczka. Po upieczeniu odstawiamy do całkowitego wystudzenia. Jeśli ciasto upiecze się z tzw. górką to ją ścinamy aby było w miarę płaskie. składniki na krem i wierzch: 1 puszka brzoskwiń 3 żółtka 2 budynie waniliowe 1 łyżka mąki pszennej 250 g masła, w temperaturze pokojowej (miękkiego(...)gorącej i odstawiamy do wystudzenia. Dodajemy brzoskwinie i odstawimy do lekkiego stężenia. Masło miksujemy, dodajemy stopniowo budyń i miksujemy na gładki krem (opcjonalnie możemy dodać pokrojone dwie – trzy połówki brzoskwiń). Gotową masę wykładamy równomiernie na wystudzone ciasto. Na wierzch wylewamy tężejącą galaretkę z brzoskwiniami. Całość wstawiamy do lodówki, do całkowitego stężenia galaretki

Domowy Smak Jedzenia
Torcik biało-czerwony wg Ewy Wachowicz 173

Składniki: ciasto 2 jaja 100 g cukru pudru 50 ml oliwy z oliwek 120 g maki 1 łyżeczka proszku do pieczenia krem 650 g słodkiej śmietany 22% 200 g śmietany kremowej 30% 1/2 arbuza 6 łyżeczek żelatyny 100 g cukru Wykonanie: Oddzielić żółtka od białek. Do żółtek dodać cukier puder, wymieszać dolać oliwę z oliwek, wyrobić na gładką i lśniącą(...)masę. Ubić białka z szczyptą soli na sztywną masę. Ostrożnie wymieszać z masą żółtkową i dodać mąkę z proszkiem do pieczenia. Ciasto przelać do tortownicy 22 cm lub 26 cm. Piec 20 minut w 180 stopniach. Przygotować krem. Żelatynę rozpuścić z 1/2 szklanki ciepłej wody. Śmietanę kremową ubić, dodać cukier. Do śmietany 22% energicznie wmieszać tężejącą żelatynę i stopniowo dodawać

Pychotkaaa
Świąteczna beza orzechowo-cynamonowa 141

Dzisiaj mamy propozycję świątecznej bezy z kremem orzechowym i cynamonowo-czekoladowym Najpierw składniki: Beza: - 5 jajek (białka) - 300g cukru - 1 łyżeczka kakao - 1 łyżeczka cynamonu - 1

Kuchenne Wariacje
Klasyczna tarta z owocami 338

temperatury 180oC na ok. 20 min (uważać, żeby ciasto się nie spaliło). C rème pâtissière ( z przepisu Bożeny Sikoń: 1000 karteczek)   500 ml mleka  1 laska wanilii (lub/i cukier waniliowy, zapach waniliowy do smaku) 4 żółtka (dałam 3) 100 g cukru 50 g mąki kukurydzianej (dałam zwykłą) Przygotowanie kremu   Zagotować mleko, wrzucić rozciętą wanilię.   Żółtka utrzeć(...)rozrobić z ciepłym mlekiem i całość zagotować. Wyjąć strąk wanilii. Gotowy krem przełożyć do miski, zafoliować i odstawić do wystygnięcia. Zimny roztrzepać rózgą i wyłożyć na ciasto. Przygotowanie tarty   Na spód wykładamy krem, a następnie ulubione owoce tworząc ciekawą kompozycję. Całość zalewamy tężejącą galaretką (wykonanie galaretki wg instrukcji znajdującej się na opakowaniu). Smacznego

coolinarnastrefa.blogspot.com
Ciasto Lion 182

ciasta jest taka, że bardzo szybko znika ;-) Polecam, róbcie bo warto :-) Miłego piątku :-) Blaszka 24 x 34 cm Składniki biszkopt: 6 jajek L 2/3 szklanki drobnego cukru 2/3 szklanki mąki pszennej 4 łyżki mąki ziemniaczanej szczypta soli 1 łyżeczka proszku do pieczenia Warstwa z ryżu i kajmaku: 100 g preparowanego ryżu 1 puszka (440 g) masy korówkowej (kajmaku) Krem(...)herbatniki, teraz nakładamy drugi blat biszkoptu i drugą połowę masy. Na masę dajemy pokruszony wierzch biszkopta. Ciasto wkładamy do lodówki na kilka godzin :-) Przełożenie ciasta: blat biszkoptu - warstwa ryżu z kajmakiem - herbatniki ciemne - 1/2 kremu - drugi blat biszkoptu - druga połowa kremu - pokruszony wierzch ścięty z góry biszkoptu Smacznego

kruche babeczki
Zajączki z ciasta francuskiego 78

rulony ciasta francuskiego  60 g masła 2 łyżki cukru  1 łyżeczka cynamonu  krem na ogonki - może to być bita śmietana usztywniona trochę żelatyną lub krem maślany (masło utarte z cukrem pudrem)  lub mascarpone z roztopioną białą czekoladą (tego kremu właśnie użyłam).  Przygotowanie: Miękkie masło mieszamy z cukrem i cynamonem.  Jeden rulon (wyciągnięty z lodówki(...)przed użyciem) rozwijamy i rozsmarowujemy na nim masło z cukrem i cynamonem (nr 1). Dłuższe brzegi zostawiamy puste, tak na ok. 2 cm. Smarujemy je wodą. Nakładamy drugi rulon ciasta i dłuższe brzegi dociskamy widelcem.  Kroimy na paski o szerokości ok. 2-3 cm, najlepiej za pomocą noża do pizzy (nr 2). Każdy pasek zwijamy tak, jak byśmy chcieli

bistro mama
Muffinki a’la brownie z kremem orzechowym 129

czekolady w muffinkach oraz nieco słony krem orzechowy na bazie słodkiej śmietanki. Przepis na muffinki a’la brownie z kremem orzechowym nie należy do dietetycznych, ale raz na jakiś czas każdy może pozwolić sobie na małe co nieco. Składniki: ciasto 300 g mąki(2 niepełne szklanki) 100 g masła(1/2 kostki) 100 g czekolady 100 g cukru 30 ml wody

Ciasta z tradycjami
World Baking Day! 207

skoro przepis został oznaczony tak wysokim numerem uznałam, że musi być w nim coś wyjątkowego. Tak naprawdę nie jestem do końca zadowolona. Kruche ciasto byłoby lepsze to, które przygotowuję zazwyczaj - bez cukru, bo krem jest naprawdę słodki. Poza tym wyszło nieco zbyt lepkie, i wałkowanie okazało się koszmarem - bez dwóch arkuszy papieru do pieczenia nie warto się nawet(...)jajko krem: 200 ml mleka 75 g cukru 1 laska wanilii 65 g mąki pszennej 1 jajko 25 g białej czekolady 250 ml śmietany kremówki (38%) dodatkowo: 250 g truskawek listki mięty Mąkę przesiać do miski, wymieszać z cukrem, cukrem waniliowym i solą. Dodać masło, posiekać nożem, a następnie rozetrzeć palcami. Wbić jajko, szybko zagnieść ciasto. Uformować kulę, zawinąć

Pożeraczka, czyli raz adobrze

Proponowane wyszukiwania