ciasto z kremem - 19224 przepisów (strona:255/1282)

PODWÓJNIE TRUSKAWKOWE PTYSIE RED VELVET 162

Ptysie to ciastka z ciasta parzonego przełożone kremem. Możemy przełożyć  je kremem karpatkowym, patisiere, owocowym czy zwykłem ze śmietaną połączoną z mascarpone. Ciasto wzorowane jest na francuskim chou a la creme. W Wielkopolsce nazywany jest wietrznikiem a w Niemczech Windebutel. Ciastko jest delikatne a a po upieczeniu środek jest pusty.  Ja przygotowałam ptysie z nutą truskawkową. Typowo wiosenny(...)szprycy i szprycujemy rozetki. Wielkość wykładanych ciastek to ok 4 cm średnicy. Między jednym a drugim ptysiem należy zostawić odstęp ponieważ ciasto urośnie. Pieczemy ok 30 minut w temp. 200 st C bez termoobiegu. Przygotowujemy krem: Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Śmietankę ubijamy na sztywno. Dodajemy serek mascarpone oraz przestudzoną białą czekoladę. Mieszamy krem.  Truskawki czyścimy ze szpatułek. Kroimy

Kuchnia w oparach
ORZESZKI - PRZEPIS PODSTAWOWY. 7344

dopiero później konsumowałam resztę. W końcu najlepsze należy zjadać na początku, bo nie wiadomo, czy na koniec zostawiwszy, starszy nam miejsca w żołądku.   Dziś orzeszki. Podaję przepis na ciasto, krem pojawi się w kolejnym poście. Osobiście jednak uważam, że jeszcze lepiej niż krem, sprawdzi się w roli nadzienia najzwyklejsza nutella. Mały kłopot - przepis podaję na specjalną frytkownicę, jaką ostatnio(...)pieczenia, dodaję do masy  maślano-jajecznej, miksuję. Dolewam mleka, miksuję. Rozgrzewam urządzenie. Z ciasta odrywam malutkie porcje, formuję cienkie płatki ciasta, którymi następnie wypełniam wpuklenia. Piekę około 3-4 minuty, aż połówki się zrumienią. Wyciągam, studzę. Napełniam kremem, dżemem lub nutellą, złączam z drugą połówką, serwuję. SMACZNEGO! Pozdrawiam, Karmel-itka

W kuchni Karmel-itki
Duńskie ciasteczka. Ale czy na pewno...? 222

ciastkach, nie spływa na boki nawet po nocy w lodówce. Hmm... Jak widać, i profesjonalistom zdarzają się wpadki. Ciasteczka naprawdę są wspaniałe - chrupkie ciasto francuskie, do tego naprawdę słodki - choć bez cukru -  krem marcepanowy, całość zwieńczona delikatną bitą śmietaną i kwaskowym rabarbarem, świetnie równoważącym słodycz nadzienia. Delikatne, a jednocześnie zaskakująco sycące. Idealne na pożegnanie rabarbarowego sezonu - choć ja jeszcze(...)rabarbar: 200 g rabarbaru sok z 1 pomarańczy 2 łyżki cukru 2 płatki żelatyny Ciasto rozmrozić, pokroić na 12 kwadratów. Marcepan, serek i białku utrzeć na gładki krem. Na każdy kwadrat ciasta wykładać porcję nadzienia, sklejać ze sobą dwa przeciwległe rogi, formując ciasteczka. Wierzch posmarować żółtkiem roztrzepanym z kremówką. Piec w 200 st. C. przez 15 minut. Ostudzić. Rabarbar umyć

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Krem grysikowy 2242

już kilka razy wspominałam, moja rodzinka uwielbia ciasta z kremem. Pomysłów na kremy jest wiele, najpopularniejsze to krem budyniowy, krem na bazie serka mascarpone i inne. Dzisiaj chciałam wam przypomnieć krem grysikowy, do którego przygotowania potrzebujemy 4 składniki. Podstawowym jest oczywiście kasza manna. Nadaje się on do przełożenia pierników, ciast biszkoptowych i innych. Składniki: 3 szklanki mleka

Danka Pichci
Czekoladowe babeczki z granatem 160

już od jakiegoś czasu domagał się eksperymentu w postaci ciasta z granatem, ale nie tak jak to do tej pory robiłam - czyli w formie posypki na wierzch jakiegoś kremu, tylko ciasta pieczonego z granatem. Z braku czasu postanowiłam zrobić babeczki i powiem Wam, że pieczone pestki granatu całkiem przyjemnie w nich chrupały.  Składniki: 3/4 szklanki mąki pszennej

Cynamonowe szczęście
,, Babeczki z borówkami i kruchą bezą’’ 193

Delikatne, puszyste ciasto na podkładzie z kruchego ciasta, z kremem śmietanowym, pokryte delikatną, kruchutką bezą. Babeczki wprost rozpływają się w ustach. Polecam wszystkim miłośnikom boówek i bez! Pyszne ciasto malinowe powstało dzięki uprzejmości marki Frisco, Helio oraz Stovit oraz Garneczki Składniki na kruche ciasto: 3 żółtka 30 g cukru pudru pół łyżeczki proszku do pieczenia pół opakowania cukru wanilinowego

Podróż w kulinaria
Najlepszy krem czekoladowy 187

drugi dzień krem zmiksować na wysokich obrotach miksera aż będzie dobrze napowietrzony i puszysty. Dodawać po łyżce serek mascarpone, miksować do połączenia składników. Przekładać tak przygotowanym kremem torty, ciasta czy użyć do gofrów. * jeśli zamiast klasycznej, gorzkiej czekolady wykorzystamy czekoladę smakową, np. pomarańczową, malinową, wiśniową to otrzymamy krem o delikatnym posmaku. Moim faworytem jest gorzka czekolada z pomarańczą, krem jest

Cakes By Kejt
Zakochana tarta 158

zgęstnieje dodajemy cukier puder i jeszcze chwilę ubijamy. Serek rozdrabniamy na mniejsze kawałki i dodajemy do śmietany. Mieszamy do połączenia się składników. Odstawiamy na bok. SKŁADANIE TARTY: Na ciasto wykładamy warstwę kremu, zostawiamy tyle, aby móc udekorować wierch. Wygładzamy i wylewamy na niego piankę. Wstawiamy do lodówki, aby całość stężała. Zajmie to ok. 30 min.  Po tym czasie dekorujemy(...)tartę pozostawionym kremem, układamy na niej truskawki i ewentualnie upieczone z ciasta serduszka. Jeśli planujemy podawać tartę na drugi dzień, truskawki najlepiej jest położyć tuż przed podaniem, aby nie puściły soku. Smacznego

Kuchnia od dwojga
Kostka trio z migdałami 146

Jesienna kostka trio z płatkami migdałowymi i czekoladą. W skład trio wchodzą, jabłka, pigwa i żurawina. Do tego pyszny krem i delikatny biszkopt. Nie poprzestaniecie na jednym kawałku. Znika bardzo szybko. Wykorzystałam te owoce bo akurat miałam, ale można dodać gruszki jak macie. blaszka o wymiarach 24x24 cm biszkopt: 1 budyń śmietankowy 3 jajka wielkość M 4 łyżki cukru(...)żurawina będzie miękka. Przecieram ją przez sitko. Mus przekładam do garnka ponownie, podgrzewam, dodaję galaretkę suchą i mieszam aż się rozpuści. Zostawiam do ostudzenia. Zimną wylewam na krem. Wstawiam ciasto do lodówki na kilka godzin

wesoła kuchnia
PANI WALEWSKA 674

łyżek mąki pszennej 3 łyżki cukru pudru 3 łyżki śmietany 18% 3 żółtka 2 łyżeczki proszku dopieczenia Słoik dżemu z czarnej porzeczki Beza 5 białek (3 z ciasta +  2 z kremu) szklanka cukru pudru łyżeczka mąki ziemniaczanej 15 g płatków migdałowych Krem 500 ml mleka 3 łyżki mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 2 żółtka 2- 3 łyżki cukru(...)można dodać; kawę , kakao, lub alkohol. Na początku krem może wydawać się że jest „luźny” ale gdy się schłodzi w lodówce, robi się sztywny i puszysty. Pierwszą części ciasto posmarować kremem i nakryć drugą. Wstawić do lodówki na około 3 godziny. Schłodzone ciasto zdecydowanie lepiej się porcjuje i smakuje. rrarossa@gmail.com

RAROSSA
Orzeszki czekoladowo - orzechowe 105

Jesień i zima to pory które kojarzą mi się ze słodkimi, ciężkimi wypiekami, ciastami z kremami, z czekoladą czy orzechami. Długie jesienne wieczory to również świetna okazja do rodzinnego wypiekania ciasteczek. U nas właśnie w jeden z takich ponurych dni powstały orzeszki z ciasta kruchego budyniowego z nadzieniem z nutelli, ale takiej domowej czekoladowo - orzechowej. Oto przepis: (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push(...)plasterki zimne masło. Z podanych składników zagniotłam dość szybko jednolite ciasto. Ciasto uformowałam w kulę, owinęłam w folię spożywczą i schowałam do lodówki na kilka godzin. Po tym czasie ciasto wyjęłam i odrywając małe kawałki, formowałam z nich kulki mniej więcej wielkości orzecha laskowego. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Kulki wkładałam do nagrzanego opiekacza elektrycznego do orzeszków i piekłam każdą porcję

Waniliowe Improwizacje
Tarta francuska z rabarbarem i kremem malinowym 156

zdrowie. Ale nie martwcie się, zostawię Wam mega pyszny i łatwy przepis na fantastyczną tartę. Ta tarta to przepyszne połączenie kwaskowatego rabarbaru ze słodkimi malinami oraz kruchutkiego ciasta i delikatnego jak puch kremu. Co Wy na to? ;) Ciasto: op. ciasta francuskiego (275g) 2 długie łodygi rabarbaru 3 łyżki cukru cynamonowego Diamant Krem: 1,5 szkl malin 2 łyżki cukru(...)Ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do 200stopni na ok 20 minut. Ostudzić. Maliny przełożyć do garnuszka, zalać 2 łyżkami wody, dodać cukier. Gotować aż się rozpadną a woda odparuje. Przetrzeć przez sitko aby pozbyć się pesteczek. Schłodzić. Schłodzoną śmietankę ubić na sztywno z cukrem pudrem. Na koniec dodać połowę musu z malin, dokładnie wymieszać. Resztę musu niedbale wymieszać z kremem

Smakołyki Asi
Pide z kremem truflowym 137

część rozwałkowujemy, aby ciasto miało owalny kształt. Dłuższe końce zawijamy i sklejamy (jak na zdjęciu). Przenosimy na rozgrzany kamień do pieczenia lub blachę (też rozgrzaną). Boki ciasta lekko unosimy do góry.   Krem truflowy: 250-300 ml śmietanki kremówki 30% 1 średnia cebula 2 łyżeczki pasty truflowej 1 łyżeczka masła 2-3 łyżki startego żółtego sera (lub mozzarelli) sól(...)kremowy sos.  Dodajemy starty ser i pastę truflową. Doprawiamy solą i pieprzem.  Na pozostałym maśle podsmażamy pieczarki (trafiły mi się takie mini).  Na łódki z ciasta drożdżowego wykładamy krem, dodajemy pieczarki i zapiekamy w temp. 220 st. przez ok. 8-10 minut.  Po upieczeniu posypujemy natką pietruszki.  Smacznego

bistro mama
SERNIK GOTOWANY Z MALINAMI I GALARETKĄ PRZEKŁADANY KRUCHYM CIASTEM 172

ładny kawałek placka bądź owocowe szaleństwo w pucharku, nie dostanie ślinotoku i nie zapragnie tych słodkości.    I my jesteśmy takimi łasuchami. Uwielbiamy desery owocowe, z alkoholem, ciasta z kremem, zwykłe kruche ciastka, szarlotki, serniki, murzynki, pierniki... I poniekąd dlatego nie trzymam w mieszkaniu wagi! SERNIK GOTOWANY PRZEKŁADANY KRUCHYM CIASTEM (tortownica 28 cm) kruche ciasto: 200 g zimnego masła

W kuchni Karmel-itki
TORT Z KREMEM ŚMIETANOWYM 181

składniki przesiane przez sitko, wszystko dokładnie ze sobą połączyć. Ciasto wylać do okrągłej blaszki ( ja smaruję tylko spód blachy masłem i obsypuje bułką tartą). Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180'C i piec do tzw. "suchego patyczka". Gotowy biszkopt wystudzić na kratce, rozkroić na dwie części wzdłuż. Wykonanie kremu: Schłodzona śmietanę kremówkę(...)ubić na sztywno, dodać serki mascarpone i cukier puder do smaku i wszystko wymieszać dokładnie. Na jeden płat biszkoptu wyłożyć część kremu, rozsmarować i zakryć drugim płatem ciasta. Ciasto obsmarować resztą kremu i udekorować według uznania

Zrób to smacznie