Przepyszne połączenie aksamitnego ciasta Brownie z jaglanym kremem i gruszkami karmelizowanymi w miodzie. Ciasto inne niż wszystkie i raczej dla koneserów nietypowych smaków niż dla wielbicieli słodkości. Głównymi bohaterami mojego spodu zostali (uwaga,uwaga...) - czerwona fasola i banany! Ta pierwsza po raz pierwszy pojawiła się u mnie w słodkim wypieku, ale głęboko wierzę, że to nie jej ostatnia(...)rola i będzie dalej rozwijać swoją karierę w kuchni. Na dodatek jest niemalże niewyczuwalna w cieście i razem z bananami tworzy kremowy, aksamitny, czekoladowy spód bogaty w wiele wartości odżywczych. A wszystko dopełnia przepyszny krem jaglany z masłem migdałowym i gruszkami w miodzie. No nic tylko zajadać. Składniki: fasolowe brownie puszka czerwonej fasoli 2 duże banany 2 duże jajka
Kuchnia EllieMałe słodkości idealnie sprawdzą się do każdej kawy. Ciasto jest idealnie kruche i delikatne, a krem bardzo kakaowy. Ciasto: 470 g mąki pszennej 250 g margaryny maślanej 200 g gęstej śmietany 18% Cukier do obtoczenia Krem: 330 ml śmietany 30% 2 łyżki cukru pudru 1 łyżka kakao 1,5 łyżeczki żelatyny 4 łyżki wody W misie miksera mieszamy mąkę(...)oraz posiekaną margarynę. Musi nam powstać kruszonka. Dodajemy zimną śmietanę i szybko zagniatamy na gładkie ciasto. Dzielimy je na dwie części i owijamy folią spożywczą. Chłodzimy w zamrażarce przez 40 minut. Po tym czasie rozwałkowujemy każdą część na placek o grubości 2 mm i kroimy w paski ok. 1,5 cm. Przed rozwałkowaniem oprószamy blat mąką. Nawijamy na rurki
VioletoweKucharzenieCzęsto mamy problem jak wykorzystać nadmiar białek. Ja ostatnio skorzystałam ze starego przepisu na figowca i zrobiłam torcik z bakaliami. Do tego szybki krem i wyszło na prawdę coś pysznego. Składniki: Ciasto: 6 białek sól szczypta 160 g cukru 1 szkl zmielonych orzechów włoskich 50 g drobno pokrojonych fig 50 g rodzynek 100 g drobno posiekanej czekolady gorzkiej Krem(...)stopniach góra-dół około 50 minut. Po upieczeniu pozostawić w formie i wystudzić. Krem: Do mascarpone dodać nutellę i energicznie wymieszać - nie miksować. Pod koniec wlać likier. Krem rozsmarować na cieście i posypać wiórkami czekoladowymi
Ala piecze i gotujeMoje ulubione ciasto z lat dzieciństwa. Miodowe blaty przełożone warstwą grysikowego kremu, dla mnie idealne połączenie. Nie dość, że ciasto jest przepyszne to jest także niezwykle proste i poradzi sobie z nim nawet początkująca pani domu. Blaty miodowe podczas studzenia nieco twardnieją jednak miękną pod wpływem masy. Ciasto najlepiej smakuje na drugi dzień. Jest ono bardzo podzielne więc idealne(...)ogniu do jego rozpuszczenia się. Następnie dodać kakao, dobrze wymieszać aby nie było grudek. Miseczkę zdjąć z ognia i dodać masło, wymieszać do połączenia się składników. Wykonanie ciasta: Blaty i krem wystudzić. Masę podzielić na dwie części i przełożyć nią blaty. Ostatni (wierzchni) blat polewamy przygotowaną polewą. * przepis na blaszkę o wymiarach 31 na 19 Smacznego
Krakowskie smaki Animasło. Do gotującego wsypać mąkę i intensywnie mieszać, aż ciasto odejdzie od ścianek garnka. Wystudzić i miksując wbijać kolejno jajka. Ciasto podzielić na dwie części i rozsmarować na blachach wyłożonych papierem. Piec w mocno nagrzanym piekarniku do zrumienienia. Przygotować krem : - 1/2 litra mleka, - 3 łyżki mąki pszennej, - 2 łyżki mąki ziemniaczanej, - 2 łyżki cukru waniliowego, - cukier puder waniliowy ( zmieliłem domowy(...)waniliowego ugotować gęsty budyń. Odstawić do wystudzenia. Masło utrzeć z cukrem pudrem i miksując dodawać po łyżce zimnego budyniu. Dodatkowo : - dżem truskawkowo - porzeczkowy Złożenie : Na jedną część upieczonego ciasta nałożyć połowę kremu, na nim nałożyć kleksy dżemu i przykryć resztą kremu. Na górę nałożyć drugą część ciasta. Posypać cukrem pudrem. Ciasto schłodzić
Przepisy Mikołajaostudzić, a następnie wyjąć z form. Wymieszać ze sobą składniki na poncz. Kremówkę ubić z mascarpone i cukrem waniliowym na sztywną masę. Na podstawce ułożyć najciemniejszy blat ciasta, skropić ponczem, rozsmarować 1/3 kremu. Zapiąć wokół obręcz tortownicy. Na tym ułożyć drugi w kolejności blat, skropić ponczem, rozsmarować krem. Na to kolejny blat, poncz i reszta kremu. Na wierzchu ułożyć najjaśniejszy(...)blat, skropić resztą ponczu i wstawić ciasto do lodówki na 1 godzinę. Przygotować krem maślany: Truskawki umyć, oberwać listki. Włożyć do garnka z wodą i sokie cytryny, zagotować. Zmniejszyć ogień; gotować, często mieszając, aż owoce się rozpadną, a większość płynu odparuje. Zdjąć z palnika, ostudzić. Zmiksować na gładką masę. Białka z cukrem umieścić w szklanej misce, ustawić na kąpielą wodną
Pożeraczka, czyli raz adobrzeBardzo dobre ciasto, nasączone alkoholem. Ciasto biszkoptowe jest bardzo dobre, puszyste nic suche. Maliny dodają kwasowości. Krem fantastyczny. Zrobiłam to ciasto na urodziny kolegi. Wykonanie biszkoptu cappuccino – białka ze szczyptą soli ubić na sztywną pianę. Jak już białka są sztywne powoli podczas mieszania wsypywać cukier. Dalej ubijać i co jakiś czas dodawać po jednym żółtku. Mąkę, proszek cappuccino, proszek(...)wodą. Dokładnie wymieszać. Odstawić żeby ostygła. Jak już jest zimna dodać maliny i odstawić do stężenia. Jak już zacznie gęstnieć wylać galaretkę z owocami na zimne ciasto. Odstawić do całkowitego stężenia. Przygotowanie kremu – żelatynę wsypać do kubka, zalać zimną wodą tylko tyle żeby żelatyna napęczniała. Następnie zalać żelatynę wrzącą wodą, około 1/4 szklanki. Żelatyna musi się rozpuścić. Dokładnie wymieszać
Kuchnia PokoleńRolada Buche-de-Noel popularna rolada francuska przypominającą pień drzewa/ polano. Bardzo łatwa w przygotowaniu. Do ciasta użyłam biszkoptu idealnego, a wierzch to ta sama polewa co Izaurze plus masło, krem to bita śmietana. Jest naprawdę smaczna, przygotowuje się ją bardzo szybko ;) Dodatkowo nasączyłam roladę nalewką z wędzonych śliwek. Składniki: 5 jajek ¾ szklanka cukru 1/4 szklanka mąki pszennej(...)lodówki na około godzinę. Krem na wierzch rolady W rondelku rozpuścić masło cały czas podgrzewając dodać cukier, mleko oraz kakao cały czas mieszając gotować na małym ogniu około 5 minut. Odstawić do przestygnięcia. Masło zmiksować na puszystą masę dodać przestygniętą masę kakaową. Gotowym kremem posmarować roladę. Z rolady ukośnie odciąć części ciast odcięty kawałek przyłożyć do rolady
RAROSSAZapraszam na moją wersję ciasta "mleczna kanapka". To ciasto będzie świetne na weekend do kawki czy herbaty. Polecam Składniki: biszkopt: 4 jajka szczypta soli 0,5 szkl cukru 0,5 szkl mąki pszennej 2 czubate łyżki naturalnego kakao 1 łyżka oleju krem: 150 g masła 0,5 szkl cukru pudru 360 g serka homogenizowanego 2 szkl mleka pełnego(...)miski, dodajemy cukier puder i miksujemy na puch. Następnie dodajemy po łyżce serka cały czas miksując. Na koniec wsypujemy partiami mleko w proszku i miksujemy do połączenia.Wykładamy krem na ciasto, wyrównujemy i przykrywamy drugim biszkoptem, lekko dociskamy. W mikrofalówce (lub w kąpieli wodnej) roztapiamy czekoladę z mlekiem i masłem i polewamy ciasto. Wstawiamy do lodówki na całą
słodkie i nie tylko historie kulinarnetakim prezentem byłabym wniebowzięta, a Wy? Oczywiście jak to ze mną bywa, trzy razy w sklepie zmieniałam zdanie, w jaki sposób przyrządzić krem. Skończyło się w końcu, że bazą była kremówka i nie żałuję. Składniki: Ciasto: 250g mąki 2 żółtka Pół kostki margaryny - miękkiej Szczypta soli Płaska łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki śmietany – ja dałam 18% 2 łyżki kakao(...)pieczenia, obciążyć tarte grochem lub ryżem, aby nie urosła. Pod koniec pieczenia go zdejmuję (ok. 5 ostatnich minut) i wstawiam na jeszcze chwilę. Piec w temperaturze 200 stopni. Ostudzić ciasto. Krem: Do garnka wlać kremówkę, zagotować, wsypać wiórki kokosowe. Mieszać do czasu, gdy nie wchłoną śmietany. Ostudzić. Następnie margarynę utrzeć z cukrem pudrem i dodać do masy kokosowej. Na ostudzony
Fabryka pomysłówCzekoladowa karpatka? A dlaczego nie? Dodatek kakao do ciasta i czekolady do kremu zmienił to popularne ciasto nie do poznania. Pyszne no i bardzo czekoladowe. Idealne dla fanów czekoladowych ciast. Składniki: na ciasto: 200 mąki 100 masła 5 jajek 250 ml wody sól 2 łyżeczki kakao pół łyżeczki proszku do pieczenia na krem: 0,5 litra mleka 2 łyżki mąki
Pysznie & PięknieSmażyć jeszcze około 5 minut do momentu aż galaretki się rozpuszczą. Odstawić do wystudzenia. Masę wyłożyć na ciasto gdy zacznie tężeć, w przeciwnym wypadku sok wsiąknie w ciasto i je rozmiękczy. Krem stracciatella: Żelatynę zalać zimną wodą i zostawić do napęcznienia, a następnie podgrzać do rozpuszczenia. Dobrze schłodzoną kremówkę ubić na sztywno. Serek mascarpone wymieszać z jogurtem greckim(...)jedną łyżką ubitej śmietany dla wyrównania temperatury. Na końcu wsypać płatki czekoladowe i ponownie wymieszać tym razem szpatułką. Gotową masę wyłożyć na zastygniętą masę jabłkową. Wstawić ciasto do lodówki aby krem stężał. Galaretkę pomarańczową rozpuścić w 400 ml wrzącej wody. Gdy zacznie tężeć wylać równomiernie na krem. Ponownie odłożyć do stężenia. Inspiracja: Wiem
Ala piecze i gotujeroku obok tradycyjnego makowca na moim stole pojawi się ciasto pawi ogon. W roladach z makiem znajdziemy truskawki i słodką konfiturę od Łowicza, a wszystko zamknięte w kremie i kruchym cieście. CIASTO PAWI OGON (wersja świąteczna) Składniki: biszkopt na roladę: (forma 30x32cm) 6 jaj 1 szk mąki 3/4 szk cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 3 łyżeczki maku (nie mielonego(...)masy budyniowej. Na masie układamy rolady (każdą z rolad podzieliłam na części wyszły mi więc 4 mniejsze rolady). Rolady przykrywamy pozostałą częścią masy budyniowej, wyrównujemy krem i przykrywamy drugim blatem z kruchego ciasta. Wierzch polewamy czekoladą. Odstawiamy do lodówki do stężenia. #lowicz #dzem #konfitura #truskawki
Bon appetit mon amieziemniaczaną oraz proszkiem do pieczenia i delikatnie mieszamy przy pomocy szpatułki. Ciasto przekładamy do tortownicy (ok. 21 cm średnicy, wyłożonej papierem do pieczenia). Pieczemy w ok. 170-180 st. C przez ok 25-30 min. Upieczone ciasto pozostawiamy w formie przez ok. 10-15 min. składniki na krem kawowy: 375 ml mleka 1 budyń waniliowy 3 żółtka 1 płaska łyżka(...)następnie dokładnie mieszamy. Jeśli drip jest za gęsty dodajemy troszkę więcej śmietanki. Jeden biszkopt kakaowy układamy na paterze. Nasączamy go ponczem i rozsmarowujemy na nim 1/2 część kremu kawowego. Układamy ciasto kokosowe, na którym rozsmarowujemy drugą część kremu i układamy drugi biszkopt kakaowy, który nasączamy ponczem. Wierzch i boki smarujemy odłożonym kremem i odstawiamy tort na parę godzin a najlepiej
Domowy Smak Jedzeniakieliszek malinówki 1/2 szklanki herbaty sok z polowy cytryny 1 łyżka cukru Wszystko wlewamy do kubka i mieszamy do rozpuszczenia cukru. Połową płynu nasączamy spód ciasta. Drugą część zostawiamy do nasączenia wierzchu. Krem 350 ml śmietany 30% dobrze schłodzonej 250 g serka mascarpone 2 łyżki cukru pudru sok z 1/3 cytryny 1 śmietan fix - ostateczność przy upałach maliny Śmietanę(...)cukier (oraz śmietan fix) i wlewamy sok z cytryny, całość mieszamy. Masę dzielimy na pół i do pierwszej części wsypujemy dwie duże garście malin i mieszamy. Krem malinowy rozkładamy na nasączonej części ciasta. Następnie nakładamy drugą część i nasączamy ją ponczem. Wykładamy pozostały krem i równo rozsmarowujemy go na cieście oraz na rancie tortu (tego momentu najbardziej nie lubię). Układamy
Emskie Smaki