Składniki na ciasto: 2 szklanki mąki margaryna 10 jaj 2 szklanki wody szczypta soli Składniki na krem : 4 łyżki mąki ziemniaczanej i 4 łyżki mąki pszennej 2 szklanki cukru 1 litr mleka Przygotowanie : Do garnuszka wlewamy 2 szklanki wody, margarynę i gotujemy, na wrzątek wsypujemy mąkę i mieszamy energicznie do połączenia składników, studzimy Po przestudzeniu masy wbijamy stopniowo jajka(...)energicznie mieszamy do wrobienia każdego jajka w masę Masę przekładamy do szprycy i wyciskamy małe "kupki"ciasta na papier do pieczenia Piekarnik nagrzewamy do temp. 230 *C, wstawiamy blaszkę z ptysiami, po 10 min. można uchylić drzwiczki. by usunąć nagromadzoną parę i obniżyć temp. do około 210*C, piec około 20-25 min. Ptysie powinny być suche
Proste Potrawywiadomości o tym, że wypatrujecie nowego ciacha na blogu! Motywacja wzrasta niesamowicie, a głowa wypełnia się pomysłami na nowe słodkości! Dziś mam dla Was przepis na pyszne ciasto z kremem waniliowym oraz „dmuchanym ryżem” zatopionym w słodkim toffi. Kropkę nad I stanowią delikatnie słone orzechy ziemne, które fantastycznie współgrają ze słodyczą pozostałych warstw. To ciacho wskakuje na listę
Ostra na Słodkociasto jest niesamowicie pyszne !! Delikatne jak biszkopt, mocno czekoladowe i nikt kto wcześniej go nie jadł nie zgadnie z czego jest zrobione :) Takie ciasto z niespodzianką! Oryginalny przepis urozmaiciłam o krem z mascarpone i bitej śmietany, całość polewając sosem z czarnych porzeczek. Jako ozdoby użyłam kwiatów nagietka które również są jadalne. Składniki na tortownicę o średnicy(...)ciasto będzie w środku trochę wilgotne. krem: mała śmietana 36 % mały serek mascarpone 1 łyżka cukru pudru śmietanę ubijamy na sztywno, dodajemy serek mascarpone i cukier puder. Krem wykładamy na wystygnięte ciasto i polewamy sosem z czarnych porzeczek. Sos: pół szklanki czarnych porzeczek blendujemy i przecieramy przez sitko pozbywając się pestek i skórek, dosładzamy łyżką miodu. Smacznego
W kuchennej krainieJesienią to ciasto obowiązkowo musi się znaleźć na moim stole. Tym razem zrobiłam kilka zmian i wyszło całkiem fajne aromatyczne, pachnące i efektowne ciasto. Lubię takie ciasta bez kremów i dodatkowych kalorii. A ta galaretka kubusiowa pyszna. Z tego przepisu piekłam też ciasto Marchewkowe z lukrem królewskim . Składniki: 4 jajka 1 szkl cukru 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
Ala piecze i gotujeSmaczna i uważam, że prosta w przygotowaniu kremówka z ciasta francuskiego. Krem maślano- budyniowy ma lekką konsystencję, nie czuć, że to krem przygotowany na budyniu. Jest waniliowy i dobrze smakuje z bitą śmietaną oraz chrupiącym ciastem francuskim. Ciasto pyszne i nie można się od niego oderwać:). Można podać je ze świeżymi owocami. Bardzo mi smakuje, polecam… (zmodyfikowany przepis z gazetki
Mała CukierenkaSmaczna i uważam, że prosta w przygotowaniu kremówka z ciasta francuskiego. Krem maślano- budyniowy ma lekką konsystencję, nie czuć, że to krem przygotowany na budyniu. Jest waniliowy i dobrze smakuje z bitą śmietaną oraz chrupiącym ciastem francuskim. Ciasto pyszne i nie można się od niego oderwać:). Można podać je ze świeżymi owocami. Bardzo mi smakuje, polecam… (zmodyfikowany przepis z gazetki
Mała Cukierenkarównież nowy przepis na coś starego ;) co właściwie starym być nie musi. Bajaderki piernikowe, u mnie ze śiweżego piernika, ale można dodać biszkopt, czy inne ciasto bez kremów czy świeżych owoców i piernikowe przyprawy, wtedy wyjdą równie dobrze!" Składniki : 500 g ciasta piernikowego (biszkoptowego lub drożdżowego) 100 g marmolady 5 łyżek śmietanki 5 łyżek cukru 50 g masła łyżeczka
Słodkie Przyjemnościwyciąganym dnem wybór był dość prosty. Tarta z malinami i kremem z białej czekolady wbrew oczekiwaniom nie przytłacza słodyczą. Lekko kwaśne maliny idealnie współgrają z czekoladowym kremem. Osoby nielubiące kruchego ciasta lub nie posiadające piekarnika, jako spód mogą wykorzystać pokruszone herbatniki i roztopione masło (ewentualnie można do nich dodać trochę roztopniej gorzkiej czekolady ) W każdej z wersji tarta smakuje równie(...)piekarniku pierwsze przez 20 minut. Później ściągamy papier do pieczenia i obciążenie i pieczemy kolejne 15 minut na złoty kolor. Gotową pozostawiamy do całkowitego wystudzenia. Kiedy ciasto już wystygnie, zabieramy się za krem. Najpierw dzielimy czekoladę na kostki. Rozpuszczamy ją w kąpieli wodnej. Pamiętajcie, że miska nie może stykać się z wodą! Czekoladę pozostawiamy do lekkiego przestudzenia. Następnie serek mascarpone
PatiGotujeWitajcie :) przy sobocie zapraszam na pyszny tort który składa się z cienkiego biszkoptu masy budyniowej gotowanej na kompocie wiśniowym i pysznego kremu czekoladowego. Ciasto w sam raz nie za słodkie nie za kwaśne. Szybko znika z talerzyków :) Zapraszam do wypróbowania :) Składniki na cienki biszkopt kakaowy: 3 jajka 60 g cukru 1 łyżka cukru waniliowego 100 g mąki(...)gorzkiego 56 g roztopionego masła 1 kopiasta łyżeczka proszku do pieczenia Składniki na budyń wiśniowy: 2 budynie waniliowe Winiary 1 łyżka mąki 680 g wiśni z kompotem Składniki na krem czekoladowy: 660 ml śmietany kremówki 30 % 2 łyżki cukru 1 cukier waniliowy 200 g czekolady mlecznej Milka 1 galaretka wiśniowa Winiary tortownica o średnicy 26 cm 1 podłużna paczka
Sama słodycz i szczypta chiliwolnych obrotach dodawać kolejno żółtka. Na samym końcu dodajemy mąkę migdałową zmieszaną z proszkiem do pieczenia i kakao Ciasto wyłożyć na blaszkę i piec w piekarniku nagrzanym do 170stopni ok. 35 minut. Po wystudzeniu biszkopt przekrawamy na 2 części. Wykonanie kremu z mascarpone: Wszystkie(...)składniki zmiksować delikatnie razem, nie ma potrzeby ubijania śmietanki wcześniej. Przełożenie ciasta: 1. Biszkopt porządnie nasączony mocną kawą 2. Połowa kremu 3. Znowu nasączony biszkopt 4. Pozostała część kremu 6. Kakao Ciasto jest naprawdę przepyszne, smakuje nawet tym którzy na diecie low-carb nie są więc polecam. Próbujcie
Marta próbujejeszcze trochę zapasu mrożonych truskawek, czas więc je jakoś zacząć wykorzystywać. Malutką porcję owoców wykorzystałam do przygotowania musu idealnego do nadziania babeczek i udekorowania kremu. Do babeczek dodałam trochę zielonej herbaty, dzięki czemu są nieco wilgotne. Dla jeszcze lepszego efektu nadziałam je po upieczeniu odrobiną musu. Całość dopełnia chmurka z mascarpone oraz esy-floresy z reszty musu. Babeczki po prostu(...)oczyszczoną, dodać do ciasta. Krótko zmiksować. Na koniec dodać 1/2 szklanki przestudzonej zielonej herbaty. Krótko zmiksować. Ciasto przełożyć do silikonowych foremek na babeczki do 3/4 ich wysokości. Jeśli używacie metalowych foremek należy wyłożyć je papilotkami. Piec około 20 minut w temp. 180st. Ostudzić. Krem i mus truskawkowy: 250g serka mascarpone, 150g masła, 1/2 szklanki cukru, 200g
Z miłości do słodkościkażdego rodzinnego spotkania. Ciasto zdecydowanie łatwiej przygotować, jeśli jego pieczenie podzielimy na dwa dni – ja jednego piekę spód i robię galaretkę, a na drugi dzień robię krem i bezę oraz składam ciasto. Malinowa chmurka – kruchy spód: 1 lekko czubata szkl. mąki pszennej (180 g) 1/2 kostki masła (100 g) 2 łyżki cukru pudru 1 łyżka cukru z wanilią(...)cukrem i ekstraktem, a następnie stopniowo dolewamy kremówkę. Miksujemy, aż masa się ubije i będzie sztywna (uważajmy, aby nie ubijać zbyt długo, inaczej powstanie masło). Kremem smarujemy równomiernie zastygniętą galaretkę na cieście. Wierzch: Białka ubijamy, a gdy będą już sztywne, stopniowo dosypujemy drobny cukier. Piana powinna być sztywna i błyszcząca. Dodajemy mąkę i jeszcze chwilę ubijamy, aby cukier się całkowicie
Poezja smakukremu czekoladowego 1 opakowanie zielonej galaretki o dowolnym smaku ulubione owoce ( truskawki, banany, borówki, winogrona ) przepis Do miski przekładamy oddzielone od żółtek, białka i ubijamy je na sztywną pianę, pod koniec ubijania wsypujemy cukier kryształ i cukier waniliowy. Następnie do ubitej piany wsypujemy mąkę, budyń oraz proszek do pieczenia, dodajemy żółtka i wszystko delikatnie mieszamy łyżką. Ciasto na biszkopt przekładamy(...)galaretkę wstawiamy do lodówki aby lekko stężała. Wystudzony biszkopt odwracamy do góry dnem i wkładamy z powrotem do tortownicy. Na biszkopcie dokładnie rozsmarowujemy krem czekoladowy. Truskawki przekrawamy na pół, banany kroimy w plastry. Na wierzchu ciasta układamy ulubione owoce ( ja użyłam truskawek, bananów, borówek i czerwonych winogron). po czym polewamy je lekko tężejącą galaretką. Tak przygotowane ciasto wstawiamy do lodówki
Smakowite Daniapołożyć na ściereczce w taki sposób, aby papier do pieczenia był na górze. Delikatnie ściągnąć go z ciasta. Pracując szybko zwinąć jeszcze gorące ciasto w roladę razem ze ściereczką, wzdłuż dłuższego boku. Odłożyć do całkowitego wystudzenia. Krem: Wszystkie składniki ubić razem do otrzymania sztywnego kremu. Nie ubijać zbyt(...)długo, by krem się nie zwarzył. UWAGA : W przypadku śmietany kremówki 30%, polecam dodać zagęstnik do śmietany, tzw. śmietan fix. Wystudzoną roladę delikatnie rozwinąć, usunąć ściereczkę. Ciasto nasączyć przygotowanym ponczem. Następnie równomiernie rozsmarować krem. Zwinąć z powrotem w roladę. Schłodzić przez kilka godzin w lodówce. UWAGA : Można odłożyć 2 - 3 łyżki kremu i posmarować nim roladę z wierzchu
Opowieści z piekarnika