kakao, przesiać do masy jajecznej i delikatnie wymieszać. Ciasto przełożyć do wyłożonej papierem blaszki i piec w 175*C około 30 minut. Po upieczeniu wystudzić i przekroić na dwa blaty. Galaretkę rozpuścić w 400 ml wody i wystudzić. Do zimnej galaretki dodać śmietankę i wymieszać, odstawić. Przygotować krem: Orzechy zalać rumem. Budyń, mąkę i cukier rozmieszać w odrobinie(...)orzechy. Blaszkę, w której piekł się biszkopt wyłożyć wysoko papierem do pieczenia. Na dnie umieścić dolny blat biszkopta. Nasączyć kawą lub herbatą. Na biszkopcie rozsmarować krem. W górnym blacie ciasta wykroić kieliszkiem kółka. Ciasto z otworkami położyć na kremie. W dziurki nałożyć tężejącą galaretkę i od razu nakryć każdą dziurkę kółeczkiem z ciasta. Masło rozpuścić z kakao
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniaporadzę, że nie wyjdą mi kształtne rurki. Ale niepotrzebnie, bo rurki robi się dość szybko i bezproblemowo. Praca z ciastem jest przyjemna, ciasto jest dość elastyczne. Przepis na rurki pochodzi ze strony Moje wypieki , natomiast krem wymyśliłam sama. Moje rurki nadziane są pieczonym musem śliwkowym oraz kremem zrobionym z masy kajmakowej(...)śmietany kremówki. Całość jest fajnie skomponowana, lekko słodka, rurki są bardzo kruche, delikatnie rozpływają się w ustach pod wpływem pysznego wypełnienia. Kwaśne śliwki fajnie smakują ze słodkim kremem kajmakowym. Warstwa ciasta jest dość cienka więc rurki nie są zapychające, ani mdłe. Serdecznie zapraszam! Niech was nie zrazi długi opis. Chciałam po prostu dokładnie opisać Wam krok po kroku jak zrobić
moj przepis naporadzę, że nie wyjdą mi kształtne rurki. Ale niepotrzebnie, bo rurki robi się dość szybko i bezproblemowo. Praca z ciastem jest przyjemna, ciasto jest dość elastyczne. Przepis na rurki pochodzi ze strony Moje wypieki , natomiast krem wymyśliłam sama. Moje rurki nadziane są pieczonym musem śliwkowym oraz kremem zrobionym z masy kajmakowej(...)śmietany kremówki. Całość jest fajnie skomponowana, lekko słodka, rurki są bardzo kruche, delikatnie rozpływają się w ustach pod wpływem pysznego wypełnienia. Kwaśne śliwki fajnie smakują ze słodkim kremem kajmakowym. Warstwa ciasta jest dość cienka więc rurki nie są zapychające, ani mdłe. Serdecznie zapraszam! Niech was nie zrazi długi opis. Chciałam po prostu dokładnie opisać Wam krok po kroku jak zrobić
moj przepis naSkładniki na ciasto: 2 szklanki mąki margaryna 10 jaj 2 szklanki wody szczypta soli Składniki na krem : 4 łyżki mąki ziemniaczanej i 4 łyżki mąki pszennej 2 szklanki cukru 1 litr mleka Przygotowanie : Do garnuszka wlewamy 2 szklanki wody, margarynę i gotujemy, na wrzątek wsypujemy mąkę i mieszamy energicznie do połączenia składników, studzimy Po przestudzeniu masy wbijamy stopniowo jajka(...)energicznie mieszamy do wrobienia każdego jajka w masę Masę przekładamy do szprycy i wyciskamy małe "kupki"ciasta na papier do pieczenia Piekarnik nagrzewamy do temp. 230 *C, wstawiamy blaszkę z ptysiami, po 10 min. można uchylić drzwiczki. by usunąć nagromadzoną parę i obniżyć temp. do około 210*C, piec około 20-25 min. Ptysie powinny być suche
Proste Potrawywiadomości o tym, że wypatrujecie nowego ciacha na blogu! Motywacja wzrasta niesamowicie, a głowa wypełnia się pomysłami na nowe słodkości! Dziś mam dla Was przepis na pyszne ciasto z kremem waniliowym oraz „dmuchanym ryżem” zatopionym w słodkim toffi. Kropkę nad I stanowią delikatnie słone orzechy ziemne, które fantastycznie współgrają ze słodyczą pozostałych warstw. To ciacho wskakuje na listę
Ostra na Słodkociasto jest niesamowicie pyszne !! Delikatne jak biszkopt, mocno czekoladowe i nikt kto wcześniej go nie jadł nie zgadnie z czego jest zrobione :) Takie ciasto z niespodzianką! Oryginalny przepis urozmaiciłam o krem z mascarpone i bitej śmietany, całość polewając sosem z czarnych porzeczek. Jako ozdoby użyłam kwiatów nagietka które również są jadalne. Składniki na tortownicę o średnicy(...)ciasto będzie w środku trochę wilgotne. krem: mała śmietana 36 % mały serek mascarpone 1 łyżka cukru pudru śmietanę ubijamy na sztywno, dodajemy serek mascarpone i cukier puder. Krem wykładamy na wystygnięte ciasto i polewamy sosem z czarnych porzeczek. Sos: pół szklanki czarnych porzeczek blendujemy i przecieramy przez sitko pozbywając się pestek i skórek, dosładzamy łyżką miodu. Smacznego
W kuchennej krainieJesienią to ciasto obowiązkowo musi się znaleźć na moim stole. Tym razem zrobiłam kilka zmian i wyszło całkiem fajne aromatyczne, pachnące i efektowne ciasto. Lubię takie ciasta bez kremów i dodatkowych kalorii. A ta galaretka kubusiowa pyszna. Z tego przepisu piekłam też ciasto Marchewkowe z lukrem królewskim . Składniki: 4 jajka 1 szkl cukru 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
Ala piecze i gotujeSmaczna i uważam, że prosta w przygotowaniu kremówka z ciasta francuskiego. Krem maślano- budyniowy ma lekką konsystencję, nie czuć, że to krem przygotowany na budyniu. Jest waniliowy i dobrze smakuje z bitą śmietaną oraz chrupiącym ciastem francuskim. Ciasto pyszne i nie można się od niego oderwać:). Można podać je ze świeżymi owocami. Bardzo mi smakuje, polecam… (zmodyfikowany przepis z gazetki
Mała CukierenkaSmaczna i uważam, że prosta w przygotowaniu kremówka z ciasta francuskiego. Krem maślano- budyniowy ma lekką konsystencję, nie czuć, że to krem przygotowany na budyniu. Jest waniliowy i dobrze smakuje z bitą śmietaną oraz chrupiącym ciastem francuskim. Ciasto pyszne i nie można się od niego oderwać:). Można podać je ze świeżymi owocami. Bardzo mi smakuje, polecam… (zmodyfikowany przepis z gazetki
Mała Cukierenkarównież nowy przepis na coś starego ;) co właściwie starym być nie musi. Bajaderki piernikowe, u mnie ze śiweżego piernika, ale można dodać biszkopt, czy inne ciasto bez kremów czy świeżych owoców i piernikowe przyprawy, wtedy wyjdą równie dobrze!" Składniki : 500 g ciasta piernikowego (biszkoptowego lub drożdżowego) 100 g marmolady 5 łyżek śmietanki 5 łyżek cukru 50 g masła łyżeczka
Słodkie Przyjemnościwyciąganym dnem wybór był dość prosty. Tarta z malinami i kremem z białej czekolady wbrew oczekiwaniom nie przytłacza słodyczą. Lekko kwaśne maliny idealnie współgrają z czekoladowym kremem. Osoby nielubiące kruchego ciasta lub nie posiadające piekarnika, jako spód mogą wykorzystać pokruszone herbatniki i roztopione masło (ewentualnie można do nich dodać trochę roztopniej gorzkiej czekolady ) W każdej z wersji tarta smakuje równie(...)piekarniku pierwsze przez 20 minut. Później ściągamy papier do pieczenia i obciążenie i pieczemy kolejne 15 minut na złoty kolor. Gotową pozostawiamy do całkowitego wystudzenia. Kiedy ciasto już wystygnie, zabieramy się za krem. Najpierw dzielimy czekoladę na kostki. Rozpuszczamy ją w kąpieli wodnej. Pamiętajcie, że miska nie może stykać się z wodą! Czekoladę pozostawiamy do lekkiego przestudzenia. Następnie serek mascarpone
PatiGotujeWitajcie :) przy sobocie zapraszam na pyszny tort który składa się z cienkiego biszkoptu masy budyniowej gotowanej na kompocie wiśniowym i pysznego kremu czekoladowego. Ciasto w sam raz nie za słodkie nie za kwaśne. Szybko znika z talerzyków :) Zapraszam do wypróbowania :) Składniki na cienki biszkopt kakaowy: 3 jajka 60 g cukru 1 łyżka cukru waniliowego 100 g mąki(...)gorzkiego 56 g roztopionego masła 1 kopiasta łyżeczka proszku do pieczenia Składniki na budyń wiśniowy: 2 budynie waniliowe Winiary 1 łyżka mąki 680 g wiśni z kompotem Składniki na krem czekoladowy: 660 ml śmietany kremówki 30 % 2 łyżki cukru 1 cukier waniliowy 200 g czekolady mlecznej Milka 1 galaretka wiśniowa Winiary tortownica o średnicy 26 cm 1 podłużna paczka
Sama słodycz i szczypta chiliwolnych obrotach dodawać kolejno żółtka. Na samym końcu dodajemy mąkę migdałową zmieszaną z proszkiem do pieczenia i kakao Ciasto wyłożyć na blaszkę i piec w piekarniku nagrzanym do 170stopni ok. 35 minut. Po wystudzeniu biszkopt przekrawamy na 2 części. Wykonanie kremu z mascarpone: Wszystkie(...)składniki zmiksować delikatnie razem, nie ma potrzeby ubijania śmietanki wcześniej. Przełożenie ciasta: 1. Biszkopt porządnie nasączony mocną kawą 2. Połowa kremu 3. Znowu nasączony biszkopt 4. Pozostała część kremu 6. Kakao Ciasto jest naprawdę przepyszne, smakuje nawet tym którzy na diecie low-carb nie są więc polecam. Próbujcie
Marta próbujejeszcze trochę zapasu mrożonych truskawek, czas więc je jakoś zacząć wykorzystywać. Malutką porcję owoców wykorzystałam do przygotowania musu idealnego do nadziania babeczek i udekorowania kremu. Do babeczek dodałam trochę zielonej herbaty, dzięki czemu są nieco wilgotne. Dla jeszcze lepszego efektu nadziałam je po upieczeniu odrobiną musu. Całość dopełnia chmurka z mascarpone oraz esy-floresy z reszty musu. Babeczki po prostu(...)oczyszczoną, dodać do ciasta. Krótko zmiksować. Na koniec dodać 1/2 szklanki przestudzonej zielonej herbaty. Krótko zmiksować. Ciasto przełożyć do silikonowych foremek na babeczki do 3/4 ich wysokości. Jeśli używacie metalowych foremek należy wyłożyć je papilotkami. Piec około 20 minut w temp. 180st. Ostudzić. Krem i mus truskawkowy: 250g serka mascarpone, 150g masła, 1/2 szklanki cukru, 200g
Z miłości do słodkości