schudnąć czy po prostu nie przytyć podczas tegorocznych świąt?! Jeśli zastosujesz się do moich rad, dieta nie będzie ci potrzebna. 1. Sposób: Omijaj szerokim łukiem tradycyjne ciasta z kremem, margaryną i kilogramem białego cukru!! (szczegóły artykułu i przepisy tutaj!) 2. Sposób: Zrób i zabierz ze sobą zdrowe, dietetyczne i niskokaloryczne ciasto! (szczegóły artykułu tutaj!) 3. Majonez
IzaGotujeSałatka Wybierasz szybko schudnąć czy po prostu nie przytyć podczas świąt? Jeśli zastosujesz się do moich rad, dieta nie będzie ci potrzebna. 1. Sposób: Omijaj szerokim łukiem tradycyjne ciasta z kremem, margaryną i kilogramem białego cukru!! (szczegóły artykułu i przepisy tutaj!) 2. Sposób: Zrób i zabierz ze sobą zdrowe, dietetyczne i niskokaloryczne ciasto! (szczegóły artykułu tutaj!) 3. Majonez
IzaGotujepodzielić na 3 części i każdą z nich piec oddzielnie w blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w temp. 170 stopni przez 15 min . Wszystkie przygotowane blaty ciasta odstawić do wystygnięcia. Krem: W połowie szklanki mleka rozpuścić budynie i trzy łyżki cukru. Resztę mleka zagotować i przygotować budyń. Ostudzić. Miękkie masło zmiksować na puszystą masę (ok. 5 minut na najwyższych(...)masy. Polewa: Czekoladę połamać na mniejsze kawałki, dodać masło. Rozpuścić w kąpieli wodnej i mieszać do czasu uzyskania gładkiej polewy. Do blachy przełożyć pierwszy placek ciasta. Posmarować połową powideł, a następnie delikatnie wyłożyć połowę kremu. Powtórzyć. Ostatni placek polać polewą czekoladową, ja dodatkowo udekorowałam go kolorową cukrową posypką. Smacznego, Anulla
Fabryka pomysłówmasła – 3 łyżki lodowatej wody Krem – 200 ml mleka (u mnie bez laktozy) – 2 żółtka – 1 jajko – cukier wanilinowy – 60 g cukru – 2 łyżeczki mąki pszennej – szczypta soli – 300 g brzoskwiń świeżych lub z puszki – do dekoracji cukier puder Przygotowanie: Mąkę wymieszać z cukrem i solą , dodać masło, 3 łyżki wody i połączyć ciasto. Następnie uformować z ciasta kulę(...)czasie zdjąć obciążenie i piec przez kolejne ok. 15 minut (piec na lekki złoty kolor). W tym czasie przygotować nadzienie. Wszystkie składniki wymieszać w mikserze na gładki krem. Wyciągamy podpieczone ciasto i wylewamy delikatnie na spód krem oraz układamy pokrojone w plastry brzoskwinie. Piec ok. 25-30 minut w temepraturze 160 stopni bez termoobiegu, aż masa zastygnie. Wyciągamy
I LOVE LIFEWuzetka to klasyk ciast, pyszna idealna na przyjęcia i do niedzielnej kawki. Bardzo smaczna jest również wuzetka z kremem karmelowym, robiłam ją dopiero pierwszy raz i myślę że to ciasto to rozkosz dla podniebienia. Upieczcie i spróbujcie sami, polecam(...)KREM KARMELOWY : 400 ml śmietany 30 % 2 cukry waniliowe 2 duże łyżki żelatyny, rozpuszczone w 1/2 szklance wrzątku 400 ml serka waniliowego, homogenizowanego 1 puszka masy krówkowej 400 HELIO
Kulinarne Fantazje MarioliWeekend mija u mnie pod znakiem drobnych słodkości - wczoraj trufle, dziś kruche babeczki na 2-3 kęsy, których przygotowanie nie zabierze Wam zbyt wiele czasu. Połączenie kruchego ciasta z lekkim kremem na bazie bitej śmietany i serka homogenizowanego, z dodatkiem świeżych owoców - iście niebiańska uczta dla podniebienia. A efekt wizualny - sami oceńcie :) Składniki (na ok. 20 szt.): Kruche ciasto(...)nich babeczki. Nadzienie: Ubić śmietankę, dodając pod koniec cukier puder wymieszany z zagęstnikiem. Delikatnie połączyć z serkiem homogenizowanym. Wystudzone babeczki wypełnić kremem, np. za pomocą szprycy. Na wierzchu ułożyć umyte owoce. Źródło/ Inspiracja: "Ciasta na każdą okazję" przepisy zebrane i opracowane przez M. Jankowską-Kapicę
Domowa Cookierenka Agirazem po prostu mieliśmy ochotę na coś słodkiego, czekoladowego i jednocześnie orzeźwiającego. Bo właśnie taka jest ta tarta. Klasyczny kruchy spód, krem na bazie lemon curd i mascarpone no i czekolada. Oczywiście największym plusem tego typu ciast jest dowolna możliwość ich modyfikacji. I dlatego moja kolejna tarta była identyczna, ale zamieniłam czekoladę na truskawki i listki mięty. Też wyszło przepysznie(...)lekko ostygnie i zacznie tężeć wylewamy ją na ciasto. Ciasto wstawiamy do lodówki i tam je przechowujemy. Z foremki wykroiłam 10 dużych porcji. Jedna to około 650 kcal Ciasto kruche z kremem cytrynowym Pyszna tarta na każda okazję Czekolada i cytryna: pyszne słodko-kwaśne połączenie Ciasto kruche w towarzystwie lemon curd, mascarpone i czekolady Smacznego!!! Justyna Zapisz Zapisz Zapisz Zapisz
RelaxtimeZazwyczaj serek mascarpone kojarzy się ze słodkimi daniami. Kremy do ciast czy tortów, nadzienia ciastek czy różnego rodzaju serniki, to jest pierwsze co przychodzi na myśl. Ale serek ten doskonale pasuje do dań wytrawnych. Można nim wykończyć sosy oraz zupy. Sprawdzi się podczas przygotowania dipów. Na gotować! wykorzystałam go również jako składnik pulpecików. Jednak największe wrażenie zrobił na mnie kilka
gotować!pieczemy około 30 minut. W czasie pieczenia nie otwieramy piekarnika, aby ciasto nie opadło. Upieczone ciastka wyjmujemy z piekarnika i studzimy. Jeśli nawet trochę opadną, w zasadzie nie ma się czym przejmować i tak wyjdą ładne ciastka. Wystudzone ciasta przekrawamy na pół. Przygotowujemy krem. Śmietanę prosto z lodówki ubijamy na sztywno razem z cukrem pudrem. Kiedy nabierze odpowiedniej konsystencji dodajemy(...)masa śmietanowa zesztywniała. Klasyczne ptysie z kremem Zobacz inne przepisy na desery z bitą śmietaną: Księżniczka – szybkie ciasto bez pieczenia Deser Rajska Chmurka Ciasto bez pieczenia „Niebiańska chmurka” Ciasto bez pieczenia z jabłkami i bitą śmietaną Artykuł Klasyczne ptysie z kremem pochodzi z serwisu e-PrzepisyKulinarne.pl
e-PrzepisyKulinarne27x18 wykładam papierem do pieczenia. Wylewam ciasto i wstawiam do nagrzanego piekarnika temp 160 stopni góra dół na 20 minut. Galaretka z dyni: Sok z pomarańczy podgrzewam w garnku aż będzie gorący i rozpuszczam w nim galaretkę. Przestudzona dodaje do puree dyniowego. Śmietankę ubijam na sztywno i mieszam z dynią. Krem budyniowy: Miękkie masło ucieram na puch(...)krem. Na biszkopt dyniowy wykładam 1/3 kremu budyniowego, potem wylewam galaretkę dyniową i wstawiam do lodówki aż stężeje. Wykładam połowę kremu budyniowego który został, układam ciastka, i znowu krem budyniowy. Ciasto dekoruję kakao
wesoła kuchniaWłoch i jest znakomitym połączeniem ziaren kakaowca z orzechami laskowymi. Poza tym, że Nutella cudownie smakuje na kanapkach lub wyjadana łyżeczkami ze słoika, jest też idealnym dodatkiem do ciast i kremów. Tak sobie usiadłam i pomyślałam czemu by nie dodać Nutelli do sernika. I tym oto sposobem w mojej głowie powstał plan, który dzielnie zrealizowałam, a teraz obserwuje uśmiechy znajomych
Wypieki i Rumieńcemaku 1 cukier waniliowy 5 białek 0,5 kostki masła 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej ciasto biszkoptowe: 2 jajka 4 łyżki cukru 1 łyżka wody 4 czubate łyżki mąki pszennej 4 czubate łyżki mąki ziemniaczanej Krem: 1 op serka mascarpone ( 250g) 5 łyżek cukru pudru 1 kubeczek śmietanki kremówki (200ml) 1 duży kieliszek adwokatu Dekoracja(...)masy delikatnie mieszamy:) galaretkę przygotowujemy wedle przepisu na opakowaniu, po wymieszaniu wylewamy do prostokątnej lub kwadratowej foremki i wstawiamy do lodówki Upieczone ciasto dzielimy na dwie równe części, przekładamy kremem w biszkopcie wycinamy dziurki kieliszkiem, układamy na samej górze naszego ciasta, dziurki uzupełniamy oczkami z galaretki
Luźna Kuchniabiałek na dwa placki), na pianę ścieramy jedno ciasto, które wyjmujemy z zamrażalnika. Ciasto pieczemy w 180 stopniach około 30 minut. Tak samo robimy z drugim ciastem. Ciasta schładzamy. Krem: 1. Do misy miksera dajemy serek mascarpone, dodajemy masę krówkową i ubijamy do połączenia się składników. Gotową masę wykładamy na jedno nasze ciasto, przykrywamy drugim i wkładamy najlepiej
kruche babeczkiŚwietne ciasto przekładane kremem nutellą dla osób ceniących prostotę wykonania i uwielbiających słodkości . Doskonałe do kawy. Na spotkanie z przyjaciółmi lub romantyczny wieczór z ukochanym. Składniki: Ciasto: 1/5 kostki margaryny 2 jajka 80 g. cukru 5 łyżek mleka 2 łyżki proszku do pieczenia 380 g. mąki 3-4 łyżki kakao Masa: 1 mały słoik nutelli Polewa czekoladowa: 2 tabliczki
Smaczne Potrawyminut, po tym czasie wyłączamy grzanie, dodajemy suchą galaretkę (jeśli używamy gotowego przecieru to zagotowujemy mus, wyłączamy grzanie, dodajemy suchą galaretkę) dokładnie mieszamy, wykładamy na ciasto, studzimy. Krem. Odlewamy niepełną szklankę mleka do miseczki, resztę zagotowujemy z cukrem i cukrem waniliowym. Do miseczki z zimnym mlekiem wsypujemy obie mąki, dobrze mieszamy i wlewamy do gotującego się(...)mleka, powtórnie zagotowujemy, zdejmujemy z ognia i studzimy. Ucieramy masło dodając po łyżce chłodnego budyniu. Powstały krem wykładamy na zimną masę jabłkową. Przygotowujemy polewę: na małym ogniu rozpuszczamy margarynę, dodajemy resztę składników i zagotowujemy ciągle mieszając. Przestudzoną polewą dekorujemy ciasto, chłodzimy w lodówce (co najmniej 2 godziny). Gotowe
Rozpustne gotowanie