dokładnie mieszamy. Schłodzone masło ścieramy na tarce. Palcami łączymy starte masło z mąką na drobną kruszonką. Dodajemy żółtka i śmietanę – wyrabiamy ciasto. Stolnicę lekko oprószamy mąką i wałkujemy ciasto na grubość 3-4 mm. Szklanką lub foremką wykrawamy krążki i wylepiamy nimi foremki. Ja użyłam silikonowych, więc nie musiałam ich nawet smarować. Musimy wyciąć podwójną porcję krążków, gdyż każdą(...)ciastka studzimy na kratce. Nie miałam żadnego problemu – wyjęłam jeszcze gorące z foremek, odwróciłam i zostawiłam do ostudzenia. Przestudzone oprószamy cukrem pudrem. Kruche babeczki z budyniem na śniadanie, do kawy, herbaty… i nie tylko. Z podanych proporcji u mnie wyszło 20 ciastek. Kto ich jeszcze nie piekł i nie próbował – polecam gorąco. Smacznego. W Wypiekaniu na śniadanie uczestniczyli
mojewypiekiinietylkookazję:) "Sztuka życia polega na tym, by cieszyć się małym, a wytrzymywać najgorsze" William Hazlitt Komentarze Gość: Patyska, aaxs138.neoplus.adsl.tpnet.pl 2012/06/23 12:17:17 Bardzo fajny podpołomyczek, uwielbiam kruche cienkie ciasta z mniamuśnymi dodatkami. jukejka 2012/06/23 12:20:15 Świetnie wygląda, musi smakować wyśmienicie. Od razu mi przyszły na myśl suszone pomidory jako dodatek do składników zanim jeszcze je zauważyłam ;) Miłego(...)wątpliwości, że tak właśnie jest), to koniecznie będę chciała ten przepis wykorzystać. Tylko jak upały nieco zelżą, bo teraz mam wrażenie, że nawet gotowanie wody na kawę niemożliwie podnosi w kuchni temperaturę:) zawsze.oliwek 2012/06/24 15:37:11 i bosko wymyśliłaś :) agattekh 2012/06/25 13:30:05 Twoja tarta powala mnie na nogi :-) wygląda mega apetycznie :-) Gość: Madziorek, 077222237250.warszawa.vectranet.pl 2012/06/26
Zdrowa Kuchnia SowyOrito - to tak biedronkowa podróbka popularnych Oreo :) ale podejrzewam, że tańsza (nie wiem - nie znam ceny Oreo). Te kakaowe markizy z kremowym nadzieniem podbiły świat, więc
Kolorowy Przepisownikdawno, już nawet nie pamiętam kiedy. I pewne jest to, że nic mi nie zastąpi smaku dobrego espresso. Chcę kawy czystej, nie zagubionej wśród mdlącego rozpieszczenia dodatków. Kawy, po prostu. Prostota. Nie wiem dlaczego tak czasem trudno ją znaleźć. Czemu nie widać jej od razu na horyzoncie i błądzimy wśród zawiłości drogowskazów, które kończą się ślepą uliczką(...)odrobiny zagniatania?! Przecież rękawy aż same się zakasują, żeby rozgrzać dłonie uściskiem zlepionym z mąką! A jednak można bez tego. Ba, nawet trzeba! Wszelki nadmiar dobrych chęci, by ciasto dopieścić jest to absolutnie zabroniony. Wyjątkowa w swej prostocie metoda Jima Laheya na chleb bez zagniatania wzbudziła już wiele emocji. Najpierw niedowierzanie, potem euforię, że to możliwe. A jakże
KUCHARNIASkładniki na krem: 9 żółtek 240 g cukru kryształu 750 g serka mascarpone 1 opakowanie podłużnych biszkoptów kakao do dekoracji 1/2 szklanki wody Składniki na poncz
Świat Ciastakoleżanki, ale mówiła, że go zmodyfikowała ze względu na swoje dzieci. Też mam dziecko, więc przepis mi się spodobał :) W oryginale był alkohol i kawa - alkoholu nie ma, a kawa została zastąpiona kakaem. Składniki na biszkopt: 4 jajka 1 szklanka mąki pszennej 2 łyżki kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia 4 łyżki oleju 2/3 szklanki cukru Składniki na masę karmelową(...)mniej więcej 25x30 cm wykładamy papierem do pieczenia i wylewamy masę biszkoptową. Forma może być mniejsza. A zamiast prostokątnej formy można użyć tortownicy - wówczas biszkopt będzie wyższy (zresztą całe ciasto będzie wyższe i będzie bardziej widoczny środek. Wpadłam na ten pomysł, gdy zobaczyłam, że moje ciasto jest za niskie i nie widać dobrze warstw - szkoda) Biszkopt pieczemy 25 minut - wyjmujemy
www.szczesliwakuchnia.blogspot.comKażda mama, która nie podaje dziecku mleka krowiego szuka innego, naturalnego źródła wapnia. Jestem jedną z takich mam i znalazłam świetne rozwiązanie. Niełuskany sezam i mak
IzaGotujestanowią główny składnik moich ciasteczek. Do tego kilka suszonych moreli, które nadają im słodyczy i cudnego koloru. Biscotti chrupią głośno, kiedy się je gryzie - najlepiej wcześniej zamoczyć je w kawie lub herbacie, albo kubku pełnym ciepłego mleka. Wtedy stają się mięciutkie i rozpływają się w buzi. Uwielbiam te niepozorne ciasteczka - nie powalają wyglądem, ale po spróbowaniu kawałeczka nie można oprzeć(...)Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia. Partiami dodawać do masy maślano-jajecznej, miksując na najniższych obrotach miksera. Morele drobno pokroić, razem z migdałami dodać do masy, wymieszać łyżką. Z ciasta, które może się mocno lepić, uformować wałeczek, lekko spłaszczyć, zawinąć w folię spożywczą i schłodzić w lodówce przez 1-2 godziny. Schłodzone ciasto odwinąć z folii, przełożyć na blachę wyłożoną
Pożeraczka, czyli raz adobrzeDziś trochę orientalne małe co nieco, a mianowicie Rose del deserto, czyli ciasteczka alla Róże pustyni. Te oryginalne pustynne minerały przypominające płatki róży, to nic innego
Mia Cucina Sofietajadłospisu po przejściu postu dr E. Dąbrowskiej. Wypiek chleba bezglutenowego daje mi mnóstwo frajdy, eksperymentuję z różnymi mąkami, które sama przygotowuję ze zdrowych ziaren, mieląc je w młynku do kawy :) Zapraszam do wspólnego wypiekania doskonałego bezglutenowego, pachnącego orzechowym amarantusem zdrowego chleba. AMARANTUS to bezglutenowe pseudozboże, zwane również szarłatem. Jest znakomitym źródłem białka, które może śmiało zastąpić mięso z diecie(...)Hamuje on też rozwój wrzodów żołądka i nieweluje skutki stresu. Zmielony amarantus jest świetnym substytutem jajek (podobnie jak zmielone siemię lniane) - klei się, co ułatwia tworzenie na jego bazie ciasta na placki i naleśniki, to szczególnie informacja dla wegan. CHLEB BEZGLUTENOWY Z PRAŻONYM AMARANTUSEM Składniki: 2 duże garści ziaren amarantusa 250 g mąki z niepalonej kaszy gryczanej
Naturalna KuchniaPrawdziwe tropiki - termometry pokazują powyżej 30 stopni Celsjusza, a prognozy zapowiadają większość sierpnia i początki września równie upalne. Przy takiej pogodzie
W kuchni Karmel-itkiprzetestowanie. Można ją oczywiście po prostu kupić w sklepie. Ja jednak nigdzie nie mogłam znaleźć, więc kupiłam ciecierzycę, taką suchą, nie w puszce. Zmieliłam ją w młynku do kawy, po czym przesiałam, żeby pozbyć się większych kawałeczków. Nie wiem, jaka jest różnica między tą, którą sobie przygotowałam, a taką gotową ze sklepu. Wiem za to, że moja spisała się doskonale(...)cukrem na puszystą, jasną masę. Dodać olej, rozgnieconego widelcem banana i sok z cytryny; zmiksować. Partiami dodawać mąkę, miksując na najniższych obrotach miksera. Na końcu dodać rozczyn, połączyć. Ciasto przelać do formy na muffiny wyłożonej papilotkami. Piec w 180 st. C. przez 25 minut, do suchego patyczka. Ostudzić na kratce. Smacznego! No, a teraz już czas najwyższy zebrać się
Pożeraczka, czyli raz adobrzespędzić, nie musząc zrywać się do pracy skoro świt, stać w korkach, przeciskać się w zatłoczonych autobusach i tramwajach... brrrrr. A może oczami wyobraźni widzisz już tacę z aromatyczną kawą i różnymi pysznościami, która ląduje na twojej kołdrze razem z bonusem: "Dzień dobry Kochanie"? Potrzebujesz tylko kilku machnięć łyżką i pociągnięć wałkiem, żeby sobie osłodzić i uprzyjemnić poranek(...)wymieszać z mąką, solą, jaj kiem i drożdżami. Nakryć folią spożywczą, o dstawić na godzinę do wyrośnięcia. R ozgrzać piekarnik do 190 stopni. Ciasto podzielić na dwa kawałki, każdy oddzielnie rozwałkować na bardzo cienki, okrągły placek (ok. 1 mm gr.) i podzielić na 12 trójkątów. N a każdym położyć płaską łyżeczkę konfitury
SzczyptaSmaQmiejscu. Na szczęście w tym roku nasze krzaczki obrodziły naprawdę ładnie, więc zostało trochę owoców na muffiny. Muffiny to uniwersalnie dobra odpowiedź na pytanie "co dziś do kawy?". Robi się je błyskawicznie, zawsze wychodzą, a zależności od nastroju można je przyrządzić z czym się właściwie chce- nawet z boczkiem :) Dzisiejsze będą z zawijasem z musu z malin i serka(...)mieszamy na jednolitą masę mokre składniki- mleko, śmietanę i jajko. Łączymy suche z mokrym, dodajemy olejek arakowy i chwilę mieszamy. W masie powinny pozostać grudki. Do papilotek nakładamy łyżkę ciasta, następnie łyżeczkę masy serowej i przykrywamy jeszcze łyżką ciasta, pilnując żeby za bardzo nie wypełnić formy. Można delikatnie zamieszać, żeby powstały zawijasy. Pieczemy 20-25 minut. A w naszym
les mirabellesmięsa i makarony. Ciasta warzywne idealnie zaspakajają moje kubki smakowe! Pamiętam mój pierwszy raz, gdy postanowiłam zrobić ciasto marchewkowe. Wszyscy początkowo nastawieni negatywnie, zmienili zdanie po jednym kęsie! Dziś ciasto marchewkowe przełożyłam do papilotek i wyszły z tego pyszne babeczki. Składniki (8 babeczek) 3 duże marchewki 1 szklanka mąki 1 łyżeczka sody oczyszczonej 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia(...)Naczelny był w szoku! Spróbował i mówi: ale gdzie ta marchewka?! :) mały sukces, ponieważ również był sceptyczny i myślał, że te babeczki będą wytrawne, a tu psikus ;) idealne do kawy, na mały prezent (który dam dzisiaj mojej dobrej koleżance), dla fanów mniej słodkich rzeczy. Smacznego
Kitchens Alphabet