Muffinki śliwkowe na szybkiego. Bardzo je lubię, bo są puszyste, mięciutkie i robi je się naprawdę szybko. Przyszłam dzisiaj z pracy dosyć późno ale już w
codojedzeniaobszerny i różnorodny oraz ciągle ulega rozszerzeniu. Aktualnie firma ma do zaoferowania m.in. takie produkty jak: ziarna, nasiona, produkty zbożowe, mąki, płatki, musli, rośliny strączkowe, makarony, produkty bezglutenowe, orzeszki, kawy, herbaty, napoje, przyprawy, oleje, żywność dla dzieci czy także ekokosmetyki. I wiele wiele więcej! Warto także zaznaczyć, iż spółka ta posiada swój własny, nowo przebudowany młyn BIO. Dzięki nowoczesnym technologiom(...)Mąka z żółtego grochu powstaje poprzez zmielenie nasion grochu. Jest naturalnie bezglutenowa. Konsystencja przypomina puch, bez żadnych grudek, dzięki czemu jest odpowiednia do zagęszczania żywności, panierowania, pieczenia naleśników, chleba, ciast. Z jej użyciem przygotujesz zarówno słone jak i słodkie wypieki. Mąka ta traci typowy, groszkowy smak po 20 minutach gotowania czy pieczenia. Odznacza się również sporą ilością białka. MĄKA
Zdrowie na języku :PSONKO - Maca jest to chleb przaśnyznany od tysiącleci, wypiekany z mąki i wody, bez uzycia zakwasu. Sonko Maca z miodem jest smaczną przekoską, będącąźródełem błonnika pokarmowego. Do ciasta wyrobionego z mąki pszennej zostałdodany mprawdziwy miód. Dzięki temuu maca jest słodka, delikatna, z wyczuwalnym, subtelnym smakiem i zapachem miodu. 100g produktu zawiera 344 kcal ( 1462 kJ ) 1 kromka to zaledwie(...)okazję jeść pierwszy raz. Przyznam szczerze, że posmakowało mi :) Świetnie sprawdza się jako przekąska, nie koniecznie posmarowana czymś słodkim, jak miód, krem czekoladowy czy dżem. Ja chrupię ją do kawy - zamiast ciasteczka. Dietetycznie i pysznie :D Polecam A miodoczekoada? Urzekła mnie swym smakiem. Lubię miodek,czekoladę również :) Dlatego to połączenie tak mi przypadło do gustu. Zachęcam każdego do spróbowania
kolorowotorcikowoPrzełóż do keksówek. Ja nasmarowałam je margaryną i posypałam mąką. Jeśli ciasto lepi się do rąk , namocz ręce w wodzie. Keksówki z ciastem przykryj i odstaw do czasu kiedy ciasto podwoi swoja objętość. Rozgrzej piekarnik do 200 stopni. Przed włożeniem chlebków do piekarnika, posmaruj je rozbełtanym jajkiem i posyp obficie ziarenkami Ziołowo Mi! Włóż chleby do piekarnika. Do osobnego naczynia(...)małej calej keksówki, stąd na zdjęciu tylko dwa chleby...Trzeci poszedł ciemną nocą wszystkim w boczki. A na śniadanie? Posmaruj chleb osełka świeżego masełka i miodem od Skworcu . Kawa z mlekiem i śniadanie gotowe. Smacznego
Z Kuchni Do Kuchnirobotem elastyczne, niezbyt zwarte ciasto. Przykryć folią spożywczą i odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości (około 1 godziny). Ciasto podzielić na dwie części. Blat oprószyć mąką i rozwałkować ciasto na kształt koła, podzielić na 8 trójkątów i zwijać w rogale zaczynając od podstawy. Ułożyć na blasze wyłożonej matą silikonową lub papierem do pieczenia i ponownie odstawić do wyrośnięcia(...)kulinarnych inspiracji Monika z blogu Niezapomniane smaki Kasia z blogu Kasia.in Justyna z blogu Mama i pomocnicy Agata z blogu Kulinarne przygody Gatity Ewelina z blogu Przy kubku kawy Marghe z blogu Po prostu Marghe Monika z blogu Pin up Cooking Looking Ala z blogu Wielki apetyt Iwona z blogu BloGotowanie z pasją Karolina z blogu Kresowa
Ala piecze i gotujesię ich uparcie trzymać. Warto jednak eksperymentować i zachęcać dziecko do próbowania nowości, wprowadzając do jego diety nieznane wcześniej smaki i produkty . O tak, mamy swoje ulubione smaki..... Kawa, karmel, czekolada, bezy - czy ja się nie powtarzam? Musicie jednak przyznać, że częściej eksperymentowałyśmy, próbując łamać przyzwyczajenia i stereotypy. Dwulatek swobodnie przekracza granice tworząc oryginalne rozwiązania i dopasowując rzeczywistość(...)się rozwijało . Co mamy zatem robić? Jak się buntować? Gotować dalej? Czy może zrobić sobie wakacje? A może tupnąć nóżką i przez całe lato zajadać się tylko lodami, ciastem i lemoniadą? Ciekawa jestem, jak Wy oceniacie naszego dwulatka. Czy wyrósł i wydoroślał? Czy będą z niego "ludzie"? Dziękuję Amber za dwa lata niezwykłych podróży z kuchni
KUCHARNIAPrato, są skromne: z migdałami i skórką cytrynową. I takie właśnie zaproponowałem w Wypiekaniu na śniadanie. Zanim podam wam przepis dodam jeszcze, że Włosi jadają je maczając w kawie lub jako dodatek do słodkiego deserowego toskańskiego winna Vin Santo. Ale równie dobrze biscotti smakuje samo, bez niczego. Albo do pochrupania przy herbacie. Bardzo się starałem żeby to było prawdzie(...)połączyło. Przestajemy miksować i dorzucamy migdały (w całości). I teraz delikatnie mieszamy całość ręcznie. To znaczy przy pomocy jakiejś łyżki, szpatułki, itp. Moczymy dłonie (mokrymi lepiej formować klejące się ciasto) i na blasze wyłożonej papierem do pieczenia lepimy coś na kształt dużego batona (wymiary mniej więcej: 25 cm długości, 6 cm szerokości i 2 cm wysokości). Nagrzewamy piekarnik
Marder&Marder ManufactureMalleolus 2009 - ( 100 % Tempranillo dojrzewa 18 miesięcy w beczkach z dębu francuskiego ) w nosie wino to jest bardzo intensywne, aromatycznie dżemowe. Wyczuwalne są w nim aromaty czerwonych owoców, goździków, kawy. Charakteryzuje się dobrą soczystą taniną i przyjemną kwasowością. Wino eleganckie i dobrze pasujące do roladek z bekonu wypełnionych smażonymi daktylam Krem z ciecierzycy z bekonową posypką Malleolus(...)fioletowymi refleksami. Dominują aromaty ciemnej morwy, jeżyn , lukrecji. Garbnik jest gładki i idealnie gęsty. Wino bardzo skoncentrowane o długim bardzo przyjemnym finiszu. Będzie doskonale pasować do smażonych roladek z ciasta Won-Ton wypełnionych mięsem z ogona wołu i sosem Pedro Ximenez DeSabor jest również importerem hiszpańskich szynek, wędlin, serów, oliwek oraz oliwy I właśnie kilka rodzajów oliw mieliśmy również okazję
królestwo garówtrochę odsapnąć i ponadrabiać wszelkie zaległości. Doszłam jednak do wniosku, że najpierw muszę się z Wami podzielić ciasteczkami, które przed chwilą upiekłam. Wyszły naprawdę dobre, wręcz idealne do popołudniowej kawy, herbaty lub (tak jak w moim przypadku) do kakao czy gorącej czekolady. Są dość twarde i chrupkie, ale środek jest miękki i delikatnie ciągliwy. Mowa oczywiście o biscotti. To takie(...)białko Piekarnik ustawiamy na 180 stopni Celsjusza. Mąkę, cukier, proszek do pieczenia, sodę i sól umieszczamy w sporej misce. Dodajemy jajka i skórkę z cytryny, zagniatamy. Po uzyskaniu gładkiego ciasta odstawiamy je na ok. 5 min. W tym czasie połowę orzechów kroimy grubo, a drugą połowę mielimy w blenderze lub ugniatamy w moździerzu. Daktyle pozbawiamy pestek i kroimy w poprzek
Ratunku obiadPonieważ sezon przygotowań do Świąt rozpoczęty dziś zapraszam Was po przepis na farsz do uszek. Dostałam od Taty grzyby suszone i nie są to byle jakie
Niebieski kubek z kawajestem fanką megasłodkich ciast i lepkich deserów. To klasyczne tiramisu jest słodkie w punkt. Nie dostaniecie takiego w cukierni. Nie rozpływa się, jest puszyste, lekkie i zwarte jednocześnie. Idealny deser na upały, gdy włączenie piekarnika jest jednoznaczne z wyparowaniem. Spróbujcie! W myśl zasady „wszystko albo nic”, nie zobaczycie tutaj przepisu na tiramisu z serka wiejskiego, z użyciem żelatyny(...)300ml mocnego espresso. Likier kawowy (np. Kahlua czy Baileys) i Amaretto są już same w sobie słodkie. Jeśli chcecie, można śmiało w tym wypadku zrezygnować z sypania cukru do kawy, sam likier wystarczy. Jeśli tak jak ja użyjecie rumu, płaska stołowa łyżka cukru to ilość w zupełności zadowalająca do delikatnego osłodzenia płynu. Napar z alkoholem całkowicie studzimy, przelewamy do płaskiego
Karo in the Kitchennominowała. Następnie Ty nominujesz 11 osób (informujesz ich o tym) oraz zadajesz im 11 pytań. Nie wolno nominować bloga, który Cię nominował." Pytania Karmel: 1. Kiedy upiekłaś swoje pierwsze ciasto? Nie pamiętam dokładnie ile wtedy miałam lat, ale na pewno było to w gimnazjum. I pamiętam, że podeszłam do tej sprawy bardzo ambitnie, ponieważ na swoje pierwsze cukiernicze rewolucje wybrałam(...)wcale nie z powodów kalorycznych czy zdrowotnych. Po prostu tego typu dania najzwyczajniej mi nie smakują. Wyjątkiem jest tutaj pizza, najlepiej z dużą ilością sosu pomidorowego :) 4. Wolisz kawę czy herbatę? Trudne pytanie :) I kawę i herbatę piję w hurtowych ilościach i nie wyobrażam sobie dnia bez jednego czy drugiego trunku :) Jeśli kawa - to obowiązkowo z mlekiem
My simple kitchenrękoma. Ciasto uformować w kulę, zawinąć w folie spożywczą i schłodzić przez 30 minut w lodówce - ewentualnie w zamrażarce przez 10-15 minut. Oprószyć stolnicę mąką i rozwałkować ciasto na grubość ok. 0,5cm. Wykrajać dowolne kształty i układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. U mnie są to duże guziki, wykrajane małą szklanką. Następnie zrobiłam okrągłe wgłębienia(...)Sama słodycz u Asi - Kosmiczne oczka Moje wypieki i nie tylko... - Ciastka pieczarki Kulinarne szaleństwa Maniusi - Migdałowe ciasteczka Izioni pyszne smaki - Ciasteczka z oczkiem Kocurkowa kuchnia babuni - Ciasteczka "ziarenka kawy" Moje domowe kucharzenie - Ciasteczka z białą czekoladą Eksplozja smaku.es - Ciasteczka miodowe Cafe Amaretto - Kawowe ciasteczka owsiane z makiem Agnieszka Rec - Babeczki z różowym kremem i galaretką
Grunt to przepis!właśnie skończyły w ciastkach przygotowanych według inspirującego przepisu z bloga creme de la crumb . Ciastkach nietypowych- miękkich i wilgotnych, z niezwykle dekadenckim lukrem. Polane nim świetnie pasują do gorzkiej kawy, a same idealnie pasują na śniadaniową przekąskę. Najlepsze tuż po upieczeniu, ale drugiego dnia też zachwycą miękkością. Ktoś coś? CUKINIOWE CIASTKA Z KREMOWĄ POLEWĄ 200g tartej cukinii (najlepiej utrzeć(...)mąkę, sodę, sól i cynamon. Dokładnie łączymy suche i mokre składniki. Masa jest dość rzadka- no worries. Blachę do ciasteczek wykładamy pergaminem. W dość dużych odstępach umieszczamy po łyżce ciasta (ciastka rozlewają się trochę i rosną) i pieczemy 12-15 minut, aż nabiorą delikatnie złotego koloru. Czekamy aż ostygną, zanim przełożymy je na talerz. Pieczemy porcjami aż masa się skończy
les mirabellesserii deserów pora jeść coś konkretnego a mianowicie muffinki. Nie ma nic nic fajniejszego niż zjedzenie kilka takich małych łakoci popijając kawą i siedząc na wygodnym krzesełku w zaciszu domowego ogródka. Niestety nie dla mnie takie leniuchowanie i objadanie się. Kolejna faza katowania się dieta rozpoczęta, już 5 dzień za mną, jak na razie bez większych efektów ale nie poddaje(...)dodajemy jogurt oraz olej i wszystko mieszamy dokładnie. Mąkę przesiewamy przez sitko razem z proszkiem do pieczenia i dodajemy do masy. Wszystko razem dokładnie mieszamy do powstania gęstego ciasta. Czekoladę kroimy na małe kawałeczki i dodajemy ją do ciasta. Gotową masę przekładamy do foremek. Masło rozpuszczamy i dodajemy cukier z mąką. Mieszamy dokładnie aż powstają nam grudki. Taką posypkę
ciastkarnia na kruchym spodzie