Malleolus 2009 - ( 100 % Tempranillo dojrzewa 18 miesięcy w beczkach z dębu francuskiego ) w nosie wino to jest bardzo intensywne, aromatycznie dżemowe. Wyczuwalne są w nim aromaty czerwonych owoców, goździków, kawy. Charakteryzuje się dobrą soczystą taniną i przyjemną kwasowością. Wino eleganckie i dobrze pasujące do roladek z bekonu wypełnionych smażonymi daktylam Krem z ciecierzycy z bekonową posypką Malleolus(...)fioletowymi refleksami. Dominują aromaty ciemnej morwy, jeżyn , lukrecji. Garbnik jest gładki i idealnie gęsty. Wino bardzo skoncentrowane o długim bardzo przyjemnym finiszu. Będzie doskonale pasować do smażonych roladek z ciasta Won-Ton wypełnionych mięsem z ogona wołu i sosem Pedro Ximenez DeSabor jest również importerem hiszpańskich szynek, wędlin, serów, oliwek oraz oliwy I właśnie kilka rodzajów oliw mieliśmy również okazję
królestwo garówtrochę odsapnąć i ponadrabiać wszelkie zaległości. Doszłam jednak do wniosku, że najpierw muszę się z Wami podzielić ciasteczkami, które przed chwilą upiekłam. Wyszły naprawdę dobre, wręcz idealne do popołudniowej kawy, herbaty lub (tak jak w moim przypadku) do kakao czy gorącej czekolady. Są dość twarde i chrupkie, ale środek jest miękki i delikatnie ciągliwy. Mowa oczywiście o biscotti. To takie(...)białko Piekarnik ustawiamy na 180 stopni Celsjusza. Mąkę, cukier, proszek do pieczenia, sodę i sól umieszczamy w sporej misce. Dodajemy jajka i skórkę z cytryny, zagniatamy. Po uzyskaniu gładkiego ciasta odstawiamy je na ok. 5 min. W tym czasie połowę orzechów kroimy grubo, a drugą połowę mielimy w blenderze lub ugniatamy w moździerzu. Daktyle pozbawiamy pestek i kroimy w poprzek
Ratunku obiadPonieważ sezon przygotowań do Świąt rozpoczęty dziś zapraszam Was po przepis na farsz do uszek. Dostałam od Taty grzyby suszone i nie są to byle jakie
Niebieski kubek z kawajestem fanką megasłodkich ciast i lepkich deserów. To klasyczne tiramisu jest słodkie w punkt. Nie dostaniecie takiego w cukierni. Nie rozpływa się, jest puszyste, lekkie i zwarte jednocześnie. Idealny deser na upały, gdy włączenie piekarnika jest jednoznaczne z wyparowaniem. Spróbujcie! W myśl zasady „wszystko albo nic”, nie zobaczycie tutaj przepisu na tiramisu z serka wiejskiego, z użyciem żelatyny(...)300ml mocnego espresso. Likier kawowy (np. Kahlua czy Baileys) i Amaretto są już same w sobie słodkie. Jeśli chcecie, można śmiało w tym wypadku zrezygnować z sypania cukru do kawy, sam likier wystarczy. Jeśli tak jak ja użyjecie rumu, płaska stołowa łyżka cukru to ilość w zupełności zadowalająca do delikatnego osłodzenia płynu. Napar z alkoholem całkowicie studzimy, przelewamy do płaskiego
Karo in the Kitchennominowała. Następnie Ty nominujesz 11 osób (informujesz ich o tym) oraz zadajesz im 11 pytań. Nie wolno nominować bloga, który Cię nominował." Pytania Karmel: 1. Kiedy upiekłaś swoje pierwsze ciasto? Nie pamiętam dokładnie ile wtedy miałam lat, ale na pewno było to w gimnazjum. I pamiętam, że podeszłam do tej sprawy bardzo ambitnie, ponieważ na swoje pierwsze cukiernicze rewolucje wybrałam(...)wcale nie z powodów kalorycznych czy zdrowotnych. Po prostu tego typu dania najzwyczajniej mi nie smakują. Wyjątkiem jest tutaj pizza, najlepiej z dużą ilością sosu pomidorowego :) 4. Wolisz kawę czy herbatę? Trudne pytanie :) I kawę i herbatę piję w hurtowych ilościach i nie wyobrażam sobie dnia bez jednego czy drugiego trunku :) Jeśli kawa - to obowiązkowo z mlekiem
My simple kitchenrękoma. Ciasto uformować w kulę, zawinąć w folie spożywczą i schłodzić przez 30 minut w lodówce - ewentualnie w zamrażarce przez 10-15 minut. Oprószyć stolnicę mąką i rozwałkować ciasto na grubość ok. 0,5cm. Wykrajać dowolne kształty i układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. U mnie są to duże guziki, wykrajane małą szklanką. Następnie zrobiłam okrągłe wgłębienia(...)Sama słodycz u Asi - Kosmiczne oczka Moje wypieki i nie tylko... - Ciastka pieczarki Kulinarne szaleństwa Maniusi - Migdałowe ciasteczka Izioni pyszne smaki - Ciasteczka z oczkiem Kocurkowa kuchnia babuni - Ciasteczka "ziarenka kawy" Moje domowe kucharzenie - Ciasteczka z białą czekoladą Eksplozja smaku.es - Ciasteczka miodowe Cafe Amaretto - Kawowe ciasteczka owsiane z makiem Agnieszka Rec - Babeczki z różowym kremem i galaretką
Grunt to przepis!właśnie skończyły w ciastkach przygotowanych według inspirującego przepisu z bloga creme de la crumb . Ciastkach nietypowych- miękkich i wilgotnych, z niezwykle dekadenckim lukrem. Polane nim świetnie pasują do gorzkiej kawy, a same idealnie pasują na śniadaniową przekąskę. Najlepsze tuż po upieczeniu, ale drugiego dnia też zachwycą miękkością. Ktoś coś? CUKINIOWE CIASTKA Z KREMOWĄ POLEWĄ 200g tartej cukinii (najlepiej utrzeć(...)mąkę, sodę, sól i cynamon. Dokładnie łączymy suche i mokre składniki. Masa jest dość rzadka- no worries. Blachę do ciasteczek wykładamy pergaminem. W dość dużych odstępach umieszczamy po łyżce ciasta (ciastka rozlewają się trochę i rosną) i pieczemy 12-15 minut, aż nabiorą delikatnie złotego koloru. Czekamy aż ostygną, zanim przełożymy je na talerz. Pieczemy porcjami aż masa się skończy
les mirabellesserii deserów pora jeść coś konkretnego a mianowicie muffinki. Nie ma nic nic fajniejszego niż zjedzenie kilka takich małych łakoci popijając kawą i siedząc na wygodnym krzesełku w zaciszu domowego ogródka. Niestety nie dla mnie takie leniuchowanie i objadanie się. Kolejna faza katowania się dieta rozpoczęta, już 5 dzień za mną, jak na razie bez większych efektów ale nie poddaje(...)dodajemy jogurt oraz olej i wszystko mieszamy dokładnie. Mąkę przesiewamy przez sitko razem z proszkiem do pieczenia i dodajemy do masy. Wszystko razem dokładnie mieszamy do powstania gęstego ciasta. Czekoladę kroimy na małe kawałeczki i dodajemy ją do ciasta. Gotową masę przekładamy do foremek. Masło rozpuszczamy i dodajemy cukier z mąką. Mieszamy dokładnie aż powstają nam grudki. Taką posypkę
ciastkarnia na kruchym spodzieczasie ugniatamy je ponownie, niedługo. Rozwałkowujemy je kilka razy, przez co powinno stać się bardziej elastyczne. Dzielimy je na "kulki" które cienko rozwałkowujemy, po czym umieszczamy je w foremkach (ciasto jest tłuste, więc nie powinno być problemu z oderwaniem go po upieczeniu od blaszanych foremek, jeśli takich używamy). Pieczemy w 180 stopniach przez ok. pół godziny. W tym czasie można(...)wyglądają aż tak apetycznie, jak mogłyby wyglądać zwykłe wafle :) W każdym bądź razie, im więcej do chrupania, tym lepiej! Czytam w wolnych chwilach Tajemnice kawy - książka autorstwa Sary Magdaleny Woźny, którą dostałam na urodziny :) Tych wolnych chwil jednak ostatnio dużo nie znajduję ze względu na przygotowania do matury. Pierwszy egzamin już w piątek, trzymajcie kciuki! Nigdy
Weganizm infantylnymąką blat i wyrobić elastyczne, niezbyt zwarte ciasto. Przełożyć do miski, przykryć folią spożywczą i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 1 godzinę (powinno podwoić objętość). [ moje ciasto było wyrabiane i rosło w automacie do chleba]. Podzielić na dwie części, rozwałkować na kształt koła o średnicy ok. 28 cm (w razie potrzeby można podsypać odrobiną mąki). Oba placki(...)Niezapomniane smaki Kasia z blogu Kasia.in Justyna z blogu Mama i pomocnicy Agata z blogu Kulinarne przygody Gatity Ewelina z blogu Przy kubku kawy Marghe z blogu Po prostu Marghe
Moje domowe kucharzeniePodzamcze zamieniło się w te dni w wielki jarmark, na którym wystawcy prezentowali swoje produkty, zarówno krajowe jak i zagraniczne. Świeży chleb litewski, przeróżne konfitury, smaczne wędliny, sery, domowe ciasta… Obok tego obojętnie przejść nie można było. Towarzyszące Festiwalowi pokazy kulinarne, odbywające się na dwóch scenach – tzw. Małej – na Błoniach pod Zamkiem i Dużej Scenie(...)Vanilla Cafe . Tam czekał na nas wspaniały bezowy tort z mascarpone i owocami. Rozpusta dla podniebienia i oczu – do dziś czuję smak tego wyśmienitego deseru… W ramach Małego Festiwalu Kawy, odbywały się warsztaty z alternatywnych metod parzenia kawy. Andrzej, Kondrat i Marcin z Kap Kap Cafe pokazali, jak parzyć kawę doskonałą. Sprzęt, którego używali, mógłby wprawić niejednego laika
kolorowotorcikowodzieci, które , tak jak moja córka wyszły ze szpitala po wycięciu trzeciego migdała i przycięciu bocznych! Nie podrażnia gardełka, bo bułeczka jest mięciutka i puszysta. Doskonale smakuje do kawy z mlekiem. Rewelacyjna za każdym razem. Z masłem nawet na drugi dzień! Podaję składniki na 12 drożdżóweczek: 500 g mąki pszennej ECO u mnie typ 500 od Młyn Kopytowa(...)składniki sypkie. Dodaj olej,mleko i jogurt. Rozbełtaj jaja. Dodaj. Ciągle mieszając dodaj rozpuszczony olej kokosowy – nie może być ciepły. Na koniec dodaj zaczyn. Teraz wyrób ładną elastyczną kulę ciasta, staraj się nie dokładać mąki. Im więcej mąki dołożysz tym ciasto będzie bardziej "gumiaste". Odstaw kulę w misie do wyrośnięcia, pod ściereczką, na jakieś 45 minut do godziny. Podwoi objętość
Z Kuchni Do KuchniZawiera ona dużo białka, witaminy A, B i E oraz błonnika, znacznie ułatwiającego trawienie. Nie zawiera glutenu, natomiast ze względu na wysoką zawartość skrobi świetnie nadaje się do wypieków ciast i pieczywa w którym nie jest pożądane utworzenie siatki glutenowej – n.p. w biszkoptach. Koszt : około 6zł/ 500 gram Mąka dostępna w większości sklepów spożywczych Mączka i mąka migdałowa Mąka(...)produktami z mączką, jednak bardzo łatwo ją przygotować z łatwo dostępnych ziaren sezamowych. Mączka z ziaren słonecznika Mączkę uzyskuje się poprzez zmielenie łuskanych ziaren słonecznika (najlepiej w młynku do kawy). Idealny jako wzbogacający smakowo dodatek do wypieków, deserów, musli i sałatek. Z racji niskiej ceny możemy zmieszać np. z mączką migdałową. koszt : około 6-8 zł/ 350 gram Produkt dostępny
Tradycyjna KuchniaWitajcie dawno nas tu nie było, ale postaramy się nadrobić zaległości. Na początek dobra wiadomość na fanpagu na facebooku jest już Nas ponad 200. Co bardzo
cookplMała babeczka, jak mówi moją córka, taka na raz. Do popołudniowej herbatki czy kawy jak znalazł. Niestety moje dzisiejsze dzieło w całości powędruje do szkoły, ba akcje szkolne należy wspierać. Ale żeby nie było to rodzina też została doceniona i swoja porcję babeczek już skonsumowała. A ponieważ są małe to rozeszły się w oka mgnieniu i już jest zamówienie(...)cukrem, wanilią, skórką i sokiem z pomarańczy, mlekiem i oliwą. Do ubitej masy dodajemy przesianą mąkę, mąkę migdałową, proszek do pieczenia i szczyptę soli. Wszystko dokładnie łączymy. Odlewamy 1/3 ciasta, dodajemy do niego kakao i 1 łyżkę mleka. Wysmarowane oliwą foremki napełniamy ciastem. Najpierw białawym, potem ciemnym. Za pomocą widelca należy przemieszać delikatnie zawartość foremek by uzyskać marmurek. Babeczki
Przysmaki Karolki