rozmaryn i cynamon 9. Bez czego nie wyobrażasz sobie życia?- bez rodziny… 10. Potrawa, którą ostatnio zachwalała Twoja rodzina lub znajomi?- smakuje prawie wszystko, ale ostatnio to było ciasto drożdżowe z truskawkami) 11. Co powinnam zmienić na swoim blogu?-jesli taki Tobie się podoba to NIC)) Pytania z bloga Kulinarne zmagania(...)rodzaju robactwem(((( 7. Jakiej przyprawy najczęściej używasz w kuchni? cynamon, rozmaryn, szałwia 8. Dla kogo najczęściej gotujesz? dla rodziny 9. Kawa czy herbata? zależy od pory dnia… 10. Ulubiony deser to... zawsze tiramisu… 11. Makaron czy ryż? makaron na słono, ryż na słodko, chociaż dobrym risottem nie pogardzę) Nominowane blogi
Mia Cucina Sofietarobi dla dobrego jedzenia ;) Poczatkowo planowalam zrobic muffiny wytrawne na sniadanie, ale rano mi sie nie bardzo chcialo wiec zamiast muffinek na sniadanie byly slodkie do popoludniowej kawy. W oryginalnym przepisie nie ma malin, postanowilam je dolozyc tak od siebie by wzbogacic smak. Mysle, ze bylo to dobre posuniecie. Muffinki okazaly sie pyszne, szczegolnie dobra byla stopiona w srodku czekolada(...)jednej misce mieszamy wszystkie suche skladniki, w drugiej mokre. Przelewamy mokre skladniki do suchych. Dorzucamy posiekana czekolade i maliny. Mieszamy tylko tyle by sie polaczyly skladniki. Ciasto przekladamy do foremek. Pieczemy okolo 20 minut. Smacznego
Przysmaki Karolkiprzerażajcie się czasem wykonania. W sumie tylko czas oczekiwania jest długi, ale w tym czasie można napić się kawy, pójść pod prysznic, posprzątać mieszkanie :) Każdy może znaleźć zajęcie dla siebie. Za pierwszym razem bułki posmarowałam jakiem z mlekiem i po upieczeniu bardzo się błyszczały - mnie to nie bardzo odpowiadało. Następne bułki smarowałam samym mlekiem i po upieczeniu były rumiane(...)łyżeczki cukru 1 łyżeczka soli 1 jajko 2 łyżki roztopionego masła lub oleju mała garstka maku Ze świeżych drożdży zrobić rozczyn. Wszystkie składniki wymieszać w misce i wyrobić aż ciasto będzie odstawać od ścianek naczynia i od dłoni. Dodać tłuszcz i wyrabiać do momentu aż ciasto stanie się matowe. Od tego momentu wyrabiać przez 5 minut (długie wyrabianie jest ważne
Blondynka Gotujerocznice, imprezy. Ja postanowiłam je upiec wcześniej. Zrezygnowałam z ich tradycyjnego kształtu odwróconej litery „s” na rzecz prostego kształtu typowej bułeczki. Świetnie sprawdzą się jako deser do kawy, na śniadanie i inne okazje! Do przygotowania 16 bułeczek Lussekatter potrzebujemy: – 1 g szafranu – 500 g mąki – 35 g drożdży – 130 g cukru(...)topimy i dodajemy do mleka W szklanej misce umieszczamy mąkę, cukier, jajko i rozczyn. Powoli dodajemy mleko z masłem oraz szafran. Mieszamy drewnianą kopystką po czym trochę wyrabiamy mikserem. Ciasto zostawiamy do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na 30 minut. Po tym czasie jeszcze raz wyrabiamy ciasto dodając już rodzynki. Dzielimy na 16 części i formujemy 16 bułeczek. Układamy
Szybko Tanio SmacznieDodaj jogurt i miksuj na gładką masę.Mąkę wymieszaną z kakao i proszkiem do pieczenia ,powoli dodajemy do masy, na przemian z jajkami. Dodaj zblenderowaną czekoladę i wymieszaj łopatką. Ciasto przelewamy do formy o wymiarach 21x21 cm lub małej tortownicy. Pieczemy w temperaturze 170 st przez około 40 min. Krem: Zimny serek mascaropne ubijamy z cytryna i cukrem na puszysta(...)kąpieli wodnej, mieszamy do uzyskania jednolitej masy i szybko studzimy. Polewamy nią cały placek. Na noc wstawiamy do lodówki. Na drugi dzien gotowe do krojenia.Wyśmienite w towarzystwie kawy z mlekiem. Smacznego
Z Kuchni Do KuchniBazylia w połączeniu z truskawkami i czekoladą, zyskuje niebanalny smak. A wszystko to w jednym serniku sprawia, że mi więcej do szczęścia nie potrzeba. No może filiżankę kawy i dobre towarzystwo ;) Polecam zrobić ! A jeśli nie ten, to inny - przepisy tutaj Składniki: Spód: 300 g herbatników ( u mnie 200 g pełnoziarnistych i 100 g zwykłych ) 150 g masła(...)łyżka oleju arachidowego lub innego 300 g truskawek cukier puder WYKONANIE: Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 stopni. Ciastka pokruszyć w robocie lub pognieść, np przy pomocy wałka do ciasta. Okruszki połączyć z kakao. Masło rozpuścić. Rozpuszczone masło dodać do okruszków - dokładnie połączyć. Powstała masa ma być zwarta, ale nie powinna ociekać tłuszczem. Tortownicę średnicy 26 cm wyłożyć folią aluminiową złożoną
kolorowotorcikowoDrożdżowe jagodzianki z borówkami posypane cukrem pudrem to ciekawa propozycja na drugie śniadanie, słodki dodatek do kawy, idealny deser na lato. Te pyszne bułeczki to bardzo prosty w przygotowaniu smakołyk który znika w kilka chwil. składniki na około 12 sztuk 50 dag mąki pszennej 1 szklanka letniego mleka 3 łyżki cukru 4 łyżki roztopionego masła 1 jajko 40 g drożdży(...)drugiej miski wsypujemy przesianą mąkę, wlewamy rozczyn z mleka drożdży i cukru, wsypujemy szczyptę soli, dodajemy jajko i rozpuszczone masło, wszystko mieszamy łyżką a następnie dłonią wyrabiamy gładkie ciasto. Wyrobione ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy na godzinę do wyrośnięcia. Z wyrośniętego ciasta formujemy wałek a następnie dzielimy go na 12 części. Każdy kawałek ciasta rozciągamy w dłoniach, nadziewamy porcją borówek
Smakowite Daniacytrynowa, teraz nieco inna babka. Mniej puszysta, bardziej zbita. Na kefirze. A z wierzchu przyozdobiona powidłami wiśniowymi. Idealna na drugie śniadanie, do pracy na przykład. Albo w weekend do kawy zamiast normalnego śniadania. Na tyle ciekawie to wyszło, że pewnie jeszcze kiedyś zagości u nas w domu. Dodam jeszcze, że to Madzia była taka zdolna i tę pyszną babkę zrobiła(...)powoli wlewamy). Następnie dosypujemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Wlewamy kefir, kilka kropli aromatu waniliowego i mieszamy jeszcze chwilę, do połączenia się składników, na najniższych obrotach miksera. Przekładamy ciasto do formy wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy 90 minut w 180 stopniach. Ciasto powinno popękać od wierzchu. Po upieczeniu wyjmujemy ciasto z piekarnika i czekamy aż wystygnie. Wtedy smarujemy
Marder&Marder Manufacturegóry Jabłko trzemy na tarce o dużych oczkach, dodajemy cynamon (jeśli jabłko jest mało słodkie możemy dodać odrobinę miodu) wykładamy jabłko do naczynia, a górę wyklejamy resztą ciasta pieczemy w temp 190 stopni przez około 25-30 minut SMACZNEGO ! ! ! :) Dziś zostałam nominowana do Liebster Blog przez Whiness . T o moja pierwsza nominacja w tym roku(...)najbardziej utkwiła Ci w pamięci? nie potrafię wymienić jednej, sporo ostatnio czytam zamiast pisać mgr;p 4. Co dokupiłabyś do swojego kuchennego asortymentu? garnek na parze, ekspres do kawy który robi pyszną mleczną piankę ;) suszarka do owoców i warzyw, ... itd.;] 5. Co chciałabyś skosztować, ale do tej pory nie miałaś jeszcze okazji? Jest dużo takich dań, przede wszystkim
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćdodawać stopniowo suche składniki z drugiej miski. Jeśli po połączeniu wszystko będzie za suche - dodać miodu, jeśli zaś zbyt lejące się - mąki. Do ciasta wmieszać orzechy i czekoladę. Z ciasta formować wałki, które następnie umieszczać na blasze i spłaszczać. Piec w temp. 180 stopni przez 25 minut, przekładając na drugą stronę w połowie pieczenia. Po tym czasie cisto wyjąć(...)piekarniku, tym staną się bardziej gorzkie. Cantuccini super się przechowują, dlatego po zamknięciu ich w metalowej puszce możemy liczyć, że przez najbliższych parę tygodni będzie co podjadać do kawy ;) Jeśli ktoś nie lubi miodu - może użyć zamiast niego golden syrupu. Smacznego
Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!Uwielbiam słodkości, jak większość kobiet ;) a te ciasteczka idealnie komponują się z kawą. Przepis wzięłam ze strony ugotujto.pl i trochę go zmodyfikowałam, ze względu na ilość cukru :) Składniki: 250g masła 150g brązowego cukru 300g mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki soli 2 jajka 2 łyżeczki esencji waniliowej 300g czekolady deserowej (ja dałam 270g bo tyle miałam) Mąkę(...)czas ucierając mikserem na średnich obrotach. Dodajemy esencję. Wsypujemy po 1/4 porcji mąki naraz. Na koniec dodajemy pokrojoną w drobną kostkę czekoladę (można również dać gotowe czekoladowe groszki). Odstawiamy ciasto do schłodzenia na 1 godzinę do lodówki. Nagrzewamy piekarnik do 190 stopni. Za pomocą łyżki nakładamy na wyłożoną papierem do pieczenia blasze porcje ciasta wielkości piłeczki do ping ponga zachowując
Pudełko rozmaitościzadania! I tak w rezultacie powstały dwa cudownie pachnące bochenki, jeden okrągły, drugi sześciokątny. Wspaniała odmiana! Polecam, naprawdę warto!!! Składniki na chleb pszenno-żytni na drożdżach z ... puszki po kawie: na 2 bochenki 350 g mąki pszennej 350 ml ciepłej wody 20 g świeżych drożdży 1 łyżeczka cukru 150 g mąki żytniej razowej 1 łyżeczka soli 50 g grubo(...)czasie do przesianej mąki dodajemy mąkę żytnią, sól, mielone ziarenka (ja mieliłam w blenderze). Do mąki dodajemy wyrośnięty rozczyn i stopniowo wlewamy ciepłą wodę, cały czas mieszając ciasto łyżką. Następnie odkładamy łyżkę i zagniatamy gładkie ciasto. Po około 5 minutach wyrabiania ciasto jest gotowe. Oprószamy wierzch mąką, przykrywamy ściereczką i odkładamy na 1-1,5 godziny do wyrośnięcia
Rozpustne gotowaniewzięły: Anna - Życie od kuchni Anna Maria - Kucharnia Aga - W sezonie Margot - Kuchnia Alicji Atina - Tak sobie pichcę Bożena - Smakowe kubki Ewelina - Around the kitchen table Ewelina - Przy kubku kawy Gosia - Kocham gary Joanna Ziętarska Jola - Smak mojego domu Kamila - Ogrody Babilonu Kaprysia - Kapryśnik Kasia - Rozważania o kuchni i nie tylko Lidia - Kucharzenie i pieczenie Magda - Konwalie w kuchni Magda(...)świeży, a ziarenka ryżu podkreślają jego subtelny smak. I niech nie przeraża Was ów tajemniczy składnik - tang zhong to zaparzona we wrzącym mleku mąka, tzw. starter, który dodany do ciasta pozwala na przedłużenie świeżości wypieku, jednocześnie czyniąc jego strukturę niezwykle delikatną i wilgotną. Bardzo, bardzo dziękuję Ani za przepis, a wszystkim Dziewczynom za wspólną zabawę i pewna sobotę, kiedy
Kuchnia PrezydentowejLubię wczesne poranki. Kiedy za oknem jeszcze ciemno. Siadam z kubkiem kawy przed komputerem i nieśpiesznie zabieram się za rzeczy, na które później nie starczy mi już czasu. Zaglądam na inne blogi, zatapiam się w jakieś pasjonującej lekturze czy organizuję sobie działania na następne dni. Zazwyczaj czas płynie wówczas niemiłosiernie szybko i zanim się obejrzę już trzeba wracać do codziennych(...)mięsnym nadzieniem, ale te bardzo mi posmakowały. A w połączeniu z podsmażoną cebulką to już niebo na talerzu. Skorzystałam z tego przepisu ( klik ) i się nie zawiodłam :) Składniki: Ciasto: 375 g mąki 1 szklanka gorącej wody 1 łyżka oleju 1 płaska łyżeczka soli Farsz: 350 g mięsa mielonego 1 średnia cebula 1 ząbek czosnku 2 łyżki oleju 1 małe
My simple kitchenDawno ich nie robiłam i jakoś ostatnio wpadła mi w ręce kartka z moimi najstarszymi przepisami. Postanowiłam więc, że zrobię rogale, bo doskonale nadają się do kawy jako słodka przekąska. Są bardzo smaczne, mają smak maślano-śmietankowy, a dodatkowo uroku nadaje im nadzienie. Najlepiej użyć marmolady, bo dżem wycieknie. Mi na kilka ostatnich zabrakło i dałam powidła śliwkowe. Też smaczne(...)inna do posypania cukier puder dodatkowo mąka do posypania blatu lub stolnicy WYKONANIE Do dużej miski wsypać mąkę, dodać kwaśną śmietanę, szczyptę soli i posiekane nożem masło. Zagnieść ciasto, utworzyć z niego kulę, owinąć folią spożywczą i włożyć minimum godzinę do lodówki. Jajko wbić do miseczki i roztrzepać. Z lodówki wyciągać po kawałku ciasta i wałkować je na podsypanym mąką
Passions hobbies life