Mojej młodszej córce wczoraj zachciało się ciasteczek i w książce Słodki Świat Kasi wynalazła przepis na te ciasteczka..i obie zrobiłyśmy ...pyszne małe co nie co do kawy.. 1/4 kostki do pieczenia Kasia (60g) 1 i 1/2 tabliczki gorzkiej czekolady (150g) 1/3 szkl.cukru (80g) 3/4 szkl.mąki (120g) 2 jajka 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli 1/3 szkl(...)ubić z cukrem na sztywną pianę. Do ubitych białek dodać, ciągle mieszając, najpierw żółtka, a następnie rozpuszczoną z Kasią czekoladę.Na koniec wsypać mąkę i dokładnie wymieszać. Tak przygotowane ciasto wstawić na godzinę do zamrażarki.Ze schłodzonego ciasta zrobić wałek i pociąć ciasto na jednakowe kawałki.Z każdego kawałka zrobić kuleczkę i obtoczyć ją dokładnie w cukrze pudrze. Ciasteczka ułożyć
Moje domowe kucharzeniepostów jest o słodkościach? No tak, jestem łasuchem...przyznaję się bez bicia. Ale wolę sama coś upiec i wiedzieć dokładnie co jem. Kruche ciasteczka po prostu uwielbiam! Niezastąpione do kawy czy herbaty. Przepisów na kruche ciasteczka jest bardzo wiele, wszystkie są do siebie bardzo podobne. Z proporcji poniżej wyszły mi 2 blachy takich oto ciasteczek. Potrzebne będą: 250g miękkiego masła(...)mleczna lub gorzka Masło miksujemy na gładką i jasną masę. Dodajemy cukier puder i ubijamy na puszysto. Potem dodajemy resztę składników i wszystko jeszcze raz miksujemy. Na tym etapie ciasto jest już dosyć zwarte i ciężko jest go mieszać mikserem. Ja wolę po prostu dokładnie wymieszać łyżką. W zasadzie to tyle jeśli chodzi o ciasto :-) Dobrze jest go troszkę zagnieść
Kulinarna rozmowaubijając na najniższych obrotach), dodajemy sok i skórkę z cytryny oraz ekstrakt waniliowy. Miksujemy do połączenia składników. Żurawinę oprószamy łyżeczką mąki, dodajemy do ciasta, delikatnie mieszamy łyżką. Formę do ciasta (ja piekłam z podwójnej porcji w dwóch foremkach o dł. ok. 30cm) smarujemy tłuszczem i oprószamy bułką tartą. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180° C przez 50-60 minut. Gotową(...)oczekiwania. Babka jest wilgotna, można nawet powiedzieć „soczysta” i oczywiście bardzo aromatyczna. Zachęcona przepisem, aby się nie rozdrabniać, upiekłam za jednym zamachem dwie, z podwójnej porcji. Na niedzielę, do kawy, herbaty… i nie tylko. Smacznego. Wydrukuj przepis The post Babka cytrynowa z lukrem limonkowym appeared first on Moje Wypieki I Nie Tylko
mojewypiekiinietylkoDomowe drożdżówki - wypełnione słodkim dżemem. Idealna na śniadanie, do kubka aromatycznej kawy lub jako przekąska do pracy, szkoły, w podróż, na długi spacer czy rowerową przejażdżkę. Składniki: 3,5 szkl mąki pszennej 20 g drożdży 3 łyżki cukru około 1 szklanki letniego mleka 100 g masła 1 całe jajko 1 żółtko dowolny gęsty dżem - ja pomieszałam powidła(...)ostygnięcia. W 1/2 szklanki letniego mleka rozprowadzić drożdże, dodając cukier. Rozpuszczone drożdże połączyć z mąką, jajami oraz płynny lekko ciepłym masłem Stopniowo dolewać mleko i wyrabiać ciasto. Ciasto ma być sprężyste i pulchne. Ilość mleka zależy od wilgotności mąki. Wyrobione ciasto uformować w kulę, przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto ponownie szybko zagnieść. Podzielić
kolorowotorcikowosoli morskiej - mąkę do podsypywania (405) - 2 strąki papryczki chili( jeżeli lubimy bardziej ostre można spokojnie dodać jeszcze jedną) - 2 szt papryczki peperoni Papryczki mielę w młynku do kawy albo można utłuc w moździerzu dodatki: - oliwa rozmarynowa z dodatkiem czerwonego pieprzu 3 łyżki - gałązkę rozmarynu świeżego - ząbek czosnku - pomidorki koktajlowe 5szt - oliwki czarne 6 szt - krewetki królewskie(...)wyrobieniu zawijamy w folię spożywczą, aby cisto odpoczęło i uwolnił się gluten. Jeżeli posiadamy maszynkę do makaronu cisto kilkukrotnie wałkujemy zaczynając od pozycji zero, podsypując mąką , dostosowując grubość ciasta pod swoje wymogi. - ciasto przepuszczamy przez nożyki tnące i makaron delikatnie oddzielamy i pozostawiamy na stolnicy, aby podeschło - gdy nie mamy maszynki ciasto rozwałkujemy na dość cienki prostokąt obsypujemy mąką
Basia w kuchniPyszne cukierki z maku, miodu, orzechów i płatków migdałowych. Składniki: 25 dag maku 350 ml miodu 25 dag orzechów włoskich zmielonych 10 dag płatków migdałowych Wykonanie
Tradycyjna Kuchniaminut (nieobrane migdały można także uprażyć na suchej patelni). Po wyjęciu siekamy na duże kawałki. Mąkę mieszamy z jajkami, cukrem, miodem, proszkiem do pieczenia, migdałami i solą. Zagniatamy ciasto, a następnie formujemy je w podłużne, spłaszczone wałki – o szerokości 3-4 cm. Po wierzchu możemy posmarować je roztrzepanym jajkiem. Pieczemy je około kwadransa w temperaturze 180 stopni. Po wyjęciu(...)minut. Pamiętajmy, że najlepszą zaletą cantucci jest ich długi okres przydatności do spożycia. Przechowywane w szczelnym pudełku zachowają chrupkość i świeżość. Przed zjedzeniem, tradycyjnie, cantucci macza się w kawie lub winie. Smacznego! PS Jeśli Wam smakuje zapraszamy do polubienia nas na Facebooku https://www.facebook.com/pages/Bon-Ton-Italia/1606161612932078 – Bon Ton Italia Dziękujemy
Bon Ton ItaliaKokosanki z kleikiem ryżowym bez mąki... Smaki z dzieciństwa. Idealne do kawy, idealne dla dzieci. Jak byłam dzieckiem pamiętam jak mama robiła dla mnie i moich sióstr. Bardzo je lubiłyśmy. Teraz robię je swojemu synkowi, również bardzo mu smakują. Bardzo proste i szybkie kokosanki bez mąki. Składniki: 1 kostka margaryny (250 g) szklanka cukru 4 jajka łyżeczka proszku do pieczenia(...)cukrem do powstania jednolitej masy. Dodajemy 4 żółtka i proszek do pieczenia. Miksujemy. W drugiej misce ubijamy 4 białka ze szczyptą soli na sztywną pianę. Następnie dodajemy je do ciasta razem z kleikiem i wiórkami. Mieszamy ręcznie lub na najniższych obrotach miksera. Formujemy ciasteczka za pomocą dwóch łyżek (ja formowałam za pomocą foremki, foremkę ułożyłam na blaszce w środek włożyłam
Pelusiowa KuchniaCzęsto robimy muffinki, są świetne jako przekąska do kawy albo herbaty, robi się je bardzo szybko i można urozmaicać ich smak różnymi dodatkami. Dzisiaj ulubione muffinki Taty - muffinki czekoladowe. Z kawałkami czekolady, mięciutkie, na bazie mleka kokosowego . Zapraszam do spróbowania! 2 szklanki mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 3/4 szklanki cukru 2 łyżki dobrego kakao 1 żółtko 1/3 szklanki(...)Składniki suche, czyli mąkę, proszek i kakao przesiać i wymieszać z cukrem. Dodać do nich wymieszane żółtko z wodą i olejem. Połączyć niezbyt dokładnie. Do foremek na muffinki nakładać ciasto d 3/4 wysokości. Do każdej muffinki włożyć po kawałku czekolady. Piec ok. 20-30 minut w 180 stopniach. Muffinka bez czekolady dla starszego dziecka
Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanieMuffinki budyniowe Muffinki to dla mnie coś na szybko do kawy, robi się je szybciutko i są bardzo smaczne... Składniki: 100 g budyniu waniliowego bądź śmietankowego (w proszku) 100 ml oleju 2 jajka 4 łyżki mleka 140 g cukru 100 g mąki 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej Lukier: pół szklanki cukru pudru 3 łyżki wody Proszek(...)sito do miski, dodać cukier i wymieszać łyżką. W drugiej misce roztrzepujemy jajka, wystarczy widelcem, dolewamy olej i mleko, mieszamy. Do miski z suchymi składnikami wlewamy mokre, mieszamy. Wykładamy ciasto do 12 papilotek. Wkładamy do pieca nagrzanego do 170°C i pieczemy ok. 20 min. Po upieczeniu wykładamy muffinki na kratkę do ostudzenia, następnie polewamy je lukrem i posypujemy kolorową
Pelusiowa Kuchniaposmarowaniu obręczy i posypaniu bułką tartą! Nagrzewamy piekranik do 180 stopni. Na starte ciasto wylewamy masę, a na wierzch masy, bardzo delikatnie i z wyczuciem ścieramy druga porcję kakaowego ciasta. Pieczemy w 180 stopniach przez 20 minut, potem zmniejszamy temperaturę do 150 i pieczemy dalej 60 minut. Wyłączamy piekarnik, uchylamy delikatnie drzwiczki i nie wyciągając sernika pozwalamy mu spokojnie wystygnąć(...)rozwiązywać te swoje krzyżówki i liczyć oczka dziergając sweterki na drutach! A prawdziwe masło? Będzie dla nich wspomnieniem beztroskiego dzieciństwa spędzonego w zagrodach u własnych teściowych ! Do serniczka? Koniecznie kawa, ale zbożowa z mlekiem! Smacznego! Podałam na Porcelana Bogucice Inspiracją była dla mnie Margarytka
Z Kuchni Do KuchniSmakołyk z kokosem to świetny deser bez pieczenia , jest nieskomplikowany w przygotowaniu . Podany do herbaty lub kawy smakuje wybornie a dzieci wprost za nim przepadają . składniki na 4 porcj e masa kokosowa 1 kostka margaryny pół szklanki cukru pudru 10 dag wiórków(...)kokosowe .Wszystko mieszamy i odstawiamy do lodówki . W maszynce do mięsa mielimy ciastka lub rozkruszamy je na proszek tłuczkiem do mięsa , dodajemy cukier wymieszany z kakao , wlewamy trochę wody ( ciasto powinno być gęste ) , mieszamy . Na pergaminie formujemy z ciasta kwadrat lub prostokąt i rozsmarowujemy na nim masę kokosową. Zwijamy w rulon i wstawiamy do lodówki . Gdy stwardnieje nadaje się
Smakowite DaniaCiasteczka idealne na lato, uwielbiam je, bo można je długo przechowywać i przez kilka tygodni są równie pyszne jak zaraz po upieczeniu. Słodkie, kruche, z bakaliami, do kawy na podwieczorek idealne!. Bardzo ciekawa propozycja rodem z kuchni Włoskiej. Po bakalie na te ciasteczka zapraszam Was na stronę www.Skworcu.com.pl . Składniki: 3 szklanki mąki 3 jaja 10 dag masła 3/4 szklanki cukru(...)całości zmiksuj z cukrem na puszystą masę, dodaj miękkie masło i zmiksuj na jednolitą masę. Do masy jajecznej przesiej mąkę z proszkiem do pieczenia, dodaj resztę składników i zagniataj ciasto. Pod sam koniec wyrabiania ciasta dołóż bakalie i zagniataj tak, aby je równomiernie rozłożyć. 2. Ręce oprósz obficie mąką i formuj cztery podłużne wałki, o szerokości
Apetyczna babeczkaocenione wielkie WOW. I właśnie o to mi chodziło:) polecam do środka dodać owoce, będzie ładniej wyglądać po przekrojeniu. Przepraszam za jakość zdjęć ale spieszyło mi się z podaniem ciasta i nie wyszły byt ładne. Mam średnie podejście do tego typu świąt podobnie jak do walentynek, uważam, że miłość czy szacunek powinna być okazywana na co dzień(...)dostawałam zawsze tulipanka w szkole a teraz widzę, że chłopaki dzielnie maszerują z pięknymi bukietami róż. Wszystko się zmienia i dobrze:) a ja wracam do swoich rozważań nad kawą i moim bombowym ciachem. Składniki: Rolada: (można użyć gotową) 3 jajka pół szklanki mąki pół szklanki cukru łyżeczka proszku do pieczenia masa makowa, dżemem lub konfitura masa: 500ml
ciastkarnia na kruchym spodzieZa oknem temperatury jak w tropikach, a ja siedzę z anginą. Świetnie, prawda? Niemniej post dzisiaj kieruję do wszystkich, którzy w
W kuchni Karmel-itki