proszę bardzo wyrobić to na jednolite ciasto. Na początku, nie będzie się chciało połączyć ale jak już chwyci, to pójdzie łatwo. Ogólnie powinno się udać, wedle uznania jeżeli wasze ciasto będzie się zbytnio kleić podsypcie je odrobiną mąki. Teraz ciąg dalszy zabawy w dzieci, będziemy lepić ciastka. Przed tym jednak, polecam wyjąć wszystko z piekarnika, zdarzało się już pewnie(...)ciastek ląduje w rozgrzanym piecu na 20-25 min. Ciepłe najlepsze, nie jedzcie tych prosto z pieca, ale takie ciepłe, przestygnięte są zawsze najlepsze! Udanej niedzieli, ja uciekam, bo kawa mi stygnie! Smacznego
Kuba GotujeD ziś podzielę się z wami rewelacyjną ciekawostką na temat białego uśmiechu. Jak należy dbac o zęby, aby nie były żółte. Z najdziecie poniżej listę 10
IzaGotujesię do koleżanki z wizytą. Zaopatrzona byłam w duże, czekoladowe jajka dla jej pociech; pomyślałam też, że miło by było zjeść coś jeszcze w wielkanocnych klimatach do kawki (najlepsza kawa - tylko u Karoliny). A że pomysł na taką właśnie babkę chodził za mną już od dawna, zabrałam się do pracy. Tak naprawdę nie ma jej tutaj dużo. Ot - zwykła baka(...)ktoś kiedyś widział brzydką babkę...?). Ostatnia uwaga - trzeba być ostrożnym i użyć wszystkich składników w temperaturze pokojowej, gdyż istnieje ryzyko zakalca. Sama miałam duszę na ramieniu, gdy Karolina kroiła ciasto... Na szczęście się udało. Jeśli nie macie ręki do ucieranych, proponuję utrzeć z cukrem całe jajka, pomijając ubijanie białek. Dzięki temu ciasto będzie bardziej stabilne i ryzyko zakalca zmaleje. Babka
Pożeraczka, czyli raz adobrześniadania! Zwłaszcza te leniwe, spędzone przy rodzinnym stole z bliskimi. Ja uwielbiam te leniwe dni, kiedy nie spieszymy się do pracy i siedzimy rano przy stole z parującymi kubkami kawy nad śniadaniem. Do zrobienia chałki zabierałam się długo, bardzo długo. W końcu zrobiłam, wyszły pyszne po czym... zostały cichaczem zjedzone przez moich kochanych Rodzicieli, którzy przyjechali do nas z wizytą(...)łyżki cukru waniliowego 5 średnich żółtek 3 łyżki oleju 1/2 łyżeczki soli Kruszonka: 50 g rozpuszczonego masła 6 łyżek cukru 6 łyżek mąki Ze wszystkich składników zagnieść jednolite, gładkie ciasto. Ciasto nie może się kleić do rąk, więc gdyby tak się zachowywało - można wyrabiać je dłużej podsypując po trochu mąką - do czasu aż przestanie się kleić. Uformować kule i włożyć
Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!więcej jogi i innych kwiatów lotosu. Historia ta przypomniała mi się przy robieniu cantuccini. W obliczu trzykrotnego pieczenia, studzenia i oczekiwania wskazana jest cierpliwość. Cantuccini to takie ciasteczka do kawy. Proste do robienia. Zamieniłam zwykłą mąkę na kasztanową. Jedną część mąki zastąpiłam mielonymi migdałami. Jeśli nie macie mąki kasztanowej to możecie użyć pszennej i też będzie pysznie. Potrzebujemy(...)blenderze na kaszkę. Wszystkie składniki wrzucamy do miski i zagniatamy. Z początku może się wydawać że to się nie uda. Wierzcie mi, wasze cierpliwe wyrabianie da wam fajne błyszczące ciasto. Z powstałego ciasta formujemy wałeczki o grubości takiej jaka nam odpowiada. Na blachę wyłożoną papierem do pieczenia kładziemy wałki. Zachowajcie odstępy bo one trochę rosną. I zaczynamy zabawę z pieczeniem
ladykitchenrozpuścić i przestudzić. Ciastka dokładnie pokruszyć, wymieszać z masłem. Masę przełożyć do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia, dokładnie ugnieść na spodzie. Schłodzić w lodówce przez 30 minut. Schłodzone ciasto podpiec w 190 st. C. przez 10-12 minut. Ostudzić. Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie, dokładnie odcisnąć, a następnie rozpuścić na parze. Ostudzić. Serek utrzeć z jogurtem, sokiem z cytryny(...)godziny. Przed podaniem wierzch udekorować startą zesterem skórką z cytryny. Smacznego! A Wy jakie macie sposoby na przedłużającą się w nieskończoność zimę...? Ja próbuję wszystkiego - była chałka, pachnąca cynamonem kawa, teraz letni sernik... A zima trwa w najlepsze
Pożeraczka, czyli raz adobrzeczasu go obudzić, zapowiedzieli się niespodziewani goście - w ciągu dwóch trzech godzin mam pyszny chlebek, zachwycający swym delikatnym i puszystym miąższem. Posmarowany masłem i odrobiną dżemu, przy kawie....palce lizać. Składniki (na dwa bochenki a 20 cm ): 280 g mąki pszennej chlebowej 200 g mąki pszennej razowej 35 g drożdży świeżych (lub 10 g drożdży instant) 50 g cukru(...)Przygotowanie chleba: W misce wymieszaj wszystkie składniki suche: mąki, cukier, sól, mleko w proszku i pokruszone drożdże. Wymieszaj je dokładnie. Dodaj mleko i Tang Zong, dokładnie wymieszaj. Przełóż ciasto na blat i wyrabiaj, aż będzie gładkie i elastyczne. Dodaj masło i dalej wyrabiaj. Ciasto będzie gotowe, gdy będzie można je rozciągnąć w dłoniach, aż utworzy się cienka membrana. Uformuj kulę
Grahamka, weka i kajzerkaTaki deser możemy podać drugiej połówce z okazji Walentynek, ale nie tylko. Ja przygotowałam na kilka dni przed Walentynkami. Tak po prostu :) nie wyszedł idealny, ale
Kolorowy Przepisownikbrioszki.Niezwykle delikatna i puchata z duza iloscia rodzynek.Po prostu pyszna.Wywazona ilosc masla i dodatek rodzynek pozwala dlugo zachowac swiezosc.Jest tak smaczna,ze spokojnie moze stanowic male co nieco do kawy. Skladniki na 2 chalki : 500 g maki pszennej 550 60 g cukru 80 g masla 250 ml mleka+ 2 lyzki 1/2 lyzeczki soli 1 opakowanie suchych drozdzy instant 1 jajko(...)nadtopionymi kawalkami masla. do misy robota odwazyc make,cukier,sol i drozdze.Wlac mleko z maslem i powoli wyrabiac do polaczenia skladnikow.Wbic jajko ,dodac zoltko i wyrabiac do otrzymania gladkiego ciasta odchodzacego od bokow misy.Odsaczyc z soku rodzynki i osuszyc w papierowym reczniku.Dodac do ciasta i wmieszac je wyrabiajac ciasto recznie.Przykryc sciereczka i odstawic ciasto w cieple miejsce do podwojenia objetosci
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Pora na ciasteczka ! Bez ciasteczek nie wyobrażam sobie kawy... Taki ze mnie "Ciasteczkowy potwór" . Lubię słodkości - to fakt ! Proponuję Wam dzisiaj "zdrowe" ciasteczka owsiane - tym razem inne :) Produkty Sante i Alpro królują ostatnio w mojej kuchni - chyba juz to zauważyłyście.... CIASTECZKA OWSIANE z sezamem i orzechami- przepis Składniki: 1 opakowanie racuchów owsianych Sante 1 szkl. mąki(...)dałam do smaku - bez niego ciasteczka też się udadzą 4-5 łyżek sezamu 3-4 łyżki melonych orzechów laskowych 1/2 szkl. cukru 2 łyżki miodu Wszystkie składniki połączyć, zagniatając ciasto. Jeśli jest zbyt rzadkie - dodać mąki. Tylko nie przesadzić z mąką - ciasto ma być lekko lepkie. Schłodzić w lodówce min. 40 minut. Inaczej nie rozwałkujecie, bo będzie się kleiło. Wałkować
kolorowotorcikowozajmie Wam dużo czasu, dzięki czemu będziecie mogli go poświęcić w pełni na rodzinne świętowanie. Spróbujcie. Takie mazurki nadają się idealnie na Święta, jak i do codziennej kawy. Polecam wszystkim wielbicielom orzechowych słodkości. Składniki: (na 6 małych mazurków 10 cm) 1 1/2 szklanki mąki pszennej 1 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 szklanki cukru 2 żółtka 2 łyżki masła(...)mąkę, dodajemy masło, 2 żółtka, cukier, proszek do pieczenia i małą szczyptę soli. Całość szybko miksujemy do uzyskania kruszonki. Następnie dodajemy 2 czubate łyżeczki gęstej śmietany 18% i zagniatamy ciasto ręko. Z ciasta powinnyśmy uformować kulę. Foremki (u mnie 10 cm z wyciąganym dnem) smarujemy masłem i obsypujemy kaszą manną. Każdą foremkę wylepiamy ciastem. Odrywamy fragmenty i ugniatamy palcami
Słodkie okruszkiDzisiaj przedstawiam przepis na znakomity tort bez pieczenia, które jest świetną alternatywą dla mniej zdrowych ciast z cukrem, kremami, margarynami itp.. Do wykonania go nie użyłam żadnych produktów zawierających gluten, dlatego osoby cierpiące na jego nietolerancję nie muszą odmawiać sobie kawałka :). Tort nadaje się także dla wegetarian i wegan oraz osób z nietolerancją laktozy. Do wykonania go użyła jedynie(...)gram (namoczonych przez 2 godziny) 2 szklanki migdałów- ok 300 gram (lub orzechów włoskich) Warstwa kokosowa: 3 szklanki wiórków kokosowych- ok 300 gram (najlepiej zmielone w młynku do kawy) puszka organicznego mleka kokosowego (400ml) 1/2 szklanki oleju kokosowego (roztopionego) 6 dużych łyżek syropu klonowego (lub innego słodzika) 2 limonki (sok) Dżem wiśniowy: 1 szklanka truskawek (świeże lub mrożone
Smiling ShrimpBędąc na kawie u znajomej miałam okazję spróbować ciastek, które łudząco przypominają pieczarki. Widziałam tabuny przepisów, zdjęć w internecie tych smakowitości i nie byłabym sobą, aby nie zaskoczyć swoich małych odkrywców. Przepis pochodzi od moje koleżanki(...)sucha plastikowa butelka Wykonanie: Mąki przesiewamy z proszkiem do pieczenia. Masło ucieramy z cukrem, dodajemy wanilię i jajko. Całość chwilę ucieramy i wsypujemy mąkę. Całość zagniatamy. Formujemy z ciasta małe kulki wielkości orzecha włoskiego i układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Następnie szyjkę butelki dokładnie maczamy w kakao i delikatnie wciskamy w przygotowane kulki. Gotowe ciastka wkładamy
Malinowe Pocałunkimuszę przetrwać do świąt...). Mam nadzieję, że posmakują im tak bardzo, jak moim domowym degustatorom :). Ciasteczka są dość suche (z założenia), więc idealnie nadają się do maczania w porannej kawie lub herbacie. źródło Pełnoziarniste biscotti z migdałami i suszoną żurawiną Składniki (ok.30-40 sztuk): - 2,5 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej - 3/4 szklanki cukru brązowego - 1 szklanka migdałów obranych ze skórki(...)suchych składników dodaj mokre. Wymieszaj najpierw łyżką czy widelcem, potem mokrymi rękami i zagnieć dobrze masę. Przygotuj blaszkę, wyłóż ją papierem do pieczenia. Piekarnik rozgrzej do 160 stopni. Podziel ciasto na 2,3 części i zagnieć je w kształcie półowalu o większej szerokości do 5 cm, mniejszej wysokości i znacznej długości. Piecz ok. 25 minut. Delikatnie ostudź i pokrój
Corner With RecipesHejo, w dzisiejszym poście przedstawiam przepis na ciastka, które są idealne do kawy, mogą robić za przekąskę, ewentualnie na drugie śniadanie, ja osobiście lubię spożyć jedno przed porannym bieganiem:) Można je zrobić tak naprawdę na wiele sposobów, dla łasuchów, którzy walczą ze sobą, polecam dodać posiekane kawałki gorzkiej czekolady, bądź większą ilość suszonych owoców. Ciastka są średnio słodkie i bardzo(...)garście) Miód (3 łyżki) Przygotowanie: Płatki miksuje na mąkę. Orzechy miksuję w blenderze, opcjonalnie można posiekać. Wszystkie suche składniki dokładnie mieszam. Miód rozpuszczam w wodzie i dolewam do ciasta, ciasto wyrabiam tak długo, aż powstanie zbita kula. Następnie z ciasta roluję mniejsze kulki i rozgniatam na kształt widoczny na zdjęciu:)-wielkość ciastek, to kwestia własnego wyboru. Ciastka wkładam
Pause Gotowanie!