minut. Następnie dokładnie osączyć. 4. Puszkę z mleczkiem otworzyć (nie wstrząsać!) i łyżką przełożyć mleczko białe, gęste do blendera, wodę ze spodu zostawić. Do mleczka dodać daktyle, orzechy, kawę, olej, kakao, wanilię, sól i wszystko zmiksować na mus (radzę użyć blendera z kielichem, jak do koktajlu). 5. Do rondelka wlać 1/2 szklanki wody kokosowej, która została w puszce. Dodać agar(...)Biały krem: 6. Orzechy nerkowca zalać wrzątkiem i odstawić na 15 minut. Następnie dokładnie osączyć. Wszystkie składniki kremu przełożyć do czystego blendera i zmiksować na mus. Wyłożyć go na ciasto w lodówce i wierzch posypać kakao. Torcik wstawić do lodówki najlepiej na całą noc. 7. Przed podaniem ostrożnie zdjąć obręcz tortownicy (najlepiej oddzielić deser od brzegów tortownicy nożem), spodu blaszki
Mała Cukierenkatermo obiegiem nagrzanego do 180 stopni na 20 minut, piec do suchego patyczka, wystudzić. Jeśli piekarnik nie ma funkcji termo obiegu, lub jeśli macie tylko jedną formę ciasto trzeba podzielić na dwie równe porcje i upiec oddzielnie, jedna po drugiej. Konfiturę z czeremchy wymieszać z Cassisem. Blaty wyjąć z form, każdy przekroić na dwa cieńsze krążki(...)papierze, suszyć w przewiewnym i zacienionym miejscu. Płatki ułożyć warstwami w słoju przesypując cukrem. Przechowywać szczelnie zamknięte. Przed użyciem zmielić potrzebną porcję na pył w młynku do kawy . Uwagi: Puree z pieczonych batatów można po porcjować, zamrozić i na bieżąco rozmrażać potrzebną ilość. Pieczone puree jest znakomite do przygotowywania różnych dań w wersji wytrawnej
SzczyptaSmaQsymboliczne daty. Zmiany można zacząć nawet teraz, w tej sekundzie. I do tej pory ta zasada sprawdzała się najlepiej. Zatem ostatnio próbuję wprowadzić w życie trzy zmiany: - pić mniej kawy - powrócić do formy. Bieg po śniegu zaliczony. Więc będzie tylko lepiej - pozwolić sobie na większą dawkę zdrowego egozimu. No comment. Już dawno powinnam to zrobić. I powiedzieć kilku(...)Żeby Was dłużej nie zanudzać tym monologiem zapraszam po przepis na babeczkę. A kolejna dawka myśli pojawi się niewątpliwie następnym razem. Przepis pochodzi z czasopisma Dobre Rady - Świąteczne ciasta i ciasteczka , nr 6/2000. Składniki: 250 g masła 250 g cukru 5 żółtek 250 g mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżeczki startej skórki z cytryny 20 ml rumu (pominęłam
My simple kitchenSiedzę sobie przed komputerem, przeglądam oferty pracy, a w głowie kotłują się setki myśli. Czy jestem na właściwym miejscu, we właściwym czasie? Dlaczego
W kuchni Karmel-itkijest to miesiąc kontrastów. Podwórkowe zimno przeciwstawiam gorącu kubka kakao. Szybko zapadającą ciemność, światłom w oknach mijanych domów (jak ja lubię tak zaglądać w czyjąś codzienność). Senność- mocnej kawie. Wiatr i wciskającą się wszędzie lodowatą wilgoć- ciepłym kocom, rękawiczkom i czapkom. Nigdy nie czuję się tak dobrze w domu jak jesienią i zimą. Siadam sobie na łóżku, z książką(...)kolejka nomz też jest spora. A blogerka zamiast pisać przysypia. Skoro w końcu odzyskałam na chwilę przytomność, proponuję coś słodkiego- do wieczornej herbaty i książki jak znalazł. Idea ciasta pochodzi z tegorocznych wakacji. Kiedy zwiedzaliśmy Kerkyrę, znaleźliśmy maleńką cukierenkę z dala od uczęszczanych szlaków. Początkowo mieliśmy tam tylko kupić wodę, bo było bardzo gorąco (ech...), ale ciasto przemówiło
les mirabellesoknem szaro i ponuro, aż się odechciewa wychodzić na zewnątrz. Dlatego, dziś wspominam ciepłe dni, kiedy mogę się napić kawy na moim własnym balkonie. Tak strasznie go lubię, jak już obsadzę go mnóstwem kwiatów i ziół. To taki mój " przymieszkaniowy " ogródek. Dziś spoglądam na niego z za okna..... Ale prognozy są obiecujące :) SKŁADNIKI: 175 g mąki 1 łyżeczka proszku(...)zrobić: Mąkę przesiać do miski razem z proszkiem i sodą. Dodać pokrojone na drobne kawałki masło, cukier, imbir oraz jajka. Całość dokładnie utrzeć przy pomocy miksera na gładką masę. Ciasto przełożyć do wyłożonej papierem formy i wyrównać. Na wierzchu ułożyć gruszki i posypać brązowym cukrem. Ciasto piec w nagrzanym piekarniku do 180 stopni, przez 35-40 minut. Najbardziej smakuje
Kuchnia w opałachPierniczki są bardzo smaczne i świetnie nadadzą się jako dodatek do kawy :-) SKŁADNIKI 150 g gorzkiej czekolady 60 g masła 100 g cukru 150 g mąki pszennej 2 jajka 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli dodatkowo: cukier puder WYKONANIE W garnuszku rozpuścić masło z czekoladą. Zostawić by nieco ochłodło. Białka oddzielić od żółtek. Żółtka wymieszać, a białka ubić(...)masę wstawić na godzinę do lodówki. Piekarnik nagrzać do temperatury 180°C, blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Z zimnej masy zrobić wałek i pociąć na równe kawałki, lub odrywać ciasto ręcznie. Zrobić kulki i każdą obtoczyć w cukrze pudrze. Piec w zależności od wielkości kulek. Przy małych starczy 12 minut, większe lepiej piec około 17 minut (kulki nie mogą być
Passions hobbies lifeTak, tak, to już dzisiaj. Na ten dzień czekam zdecydowanie bardziej niż na walentynki. Zwykle nie żałuję sobie wtedy słodkości i chyba nie ja jedna. Wśród
Ratunku obiadUpały mnie rozkładają na czynniki pierwsze, na małe cząstki elementarne.Czuję na sobie ten ciężar powietrza, z jakim napiera na mnie, kiedy idę chodnikiem.Zerkając na
W kuchni Karmel-itkiRicotta scones z dom. dżemem brzoskwiniowym; kawa tak sobie wczoraj myślałam siedząc na tym ślubowaniu klas pierwszych, kiedy zleciał ten cały czas? kiedy z lat 16, zrobiło się nagle 18? kiedy przeskoczyłam do klasy maturalnej, która była przecież tak bardzo odległa, kiedy teoretycznie dorosłam? kiedy zmieniło się tak wiele, a zaledwie nic? bo mam wrażenie, że jakoś dziwnie się teleportowałam(...)łyżeczki proszku do pieczenia cynamon coś do posłodzenia Mąkę przesiać, zmieszać z resztą suchych składników. Rozetrzeć z zimnym masłem. Dodać ricottę, łyżkę mleka i dokładnie zagnieść ciasto. Zagnieść w kwadrat, przekroić go na dwie części. Posmarować z wierzchu mlekiem i ew. posypać płatkami lub innym. Piec w piekarniku nagrzanym do 200stopni przez ok25min
More food, love and dreamsktóre wiązały się z wyborem największych, złocistych croissantów oraz podjadaniem bagietki w drodze do domu. Teraz jest jednak zdecydowanie zbyt zimno! Zapach domowego pieczywa uspokaja mnie, a w towarzystwie kawy, jestem w niebie! Co prawda to mój drugi wypiek, oba nie były idealne, ale bułeczki wyszły pyszne, puszyste, miękkie w środku, bez żadnego zakalca! Mały sukces :) człowiek uczy się cały(...)masła Przygotowanie: Gotujemy wodę. Odstawiamy ją do ostygnięcia. Nagrzać piekarnik na 200'C. Mąkę, sól i drożdże instant łączymy drewnianą łyżką. Dodajemy masło i jajko. Łączymy. Dodajemy wodę. Ciasto wyrabiamy ok. 10 minut. Odstawiamy i po kilku minutach (5) wyrabiamy znowu 5 minut, aż będzie sprężyste. Przykrywamy i odstawiamy. Musi wyrastać przez ok. 1h lub aż do podwojenia swojej
Kitchens Alphabetdodatkiem miodu, rozgrzewającego imbiru i kardamonu. Ciasteczka można po upieczeniu przechowywać z metalowej puszcze nawet do dwóch tygodni. Jak w domu pojawią się niespodziewani goście, możecie uraczyć ich do kawy błogimi ciasteczkami ;-) Nie dość, że zdrowe to jeszcze trudno się od nich oderwać! ;-) Zapraszam! SKŁADNIKI: - 700 g mąki pełnoziarnistej + na podsypanie - 150 g miodu płynnego - 2 jajka - 1 żółtko(...)gładką masę - puree z dyni powinno być gęste i mało wodniste, jeżeli użyjecie zwykłej dyni jadalnej to masa będzie bardziej wodnista i wtedy musicie dodać więcej mąki do ciasta na ciasteczka - wszystkie składniki wsyp do miski i zagnieć ciasto (pamiętaj masło musi być prosto z lodówki) - ciasto konsystencją powinno przypominać ciasto kruche, czyli być plastyczne - ciasto włóż do lodówki
SMYKWKUCHNISerniki są lubiane przez wszystkich. Ten jest idealny do niedzielnej kawy - sernik z brzoskwiniami . Składniki: 1 kg tłustego zmielonego sera 8 jaj kostka masła ekstra 1,5 szklanki cukru cukier waniliowy olejek pomarańczowy 1/2 puszki brzoskwiń garść rodzynek 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1 łyżka mąki pszennej W malakserze ucieramy żółtka z cukrem i cukrem waniliowym. Stopniowo - na zmianę(...)smarujemy masłem i wysypujemy bułką tartą. Sernik pieczemy ok. 1 godziny w temperaturze 180 stopni. Upieczony sernik pozostawiamy jeszcze w uchylonym piekarniku na 15 minut i dopiero wtedy wyjmujemy ciasto. Smacznego
Salonik smakówuprażyć na chipsy. Można to również zrobić w piekarniku. Zagotować w rondelku wodę. Do wrzątku wrzucić liście jarmużu i parzyć przz 2-3 minuty. Wyjąć do przestudzenia. Wyrośnięte ciasto rozwałkować na grubość ok. 1 cm. Przy pomocy szklanki lub metalowej obręczy wycinać bułeczki. Bułeczka powinna mieć średnicę ok. 8-10 cm. Wycięte bułeczki oprószyć z obu stron kaszą manną(...)minut do piekarnika. Ciepłe bułeczki przekroić na pół, na dolnej części ułożyć kolejno plasterek serea, jarmuż, chips z szynki, burgera, chutney i przykryć drugą częścią bułeczki. Podawać z filiżanką kawy lub herbaty earl grey. Bułeczki rewelacyjnie smakują również z dobrym masłem i dżemem Łowicz czarny bez lub innym ulubionym. Najlepsze są lekko ciepłe, więc przez podaniem warto wrzucić
DefinicjaSmaku