potrafią złapać ze mną kontaktu. Książka straciła już nadzieję, że wezmę ją w ręce przed snem i wyraźnie obrażona schowała się pod warstwą kurzu. Kolejne odrzucone zaproszenie na kawę. Posiłki bardziej niż proste. Słowa rzucane w pędzie. I tylko to co przede mną trzyma mnie mocno w pionie i nie pozwala na bunt. W innym czasie i miejscu nie dałabym(...)Cały bukiecik cake pops. Cake pops przygotowałam specjalnie dla Chabrowego Pola (klik) - to piękne miejsce, koniecznie się tam wybierzcie. CAKE POPS /na 20 sztuk/ 125 g biszkoptów lub ciasta biszkoptowego 1 opakowanie serka mascarpone lub pusztego Almette (z gruszką i jabłkiem) wersja dla dzieci - 2 łyżki Nutelli (jeśli używamy mascarpone) wersja dla dorosłych - 1 łyżka kakao, 2 łyżki rumu
KUCHARNIAprzyjemność? zdecydowanie pieczenie! no i jedzenie co upieczone ;) 3. Czy jest jakiś produkt bez którego nie wyobrażasz sobie kulinarnego życia? chyba jajka, one zawsze do wszystkiego pasują, zarówno do ciast jak i jajecznicy 4. Co skłoniło Cię do blogowania? zachęta znajomych 5. Ile czasu poświęcasz blogowi? ostatnio bardzo mało, ale w najbliższym miesiącu nadrobię ;) 6. Kulinarny autorytet? długo się zastanawiałam(...)/zabrałbym… muffinki, sałatkę owocową, prażoną ciecierzyce, koktajl owocowy 7. Ulubione owoce lata ? TRUSKAWKI ! <3 8. Najszybszy przepis, który przychodzi Tobie teraz do głowy ? naleśniki z truskawkami 9. Kawa w kubku czy filiżance ? w dużym kubku 10. Kocham w swojej kuchni…. moje naczynia do zapiekanek, formy na muffinki oraz inne naczynia, które pomału kompletuję 11. Moje marzenie kulinarne…. nauczyć
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćUpieklam wczoraj buleczki. Takie pulchne i slodkie slimaki. Pomyslalam, ze beda idealne do popoludniowej kawy albo raczej herbaty, bo ja kawy nie pijam po poludniu. Ciesze sie bardzo z tych buleczek, bo upieklam je w ramach Weekendowej piekarni :) To juz 41 edycja, a ja wzielam w niej udzial zaledwie drugi raz. Marzyl mi sie chleb, ale ja chyba jeszcze(...)miękkiego brązowego cukru 50 gr zwykłego cukru 50 gr masła miękkiego skórka otarta z 1/4 cytryny 1/4 łyżeczki świeżo utartej gałki muszkatołowej lub cynamonu 100 gr małych, ciemnych rodzynek ciasto: 150 gr mąki pszennej zwykłej 300 gr mąki pszennej chlebowej 1 łyżeczka drobnej soli morskiej 75 gr mleka (temperatura pokojowa) 75 gr wody (temperatura pokojowa) 2 średnie jajka
Przysmaki Karolkiuznanym i najczęściej odwiedzanym miejscem przez miłośników macarons jest paryska cukiernia Laduree (klik). Jak podają znawcy, prawdziwe macarons powinny wyróżniać się następującymi cechami: 1. Ilość nadzienia w stosunku do ciasta powinna wynosić pomiędzy 1:1 i 2:1, czyli nie powinno go być ani za mało ani za dużo, jednym słowem w sam raz:) 2. Nadzienie powinno być gładkie(...)SOLONYM KARMELEM /na 30 sztuk makaroników - już po sklejeniu/ 110 g cukru pudru 60 g migdałów (bez skórki) 60 g białek 40 g cukru kryształu 1,5 łyżeczki mielonej kawy Białka ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodając cukier aż do uzyskania gładkiej, lśniącej piany. Migdały i cukier puder zmiksować razem w malakserze. Po zmiksowaniu przesiać. Połączyć z rozpuszczoną kawą
KUCHARNIAPo długim i ciężkim tygodniu pracy, czas na odrobinę słodyczy. Już niedługo "Tłusty Czwartek" więc chciał bym zaprezentować Wam prosty i smaczny przepis na tradycyjne pączki
Konrad GotujeMelon to chyba jeden z najbardziej wakacyjnych owoców, nie mogło go więc zabraknąć i u mnie, szczególnie w okolicach długiego weekendu. Tym razem
sama złodyczZarzekałam się, że poczekam na pierwszy śnieg z przygotowaniami do Świąt. Przeglądając jednak zaprzyjaźnione blogi, nie potrafiłam oprzeć się tej przedświątecznej aurze - oczywiście ciasto na piernik staropolski, ale też szybkie pierniki i pierniczki, lub delikatny tylko powiew - muffinki o zapachu piernika, cynamonowe drożdżówki, pełne aromatu napoje. I oczywiście domowa przyprawa do piernika - każdy szanujący się bloger ma taką u siebie(...)gałki muszkatołowej 5 g ziaren kolendry 5 g ziarenek wanilii 3 g ziela angielskiego 2 g kopru włoskiego Przyprawy utłuc w moździerzu bądź zmielić w młynku do kawy na pył. Dokładnie wymieszać, przesiać przez sitko. Przesypać do szczelnego słoiczka. Smacznego! Pierniczki będą dopiero w grudniu. Ale teraz podam przepisy na niesamowicie aromatyczne cuda, które godnie wprowadzą nas w przedświąteczny nastrój
Pożeraczka, czyli raz adobrzeZgodnie z naszą obietnicą dziś dowiecie się co powstało z produktów przedstawionych we wczorajszym poście. Jak wiecie jutro obchodzimy święto Odzyskania Niepodległości, ale jednocześnie jest to
cookplsukcesem), pierwszy post na tym blogu będzie o przepysznych, kruchutkich i kokosowych ciasteczkach - bo to właśnie na ich robienie nie było czasu w ciągu ostatniego miesiąca. Są idealne do kawy, a także do zwykłego pochrupania podczas relaksu w czasie ferii. Mnie, jako zdecydowaną fankę kokosowych pyszności ciasteczka te zadowalają w pełni. Składniki: Normal 0 21 false false false(...)font-size:10.0pt; font-family:"Times New Roman","serif";} Mąkę przesiewamy, dodajemy do niej wiórki kokosowe, po czym wbijamy żółtko, dodajemy śmietanę, cukier i pokrojone na kawałki masło. Ciasto siekamy na kruszonkę, a następnie zagniatamy je rękoma. Formujemy kulkę, którą odstawiamy do lodówki na 30 min. Po upływie tego czasu rozwałkowujemy ciasto na stolnicy posypanej mąką na grubość
psgotujemyananasa, jak również obudził się w niej zew przygody. Ku jej zdziwieniu w głowie narysował się obraz tego co zamierzała zrobić. Szybkim krokiem podążyła do kuchni, odstawiła kubek aromatycznej kawy i otworzyła górną, lekko zacinającą się szafkę. Wyciągnęła rękę i sięgnęła po najlepszy trzcinowy cukier Królewski. Zwinnymi i szybkimi ruchami wyjęła resztę składników i ustawiła je w równym rzędzie(...)sama do siebie zaczesując palcami pasmo jej ogniście rudych włosów opadających na czoło. Czuła się tak jak Jim płynący ku nowym wyzwaniom. Wiedziała, że niebawem będzie napełnić foremki pysznym ciastem. Sięgnęła po 3 miskę która miała na sobie znamię kontaktu z gorąca patelnia i lekko się stopiła z boku, co nie przeszkadzało w jej użytkowaniu. Łączyła w niej wszystkie składniki
Malinowe Pocałunkimój kot to straszny gaduła, zapewne po pańci ;) Interesuję się polityką i tym wszystkim, co dzieje się na świecie. Dzień rozpoczynam od wspominanej kawy i serwisów informacyjnych. Na tych ostatnich dzień kończę (często nad ranem) przeglądając najnowsze informacje na komórce. Z tego powodu jestem posiadaczką chyba jednego z największych smartfonów, co daje(...)obieram ze skóry, lecz tylko wycinam gniazda nasienne. Soku nie dosładzam. Wytłoki z sokowirówki najczęściej zjadamy na deser polane naturalnym jogurtem i odrobiną miodu lub piekę z nich ciasto :) Dziękuję Wam wszystkim, że jesteście. Tak po prostu jesteście
Codzienna kuchnia niecodziennazielona herbata i internety. W tle Najcierpliwszy sprzedawał swoich niewolników, życząc z całego serca jakiemuś magowi, żeby go szlag trafił. Sielanka. Chciałam pogłębić swoją wiedzę z zakresu herbat i kaw. I nie pytajcie mnie jak trafiłam na portal „JakDbaćOswojeJaja”. Serio! Naiwność ma, niezbrukana jeszcze okrutnością social mediów się wzruszyła. Cudownie! Ktoś wreszcie wytłumaczy jak przechowywać i gotować jajka kurzęcie(...)nią pokombinować kulinarnie. Knułam, wąchałam, parzyłam, rozpuszczałam, zamęczyłam Najcierpliwszego i udało się. Znaczy, zanim się udało to kichnęłam pokrywając pół kuchni zielonym pyłkiem, ale się udało. Powstało bezglutenowe, zielone ciasto. Proszę Państwa! Przed Państwem Greenie. Moja zielona odpowiedź na brownie Potrzebujemy: kostkę masła 200g białą czekoladę dobrej jakości 200g 3 jajka 7 łyżek mąki kasztanowej (jak nie macie to pszennej
ladykitchenzłożone i w planach spacer po Gdańsku. Z tak cudnej pogody trzeba korzystać na maxa! Słoneczko pięknie opala, wiaterek przyjemnie wieje, tylko położyć się na piaseczku z kubkiem mrożonej kawy w jednej ręce, a w drugiej z ulubioną książką.. Dzisiaj chciałabym zaprezentować przepyszne bułeczki żytnio-pszenne, które otwierają nową kategorię na moim blogu "Pieczywo". Świetnie nadają się do schrupania(...)wyjdzie, to należy go wylać i przygotować jeszcze raz. Jeśli za kolejnym razem się nie uda, powinniście kupić nowe drożdże. (Najprawdopodobniej kupiliście źle przechowywane lub stare) Składniki na ciasto właściwe: - 300g mąki żytniej chlebowej - 200g mąki pszennej pełnoziarnistej (+ 50 do posypania) - 200ml letniej wody - 100ml letniego mleka - 3 łyżki nasączonego siemienia lnianego (wcześniej zalanego wodą i odcedzonego) - 2 łyżki
Be Fit Be StrongJestem wielką herbaciarą. Uwielbiam herbaty czarne, zielone, białe, czerwone, każde właściwie! Kawa mogłaby dla mnie nie istnieć. Herbaty uwielbiam nie tylko jako napar, ale również we wszelkich daniach. Tym razem postanowiłam dodać zieloną herbatę matcha do publikowanej już na blogu babki jogurtowej. Herbata użyta w wypieku to zwykły proszek, z którego robię napary stąd kolor lekko brązowy* po upieczeniu(...)mikser. Dodajemy wiórki kokosowe, sok z cytryny oraz wcześniej przygotowaną mąkę z proszkiem i sodą. Całość mieszamy szpatułką. Na końcu dodajemy jogurt naturalny i ponownie mieszamy do połączenia składników. Ciasto dzielimy na dwie części. Do jednej dodajemy zielona herbatę i mieszamy. Formę do babki smarujemy tłuszczem. Przekładamy najpierw jeden kolor ciasta, a potem drugi (kolejność według uznania). Wstawiamy do piekarnika
Kolizje SmakówWitamy! Coraz bliżej święta Wielkanocne.. Nas bardzo cieszy ten fakt i to nie tylko z aspektu kulinarnego, ale również atmosfery jaka wtedy trwa! Bo nikt
Symfonia Smaków