Sałatka z rukolą, kaszą jaglaną i burakami autorka: zdrowienawidelcu.pl | blog: zdrowienawidelcu.pl Zimowa tarta z burakami na spodzie ze słoncznikiem autorka: MAgda | blog: Silver Teaspoon Winnie the Pooh – puchatkowe ciasto miodowe z kremem śmietankowym autorka: Ana_Pis | blog: Różowa Patera SAŁATKA ze świeżego szpinaku z suszonymi pomidorami i fetą autorka: Na Dokładkę | blog: Na Dokładkę Ciasteczka gryczane(...)czekoladowe batoniki musli z morwa suszona autorka: przEKOnseczki | blog: przEKOnseczki Skrzydełka w miodzie autorka: kasiaganc5 | blog: Kuchnia Starowiejskiej Gospodyni Rozgrzewajaca herbata z pomarańczą i goździkami autorka: prostedania | blog: prostedania Kawa z miodem i cynamonem autorka: prostedania | blog: prostedania Wzmacniająca herbata na zimowe wieczory autorka: prostedania | blog: prostedania Zdrowe i pyszne śniadanie z kiwi i jabłka autorka: prostedania | blog: prostedania
Weekendy w domu i ogrodziewsłuchuję się w inne dźwięki - jedyną w swoim rodzaju ogrodową radiostację. Cudowne koncerty o stałych porach, tak regularne, że nie potrzebuję zegara. Poranna trele ptaków i pierwsza poranna kawa. Szelest traw i bzyczenie pszczół pośród wielbiących słońce kwiatów - moje myśli zaczynają krążyć wokół obiadu. Solowy koncert kosa - zawsze w okolicach 14-tej i zawsze na tym samym(...)minut, aż zaczną się tworzyć pęcherzyki (suche drożdże wystarczy wymieszać z mąką). W większej misce wymieszać mąkę, cukier, sól, dodać roztrzepane jajko, mleko z drożdżami i masło, wyrobić. Ciasto powinno być miękkie i gładkie; uformować je w kulę i pozostawić w ciepłym miejscu, przykryte, do podwojenia objętości (około 60 - 75 minut). Po tym czasie ciasto wyjąć na stolnicę, podzielić
KUCHARNIADziś będzie miodowo i korzennie! Dziś bowiem historia pewnych ciasteczek... Przepis na tytułowe pierniczki (choć od tradycyjnych pierniczków całuski znacznie się różnią, to bywają i tak
Ratunku obiadkruchym czy biszkoptowym spodzie? Zdecydowanie biszkopt! :) 5. Najlepszym wg. Ciebie Twoim daniem jest... Hm...i tu dłuuuga chwila zastanowienia ;) Sądzę, że robię bardzo dobre leczo, naleśniki no i...ciasta;) 6. Starasz się wymyślać przepisy samodzielnie czy za pomocą książek, blogów, programów? Z tym bywa akurat różnie. Nie raz chodzi mi coś po głowie ale potrzebna mi konkretna inspiracja - najczęściej bywa(...)martawkuchni.blog.pl/ http://slodkieinspiracje.blogspot.com/ http://kulinarneprzeboje.blogspot.com/ http://kuchniaszerokootwarta.blogspot.com/ http://anulekkkk.blox.pl/html A to moje pytania: 1. Do jakiego kraju chciałabyś odbyć podróż kulinarną? 2. Czy uprawiasz jakiś sport? 3. Kawa czy herbata? 4. Co Cię inspiruje w wymyślaniu nowych potraw? 5. Jestem szczęśliwa gdy... 6. Zdarza Ci się w czasie bezsennych nocy tworzyć coś w kuchni? 7. Masz jakieś plany
My simple kitchenbananem na ustach wróciłam do domu i moje dni stały się mega pozytywne. Bo marzenia trzeba spełniać i te małe i te duże :) Ranki pozostały rozpoczynane od kawy, ale potem zaczynam mój rytuał przygotowywania soków. Zauważyłam po sobie, że wypicie takiej dużej szklanki soku daje mi mnóstwo energii, czasami nawet się śmieję, że muszę przystopować, szczególnie po ostatniej sobocie(...)mnie stoi na blacie, bo używam jej codziennie i często części suszą się na suszarce, a korpus stoi gdzieś z boku. Pulpę tez można wykorzystać przy pieczeniu ciast, przygotowywaniu sosu warzywnego, a jeśli przez sokowirówkę przeciśniemy surowe ziemniaki, to ta pulpa jest idealna do przygotowania placków ziemniaczanych, to taka ciekawostka ;) Morał z tego tekstu taki, że jestem zadowolona zarówno
Blondynka GotujeŻurawina. Nie tylko suszona i nie tylko do ciasta czy mięsa. W połączeniu z pomarańczą i wanilią jest świetnym składnikiem wysokoprocentowego napoju. Jeśli tylko uda się Wam dorwać świeżą lub mrożoną żurawinę sprawdźcie to sami, bo smak jest naprawdę genialny. A aromat pomarańczy i wanilii idealnie pasuje do świąt. Żurawina należy do wiecznie zielonych półkrzewów z rodziny roślin wrzosowatych. Rośnie(...)odstawiamy w ciemne chłodne miejsce w domu na minimum tydzień, a najlepiej nawet na dwa. Co jakiś czas warto nim potrząsnąć. Wódkę przecedzamy przez gęste sito, gazę, filtr do kawy, nawet kilka razy – do czasu jak klarowność płynu nas zadowoli. Zlewamy do czystych butelek i przechowujemy w ciemnym miejscu nawet do pół roku. Oczywiście pod warunkiem, że wcześniej nie zniknie
Karo in the Kitchenwczoraj ambitnie zaplanowałam sprzątanie mieszkania. Obiad uszykowałam dzień wcześniej na dwa dni, na deser - błyskawiczne ciasto, które nie wymagało nawet użycia miksera. Na drodze stanęła mi... Pogoda. Bo kiedy parno, duszono i naprawdę ciepło, ostatnia rzecz, na jaką się ma ochotę, to bieganie ze ścierką i odkurzaczem. Niezrażona jednak, poczekałam aż po południu się ochłodzi, i zabrałam się do działania(...)kwiatki tak, żeby były całkowicie przykryte. Odstawić na 2-4 dni pod przykryciem, raz dziennie mieszając. Po tym czasie syrop przecedzić, a następnie przefiltorwać, na przykład przez filtr do kawy. Zagotować, przelać do słoiczków lub butelek, dokładnie zakręcić. Ewentualnie zapasteryzować. Otwarty przechowywać w lodówce. Smacznego! Co zaskoczyło mnie mocno, C. był wniebowzięty moim pomysłem przygotowania syropu. Okazało się bowiem
Pożeraczka, czyli raz adobrzeWszystko, co dobre, szybko się kończy... Większość z nas przekonuje się o tym prędzej lub później (oby jak najpóźniej!). Tak też było z tegorocznymi letnimi wakacjami
Pożeraczka, czyli raz adobrzeWłochy , tak cudownie rozciągnięte geograficznie, jako jedyne chyba państwo oferują sobą wszystko, co człowiek mógłby sobie wyśnić. Swoim magnetyzmem, radością i gwarem, przyciągają rzesze ludzi spragnionych
Z Kuchni Do KuchniWcale nie tak dawno, bo na początku tego roku (w ramach noworocznego postanowienia ;)) obiecywałam sobie i Wam, że wygospodaruję więcej czasu na bloga. I chociaż różnie
Ratunku obiadW tym roku zapisałam sobie na kartce kilka kulinarnych wyzwań. Rzeczy, których nigdy nie robiłam, które wydają mi się ogromnie skomplikowane, a jednocześnie nieziemsko pyszne. Wypieki
Pożeraczka, czyli raz adobrzemojemu zaskoczeniu zaczęli zgłaszać się pierwsi chętni. Biorąc jednak większość tych deklaracji za kokieterię (wybaczcie!), ze spokojem wróciłam do mojej codzienności, gdzie oprócz eksplodujących ekspresów do kawy nic szczególnie szalonego się nie dzieje. Nie miałam jeszcze wtedy pojęcia, że już siedzę w wagoniku rollercoastera, który ruszy "w ciemno", nabierze szaleńczej prędkości, wykonana obroty, śruby czy inne beczki(...)misce i nakryć folią kuchenną. Odstawić w temperaturze pokojowej na ok. 8 godzin (najlepiej zrobić to późnym wieczorem, aby rano mieć gotowy do pracy zaczyn). Etap II - wyrabianie ciasta właściwego cała biga (zaczyn przygotowany 8 godzin wcześniej) 3 szklanki (ok. 393 g) mąki chlebowej 1 1/8 (248 g) wody 4 łyżki (71 g) miodu 1 łyżka ekstraktu waniliowego
KUCHARNIATak się złożyło, że dokładnie tydzień temu miałam urodziny. Tym razem zupełnie nie zgrały się ze wszystkimi innymi planami, jakie mamy: w jeden weekend ja
Pożeraczka, czyli raz adobrzeWanilia jest nieodzownym składnikiem większości deserów i słodkości. Cukier waniliowy, pasta waniliowa czy ekstrakt waniliowy sprawdzają się zawsze i w każdym deserze. Zanim powiem wam jak
ladykitchen