składzie, różni się od innych szarlotek. Idealny deser na jesienne dni :) Przepis od mamy, ciasto robione w moim domu od zawsze :) Składniki ( forma o śr. 30 cm): - 1 szklanka mąki krupczatki - 1 szklanka kaszki kukurydzianej - ½ kostki margaryny - ½ kostki masła - ½ szklanki cukru pudru* - kilka łyżek jogurtu naturalnego - 1 łyżeczka proszku do pieczenia - 1 kg jabłek - cynamon - kilka łyżek cukru** - kilka łyżek
Corner With Recipescechy tego ciasta. Po za tym jest obłędnie smaczne. Cukinia nie jest w ogóle wyczuwalna, a jedynie nadaje ciastu odpowiedniej konsystencji. Wzorowałam się na tym przepisie . Proporcje na blachę 20x25cm. 100 gram masła 1/2 szklanki oleju 180 gram jogurtu naturalnego 300 gram mąki 1 łyżeczka sody 1 łyżeczka proszku do pieczenia 3/4 szklanki cukru 2 jajka 3 cukinie(...)miksując. Następnie dodawać partiami cukier i ubić. Dodać pojedynczo jajka i je zmiksować. Ciągle ubijając dodawać naprzemiennie jogurt i mąkę. Na koniec wmiksować kakao. Do masy dodać czekoladę i cukinię i wymieszać masę łopatką ręcznie. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia i wylać ciasto. Piec w nagrzanym piekarniku w temperaturze 160C około godzinę, do suchego patyczka. Lekko ostudzić i można podawać
Czerwony Gupikrazu kilka kawałków. Mam nadzieję, że przekona Was to do przygotowania tego pysznego ciasta. Zapraszam na Lawendowe ciasto z czereśnią i malinami." Składniki: 4 żółtka 200 g cukru 200 g masła śmietankowego szklanka mleka 4 łyżeczki cukru lawendowego 200 g jogurtu naturalnego 400 g mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia szklanka czereśni szklanka malin Sposób przygotowania: Do wysokiej miski(...)drugiej misce mieszamy mąkę z proszkiem do pieczenia - którą następnie dosypujemy do masy maślanej na przemian z mlekiem. Ostatnim krokiem jest ubicie z białek sztywnej piany, którą dodajemy do ciasta partiami - najpierw 1/3 - mieszamy, następnie resztę, lekko łącząc z ciastem za pomocą łyżki albo łopatki. Do dużej prostokątnej formy wyłożonej papierem do pieczenia przekładamy ciasto, na które wysypujemy umyte
Słodkie Przyjemnościkawki lub herbatki. Kto jadł jogurtowe ciacho, tego nie trzeba zachęcać :). A ta maluteńka kreseczka na spodzie ciasta to efekt niecierpliwości mojej bandy - zarazy wyciągnęły z piekarnika gorące ciacho :D Smacznego! Składniki: 3 szklanki mąki tortowej, 1,5 szklanki jogurtu naturalnego, 1 ¼ szklanki cukru, 3 duże lub 4 małe jaja, 2 czubate łyżki miękkiego masła, 1 torebka cukru waniliowego(...)mrożonych), Sposób przygotowania: Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i przesiać. W osobnym naczyniu utrzeć na puszystą masę jajka z cukrem i cukrem waniliowym. Następnie dodać masło i jogurt – krótko zmiksować. Ciasto wyłożyć do wyłożonej papierem do pieczenia blaszki (25x36) i wyrównać. Na wierzch wysypać równomiernie owoce. Ciasto wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika (funkcja góra – dół) i piec
Nie tylko w kuchnikwaskowatości śliwki . Ta wersja zdecydowanie bardziej przypadła mi do gustu. Składniki : Foremka 26X45 Ciasto: 3,5 szklanki mąki pszennej pół szklanki kakao łyżka kawy rozpuszczalnej (proszku ) 1 kostka masła 1 szklanka cukru 2 łyżeczka proszku do pieczenia 6 żółtek 2 łyżki gęstego jogurtu naturalnego Pianka : 6 białek 3/4 szklanki cukru 2 opakowania budyniu waniliowego 3/4 szklanki oleju (najlepiej
Malinowa Kawiarenkamąki pszennej 10 dkg masła 1 jajko 1/2 łyżeczki soli Z podanych składników zagniatamy ciasto i wykładamy nim blaszkę. Odstawiamy i bierzemy się za resztę składników. Składniki farsz: 1 duży brokuł 1 duża cebula 5 jajek 1 szklanka tartego żółtego sera 1 duży jogurt naturalny w typie greckim (gęsty) gałka muszkatołowa, tymianek, pieprz, czosnek niedźwiedzi, cayenne Jajka wbijamy do miski
vegetaniegofrownicę, kiedy jest gotowa smarujemy pędzelkiem powierzchnię i nakładamy ciasto chochlą, rozprowadzamy po całej powierzchni 4. Gofry pieczemy do uzyskania złotego koloru, ja używałam mini gofrownicy, wtedy gofry dochodzą szybciej 5. Upieczone gofry odkładamy na metalową kratkę, oprószamy cukrem pudrem 6. Gofry podajemy polane naturalnym jogurtem i posypujemy jagodami, dekorujemy miętą
Słodki Kompromislepszego niż połączenie masła orzechowego i czekolady, a wszystko to zatopione w cieście naleśnikowym, podane na ciepło, rozpływające się w ustach... zdecydowanie śniadanie miesiąca! Z poniższego przepisu wyszły mi trzy duże, pożywne naleśniki dla jednej osoby :) Składniki: 3 łyżki mąki żytniej 2 łyżki jogurtu naturalnego 1 jajko 2 łyżki mleka 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 4-6 kostek czekolady
Chocolate Muffin Blogjeśli zrobicie, znajdziecie w muffinkowym raju! :) Są nieco bardziej pracochłonne niż standardowe muffiny, ale za to jak smakują...! Składniki ciasta: 200 g mąki 100 g pokruszonych herbatników maślanych* 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 80 g cukru 200 g naturalnego jogurtu sok z 1 pomarańczy 1 jajko 3 łyżki rumu lub 2 łyżeczki aromatu rumowego i 1 łyżka spirytusu(...)składniki mokre, w drugiej suche. Mokre zmiksować dokładnie, dodając pod koniec rum lub aromat i spirytus. Suche składniki wsypać do mokrych i krótko połączyć. Na koniec dodać czekoladę, wymieszać. Ciasto nałożyć do wgłębień foremki prawie do pełna, zostawiając wolne ok. 1cm od brzegu. Piec ok. 25-30 minut. 2. W tym czasie zrobić sos - do małego rondelka wlać
Kuchnia Prezydentowejcodziennej diecie jest tak samo potrzebny jak białka i węglowodany. Nie można go całkowicie wyrzucić z jadłospisu. Oczywiście, warto go ograniczyć, ale nie do zera! Olej rzepakowy jest naturalnym źródłem kwasów omega – 3 i dlatego warto wprowadzić go na stałe do naszego jadłospisu. Jest powszechnie dostępny, w przystępnej cenie, dzięki czemu może stać się składnikiem Twojej diety, nawet jeżeli jest(...)opakowaniu. Śmietankowe różyczki do przyozdobienia: - 100 g chudego twarożku - 1 łyżka jogurtu naturalnego - aromat waniliowy - odrobina słodzidła Wszystkie składniki blendujemy na gładką masę. Dodatkowo: - 250 g świeżych truskawek Połowę truskawek kroimy w talarki u układamy na masie budyniowej, pozostała część posłuży nam do przyozdobienia wierzchu. Kiedy ciasto całkowicie wystygło, przekrajmy go na dwa blaty. Uwaga! Ciasto jest niezwykle delikatne
Zdrowie na języku :Pjogurtu naturalnego suszona mięta Do 1/4 szklanki letniego mleka dodać drożdże, 1/2 łyżki cukru i łyżkę mąki. Całość wymieszać i odłożyć na 15 minut w ciepłe miejsce. Masło stopić i ostudzić. Mąkę wsypać do miski, dodać sól, resztę cukru, jajko, resztę mleka i rosnący zaczyn.Wyrobić ciasto, dolać roztopione masło i wyrabiać aż ciasto będzie odstawać od ręki. Ciasto przykryć(...)dodatkiem cynamonu. Pod koniec smażenia dodać miód, całość wymieszać. Z ciasta formować małe placuszki, na środek kłaść po łyżeczce owoców i formować kulki. W garnku do gotowania na parze zagotować wodę, ułożyć kluski i gotować pod przykryciem ok 12-15 minut. Resztę owoców wymieszać z jogurtem naturalnym i zmiksować na gładki sos. Gotowe kluski polać sosem owocowym i posypać
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkimasła 100 ml kwaśnego mleka (kefir lub jogurtu naturalnego) 1 szczypta soli ok. 600 g śliwek węgierek dodatkowo: 1 jajko 1 łyżka mleka cukier puder do posypania wykonanie: Na stolnicę przesiewamy mąkę, dodajemy cukier, proszek do pieczenia, sól oraz zimne masło i siekamy nożem. Następnie dodajemy kwaśne mleko, siekamy i zagniatamy ciasto. Formujemy je w kulę, wkładamy do woreczka
Domowy Smak Jedzeniacytryny. Ryż ugotowałam na mleku kokosowym, co dodatkowo wzbogaciło smak ciasta. Udekorowane malinami, pysznie i lekko :) Polecam! Składniki: 400 ml mleka kokosowego 100 g ryżu skórka i sok z 1 cytryny 75 g brązowego cukru 50 g płatków kokosowych 2 duże jajka + maliny 1-2 łyżki gęstego jogurtu naturalnego Mleko kokosowe ugotować z dodatkiem skórki i soku z cytryny, wsypać(...)delikatnie wmieszać do masy ryżowej. Dno formy o średnicy 20 cm wyłożyć papierem do pieczenia, wylać ciasto. Piec w temperaturze 180 stopni przez około 40 minut. Wystudzić. Wystudzone ciasto posmarować gęstym jogurtem i udekorować malinami. Smacznego :) Przepis dodaję do akcji
Domowa cukiernia Ewywyśmienicie. Delikatnie słodkie, można jeść jak ciasto lub posmarować twarożkiem lub masłem orzechowym… pyszności! Ciasto jogurtowo-bananowe Danie Ciasto , Pieczywo Kuchnia Słodkości Porcje 14 Składniki 2 szt banan mocno dojrzały 2 szt jajko 100 g jogurt naturalny gęsty 150 g mąka orkiszowa pełnoziarnista 1 łyżeczka proszek do pieczenia 2 garści orzechy włoskie lub inne orzechy, bakalie Sposób przygotowania
Kucharzycapieczenia 1/2 łyżeczki sody 1 łyżeczka przyprawy do piernika 1/2 szklank i puree z dyn i 1 szklanka jogurtu naturalnego 3 łyżki oleju 1 jajko wykonanie: Wszystkie składniki mieszam trzepaczką. Rozgrzewam teflonową patelnię i łyżką nakładam ciasto (jeden placek to jedna łyżka ciasta). Smażę powoli, żeby placuszki zdążyły dobrze wyrosnąć i nie przypaliły się. Gdy w plackach robią się
babka w formieJogurtowiec jest smaczny i orzeźwiający, wręcz idealny na letnie upalne dni. Czasami gdy jest gorąco takie ciasta są bardzo fajne, przygotowany w ten sposób jogurtowiec bardzo ładnie się prezentuje. Składniki: 0,5 litra jogurtu naturalnego 700 gram nektarynek 0,5 kilogram czereśni 1 galaretka wiśniowa 6 łyżeczek żelatyny 2 łyżki cukru pudru Forma silikonowa do babki Sposób przygotowania: Galaretkę
Bajeczna KuchniaPrzygotowanie: Mąkę pszenną z proszkiem do pieczenia i cappuccinem przesiać. Jajka ubić z cukrem, następnie dodać olej, wymieszać. Następnie dodać jogurt naturalny i ponownie wymieszać. Na koniec dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i cappuccinem, ubić robotem. Ciasto przełożyć do keksówki posmarowanej i obsypanej bułką tarta. Piec ok. 40 minut w temperaturze 180 - 200 stopni
Ciastka - domowe słodkościLOVE!) i mnóstwem truskawek. Czy może być lepiej? Składniki: 2 jajka 1 łyżeczka ciemnego kakao 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia + jogurt naturalny wymieszany z odżywką białkową o smaku czekoladowych ciasteczek, truskawki Rozgrzewamy patelnię. Miksujemy do połączenia wszystkich składników. Ciasto wylewamy na patelnię i smażymy pod przykryciem na małym ogniu. Po 2-3 minutach przewracamy na drugą stronę i pieczemy jeszcze
Chocolate Muffin Blogwymieszać z proszkiem do pieczenia i sodą oczyszczoną - w drugiej misce jajko roztrzepać z cukrem, dodać płynny olej kokosowy, jogurt naturalny oraz ekstrakt z wanilii, składniki wymieszać - do składników mokrych dodać składniki suche, krótko i niezbyt dokładnie wymieszać widelcem - do ciasta dodać czekoladę, ponownie krótko wymieszać - formę na muffiny wyłożyć papilotkami, do każdej nałożyć ciasto do około 2/3 wysokości
Smakołyki Berenikisuche składniki, przesiewamy mąkę, proszek do pieczenia dodajemy cukier i wiórki kokosowe - mieszamy. Do drugiej miski przelewamy mleczko kokosowe, jogurt naturalny, olej i wbijamy jajka - mieszamy. Do suchych składników przelewamy mokre i mieszamy. Papilotki na muffiny wypełniamy ciastem do około 3/4 ich wysokości . Na wierzch nakładamy pokrojony rabarbar i truskawki Przygotowujemy kruszonkę: do miseczki przekładamy masło, dodajemy
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkipieczenia 2 łyżki olej rzepakowy 2 łyżki erytrol lub inne słodziwo 1/3 szklanki rodzynki 2 łyżki pestki słonecznika 2/3 szklanki jogurt naturalny 2-3 łyżki wody Sposób przygotowania Wszystkie składniki dokładnie ze sobą mieszamy do uzyskania dość zwartego ciasta. Kawałki ciasta formujemy w kulkę i rozpłaszczamy dłonią na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Ciastka pieczemy ok. 15 minut w temp
KucharzycaWykonanie: Jagody wymyć, osuszyć i wymieszać z mąką ziemniaczaną oraz z cukrem, odstawić. Mąkę przesiać dodać drożdże, jogurt naturalny, oliwę z oliwek, masło, ciepłe mleko, sól, całe jajko i 2 żółtka, zagnieść gładkie i elastyczne ciasto (jest ono dość luźne- można delikatnie podsypać ale nie za dużo, żeby ciasto nie było twarde). Wyrobione ciasto przykryć ściereczką i pozostawić w ciepłym
Krakowskie smaki Ani