mąkę).Mąkę przesiać, dodać oliwę, cukier,sól, mleko oraz resztę wody. Gdy drożdże zaczną pracować dodać je do miseczki z resztą produktów i wyrobić gładkie, jednolite ciasto. Gotowe ciasto przykryć ściereczką i pozostawić w ciepłym miejscu do podwojenia objętości. Składniki farsz: około 12 łyżeczek sosu pomidorowego 12 plasterków wędliny 2 cebule 300 gram boczku wędzonego opakowanie sera(...)oblepiać). Szybki sos czosnkowy: 1 łyżka majonezu 3 ząbki czosnku 2 łyżki jogurtu naturalnego Wykonanie sosu: Majonez wymieszać z jogurtem oraz przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Ponadto: mielony kminek do posypania sól czosnkowa do posypania Wykonanie Stromboli: Gdy ciasto podwoi swoją objętość podzielić je na 6 równych kawałków. Każdy z nich rozwałkować dość cienko w prostokąt
Krakowskie smaki AniDzisiaj mam dla Was propozycję na pyszny tort marchewkowy z kremem jogurtowym. Uwielbiam ciasta marchewkowe , są smaczne i szybko się je przygotowuje :) Zapraszam :) Składniki(...)waniliowy 1 płaska łyżka sody 5 jajek 220 g cukru 1 łyżka cynamonu 2 łyżki startej skórki ze sparzonej pomarańczy Krem jogurtowy Dr. Oetkera 200 ml jogurtu naturalnego 100 ml mleka Krem czekoladowy Dr. Oetkera 200 ml mleka Wykonanie: Jajka ubić z cukrem i cukrem waniliowym. Dodać olej , cynamon, startą marchewkę i wymieszać Następnie dodajemy ciągle
Sama słodycz i szczypta chiliWybaczcie, ale stawiałam na czas więc nie będę bawiła się w robienie własnego ciasta francuskiego, bułeczek czy mięsa do hamburgerów. Ma być smacznie i ekspresowo:) 1. Krakersy z pastą pietruszkową Co potrzebujesz: paczkę krakersów, pęczek pietruszki 1 serek topiony, 2 łyżki jogurtu naturalnego Wykonanie : pietruszkę, serek i jogurt wrzucić do blendera. Zmiksować i podawać na krakersikach Czas wykonania
Tradycyjna Kuchniawychodzi malutka blaszka 23x23cm. Ja piekłam 22x30cm. Taka porcja do popołudniowej, rodzinnej kawki. Składniki kruchego ciasta: - 250g zimnego masła - 350g mąki pszennej (ja dałam 400g mąki orkiszowej typ750 i 3 łyżki mąki ryżowej) - 2 żółtka - 2 łyżki śmietany 18% ( ja dałam 2 łyżki jogurtu naturalnego) - 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia - 3 łyżki ksylitolu (lub cukru) Składniki budyniu: - 500ml mleka
Smaczne Zdrowełosoś 100 ml jogurt naturalny 1 łyżeczka zioła dowolne - lubczyk, oregano, czubryca 30 g ser żółty opcjonalnie Sposób przygotowania Mąkę, masło i żółtko (białko zostawiamy na później) ugniatamy na zwarte ciasto, formujemy w kulkę i odkładamy na minimum 30 minut do lodówki. Schłodzone ciasto wałkujemy i wykładamy nim okrągłą formę (ok. 26-28 cm średnicy). Ciasto nakłuwamy widelcem na dnie(...)pieczemy w 180 st. C przez 10-15 minut. Białko i jedno jako mieszamy z jogurtem i ziołami na jednolitą masę. Łososia kroimy w plastry. Szparagi myjemy i odcinamy końcówki. Podpieczone ciasto wyciągamy z piekarnika. Wykładamy na nie łososia. Następnie wylewamy masę jajeczno-jogurtową i układamy na wierzchu szparagi. Można posypać startym serem. Pieczemy ok. 30-40 minut
KucharzycaPrzepis na te babeczki jest uniwersalny , można je serwować z rozmaitymi nadzieniami lub kremami. Wyśmienicie smakują z dodatkiem owoców :) Babeczka to w języku angielskim cupcake czyli ciasto z filiżanki . Istnieją dwie teorie pochodzenia tego określenia Jedna z nich mówi że wzięło się od filiżanek w których pieczono te pyszności.Druga mówi że pochodzi od ilości składników z przepisu który mierzy(...)naturalnego Mango Wykonanie : W misce wymieszaj , mąkę z proszkiem . W drugiej misce na małych obrotach ubij masło z cukrem na puszysty krem. Do masy dodaj jajka i cukier waniliowy, delikatnie wymieszaj . Stopniowo dodawaj mąkę i mleko miksując ciasto na niskich obrotach aż wszystkie składniki się połączą. Nakładaj ciasto do polowy wysokości papilotki lub foremki na babeczki w środek ciasta
Sama słodycz i szczypta chilisię udaje innym nie – „częstując” zakalcem. Zainspirowana zdjęciami Pauliny postanowiłam jednak zmierzyć się z tym „potworem”. Ciasto jogurtowe z brzoskwiniami i kokosem. Poniższe składniki, w moim wypieku, zwiększyłam o połowę i lekko zmodyfikowałam przepis. Składniki: - 4 jajka - 1 szkl. jogurtu naturalnego (grecki) - 2/3 szkl. oleju (z pestek winogron) - 3 szklanki mąki tortowej - 1 szklanka drobnego cukru do wypieków(...)cukier – mieszamy składniki. Do drugiej miski wbijamy całe jajka, rozkłócimy miotełką. Dodajemy jogurt, łączymy składniki, wlewamy olej i aromat. Suche składniki dodajemy do masy jajecznej i delikatnie mieszamy łyżką, tylko do chwili aż się połączą (nie będzie grudek). Blaszkę (25 x 35 cm) wykładamy papierem do pieczenia. Ciasto przekładamy na blaszkę, równamy powierzchnię, posypujemy wiórkami kokosowymi. Układamy przygotowane brzoskwinie
mojewypiekiinietylkoposmak oleju). Składniki: 3 szklanki mąki pszennej 250 ml jogurtu naturalnego 200 g masła cukier puder do posypania Wykonanie: Wszystkie składniki, tj. mąka, jogurt, masło - wkładamy do metalowej miseczki i zagniatamy na gładką masę, przez kilka minut. Zawijamy w folię i wkładamy na godzinę do lodówki. Schłodzone ciasto wałkujemy na grubość kilku milimetrów - pamiętajmy, że ciasto praktycznie nie podrasta
Poezja Smaków - blog kulinarnyciast - wilgotne, "piernikowe" i pięknie pomarańczowe. Przedstawiam Wam lekko odchudzony przepis na pyszne ciasto marchewkowe. Składniki: *na ciasto: 2 szklanki marchewki startej na drobnych oczkach 1 szklanka mąki pszennej 1 szklanka mąki żytniej 4 jajka pół szklanki oleju rzepakowego pół szklanki jogurtu naturalnego 1 szklanka cukru 2 łyżeczki sody oczyszczonej 2,5 łyżeczki cynamonu *na krem jasny: 300 g śmietany(...)rodzaje mąki wymieszałam, dodając cynamon i sodę. Jajka utarłam z cukrem na puszystą, delikatną masę i cały czas miksując dodawałam powoli olej i jogurt na przemian z mąką. Na końcu dorzuciłam marchewkę i delikatnie wymieszałam. Ciasto przelałam do formy wyłożonej papierem do pieczenia i piekłam w 180 stopniach przez ok. 45 minut, sprawdzając po tym czasie patyczkiem, czy ciasto jest
Kulinarny Pamiętnikskładniki na ok. 12 szt.: 200 g mąki orkiszowej 250 ml jogurtu naturalnego 250 g cukinii 3 łyżki sera żółtego, startego 2 jajka 80 ml oleju 2 łyżki natki pietruszki, posiekanej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 szczypta gałki muszkatołowej 1 szczypta soli wykonanie: Cukinię myjemy, obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Odstawiamy(...)gałką muszkatołową, serem żółtym oraz natką pietruszki. W osobnym naczyniu mieszamy kefir z olejem oraz jajkami i wlewamy do suchych składników. Dodajemy cukinię i mieszamy do połączenia się z ciastem. Gotowe ciasto przekładamy do wyłożonej papierowymi papilotkami foremki na muffiny. Pieczemy w 180 st. C przez ok 25-30 min., do tzw. suchego patyczka. Zapisz
Domowy Smak JedzeniaOdkąd pamiętam uwielbiam musli. Idealne na śniadanie z odrobiną naturalnego jogurtu, wspaniały dodatek do pieczonych owsianek, pyszne uzupełnienie do lekkich deserów, aż w końcu przysłowiowa „kropka nad i” do ciast (czekoladowa polewa a na niej wspaniała struktura musli, po prostu nie sposób się nie zakochać). Musli lubię też jeść od tak po prostu z miseczki jako zdrowa przekąska
Słodkie okruszkiczosnek, zioła prowansalskie i gotujemy na wolnym ogniu około 20 minut. Po tym czasie zupę możemy zblendować i dodać jogurt naturalny. Dla smaku można dodać również kilka kropli oliwy czosnkowej, odrobinę świeżego rozmarynu. Pierogi drożdżowe ze szpinakiem i fetą Ciasto drożdżowe 500g mąki 50g świeżych drożdży 1 łyżeczka cukru Pół szklanki mleka 1 jajko 1 łyżka oleju Farsz 400g świeżego
Jacob Tasteszbyt skomplikowanych składników. Wystarczy serki homogenizowane wymieszać z galaretkami i całość nalewać warstwami. Poniższy sernik na zimno to ciasto obowiązkowe na moim świątecznym stole :) Składniki*: 3 serki homogenizowane o smaku waniliowym (każdy po 200 g) 1 duży jogurt naturalny (370 g) 3 łyżeczki żelatyny 2 łyżeczki cukru z wanilią 1 galaretka brzoskwiniowa 1 galaretka wiśniowa 1 galaretka agrestowa Każdą
Ugotowaćpaseczki czy jak komu się podoba . Następnie maczamy w przygotowanym cieście naleśnikowym i dajemy na rozgrzany olej. Smażymy. Odsączamy na papier tłuszcz. sos czosnkowy( niskokaloryczny z racji smażonych kęsków ) * jogurt naturalny np. grecki , jest bardzo wydajny i gesty * 3-5 ząbków czosnku, zależy
Kuchcikowoasi...Kawałek mnieteż dysponuje maszynką i chce przepis - piszcie :) Jeśli już w letnich klimatach jesteśmy to zapraszam na pyszne ciasto z rabarbarem! Bezglutenowe, niskotłuszczowe i pyszne :) K L I K PRZEPIS /1 porcja/ ~200g twarogu z kostki ~150g jogurtu naturalnego ~200g truskawek ~cukier/stevia/syrop do smaku - opcjonalnie jeśli macie słodziutkie truskawki Wszystkie składniki miksujemy na gładką masę, wlewamy ją do maszynki
breakfast of dreamspieczenia ;) Wypróbowany - robię pleśniaka na święta i Wam też gorąco polecam. Jedyny z nim problem jest taki, że ciasto zagniata się koszmarnie. Szczególnie po dodaniu kakao. Aby ułatwić sobie sprawę można do wyrabiania ciemnej części dodać łyżeczkę jogurtu naturalnego lub śmietany. Będzie się lepiej kleiło, a dodatkowo nabierze delikatnej puszystości. Ech... no i znikam z powrotem na moją wołomińską tułaczkę
Kuchnia po mojemujadaliśmy w Al-Khobar. Przepis jak zwykle bardzo prosty, a efekty..... ? Niebo w gębie :D Składniki 500 ml jogurtu naturalnego (w Arabii Saudyjskiej używaliśmy labanu zamiast jogurtu) około 1 szklanki mąki pszennej (ilość użytej mąki zależy od gęstości jogurtu - otrzymane ciasto powinno mieć konsystencję bardzo gęstej śmietany, aby nie spływało z jabłek) 2 lub 3 duże słodkie jabłka 2 jajka
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataOdrobina lata zimą Ciasto, które swym smakiem przypomina mi lato, na które z takim utęsknieniem czekam. SKŁADNIKI NA MUS TRUSKAWKOWY: 1 duży jogurt naturalny 1 opakowanie mrożonych truskawek 5 łyżek cukru pudru 4 łyżki żelatyny (lub 1 opakowanie galaretki truskawkowej) 1/3 szklanki wrzącej wody WYKONANIE Truskawki zmiksować z jogurtem i cukrem pudrem. Żelatynę/galaretkę truskawkową rozpuścić w gorącej
Zofianamieszamy. Patelnię z powłoką nieprzywierającą rozgrzewamy na dużym ogniu i nakładamy na nią małe (ok 1-2 łyżki) porcje ciasta. Smażymy po kilka minut z obu stron, aż placki będą rumiane. Podajemy z sosem czosnkowym na bazie gęstego jogurtu naturalnego, ze śmietaną i szczypiorkiem lub z wędzonym łososiem
Zawsze głodna!tego nie zrobiłam, bo jak dla mnie ciasto było słodkie samo w sobie. Nie robiłam zdjęć z etapów, ponieważ ciasto jest tak proste w wykonaniu, że tak naprawdę to nie było czemu tych zdjęć robić :) Składniki: małe opakowanie jogurtu naturalnego 1/2 szklanki oleju słonecznikowego 2 duże jajka (u mnie L) 1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej
www.szczesliwakuchnia.blogspot.comobrócić, tak żeby naleśniki miały ładny złoty kolor. Oleju już więcej nie trzeba dodawać, bo jest on już w cieście naleśnikowym. NADZIENIE Naleśniki można jeść na wiele sposobów. Poniżej kilka propozycji na słodko. Z twarogiem: Kostka twarogu, mały jogurt naturalny lub śmietana, cukier do smaku, pół opakowania cukru waniliowego. Twaróg zagnieść i wymieszać z jogurtem naturalnym, dodać cukier i cukier
Passions hobbies lifetarce. Dodać pozostałe składniki i mieszać do ich połączenia się. Smażyć be użycia tłuszczu, nakładając po jednej łyżce ciasta. Kiedy na wierzchu placuszków pojawią się pęcherzyki przewrócić na drugą stronę. Smażyć do zrumienienia. Smacznego :) Ja podawałam polane jogurtem naturalnym i posypane jagodami i ziarenkami :) Pycha
Zdrowie na języku :Ptaki sposób , by oddać całe piękno koloru. Postawiłam na śnieżnobiałe ciasto jogurtowe – to był strzał w 10! Ciasto wyszło proste , skromne , pyszne … a cały urok właśnie w fioletowym pokryciu! Świetnie orzeźwia! SKŁADNIKI: ( na formę keksową ) MASA: - jogurt naturalny – 300 g - śmietana 18% kwaśna – 150 g - żelatyna – 2 łyżki - cukier puder – ok. 80 g - galaretka
Ostra na Słodkotraktowana jako przystawka, chociaż w większej ilości z powodzeniem posłuży jako danie główne. Dla nas wyśmienita ze śmietaną lub naturalnym jogurtem i rukolą dla kontrastu. DRUKUJ LISTĘ SKŁADNIKÓW ILE KALORII MA TO DANIE? w przygotowaniu PRZYGOTOWANIE 1. ZACZYN NA CIASTO (1 min): kruszymy drożdże do miski, zasypujemy cukrem, dodajemy mleko i mieszamy do rozpuszczenia drożdży. Dosypujemy nieco mąki
Nerds Kitchenpieczenia Z podanych składników zagniatamy ciasto. i wykładamy blaszkę. Spód pieczemy przez 15 min w 180 stopniach Celsjusza. Ciasto ma być jasne, nie musi się zarumieniać. Składniki na masę jogurtowo-malinową: - 1 szklanka malin - 2 duże jogurty naturalne (u mnie 330 ml) - 3 łyżki cukru - 5 płaskich łyżeczek żelatyny Jogurt z cukrem i malinami podgrzewamy, ale nie gotujemy.Zdejmujemy
Słodka sielanka