siemienia lnianego 80g serka twarogowego łyżeczka cynamonu śliwki 3 łyżki wrzątku polewa: 150g jogurtu naturalnego miód/syrop klonowy łyżeczka cynamonu Siemię lniane zalewamy wrzątkiem i odstawiamy do napęcznienia. Mąkę, serek, cynamon i siemię lniane mieszamy tak, aby powstała gładka i nielepiąca się masa. Z ciasta formujemy kuleczki. Śliwki kroimy na połówki i nadziewamy nimi knedle. Wrzucamy je do osolonego
Kuchenny Skrawek Niebakiedyś koleżanka Małgorzata. Składniki: 3 jajka , 1 szklanka jogurtu naturalnego , 3 szklanki mąki , 1 szklanka cukru , 1/2 szklanki oleju , 2 łyżeczki proszku do pieczenia , śliwki . Jajka ubić z cukrem. Dodać jogurt, olej wymierzać. Mąkę przesiać wraz z proszkiem do pieczenia. Dodawać stopniowo do masy. Delikatnie mieszać. Powstałe ciasto wylać na blaszkę. Wierzch ciasta obsypać odrobiną mąki, najlepiej za pomocą
Konrad Gotujeciecierzycy Krem: 2 avocado sok z jednej cytryny 200 ml naturalnego jogurtu wegańskiego lub śmietany wegańskiej 2-4 łyżek cukru pudru (wedle upodobania do słodkości) jeżeli krem będzie zbyt rzadki dodaj kleik ryżowy, ja dodałam w sumie 2 duże łyżki Wszystkie składniki zblenduj na idealnie gładką masę. Do przybrania ciasta: nie jest to konieczne ale ja dodatkowo posmarowałam ciasto domowym
greenscarfjajkami oraz płatkami owsianymi i odstawiamy na 15 minut. Po tym czasie dodajemy mąkę, olej, jogurt naturalny, siemię lniane, otręby, cukier, cynamon, gałkę muszkatołową oraz sodę i dokładnie mieszamy. Śliwki kroimy na mniejsze części i wrzucamy do miski z ciastem, dodajemy również nasiona słonecznika i całość przelewamy do formy (keksówka o długości 30 cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Formę
Mango Papajamalinowo-borówkowe. Świetne na niedzielne śniadanie lub do popołudniowej kawy. Składniki : 250g jogurtu naturalnego 2 duże jajka 2 łyżki oleju lub roztopionego masła 2-3 łyżki cukru 1 i 1/3 szklanki mąki przennej mała szczypta soli kilka malin kilka borówek Sposób przyrządzenia : w misce miksujemy jogurt z jajkami i 2 łyżkami oleju, a następnie dodajemy cukier, mąkę przesianą z proszkiem(...)pieczenia i solą miksujemy wszystkie składniki do uzyskania jednolitej i gładkiej masy rozgrzewamy patelnie i nakładamy po 1 pełnej łyżce ciasta na jednego placka placki smażymy na niezbyt dużym ogniu do czasu aż urosną i będą ładnie zarumienione ok. 2,5 min. gdy placki podrosną wkładamy w każdego placka po 2 owoce przewracamy placki na drugą stronę i smażymy
zobacz ich smakSkładniki: na 12 sztuk 1 duży jogurt naturalny 2 jajka 0,5 kostki masła 0,5 kubka cukru 1 budyń waniliowy 2 łyżeczki proszku do pieczenia cukier waniliowy 1 kubek mąki tortowej Nutella Przygotowanie: masło rozpuszczamy w kąpieli wodnej, odstawiamy do ostygnięcia składniki mokre, czyli jogurt oraz jajka mieszamy, dolewamy masło, dodajemy cukier i dosypujemy po łyże mąki wymieszanej(...)budyniem oraz proszkiem do pieczenia nakładamy do foremek, na dno po dużeeeej łyżce Nutelli, przykrywamy ciastem do 2/3 wysokości foremki Pieczemy w nagrzanym do 180*C piekarniku przez około 20 minut Podajemy oprószone pudrem, SMACZNEGO
Luźna KuchniaPowiecie pewnie: znów dynia! A tak, dynia, ale już końcówka, więcej nie mam i mieć nie będę, bo w domu kręcą nosem. Ciasto dyniowe, bez glutenu i bez jajek, dla alergików lub dbających o linię. Zdrowe, smaczne i aromatyczne, bez smaku dyni, bo jako uniwersalne warzywo przejmuje smaki i aromaty innych składników. Składniki(...)mnie z palmy kokosowej • 1/2 szklanki oleju • 2 jajka • 1 mały jogurt naturalny • 1 łyżeczka cynamonu • 1 płaska łyżeczki sody • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia Wykonanie: • Wymieszać osobno mokre i suche składniki. • Do mokrych składników wsypać suche i dokładnie wymieszać. • Ciasto wlać do średniej tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. • Piec
To co kochampuszyste i wilgotne, a polewa nadaje mu wyjątkowego smaku. Znika błyskawicznie. Bardzo polecam! Składniki na ciasto czekoladowe z orzechami w sosie toffi: na formę o średnicy 24 cm 80 g masła 100 g czekolady gorzkiej 2 jajka 130 g cukru 150 g jogurtu naturalnego 140 g mąki 10 g gorzkiego kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia(...)masę, następnie dodajemy jogurt, przestudzoną czekoladę z masłem i miksujemy. Mąkę, kakao oraz proszek do pieczenia mieszamy i porcjami dodajemy do masy jajecznej, za każdym razem dokładnie miksując. Gotowe ciasto przekładamy do formy i pieczemy do suchego patyczka (w zależności od piekarnika 35-45 minut). Studzimy. SOS TOFFI: 5 łyżek cukru 2 łyżki masła 3 łyżki śmietany kremówki
Rozpustne gotowanieróżnego rodzaju, dlatego przygotowaliśmy dla Was coś specjalnego! Do przygotowania ciasta potrzebujemy: 200-220 g mąki pszennej 7-8 łyżek oleju słonecznikowego lub rzepakowego 1 jajko (temperatura pokojowa) sól, pieprz, świeże zioła (np. w postaci bazylii, tymianku, rozmarynu) 6 łyżek wody Do przygotowania nadzienia potrzebujemy: 2 łyżki gęstego jogurtu naturalnego 2 łyżeczki musztardy – użyliśmy ziarnistej szczyptę majeranku kilka pomidorów – liczba
Szybko Tanio Smaczniemięsa z rosołu (użyłam nóżki kurczaka) 1 średnia cebulka 2 opakowania ciasta francuskiego (każdy po 275 g) 1 serek Apetina India 1 płaska łyżeczka suszonego imbiru 1 pełna łyżka świeżej kolendry 1 jajko 1 łyżka masła szczypta chili sól Dip: 350 g jogurtu naturalnego 1 płaska łyżeczka kurkumy 1 płaska łyżeczka suszonego czosnku szczypta chili około 1 płaskiej łyżeczki cukru
Oryginalny smakkremem na bazie bitej śmietany i mascarpone. Na wierzchu ułożyć ulubione owoce sezonowe. Ciasto na muffinki: 1 szklanka mąki 2 łyżki kakao ½ łyżeczki proszku do pieczenia 100 g masła 1 szklanka cukru 3 jajka 0,5 łyżeczki ekstraktu z wanilii 1 szklanka jogurtu naturalnego Krem: 200 g sera mascarpone 200 g śmietany kremówki 36% 1/2 szklanki cukru pudru Dodatkowo: owoce(...)mieszając. Do masy dodać jogurt, ekstrakt z wanilii i zamieszać. Na koniec zmiksować dokładnie z sypkimi składnikami (mąką, proszkiem do pieczenia i kakao). Formę do wypieku muffinek wyłożyć papilotkami. Ciasto wykładać łyżką . Porcja wystarcza do wypieku 12 babeczek. Piec w temperaturze 180ºC około 30 minut. Muffinki wystudzić i przygotować krem. Ser mascarpone wymieszać z cukrem pudrem. Następnie dodać śmietanę
Bulliojogurt i koperek. Całość dokładnie wymieszaj. Rozgrzej olej na patelni. Nabierz ciasto na łyżkę i przełóż na patelnie formując małe placuszki. Smaż z obydwu stron na złocisto. Upieczone placuszki przełóż na papier ręcznikowy i odsącz z nadmiaru tłuszczu. Podawaj z jogurtem naturalnym, twarogiem lub śmietaną. Smacznego
Kukuleczkikremem na bazie bitej śmietany i mascarpone. Na wierzchu ułożyć ulubione owoce sezonowe. Ciasto na muffinki: 1 szklanka mąki 2 łyżki kakao ½ łyżeczki proszku do pieczenia 100 g masła 1 szklanka cukru 3 jajka 0,5 łyżeczki ekstraktu z wanilii 1 szklanka jogurtu naturalnego Krem: 200 g sera mascarpone 200 g śmietany kremówki 36% 1/2 szklanki cukru pudru Dodatkowo: owoce(...)mieszając. Do masy dodać jogurt, ekstrakt z wanilii i zamieszać. Na koniec zmiksować dokładnie z sypkimi składnikami (mąką, proszkiem do pieczenia i kakao). Formę do wypieku muffinek wyłożyć papilotkami. Ciasto wykładać łyżką . Porcja wystarcza do wypieku 12 babeczek. Piec w temperaturze 180ºC około 30 minut. Muffinki wystudzić i przygotować krem. Ser mascarpone wymieszać z cukrem pudrem. Następnie dodać śmietanę
Bulliokremem na bazie bitej śmietany i mascarpone. Na wierzchu ułożyć ulubione owoce sezonowe. Ciasto na muffinki: 1 szklanka mąki 2 łyżki kakao ½ łyżeczki proszku do pieczenia 100 g masła 1 szklanka cukru 3 jajka 0,5 łyżeczki ekstraktu z wanilii 1 szklanka jogurtu naturalnego Krem: 200 g sera mascarpone 200 g śmietany kremówki 36% 1/2 szklanki cukru pudru Dodatkowo: owoce(...)mieszając. Do masy dodać jogurt, ekstrakt z wanilii i zamieszać. Na koniec zmiksować dokładnie z sypkimi składnikami (mąką, proszkiem do pieczenia i kakao). Formę do wypieku muffinek wyłożyć papilotkami. Ciasto wykładać łyżką . Porcja wystarcza do wypieku 12 babeczek. Piec w temperaturze 180ºC około 30 minut. Muffinki wystudzić i przygotować krem. Ser mascarpone wymieszać z cukrem pudrem. Następnie dodać śmietanę
Bullioalternatywą :) Z płatkami orkiszowymi w roli głównej usmażyłam pyszne placuszki na śniadanie. A dokładniej to... ja zrobiłam ciasto, a smażył Mąż :) ale oczywiście możesz je usmażyć z płatkami owsianymi. Na śmietanie wyszły delikatne (tu też można użyć jogurtu naturalnego). Przygotowanie jest ekspresowe, dlatego polecam na szybkie śniadanie, przekąskę na drogę czy do pracy. Zdjęcia placuszków robiłam na przecudnej
Kolorowy PrzepisownikMarmoladę można ewentualnie zastąpić dżemem czy powidłami, ale powinny one mieć konstystencję podobną do marmolady - być gęste i zwarte. Ciasto półfrancukie, po zagnieceniu i wyjęciu z lodówki, jest elastyczne i delikatnie klejące. Margarynę można zastąpić masłem, a śmietanę - gęstym jogurtem naturalnym. Źródło przepisu: Wielkie Żarcie
Gospodyni Miejskaciasto ponakłuwaj wykałaczką w wielu miejscach. Następnie polej je suto burbonem i syropem klonowym. Odstaw do przestudzenia. Jeszcze ciepłe ciasto świetnie smakuje z gałką lodów waniliowych, zaś później może stanowić doskonały dodatek do herbaty. *Mleko kokosowe można zastąpić również jogurtem naturalnym
Food SquareSkładniki na 1 porcję: 1 łyżka kakao 1 łyżeczka cukru waniliowego 3 i 1/2 łyżki mąki 3 łyżeczki jogurtu naturalnego 1/3 łyżeczki sody Dodatkowo: 2 kostki gorzkiej lub mlecznej czekolady roztopionej i wymieszanej z 1 łyżką mleka Składniki na ciasto połączyć. Wyłożyć połowę masy do kubeczka (taki, który można wstawić do mikrofali). Wyłożyć masę czekoladową i przykryć pozostałym
Chocolate Muffin Blogosiągnąć idealny kształt ;) Zapraszam! Chrust z piekarnika Składniki: 1 żółtko 1 łyżka cukru 2-3 łyżki jogurtu naturalnego szczypta soli ekstrakt waniliowy 100g mąki Przygotowanie: Żółtko, cukier, jogurt, sól i ekstrakt zmiksować. Dodać stopniowo mąkę, dokładnie wymieszać. Następnie ciasto wyrobić. 5 minut bić wałkiem lub rzucać na stolnicę z niewielkiej wysokości. Zostawić na 10 minut
Tagebuch po polskułyżka oliwy Rozgrzać patelnię. Składniki dokładnie zmiksować. Przesmarować patelnię masłem przed pierwszym naleśnikiem i wylać chochelkę ciasta. Smażyć, aż jedna strona będzie sucha, przewrócić i smażyć jeszcze chwilę. Podawać z ulubionymi dodatkami. Twarożek: 2-3 łyżki jogurtu naturalnego 4 łyżki twarożku Podawać z twarożkiem i gałką lodów truskawkowych (u mnie domowy sorbet) . Smacznego
Chocolate Muffin Blogproszku do pieczenia, 3 łyżki cukru, 20 dag truskawek. Wykonanie: Truskawki obieramy ze szypułek, myjemy i kroimy w plastry. Jogurt naturalny miksujemy z olejem i jajkami, dodajemy cukier, przesianą mąkę i proszek do pieczenia. Na patelnię z rozgrzanym olejem nakładamy ciasto, na które układamy truskawki. Smażymy na małym ogniu, na złoty kolor z obu stron. Smacznego
paapilotkaaPrzepyszny, słodko-kwaśny deserek dla każdego łasucha :) kozi jogurt naturalny w smaku jest bardzo podobny do krowiego i świetnie przełamał smak słodkich wiśni w galaretce :)
Kolorowy Przepisownikczarną porzeczką, bo była pod ręką (zamrożona ), ale można użyć innych, ulubionych i świeżych owoców. Jeśli upieczecie ciasto z czarną porzeczką, obficie posypcie cukrem pudrem. Polecam. Składniki: 2 i 1/2 szklanki mąki 1 szklanka cukru 400 g jogurtu naturalnego (gęstego) 3 duże jajka 3/4 szklanki ojeju rzepakowego 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody oczyszczonej około
Oryginalny smakstron. Gotowe wykładamy na papierowe ręczniki, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu. Choć muszę przyznać, że zaletą tego ciasta jest to, że „nie pije tłuszczu”. Pierogi smażone w głębokim tłuszczu podajemy, do wyboru – z sosem przygotowanym na bazie jogurtu naturalnego, czy z salsą. Świetnie też sprawdzą się z czystym barszczem. A w zasadzie, bez żadnych dodatków też są pyszne. Kto lubi
mojewypiekiinietylkoKupiłam sporo kiwi .Myślałam jakie pyszne ciasto z nimi zrobić ,ale wena mnie opuściła .Postawiłam więc na prostotę i pyszny deser z kiwi i musli. Składniki: Jogurt naturalny ,pół kubeczka 2 kiwi ,obrać zmiksować musli Układamy warstwami ,smacznego
Ladylaura.sprawą mąki owsianej. Wycinamy za pomocą szklanki koła, wkładamy do każdego łyżeczkę jagód, starannie zawijamy w kulkę, uważamy aby ciasto nigdzie nie pękło. Kulki wrzucamy do wrzącej wody. Kiedy wypłyną na wierzch gotujemy jeszcze przez 5 minut. Podajemy polane jogurtem naturalnym
Zdrowie na języku :PSkładniki na 12 babeczek: 1,5 kubka mąki pszennej 125g masła 100g jogurtu naturalnego 2 jajka 3/4 kubka cukru 0.5 kubka mleka 1,5 łyżeczki proszku
Kuchnia Łukasza