cytryny 3 szczypty sody 2-3 łyżeczki śmietany 12 % lub jogurtu naturalnego (można pominąć) 1 duże jabłko obrane i pokrojone w kawałeczki olej do smażenia 1. Mąkę z proszkiem do pieczenia z mlekiem oraz cukrami - rozmieszamy trzepaczką (nie potrzeba używać miksera) dodajemy dodatkowe łyżki mąki aby ciasto nie było za rzadkie ani za gęste. Czasami wystarczy 2 łyżki, a czasami(...)trzeba dodać 3 łyżki mąki, wszystko będzie zależało od konsystencji ciasta. 2. Następnie dodajemy śmietanę lub jogurt (można pominąć). Przed samym smażeniem dodajemy szczypty sody oraz sok z cytryny. 3. Na rozgrzany olej, wykładamy po 1,5 łyżki ciasta i od razu na górę wciskamy w ciasto kawałeczki jabłka. Smażymy z obu stron na rumiana na niewielkim gazie. Podajemy
Gotowanie...to proste !udało mi sie kupić. Ale nie ważne, ponieważ ciasto jest tak smaczne, że na pewno upiekę je jeszcze nie raz ... także z rabarbarem :-) Składniki: (blaszka 31cmx21cm) 2.5 szkl. mąki 1.5 łyżeczki proszku do pieczenia 2 duże jajka 0.5 szkl. cukru 0.5 szkl. oleju 300g jogurtu naturalnego, kefiru lub maślanki dowolne owoce Kruszonka(...)Dodać proszek do pieczenia, jajka, cukier, olej i jogurt (zawsze staram się, aby wszystkie składniki miały temperaturę pokojową, najlepiej wyjąć je wszystkie na blat kuchenne kilka godzin przed robieniem ciasta). Wszystko wymieszać dokładnie łyżką lub krótko wyrobić mikserem na małych obrotach. Wyłożyć na blaszkę. Na ciasto wyłożyć pokrojone w kostkę owoce. Posypać kruszonką. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180st
Walijskie Pichceniekolorze uzyskanym z mieszanki mąk wyglądają troszkę jak pączki, ciasto zresztą w środku też wygląda podobnie. Muffiny z różą ( 12 sztuk ) suche składniki 140 gram cukru 200 gram mąki ( u mnie mieszanka maki pszennej, żytnej i pełnoziarnistej) * 1 łyżeczka sody mokre składniki 100 ml jogurtu naturalnego 2 jajka 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego 140 gram masła rozpuszczonego(...)misce ( większej ). Do większej miski z mokrymi składnikami dodajemy suche składniki i dokładnie mieszamy trzepaczką. Formę na 12 muffinek smarujemy masłem. Do każdego gniazdka z formy dajemy łyżkę ciasta, potem łyżeczkę nadzienia i znowu łyżkę ciasta. Wstawiamy formę do nagrzanego do 190 C piekarnika i pieczemy muffiny przez 18 minut. Po tym czasie wyjmujemy muffiny, odstawiamy
Kuchnia na wzgórzuowsianej 2 łyżki mleka 1 jajko 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki jogurtu naturalnego 1 łyżeczka ciemnego kakao Dodatkowo: plasterki banana winogrona kawałki anansa migdały płatki migdałowe kiwi banan serek kremowy Rozgrzewamy patelnię. Mieszamy wszystkie składniki za pomocą łyżki. Na patelnię nakładamy po 2 łyżki ciasta na placuszek i rozprowadzamy. Jeśli nasza patelnia nie jest teflonowa lub ceramiczna, można(...)oleju/masła/oliwy. Smażymy aż na powierzchni pojawią się pęcherzyki, przewracamy na drugą stronę i smażymy jeszcze chwilę. Układamy placuszki w wieżyczkę. Wierzch smarujemy serkiem np. kanapkowym lub jogurtem i układamy dekoracją. Oczka = kiwi + banan + winogrono Piórka = płatki migdałowe Uszka = migdały Skrzydełka = kawałki anansa Łapki = kawałki banana Smacznego
Chocolate Muffin Blogszklanka i ok 2 łyżki mąki razowej (użyłam pełnoziarnistej pszennej) 1/4 kostki masła 1 łyżka jogurtu naturalnego 2 żółtka 1 opakowanie budyniu śmietankowego Winiary bez cukru 1/2 litra mleka 3 duże dojrzałe brzoskwinie Z mąki, masła, jogurtu i żółtek zagniatamy kruche ciasto, jeśli się klei to należy dosypać jeszcze trochę mąki. Ciastko obowiązkowo należy co najmniej przez pół godziny
Cynamonowe szczęściewięc jeśli macie ochotę na coś słodkiego, to do dzieła! Składniki na kefirowe ciasto z jagodami i rabarbarem: na formę 24x28 cm lub tortownicę o średnicy 26-28 cm 3 duże jajka 1 szklanka cukru 1/4 szklanka oleju 1/2 szklanki naturalnego kefiru (maślanki lub jogurtu) 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 2 i 1/2 szklanki pszennej mąki szczypta soli(...)jeszcze chwilę miksujemy. Proszek do pieczenia, sól oraz mąkę mieszamy i wsypujemy do ubitych jajek, wszystko razem miksujemy na gładką masę. Na koniec dodajemy jagody i mieszamy łyżką. Gotowe ciasto przekładamy do formy, wyrównujemy, a na wierzch równomiernie rozkładamy rabarbar (można go dodatkowo posypać 1 łyżką cukru). Pieczemy do zarumienienia i suchego patyczka, czyli około 40 minut. Po upieczeniu ciasto
Rozpustne gotowanieBabka to ciasto, które nie jest pracochłonne i zbyt skomplikowane w wykonaniu. Każdy bez trudu sobie z nią poradzi. Nie wyobrażam sobie wielkanocnego stołu bez baby oblanej czekoladą. Moja ulubiona to babka gotowana (przepis) , która zawsze gościła na wielkanocnym stole w moim rodzinnym domu. Prezentowana poniżej babka jogurtowa też zasługuje na miejsce wśród wielkanocnych smakołyków. Nie jest za sucha(...)cukru 500 g mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 250 ml jogurtu naturalnego 200 ml oleju Polewa: 50 g gorzkiej czekolady 50 g mlecznej czekolady 50 g masła Przygotowanie: Jajka miksujemy z cukrem, dodajemy olej, jogurt, mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Miksujemy. Ciasto przekładamy do silikonowej formy na babkę. Pieczemy 45 minut w 200 stopniach C. Robimy polewę
Smakowity Blog KulinarnyDalej korzystam z sezonu na truskawki i rabarbar. Niestety daje się odczuć, że sezon ten już się kończy. Zjadam truskawki z jogurtem naturalnym, ze śmietaną, same truskawki bez dodatków, ale nie byłabym sobą, jakbym nie wykorzystała ich do wypieków. Gdy zobaczyłam ten sernik u Kasi od razu wiedziałam, że muszę go upiec. Jest pyszny, wilgotny i taki(...)letni. Ja upiekłam z połowy porcji w tortownicy o średnicy 20 cm, ale przepis cytuję na tortownicę 26-28 cm. Składniki: (cytuję za Kasią na tortownicę 26-28 cm) Ciasto: * 3 szklanki mąki * 200 g miękkiego masła * 2/3 szklanki cukru * 1 jajko * 2 żółtka * 2 łyżki gęstej śmietany 18% Warstwa owocowa: * 300 g rabarbaru * 250 g truskawek
dom-agi.plserka kremowego = 4 sztuki (ja wybrałam serek śmietankowy łaciaty naturalny) 150 g białej czekolady 120 ml śmietanki 36 % 100 g jagód 25 g mąki ziemniaczanej 3 jajka 1 łyżeczka aromatu waniliowego MASA NA GÓRNĄ CZĘŚĆ TORCIKA: 200 ml jogurtu typu greckiego 40 g cukru 3 łyżki jagód WYKONANIE: CIASTO: Masło rozpuścić i pozostawić do ostygnięcia. Następnie blenderem skruszyć ciasta
Serce zamknięte w formie pysznościDziś zapraszam Was na dietetyczny jogurtowiec (sernik) na zimno z czarną porzeczką. Deser został przygotowany z jogurtu naturalnego, bez dodatku sera ani tłuszczu. Jest bardzo lekki
Kulinarne przygody GatityJabłkowa rapsodia -zamyka w sobie soczyste owoce jabłka które kuszą smakiem i zapachem,dodatek pianki z jogurtu naturalnego oraz biszkopcików tworzy wykwintną całość, skuszą się na
Wanilia i KardamonKażde śniadanie powinno zaczynać się od takich placuszków. Składniki: 1 jajko 0,5 szklanki jogurtu naturalnego 3/4 szklanki płatków owsianych 0,5 szklanki mąki z płatków
Kuchnia ŁukaszaFooder.pl (klik) . Lista składników: 6 płatów ciasta filo 500 g mielonego mięsa wieprzowego 250 g świeżego szpinaku 1 cebula 1 ząbek czosnku 2 łyżki rodzynek 1 łyżka orzeszków piniowych 3 łyżki posiekanych migdałów 2 łyżki oleju Kujawskiego z papryką ostrą, pomidorami i bazylią 6 łyżek masła sól pieprz gałka muszkatołowa 300 g jogurtu naturalnego sok z 1 cytryny 3 gałązki(...)szpinakiem. Roztapiamy masło, smarujemy nim każdy płat ciasta i składamy na pół. Na każdym podwójnym płacie ciasta układamy farsz. Brzegi ciasta zawijamy i rolujemy. Roladki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, smarujemy masłem i zapiekamy w piekarniku w temperaturze 200 stopni przez około 15 minut. Dip do roladek: Jogurt doprawiamy solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Dodajemy posiekane listki
Smakowity Blog Kulinarnymixem sałat Składniki: na kurczaka w cieście naleśnikowym i panierce (UWAGA: w odchudzonej wersji dodajemy grillowane kawałki kurczaka) filet z kurczaka sól, pieprz, curry, zioła prowansalskie 3/4 szklanki mąki 1/4 szklanki mleka 1/4 szklanki wody 1 jajko dodatkowo : bułka tarta olej do smażenia składniki na sos: mały jogurt naturalny 2 łyżki majonezu 1 łyżka musztardy
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciałasera Gorgonzola; 1 białko; 3 łyżki jogurtu naturalnego; tymianek świeży; gałka muszkatołowa. Działamy ! Na samym początku robię spód. Wszystkie składniki siekam nożem na stolnicy, szybko formuję kulę, zawijam folią spożywczą i kładę na 30 minut do lodówki. Po tym czasie wykładam ciastem formę do tarty, nakłuwam widelcem i wkładam do piekarnika(...)stopni na 10 minut. Następnie kroję gruszki w ćwiartki, a potem w plastry i układam na podpieczonym spodzie. Zalewam wszystko masą z białka, jogurtu i przypraw, na końcu posypuję kostkami sera Gorgonzola. Całość piekę jeszcze przez 20 minut w temperaturze 180 stopni. Smacznego
Życie na widelcu