Bananowa pół owsiana muffina z daktylami i malinami; jogurt naturalny Dziwne kształty przybrała ta muffina, chyba nie do końca dobrze foremkę wyłożyłam stąd tak bardzo wypłynęła, inną możliwością mógł być fakt, że ciasto było dość rzadkie co niezwykle mnie stresowało, bo zetnie się.. nie zetnie, wyszła jednak i to jaka dobra, wyglądem co prawda
More food, love and dreamsszklanki mąki 1,5 łyżeczka proszku do pieczenia 0,25 szklanki cukru 1,5 szklanki gęstego jogurtu naturalnego (oryginalnie jest maślanka) 1 jajko 0,25 szklanki oliwy szczypta soli Wszystkie składniki wymieszałam i odstawiałam na 15 min. do wyrośnięcia. Wyrobiłam ciasto, miało konsystencję gęstej śmietany. Następnie na rozgrzaną, suchą (tzn. bez oliwy, bo ta już jest w cieście) patelnię nakładałam
bastalenaOstatnie śliwki, więc nie mogło obejść się bez ciasta śliwkowego. W tym roku jakoś jesienny sezon owoców minął mi nie wiadomo kiedy. Zapasów zero, dobrze że jeszcze zeszłoroczne zostały w spiżarni;) Częstujcie się! Składniki: 1 mały (do 200 g) kubeczek jogurtu naturalnego 3 kubeczki mąki 1 kubeczek cukru 3 łyżki cukru 1 torebka cukru waniliowego(...)drugiej mokre. Łączymy składniki z obu misek na jednolitą masę. Wykładamy do okrągłej tortownicy o średnicy ok. 21 - 22 cm, wysmarowanej wcześniej masłem i obsypanej bułką tartą. Wierzch ciasta obkładamy wypestkowanymi śliwkami, skórką do dołu. Pieczemy przez około 40-50 minut do tzw. suchego patyczka
Życie zaczyna się w kuchniwielkanocna nie może się obejść bez bakali dlatego tez napakowałam swoje ciasto solidną porcją tych dobroci i wzbogaciłam o cytrynowa nutę . Składniki : 3 szklanki mąki 3/4 szklanki cukru 2 jajka 150 g rozpuszczonego masła 3/4 szklanki lekko podgrzanej maślanki ( można ją też zastąpić jogurtem naturalnym ) szczypta soli skórka otarta z jednej cytryny sok z połowy cytryny(...)objętość Do dużej miski wsypać mąkę , cukier , sól . Wbić jajka , wlać maślankę i cały zaczyn. Wymieszać , Wlać masło i całość wyrabiać hakami miksera ok 1 min . Ciasto jest dość luźne , ale takie właśnie ma być , nie należy dosypywać mąki . Miskę przykryć i odstawić aż ciasto podwoi swoją objętość . Teraz należy dodać bakalie , sok i skórkę
Malinowa KawiarenkaUwielbiam wykorzystywać śliwki do ciast i zawsze bardzo się cieszę, kiedy pierwsze owoce pojawiają się na straganach. Niedługo zaprezentuję Wam przepis na powidła śliwkowe, ale póki co: jogurtowy placek ze śliwkami! Składniki: ok. 800 g śliwek 2 jajka 200 g jogurtu naturalnego 2 szklanki mąki 100 g masła 1/2 szklanki cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody(...)Dodać jajka, jogurt i przestudzone masło i dokładnie wymieszać. Do masy wsypać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i sodą oczyszczoną. Formę wyłożyć papierem do pieczenia - wylać na nią ciasto i wyłożyć śliwkami. Piec do suchego patyczka - ok. 45-50 minut w temperaturze 180 stopni. Po przestudzeniu posypać cukrem pudrem, który można wymieszać z cynamonem i cukrem waniliowym
Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!sztuki naleśników (porcja 1-osobowa): CIASTO 3 łyżki mąki pszennej pełnoziarnistej (60g) 1 łyżka płatków owsianych górskich (15g) - zmielonych w młynku do kawy 125ml wody - lekko ciepłej "kranówy" szczypta soli szczypta sody - dosłownie na czubek łyżeczki oliwa - do smarowania patelni FARSZ SEROWO-TRUSKAWKOWY 100g twarogu chudego 2 łyżki gęstego jogurtu naturalnego 3-4 łyżki pokrojonych truskawek 1/2 łyżeczki pasty(...)końcu mieszania, gdy ciasto na naleśniki będzie już wystarczająco gładkie i jednolite. Finalna masa ma być lekko płynna, o konsystencji gęstszej śmietany. Odstawić ciasto naleśnikowe na 5 minut - mąka pełnoziarnista oraz płatki nabiorą wody i całość przez to trochę spęcznieje . Przed smażeniem pierwszego naleśnika patelnię teflonową posmarować pędzelkiem oliwą - potem nie będzie to już konieczne . Ciasto wylewać chochelką na rozgrzaną
Grunt to przepis!ciasto czekoladowe z masłem orzechowym ; herbata pomarańcza-czekolada ~ Jeden z najlepszych śniadaniowych wypieków! PRZEPIS /1 porcja/ ~55g mąki pszennej razowej ~łyżka kakao ~1/3 - 1/2 szklanki mleka sojowego ~jajko ~1/2 łyżeczki proszku do pieczenia ~szczypta soli ~kilka kropli soku z cytryny ~cukier/stevia/ksylitol ~20g masła orzechowego (ja mam domowe, które ma dość lejącą konsystencję, jesli Wasze jest zbite(...)najlepiej będzie je rozpuścić z łyżką mleka, lub wymieszać z łyżką jogurtu naturalnego) Mieszamy mąkę, kakao, proszek, cukier/stevie/ksylitol, sól, żółtko i mleko (najpierw 1/3 szkl.). Białko ubijamy z sokiem z cytryny na sztywną pianę i delikatnie łączymy z masą, jeśli jest bardzo gęsta dolewamy jeszcze mleka. Przelewamy ciasto do foremki żaroodpornej, wierzch polewamy masłem orzechowym i za pomocą wykałaczki robimy
breakfast of dreamstygodniowym pieczeniem Ciasta na niedzielę ciąg dalszy. W tym tygodniu zapraszam na ciasto jogurtowe bez pieczenia z pysznymi truskawkami, przepis pochodzi z tego bloga . Powiem tylko, że do masy dodałabym zamiast jednej dwie galaretki. Składniki: 1 paczka biszkoptów 0,5 litra jogurtu naturalnego 6 łyżeczek żelatyny 3 galaretki 1/4 szklanki cukru truskawki 1 galaretkę rozpuścić w gorącej(...)lodówki. Ostatnią galaretkę rozpuścić w gorącej wodzie i zostawić, aż zacznie tężeć. Truskawki umyć i przekroić na pół. Ułożyć na zastygniętej masie jogurtowej. Zalać tężejącą galaretką. Wstawić do lodówki. Ciasto robiłam wspólnie z : Moje domowe kucharzenie
Ewusiowe Smakiłyżka oliwa z oliwek 350 g jogurt naturalny 50 g groszek zielony może być mrożony 5 szt szparagi 1/2 pęczek szczypior 1 garść kiełki dowolne Sposób przygotowania Mieszamy suche składniki. Ugotowane ziemniaki ubijamy, mieszamy z groszkiem, pokrojonym szczypiorkiem, kiełkami i jogurtem. Łączymy suche i mokre składniki dokładnie na jednolitą masę. Ciasto przekładamy do keksówki, na wierzch układamy szparagi, delikatnie wciskając
Kucharzycapozbyć się nadmiaru wody). Ciasto jest bardzo proste do zrobienia, a w dodatku nie jest czasochłonne. Polecam! Składniki: ok. 500 g śliwek (u mnie węgierki) 125 g masła 200 g mąki pszennej 100 g cukru 15 g cukru waniliowego 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli Masa jogurtowo-budyniowa: 250 g jogurtu greckiego (lub naturalnego, ale gęstego) 1 duże(...)wolnych obrotach, potem na szybszych do momentu powstania kruszonki (ciasto będzie zbijać się w grudki). Okrągłą formę o średnicy ok. 23 cm wykładamy papierem do pieczenia (samo dno), a następnie wsypujemy ok. 3/4 kruszonki i przyciskamy do dna tworząc spód. Układamy na nim połówki śliwek (rozcięciem do góry). Jogurt grecki umieszczamy w miseczce, wbijamy jajo, dodajemy cukier oraz budyń. Całość
MyCookBook.plmnie odpowiada świadomość, że to kolejna wersja szarlotki (być może trochę daleka jest od tradycyjnego pojęcia szarlotki ale ciasto z jabłkami to ciasto z jabłkami wybrzydzać nie będę) Ciasto jest bardzo wilgotne, pełne bakalii i na prawdę bardzo smaczne. Polecam(...)Składniki na blaszkę 35*30 cm kostka margaryny puszka masy makowej 5 soczystych jabłek 7 jajek 9 łyżek kaszy mannej 4 łyżki jogurtu naturalnego kilka kropel aromatu migdałowego łyżeczka proszku do pieczenia 100 g cukru 100 g rodzynek 150 g posiekanych orzechów włoskich Skórka z pomarańczy 50 g suszonej żurawiny polewa czekoladowa garść wiórek kokosowych Wykonanie: Margarynę ucieramy
ciastkarnia na kruchym spodziezrobić pyszne mięsne pierogi z dużą ilością kurczaka, marchewki i ziół. Praktykując ten przepis zawsze robię większą ilość pierogów, ponieważ idą jak świeże bułeczki, a w połączeniu z jogurtem naturalnym i dość ostro przyprawionym farszem są po prostu pyszne :) Spróbujcie :) Składniki: 3 duże udka 3 duże marchewki duża cebula sól, pieprz papryka ostra i słodka (ilość według uznania(...)wysokiej miski i zblendować. Doprawić do smaku. Ciasto ugnieść (zagniatać ok 15 minut) i rozwałkować. Wyciąć koła szklanką i nałożyć farsz. Uformować pierogi, tak aby farsz nie mógł z nich wyciec podczas gotowania.Gotować przez ok 5 minut w osolonej, wrzącej wodzie ( pierogi muszą pływać na powierzchni). Podawać z jogurtem naturalnym. Smacznego
ChilliJemyjagodami i dużą ilością kruszonki zapraszam do wypróbowania mojego przepisu. Ciasto jest bardzo puszyste, delikatne i wilgotne. Najlepsze jest jeszcze ciepłe, ale następnego dnia smakuje równie dobrze. Zapraszam!!! Składniki: 3 szkl. mąki, 1,5 szkl. drobnego cukru, 4 duże jajka (5 małych ), 1 szkl. oleju, 1 szkl. jogurtu naturalnego ( gęstego), 3 łyżeczki proszku do pieczenia, 0,5 kg jagód(...)puszysta. Cukier powinien się rozpuścić. Dodajemy jogurt, miksujemy. Następnie dolewamy olej. Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia i stopniowo dodajemy do masy jajecznej. Dokładnie miksujemy. Gotowe ciasto przelewamy do formy wysmarowanej tłuszczem. Owoce układamy na cieście. Wszystkie składniki kruszonki mieszamy ze sobą, rozdrabniamy między palcami tak długo aż powstanie kruszonka. Gotową kruszonką posypujemy ciasto. Pieczemy w 180C
Passion of Cookingkruche z warstwą dobrze przepieczonych kawałeczków rabarbaru, podczas pieczenia ciasta zapach cynamonu będzie się udawał na cały dom. Podane na ciepło z lodami smakuje jeszcze lepiej, a więc bardzo serdecznie zapraszam do wypróbowania tego pysznego przepisu. Składniki: 150 g masła 3/4 szklanki cukru 2 łyżki cynamonu 300 g jogurtu naturalnego 1/2 szklanka mleka 2 jajka 400 g mąki 2 łyżeczki(...)ponownie miksujemy. Do masy dodajemy jaja, mąkę, proszek do pieczenia i miksujemy na gładką masę. Rabarbar myjemy i kroimy w jedno centymetrowe paski. Do naczynia wykładamy 2/3 ciasta, na to układamy rabarbar i przykrywamy pozostałym ciastem. Pieczemy w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku przez ok. 60-75 minut. Smacznego
Kuchnia Łukaszamnie od Skworcu 1/4 szklanki posiekanych orzechów włoskich 1 jajko 2 łyżki gęstego jogurtu naturalnego 1. W misce mieszamy ze sobą składniki suche: mąkę gryczaną, cukier, mielone orzechy, sodę oczyszczoną, błonnik jabłkowy, orzechy włoskie. Dodajemy jajko i śmietanę, mieszamy do uzyskania zwartego ciasta. 2. Z ciasta formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego, lekko spłaszczamy i układamy na blaszce wyłożonej papierem
Szefowa kuchni