oczekiwania SKŁADNIKI 1,5 szkl. mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia ok. 250 g jogurtu naturalnego, może być gęsty zioła wg uznania: zielona pietruszka, bazylia, oregano, zioła prowansalskie… 1/2 łyżeczki soli PRZYGOTOWANIE Suche składniki wymieszać ze sobą, dolać jogurt i zagnieść ciasto (będzie się lepiło do rąk, nie podsypywać mąką). Ciasto odstawić w misce przykrytej ściereczką
zabawa smakiemDziś podaję przepis bazowy :) ~ Placki jaglane z jogurtem naturalnym ~ Składniki: 60g zmielonej kaszy jaglanej 100g jogurtu naturalnego 5g świeżo mielonego siemienia lnianego mniej niż 1/2 sody oczyszczonej Wszystkie składniki dokładnie mieszamy i odstawiamy na chwilę. Rozgrzewamy lekko natłuszczoną patelnię, wykładamy porcje ciasta ( 1 łyżeczka = 1 placuszek) i smażymy placki z obu stron po kilka minut
Kuchenny Skrawek NiebaPyszne, mięciutkie , pulchniutkie pankejki...zajadane ze smakiem...ledwo zdążyłam zrobić zdjęcie.. do ciasta dodałam mąkę orkiszową razową ...pycha... 1 szkl. mąki orkiszowej razowej 1
Moje domowe kucharzeniedostaniem orzechów pekan - zastąpcie je innymi, które lubicie. Wcześniej ciasto robiłam z włoskimi (moimi "najukochańszymi"). Spód: 200g kruchych ciasteczek lub herbatników 5 dużych łyżek masła/margaryny 1/2 łyżeczki soli Masa: 900g mielonego twarogu 200g cukru 3 jajka 2 czubate łyżki mąki ziemniaczanej 2 czubate łyżki jogurtu naturalnego (ew. śmietany) 1 łyżeczka cukru waniliowego skórka(...)stopniach. Blachę wyjąć z piekarnika a temperaturę zwiększyć do 240 stopni. Przygotować masę serową. Ser wymieszać mikserem (na wolnych obrotach) z cukrami. Dodać skórkę z cytryny oraz jogurt naturalny a następnie po jednym jajku. Mieszając - wsypać mąkę ziemniaczaną. Jednolitą całość przelać na kruchy spód. Piec przez 10 minut, a następnie nie otwierając piekarnika, zmniejszyć temperaturę do 130 stopni
Di gotujeSkładniki: 1/2 szklanki mąki woda 3 łyżki jogurtu naturalnego, najlepiej greckiego, bo jest gęstszy 1 jajko 2 lyżeczki posiekanej natki z pietruszki 1 szczypta suszonego tymianku 1 szczypta suszonego oregano masło do smażenia jajka 2 szczypty ostrej papryki w proszku sól do smaku Przygotowanie: Z mąki i wody i szczypty soli przygotowujemy ciasto. Z ciasta kształtujemy podpłomyk. Smażymy na suchej(...)patelni, z każdej strony, aż powstaną brązowe plamki. Jogurt mieszamy z ziołami, dodajemy ostrą paprykę, doprawiamy do smaku. Na drugiej patelni smażymy jajko sadzone, tak, aby żółtko pozostało płynne. Podpłomyk smarujemy jogurtem, układamy jajko sadzone, całość oprószamy posiekaną natką z pietruszki
Moja smaczna kuchniaszklanki cukru około 250 g jogurtu naturalnego 2 opakowanie galaretki truskawkowej Przygotowanie: Masło utrzeć z 90g cukru pudru, dodać białko i zmiksować. Dosypać mąkę i ponownie zmiksować. Na koniec dodać szczyptę czerwonego barwnika i wymieszać łyżką. Czerwone ciasto wyłożyć na dużą blachę robiąc co 2-3 cm kropki ciastem (kropki(...)Ciasto przekładamy na blachę z czerwonymi kropkami. Pieczemy około 20 minut w 200 C. Gorącą roladę wyjmujemy z piekarnika i przekładamy na ściereczkę, zdejmujemy papier. Zwróćmy uwagę aby nasze czerwone kropki były ułożone na ścierce. Ciasto rolujemy razem ze ścierką i odstawiamy do wystygnięcia. W tym czasie robimy masę: 1 opakowanie galaretki rozpuszczamy w szklance gorącej wody. Jogurt ucieramy
Amatorka kuchennaszklanka mąki kukurydzianej 2 łyżki oleju/oliwy 1 płaska łyżeczka soli Dip: 4 łyżki gęstego jogurtu naturalnego 1 łyżka majonezu 1-2 ząbki czosnku 1 łyżeczka ketchupu sól pieprz Wykonanie: Tortille: Obie mąki, sól, olej oraz wodę mieszamy ze sobą w misce. Następnie zagniatamy gładkie ciasto. Powinno być miękkie, łatwo formujące się w kulkę. Jeśli jest za luźne należy dodać odrobinę(...)mąki, a jeśli zbyt twarde dolewamy troszkę wody. Uformowane ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy na ok. 20 minut, aby odpoczęło. Po tym czasie ciasto dzielimy na 7-8 części i każdą z nich rozwałkowujemy cienko na kształt okręgu podsypując mąką (pszenną lub kukurydzianą). Można też każdą kulkę włożyć pomiędzy 2 arkusze folii aluminiowej i w ten sposób je rozwałkować. Placki
MyCookBook.plkokosu 3/4 szkl cukru 1 szkl mleka 1 łyżeczka żelatyny 3 łyżki zimnej wody Polewa 3 łyżki margaryny Palma z Bielmar 3 łyżki cukru 3 łyżki kakao 3 łyżki jogurtu naturalnego powidła śliwkowe dowolne ozdoby Przygotowanie: W garnku roztopić margarynę dodać cukier, miód, powidła śliwkowe, przyprawę piernikową, kawę rozpuszczalną,cynamon i kakao. Całość podgrzewać chwilę na wolnym ogniu(...)ogniu mieszając gotować około 10 minut. Zdjąć z ognia dodać napęczniałą żelatynę, dokładnie wymieszać i odłożyć do wystudzenia. Polewa: Margarynę rozpuścić w garnuszku, dodać cukier, kakao i na końcu jogurt naturalny. Podgrzewać chwilkę do rozpuszczenia się wszystkich składników i połączenia w kremową masę. Lekko przestudzić i rozprowadzić na pierniku. Warstwy: placek, połowa masy kokosowe, drugi placek, warstwa powideł, trzeci placek
Ala piecze i gotujefajnie smakuje taki napój :) Wypieki i desery z owocami to latem podstawa. Królują drożdżowe ciasta obficie okraszone truskawkami, czereśniami, malinami. Rogaliki z ciasta francuskiego kuszą delikatnością i wspaniałym zapachem. Galaretki, bite śmietany i jogurty - wszędzie owoce. Kolorowo, pachnąco i smacznie :) Zapraszam do stołu, dzisiaj na deser kefirowe babeczki z morelami :) Upieczecie je szybko i z najprostszych(...)kawałki. Całe jajka ubić z cukrem. Dolać kefir (można go zastąpić naturalnym jogurtem), olej i dokładnie połączyć. Mąkę przesiać wraz z proszkiem do pieczenia. Dodawać stopniowo do reszty składników. Wymieszać (ale nie miksować już) i łyżką nakładać do papilotek do mniej więcej 2/3 - 3/4 wysokości. W ciasto wciskać lekko kawałki moreli. Piec przez około 20-25 minut
Codzienna kuchnia niecodziennaśliwkach (bo na promocji były hihi :P ) Ciasto do przygotowania w 5 minut, a po niecałej godzinie pieczenia można było już jeść- choć ciepłe nie wskazane. Jeśli i Wy takie lubicie, to ten przepis jest dla Was :) Składniki na formę 24x24cm: 2 jajka 2/3 szklanki cukru 1/3 szklanki oleju 330g jogurtu naturalnego 2 szklanki mąki (nie ubite) 1 płaska(...)Jajka ubijamy z cukrem i olejem, dodajemy jogurt i mieszamy tylko do połączenia składników. Mąkę przesiewamy wraz z proszkiem do pieczenia i sodą. Dodajemy do masy jogurtowo- jajecznej. Ciasto dzielimy na dwie części, jedną łączymy z kakao. Spód formy wykładamy papierem do pieczenia i łyżką nabieramy ciasto w nieregularnych odstępach, starając się, by na wierzchu rozsmarować cienką warstwę jasnego. Umyte
Kuchnia w czekoladziestanie w kuchni więc ten przepis sprawdzi się doskonale- ciasto robi się bardzo łatwo i szybko. Jest miękkie, puszyste i trochę wilgotne. Ze szklaneczką mleka może stanowić pyszne drugie śniadanie. Składniki odmierzamy kubeczkiem po jogurcie, dlatego nazwałam je kubeczkowym. *foremka 25*34 cm Składniki: 4 jajka kubeczek jogurtu naturalnego (180 g ) 2 kubeczki cukru 3 kubeczki mąki kubeczek oleju(...)powoli wsypywać cukier. Mąkę wymieszać z solą i proszkiem do pieczenia, przesiać. Kiedy masa jajeczna będzie gęsta i puszysta dodawać mąkę na zmianę z olejem i jogurtem, na końcu dodać skórkę z cytryny. Ciasto przełożyć do wyłożonej papierem blaszki. Na wierzchu ułożyć owoce i posypać kokosem. Piec w 180*C około 45 minut. Wystudzone ciasto przed podaniem można posypać
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniatruskawkami rabarbarem Muffiny z rabarbarem Sernik z rabarbarem na zimno Ciasto kokosowe z rabarbarem Proporcje na formę o wymiarach 25 x 25 cm Czas przygotowania: 45 minut Składniki: 3 jajka 1 szklanka cukru 200 g mąki pszennej 1/2 łyżeczki sody 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia 120 g gęstego jogurtu naturalnego 90 g oleju 70 g wiórków kokosowych + 4 łyżki(...)puszystą masę. Następnie dodajemy stopniowo olej, cały czas miksując. Gdy wszystko się ładnie połączy dodajemy naprzemiennie wiórki kokosowe, mąkę i jogurt. Mieszamy tylko do momentu połączenia się składników. Formę wykładamy papierem do pieczenia i wylewamy ciasto, posypujemy je wiórkami. Rabarbar kroimy na dwu centymetrowe kawałki, układamy je na cieście i posypujemy cukrem. Ciasto
Kulinarne przygody Gatityspodzie ciasta, połamcie je na kosteczki. Polecam! Składniki: (na tortownice o średnicy ok. 20 cm) Spód: 70 g zimnego masła 3/4 szkl mąki pszennej 1 żółtko 60 g cukru pudru 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia Masa serowa: 3 jajka 700 g twarogu, zmielonego dwukrotnie 2/3 szkl gęstego jogurtu naturalnego 1/2 szkl śmietanki(...)szkl drobno zmielonych orzechów laskowych 1/4 szkl mleka w proszku 100-150 g śmietany kremówki 30% Dodatkowo: ok. 25 sztuk mini Kinder Bueno Przygotowanie: Ciasto kruche: Masło pokroić w kostkę i posiekać z pozostałymi składnikami. Zagnieść do uzyskania jednolitego ciasta. Ciasto wyłożyć do tortownicy o średnicy ok. 20 cm, której dno uprzednio wyłożyć papierem
Nastoletnie Wypiekaniezdjęta tylko z wierzchu by nie dosięgła białej warstwy- gdyż wtedy skórka będzie gorzka 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia 3/4 łyżeczki sody oczyszczonej 30 g cukru pudru 100 ml jogurtu naturalnego 3 jajka Beza makowa: 3 białka z dużych jaj- jeśli są małe bądź średnie użyć 4 100 g cukru łyżka soku z cytryny 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej pół szklanki(...)deserowa: by zetrzeć grubo czekoladę użyłam obieraczki do warzyw. Przygotowanie: Ciasto owsiane: 1. Płatki owsiane zmielić w młynku do kawy na mączkę. 2. Mączkę owsianą wsypać do miski z cukrem. 3. Dodać sodę oczyszczoną i proszek do pieczenia 4. W drugiej misce jajka ubić na puszystą pianę, dodać jogurt ubić do połączenia się składników 5. Do masy jajeczno-jogurtowej
KreatywnePinyciasto znalazłam na stronie Mała Cukierenka . Zapraszam do pieczenia! :) Składniki na ciasto z przyprawą piernikową z suszonymi owocami: 500 g mąki pszennej (użyłam tortowej) 170 g cukru drobnego do wypieków 2 łyżeczki sody oczyszczonej 1/2 łyżeczki soli 2 jajka 1 szklanka śmietany 18% 1 szklanka gęstego jogurtu naturalnego 120 ml oleju 100 g suszonych owoców* Dodatkowo: 80 g drobnego(...)suchych i mieszamy łyżką jedynie do połączenia się składników. 2. W szklance łączymy 80 g cukru, cynamon i przyprawę piernikową. Keksówkę smarujemy masłem, posypujemy mąką. Nakładamy 1/3 masy na ciasto, posypujemy 1/3 cukru z przyprawami i tak do końca, kończymy cukrem. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 150 stopni z termoobiegiem i pieczemy 65-70 minut. Wyciągamy, odstawiamy do ostygnięcia
My Culinary Art