niego sok z cytryny i otartą skórkę, na wiosnę truskawki, latem brzoskwinie, morele i jagody, a jesienią gruszki. Eksperymentuję też z mieszankami mrożonych owoców. Jest to jedno z tych ciast, które jestem w stanie upiec w zasadzie w każdej chwili, gdyż potrzebne składniki przeważnie
Patchworkjagód trochę zamroziłam, tak o borówce amerykańskiej zupełnie zapomniałam i mam może kilka deko. Nie wiem czy uda mi się jeszcze teraz dokupić, zwłaszcza, że cena na pewno poszła dużo w górę... Muszę koniecznie w przyszłym tygodniu sprawdzić jakiś market, bo na rynek mi nie po drodze ;) Wracając do naszych jagodzianek- zrobiłam je z ciasta, które bardzo często stosuję właśnie(...)końcu roztopione i przestudzone masło. Ponownie wyrabiamy i pozostawiamy na 1 godzinę do wyrośnięcia pod bawełnianą ściereczką. Gotowe ciasto wyrabiamy raz jeszcze na stolnicy podsypując delikatnie mąką, dzielimy na ok 6 części. Każdą część wyrabiamy, rozpłaszczamy i napełniamy jagodami. Zlepiamy i formujemy bułeczki, pamiętając by układać je w formie wyłożonej papierem łączeniem do dołu. Smarujemy żółtkiem z odrobiną
Kuchnia w czekoladzieporcje na talerzu polać syropem owocowym lub polewą czekoladową. CLAFOUTIS z jabłkami Bardzo prosty deser – wystarczy wymieszać rózgą wszystkie składniki i polać ciastem dowolnie wybrane owoce, np. posiekane morele, śliwki, czereśnie, borówki, maliny, jagody, jabłka, itp. 20 minut w piekarniku i gotowe! Smacznego SKŁADNIKI: 125 g mąki pszennej 80 g cukru pudru 3 jajka 300 ml mleka opakowanie(...)żaroodporne smaruję masłem. U mnie naczynie o wymiarach 22 x 22 cm. Może być tortownica lub mniejsza forma do tarty. Układam równo pokrojone w kostkę owoce, wlewam na nie ciasto. Piekę w temp. 190 st. C przez 20 minut. Wybieram środkową półkę, piekę programem góra plus dół, bez termoobiegu. Gotowe clafoutis przed podaniem posypuję cukrem pudrem. Inspiracja: Pyszne
Zasmakuj KuchniCzas czytania: 2 min Bagietka z ziarnami Bagietki na zakwasie żytnim z dodatkiem jagód goji, siemienia lnianego i nasion dyni. Pieczywo idealne do każdego posiłku do sałatki, kanapek czy do dania głównego na przykład do sosu. W tej bagietce znajdziecie zdrowe dodatki oraz wilgotny i sprężysty miąższ. To dzięki dodatkowi siemienia i oleju pieczywo długo zachowuje świeżość. Bardzo smaczne domowe(...)żytniego 135 g wody 70 g mąki żytniej typ 2000 20 g otrąb żytnich Składniki na ciasto właściwe 320 g mleka 20 g świeżych drożdży lub 14 g suchych 11 g soli 1 łyżka cukru 50 g oliwy lub oleju słonecznikowego 20 g jagody goji 20 g siemienia lnianego 20 g nasion dyni 610 g mąki pszennej Instructions Wieczorem
SprawdzonaKuchnia.plPyszne ciasto , trochę podobne do sernika na zimno. Można zamiast malin użyć jagód czy innych ulubionych owoców. Do masy serowej można dać pół na pół serek mascarpone. Warto trochę pokombinować by smakowało całej rodzinie. Składniki : * 3 tabliczki białej czekolady * szklanka płatków kukurydzianych * kilogram gotowego sera do serników * 2 śmietany kremówki * szklanka cukru pudru * pół kilograma malin * 2 galaretki malinowe(...)Zimne kremówki ubić z cukrem pudrem. Serek zmiksować z rozpuszczoną galaretką, dodać maliny i kremówkę. Zmiksować i wylać masę na czekoladowy spód. Wstawić do lodówki na 2 godziny. Gotowe ciasto kroić w kostkę. Można ozdobić według własnego pomysłu
Magiczne Życie Martyjagód, a już pojawiły się następne owoce – żółte renklody. Są to śliwki miękkie i soczyste, dlatego nie nadają się tak dobrze do pieczenia jak węgierki, ale przy odrobinie chęci i z dobrym pomysłem także z nich powstają smakowite wypieki. Zabierając się za dzisiejsze przygotowanie czegoś słodkiego dla Rodziny, od razu wiedzieliśmy, że z owoców powstanie marmolada, więc wymyśliliśmy ciasto
niecodziennikparyjagód. Jagody to świetne antidotum na zatrucia oraz biegunki. Mają działanie przeciwzapalne, przeciwbakteryjne i przeciwrobacze. Poza tym, wpływają na poprawę wzroku i stosowane są w leczeniu tzw. kurzej ślepoty. Należy jednak mieć na uwadze, że inne działanie lecznicze mają jagody świeże, a inne jagody suszone. Obecnie, nawet w przemyśle farmaceutycznym wykorzystywane są wyżej wymienione właściwości lecznicze jagód(...)kuchni podczas przygotowywania jagodzianek czy pierogów. Wykorzystywane są również przy produkcji konfitur, dżemów, nalewek oraz jako dodatek do deserów, ciast, owsianek, gofrów, czy naleśników. Można je również zamrozić i cieszyć się ich smakiem przez całą zimę. Jagody to źródło: przeciwutleniaczy: antocyjany, flawonoidy (polifenole), karotenoidy (luteina, zeaksantyna) witaminy C witamin z grupy B: B1, B2, B3 witaminy
Kuchnia MagdaLenyProteinowy mus jagodowy „Fit przepisy od Baletnicy„ Cukinie faszerowane „Fit przepisy od Baletnicy Sezonowo„ Ciasto jogurtowe „Fit przepisy od Baletnicy„ Leniwe z owocami „Fit przepisy od
czarrna od kuchniCiasto z ananasem i bezą kokosową Serniczek z oreo i jagodami Jajka z ananasem i kukurydza Sałatka z kuskusem i kurczakiem Sałatka z tuńczykiem i serem Roladki z szynki
czarrna od kuchniMoje śniadanko, pyszne. Wszystkie składniki razem zmiksować na gładką masę. Dodać jagody i delikatnie wymieszać. Na patelni rozgrzać olej i nałożyć ciasto za pomocą dużej łyżki. Smażyć na małym ogniu na złoty kolor z obydwu stron. Mój syn nie lubi jak owoce są w środku więc jak on jest robię bez. Tylko dodatkowo miksuję owoce i polewam tym sosem
Kuchnia PokoleńSzyszkojagody jałowca to jedna z moich ulubionych przypraw - uwielbiam ją w pasztetach, bigosie, ale także jako dodatek do gorzkiej czekolady i kakaowych ciast :) Jałowiec to zimozielony krzew (czasem wyrastający w drzewko), którego jagody oraz igły są bogate w olejki eteryczne - rozdrobnione ziarna szybko wietrzeją i tracą właściwości smakowe jak i lecznicze, dlatego zawsze świeżo ucieramy go w moździerzu. Czytaj
Kasia SarnaRustykalna tarta crostata Sezon na przepyszne i nasycone słońcem owoce trwa w najlepsze. To właśnie teraz smakują one najlepiej, są bardzo soczyste i słodkie. Bardziej aromatyczne
SMYKWKUCHNIKolejny przepis na jagodowe pyszności, dziś takie szybkie ciasto drożdżowe na jagodzianki. Czytaj więcej »
Ana Mari's worldJeżeli jeszcze nie wiecie co zjeść jutro na śniadanie to może owsiankę? U mnie owsianka bardzo często pojawia się na śniadanie jednak prawie za każdym razem
Niezły MłynekDelikatna rolada biszkoptowa ze świeżymi borówkami i bitą śmietaną.Osobiście wolę nasze leśne jagody,ale do sezonu jagodowego jeszcze chwilka.Poza tym sprawdzą się tutaj każde inne owoce i rolada będzie pyszna. Ciasto biszkoptowe 6 jajek 100 g cukru 80 g mąki pszennej 50 g mąki ziemniaczanej Żółtka utrzeć na puszystą masę.Białka ubić na sztywną pianę,wsypując cukier
Anielskie wypieki