ciasto z jagodami - 4169 przepisów (strona:123/278)

DROŻDŻÓWKA Z TRUSKAWKAMI (NA OLEJU) 209

która równoważy smak kwaśnych owoców.  Sezon truskawkowy w pełni, dlatego ja nie mogłam odmówić sobie zrobienie drożdżówki z truskawkami. Jednak do tego ciasta pasują także inne owoce, jak np. maliny, porzeczki, borówki, jagody lub śliwki - lepiej żeby owoce nie były zbyt słodkie. Drożdżówka wygląda i smakuje rewelacyjnie, a swoim zapachem kusi już podczas pieczenia. Po wyjęciu(...)dodajemy cukier, suszone drożdże oraz szczyptę soli. Mieszamy składniki suche, a następnie wlewamy ciepłe mleko oraz olej i wbijamy jajka. Wszystko mieszamy łyżką do połączenia składników i wyrabiamy ciasto na pulchne i sprężyste. Gdy klei się nam za bardzo do rąk, możemy podsypać jeszcze odrobiną mąki. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około godzinę, aby potroiło swoją objętość

Kuchnia MagdaLeny
PIEROGI Z JAGODAMI 202

Pierogi z jagodami jadłam przez całe wakacje będąc u babci i to właśnie one są moimi ulubionymi. Ten smak przenosi mnie do lasu, do wspólnego zbierania borówek z babcią, a później lepienia pierogów. Składniki na ciasto  300 g mąki pszennej  około 250 ml gorącej wody szczypta soli Składniki na pierogi: borówki jogurt naturalny 1 łyżeczka cukru(...)dokładnie wymieszaj za pomocą łyżki. Masę wyrabiaj ręką.  Następnie uformuj kulę, przykryj ściereczką i odstaw na 20 minut. Podsyp stolnicę mąką. Ciasto rozwałkuj na cienki placek. Za pomocą szklanki wycinaj kółka. Do środka nałóż jagody, dokładnie sklej brzegi pierogów.  Zagotuj wodę z odrobiną soli, wrzuć pierogi partiami i gotuj do czasu aż wypłyną na wierzch (około

Kukuleczki
CLAUFOURTIS Z CZEREŚNIAMI 161

Claufourtis to pieczony, francuski deser. Właśnie ten deser przygotowujemy z czereśniami, chociaż możemy  użyć innych owoców jak wiśnie, maliny, jagody czy borówki. Smakuje jak gęsty, kremowy budyń o przyjemnym słodkim smaku. Podajemy ciasto lekko ciepłe, posypane cukrem pudrem i udekorowane owocami. Polecam je szczególnie małym dzieciom, za swoją kremową konsystencję, przyznam że deser znika w migu

Kulinarne Fantazje Marioli
Proste ciasto z rabarbarem 362

większej blasze należy je przygotować z 1,5 - 2  porcji składników. Rabarbar można zastąpić innymi owocami np. wiśniami, jabłkami, truskawkami, jagodami, choć najlepsze jest z kwaśnymi owocami jak np. rabarbar. Margarynę można zastąpić masłem. Ciasto należy kroić dopiero po całkowitym wystudzeniu. Za pomocą suchego patyczka można sprawdzić, czy ciasto jest upieczone. Jeśli po wbiciu w ciasto patyczek

Gospodyni Miejska
Dietetyczny sernik na zimno z truskawkami i jagodami! NAJLEPSZY NA LATO! 533

Wiosna i początek lata, to czas który uwielbiam, obfituje on w świeże, sezonowe i przepyszne owoce i warzywa. Zaczyna się sezonem na truskawki, potem maliny, czereśnie

SMYKWKUCHNI
Słodkie przeboje na każdą imprezę 156

wspólne chrupanie w pogodnej atmosferze wyzwoli wrażenie przeniesienia się w świat dziecinnej beztroski. Te szczęśliwe chwile na długo pozostaną w pamięci uczestników spotkania! Ciasto można przygotować wcześniej. Różne owoce – maliny, borówkę amerykańską, jeżyny, truskawki, jagody, pokrojone w kostkę brzoskwinie lub ananasy z puszki - umieścić w misach. Do tego cukier puder, tarta czekolada, sosy owocowe i czekoladowe, bita śmietana(...)roli głównej Jeśli nie mamy dość odwagi czy czasu na cukiernicze eksperymenty, albo spodziewamy się wizyty gości o raczej zachowawczych gustach, postawmy na sprawdzoną klasyczną szarlotkę. Szarlotka na kruchym cieście jest nie tylko pyszna, ale również bardzo łatwa i niekłopotliwa w przygotowaniu. Spód z kruchego, maślanego ciasta, na nim gruba warstwa pachnącego wanilią i cynamonem musu jabłkowego, na górze kruszonka

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Charlotte z truskawkami – ciasto bez pieczenia 451

biszkoptów, które są proste (takich jak do tiramisu) – znajdziecie je w większości supermarketów. Wierzch minimalistycznie ozdobiłam truskawkami, ale gdyby tak dodać jeszcze jagód, malin i jadalnych kwiatów, prezentowałaby się jeszcze piękniej. Charlotte z truskawkami – ciasto bez pieczenia: 500 g truskawek 500 ml śmietanki kremówki 30% 100 g białej czekolady (1 tabliczka) 300-350 g jogurtu greckiego

Poezja smaku
Babeczki z kremem jagodowym 214

desery, ciasta i inne słodkości. Dzisiejsze babeczki uwiodą nie tylko smakiem, ale również wyglądem, Piękny krem w kolorze jagodowym na pewno skusi łasuchów. Babeczki najprostsze, ucierane, krem z frużeliny i serka mascarpone również jest prosty w przygotowaniu. Polecam! Przepis z Moich Wypieków . Babeczki z kremem jagodowym Składniki na 20 sztuk: Na frużelinę jagodową: 250g świeżych lub mrożonych jagód pół szklanki(...)Frużelina: umyte jagody (zamrożonych nie musimy wcześniej rozmrażać) wsypujemy do rondelka, dodajemy cukier i podgrzewamy do czasu, aż cukier się rozpuści. Następnie dodajemy sok z cytryny i mąkę ziemniaczaną rozpuszczoną w łyżce wody, mieszamy i zagotowujemy. Gorącą masę przecieramy przez sitko. Napęczniałą żelatynę podgrzewamy (np. w mikrofali około 10 sekund), aż się rozpuści. Wlewamy do przetartych jagód i mieszamy

Smak mojej kuchni
Krucha tarta z owocami bezą i kruszonką! 5 zasad idealnie kruchego ciasta. 188

bardziej kruche i aromatyczne tym lepiej. Owoce powinny być kwaskowate, wybierz takie jak: wiśnie, maliny, jeżyny, porzeczki, agrest czy jagody. Możesz je łączyć w dowolnych kombinacjach. Kruszonka powinna być słodka i krucha. 5 zasad idealnie kruchego ciasta: - zawsze używaj produktów prosto z lodówki im zimniejsze tym lepiej, tym ciasto będzie bardziej kruche - wybierz masło zamiast margaryny, masło zawiera

SMYKWKUCHNI
Jarzębiak według przepisu mojego męża. 169

próbował, polecam zrobić go samemu. Jest to bardzo łatwy i prosty przepis, wystarczy wybrać się na spacer do lasu we wrześniowe popołudnie, narwać kilka kiści pomarańczowych, jędrnych, jarzębinowych jagód, odpowiednio je przygotować, zalać alkoholem i czekać. Na szczęście niedługo, bo po miesiącu można już go odcedzić, przelać do butelek i próbować :-)     W naszym domu jarzębiak przygotowuje mój mąż(...)mamy już jarzębinę w domu to zabieramy się do jej czyszczenia.Owoce jarzębiny odrywamy od szypułek, dokładnie myjemy, równomiernie rozkładamy na blaszce do pieczenia ciasta i wkładamy do ciepłego piekarnika, by nieco przywiędły. Gdy jagody już się dobrze wygrzały, chłodzimy je i przekładamy do foliowego woreczka, następnie mrozimy 2-3 godziny. Po tym czasie odmrażamy jarzębinę, przekładamy owoce do dużego

Rozpustne gotowanie
Ucierane ciasto z jeżynami i żurawiną 127

świetna baza, do której następnym razem możecie dodać kakao, wiórki kokosowe, bakalie wszelakie, świeże owoce jak np. truskawki, maliny, borówki czy jagody. U mnie goście w tygodniu zawsze równa się jakiś szybki i smaczny wypiek. Bo domowe ciasta są najlepsze Nadmiar – o ile zostaje – spokojnie zamrażam (kroję wtedy ciasto na kawałki i układam w plastikowym pojemniku), wyjmuję

Zasmakuj Kuchni
Kluski kładzione z jagodami 194

wody 15 dag jagód 1 łyżka masła ½ łyżki cukru sól PRZYGOTOWANIE: Mąkę przesiewam do miski. Dodaję jajka oraz wodę. Dokładnie mieszam wszystkie składniki, aż powstanie gęste ciasto. W garnku gotuję wodę, solę. Do gotującej się wody wrzucam łyżką niewielkie porcje ciasta, zanurzając łyżkę we wodzie. Kluseczki gotuję 5 minut i odcedzam. W rondelku rozpuszczam masło. Dodaję jagody, wsypuję cukier

Tradycyjna kuchnia Kasi
Leśny mech 107

była zachwycona ciastem, więc zaczęłam szukać przepisu i przyznam, że wygląd naprawdę zaciekawił moją kulinarną wyobraźnię 😉 Trzeba przyznać, że ciasto pięknie się prezentuje , a co ze smakiem? Smak ciasta jest ciekawy i mimo dużej ilości szpinaku w przepisie właściwie nie jest on wyczuwalny. Ciasto zakwalifikowałabym do „babek” dość ciężkich, wilgotnych i kremowych. Przepis na ciasto jest bardzo prosty(...)dostosowałam przepis tak, aby pasował do ilości szpinaku, jaką dysponowałam. Do ciasta dodałam olejek migdałowy , ale myślę, że dobrze sprawdzi się też z nutą cytrusową . Wrażenie robi piękny zielony kolor ciasta niczym niewzmacniany. Okruszki ciasta wykorzystujemy do przyozdobienia wierzchu i boków do tego jeszcze kilka malin , borówek czy jagód do dekoracji i prawdziwy leśny mech gotowy. Maliny, borówki lub jagody

SprawdzonaKuchnia.pl
Sernik jagodowo czekoladowy 158

Kawa najlepiej smakuje z kawałkiem domowego ciasta! Ten sernik jest kremowy i puszysty. Jedynym minusem tego ciasta jest długi czas pieczenia! Ale na taki smak warto poczekać! W połączeniu z jagodami jest obłędny! Spód: 250 g ciastek kakaowych Hit 70 g masła lub margaryny Masa serowa: 1 kg twarogu z wiaderka 4 jajka 100 g białej czekolady(...)Wlewamy śmietanę kremówkę oraz wsypujemy wiórki kokosowe.  Na końcu wsypujemy umyte i osuszone jagody. Mieszamy łyżką. Gotową masę serową przelewamy na spód.  Piekarnik zmniejszamy do temperatury 120*C (bez termo obiegu). Na dnie piekarnika ustawiamy foremkę z wrzątkiem. Wyżej wstawiamy tortownicę z ciastem. Ciasto pieczemy przez 60 minut. Po tym czasie z piekarnika wyjmujemy blaszkę z wodą

VioletoweKucharzenie
raw kokosowe talaretki z jagodami goji 179

wartościowość dopełniają pyszne jagody goji. SKŁADNIKI : 4 łyżki chia szałwii 2 łyżki mąki kokosowej 2 garści jagód goji garść płatków kokosowych łyżka ksylitolu 1/2 szklanki mleka roślinnego WYKONANIE: mąkę, ksylitol, chia szałwię i mleko mieszamy razem ciasto przekładamy do aluminiowych foremek, formujemy miseczki- odstawiamy do lodówki na 15 min talaretki wyciągami z foremek, posypujemy jagodami goji

healthy dreams