ciasto z jagodami - 4169 przepisów (strona:132/278)

SŁODKO-KWAŚNE KRUCHE Z OWOCAMI LEŚNYMI 114

łyżka proszku do pieczenia 1 jajko 2 lyzki ekstraktu waniliowego 200 g masła Szczypta soli Dżem 400 g owoców leśnych :jeżyny, jagody,borówki, porzeczki 3 łyżki cukru 2 łyżki ekstraktu waniliowego Dodatkowo Cukier puder do posypania ciasta  PRZYGOTOWANIE: Składniki ciasta powinny być w temp. pokojowej. Składniki dokładnie łączymy ze sobą. Energicznym ruchem wyrabiamy ciasto, tworzymy kulę i pozostawiamy

Gotowanie Patki
Jagodzianki 256

Lepszych jagodzianek nie znajdziecie! Te są fenomenalne- pyszne, mięciutkie i nadziane po same brzegi jagodami- u mnie leśnymi. A jak cudownie pachną- o mamuniu ;)  Biegnijcie na bazar po jagody i przygotujcie je dla swoich najbliższych, będą zachwyceni.  Polecam bardzo. Przepis pochodzi z Kulinarne Szaleństwa Margarytki Jagodzianki podałam na porcelanie Bogucice- kolekcja Rajski Ogród Składniki(...)dużo, żeby ciasto nie było twarde). Wyrobione ciasto przykryć ściereczką i pozostawić w ciepłym miejscu do podwojenia objętości. Po tym czasie ciasto delikatnie przerobić i podzielić na równe części. Na każdą z nich nałożyć kopiatą łyżkę jagód, zlepić bułeczki i pozostawić do napuszenia się. Piekarnik rozgrzać do 200 stopni. Przed włożeniem bułeczek należy posmarować je białkiem. Bułki piec przez około

Krakowskie smaki Ani
Ptysie z jagodami 131

połączenia się wszystkich składników (ma być jednolite ciasto).  Ciasto przełożyć do szprycy z dużym otworem i wyciskać je na posypaną mąką blachę do pieczenia, zachowując przy tym odstępy (ciasto ptysiowe rośnie). Tak przygotowane ptysie wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 15-18 minut w temperaturze 220 st.C (podczas pieczenia nie otwierać piekarnika, bo ptysie opadną). Zrumienione ptysie pozostawić(...)żelatyny; 1/5 szklanki gorącej wody; 3 garście jagód lub borówki amerykańskiej; Wykonanie: Żelatynę zalać gorącą wodą i odstawić, aby napęczniała. Schłodzoną śmietanę ubić na sztywno razem z cukrem kryształem i cukrem waniliowym. Namoczoną żelatynę rozpuścić na ogniu (nie gotować) i cały czas miksując dodać do ubitej śmietany. Następnie dodać umyte i wysuszone jagody i wymieszać łyżką. Śmietanę nakładać łyżką

In my kitchen
Racuszki z jagodami i papierówką. 134

zrobić dzisiaj z pysznymi jagodami i papierówkami.Wyszły przepyszne i wszystkim smakowały:) Zapraszam do wypróbowania bo są łatwe w przygotowaniu:) Składniki: 1,5 szklanki mleka około 3 szklanek mąki 1/2 szklanki cukru 2 cukry z wanilią 2 łyżeczki proszku do pieczenia    3 jajka olej lub olej kokosowy do smażenia 1/2 szklanki jagód 2 papierówki ( jabłka) Wykonanie(...)mieszamy.Na samym końcu dodajemy starte jabłka i jagody, delikatnie mieszamy łyżką.Na patelni rozgrzewamy około 1/2 szklanki oleju lub oleju kokosowego, nakładamy łyżką porcje ciasta, smażymy z obydwu stron na złoty kolor.Usmażone racuszki odsączamy z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniczku.Wierzch posypujemy cukrem pudrem lub podajemy z kleksem jogurtowym i jagodami. Smacznego

Sama słodycz i szczypta chili
Pierogi z serem i sosem jagodowym. 126

się za lepienie pierogów. Dla większości wersja mięsna, ja tam zaś wolę te z serem, a do tego zafundowałam sobie sos z jagód i miałam iście królewski posiłek. Jednak dziś nie chodzi o nadzienie, ale o samo ciasto. Zazwyczaj robię takie z jajkiem, jednak zostałam zapytana o możliwość zrobienia ciasta bez jajka. I czy to ma prawo bytu? Pewnie(...)dodatek takie ciasto jest bardziej elastyczne i miększe do gotowania. Wystarczą dwie  minuty od wypłynięcia pierogów na wierzch i można wyjmować z wody. 0,5 kg mąki płaska łyżeczka soli szklanka gorącej wody Nadzienie: 0,5 kg twarogu półtłustego jajko 2 łyżki cukru waniliowego  cukier brzozowy według uznania 2 łyżki skórki otartej z cytryny łyżka soku z cytryny

Dieta moja pasja
Roladki naleśnikowe z nadzieniem jogurtowo-pomarańczowym 189

połowy cytryny 3 łyżki miodu  Nadzienie: 150 g jogurtu naturalnego galaretka pomarańczowa     + jagody goji i listki mięty do dekoracji Przygotowanie: Galaretkę należy ugotować w 250 ml wody. Gdy przestygnie zmiksować z jogurtem i włożyć do lodówki. Składniki na ciasto naleśnikowe dokładnie wymieszać.  Smażyć na rozgrzanej patelni teflonowej z odrobiną oleju. Ok jedna chochelka na jednego(...)naleśnika. Gdy naleśniki przestygną a galaretka trochę stężeje, nakładamy ją na każdy placek i delikatnie zwijamy, wkładamy do lodówki.  Przed podaniem pokroić i udekorować. Ja podałam udekorowane jagodami goji i miętą

Ze smakiem i z pasją
Jagodzianki 159

szczypta soli 250 ml mleka 1 jajko L 80 g masła, roztopionego ½   szklanki cukru Nadzienie: 300 g jagód lub borówek 3 łyżki cukru 1 łyżka skrobi ziemniaczanej Wszystkie składniki na nadzienie wymieszać. Mąkę wymieszać z drożdżami, dodać pozostałe składniki. Ciasto wyrobić ręcznie, do momentu aż będzie miękkie(...)puszyste. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości, na ok 1,5 godziny. Po tym czasie ciasto ponownie krótko wyrobić, podzielić na równe części ok 60 g każda. Ręcznie uformować okrągłe placuszki, na środku umieścić porcję jagód (borówek), zlepić placki jak pierogi.  Bułeczki ułożyć na blaszce wyłożonej papierem, łączeniem do dołu, ręcznie nadać jej owalny kształt

kulinarnyswiatdomi
SERNIK JAGODOWY NA ZIMNO Z PIANKĄ MALINOWĄ 176

wymieszać delikatnie  ale  już łyżką. Tak powstałe ciasto przelać do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia, i piec w nagrzanym piekarniku ok. 10 minut Masa jagodowa 200 g jagód 100 g cukru pudru 400 g białego sera 3 łyżeczki żelatyny ( rozpuścić w ¾ szklanki ważącej wody) Jagody, cukier zmiksować   blenderem , następnie powstałą masę jagodową połączyłam(...)lodówki Pianka Malinowa 5 białek 1 galaretka malinowa ( rozpuszczona w ¾ szklanki wody) Białka ubić na sztywno do tego wlać tężejącą galaretkę malinową, delikatnie połączyć i wyłożyć na masę jagodową. Ciasto należy  schłodzić w lodówce przez 2 godziny ale najlepsze jest na następny dzień. (function(i,s,o,g,r,a,m){i['GoogleAnalyticsObject

RAROSSA
Proste ciasteczka truskawkowe 140

Dziś początek truskawkowego weekendu na ciastkożercach! To zdecydowanie jedne z moich ulubionych owoców sezonowych (no, może tylko jagody je przebijają). Mam dla Was ekspresową i pyszną propozycję: proste ciasteczka truskawkowe z ciasta francuskiego w formie pierożków pieczonych na blaszce. Poziom trudności przepisu: niemal zerowy, a efekt gwarantowany! To przepis z kategorii tych “coś bym zjadła, ale nie chce

Ciastkozercy
ZAPIEKANE OWOCE POD MIGDAŁOWYM CIASTEM! 146

mrożonych owoców w zamrażalniku, postanowiłam zatem przygotować zapiekane owoce tj. maliny, wiśnie, porzeczki i świeże jabłka pod przepysznym ciastem migdałowym. Takie owoce podawane na gorąco sprawdzą się w roli śniadania, deseru czy podwieczorku. Przepyszne! SKŁADNIKI; - ulubione owoce np. maliny, jagody, wiśnie, borówki, porzeczki, jabłka, banany - 1 łyżeczka cukru trzcinowego - masło/ olej kokosowy Naczynie żaroodporne wysmaruje tłuszczem ułóż owoce posyp(...)cukrem. CIASTO na 4 porcje: - 100 g masła - 100 g mąki pszennej - 100 g zmielonych migdałów - 1 jajko - łyżka mąki kokosowej - skórka z otartej cytryny - 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia - 2 - 3 łyżki cukru trzcinowego Zagnieć ciasto przykryj nimi owoce, posmaruj roztrzepanym jajkiem. Pieczemy na złoty kolor w nagrzanym do 180 stopni piekarniku. Gotowe posypujemy posikanymi migdałami, chipsami z kokosa

SMYKWKUCHNI
Parowce, pampuchy, kluski na parze 196

śmietaną. Są bardzo sycące dlatego będą świetnym daniem obiadowym, albo słodkim podwieczorkiem. PAMPUCHY Z JAGODAMI Składniki: (na ok.10 szt.)  3 szkl. mąki 2 jajka 1 szkl. letniego mleka 2 łyżki roztopionego masła szczypta soli 50 g drożdży 1 łyżka cukru jagody  Przygotowanie: Drożdże rozrabiamy z cukrem, 1 łyżką mąki, szczyptą soli oraz mlekiem. Odstawiamy(...)roztopione, ostudzone masło przekładamy do miksera, dodajemy wyrośnięty zaczyn drożdżowy i mieszamy (lub zagniatamy ręcznie) kilka minut.  Ciasto odstawiamy do wyrośnięcia, aby podwoiło objętość.  Z ciasta odrywamy po kawałku, robimy kulkę, w której robimy dołek i nakładamy do niego jagody (można dodać trochę cukru). Zalepiamy. Gotowe kluski przekładamy do parowaru i gotujemy 15 minut. Podajemy polane śmietanką

Bon appetit mon amie
Rolada jagodowa w kratkę 131

zrobienie. ciasto biszkoptowe: 4 jajka 4 łyżki cukru 6 łyżek mąki tortowej 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 łyżka kakao 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia masa jagodowa 2 szklanki jagód 3 łyżki cukru pudru 2 łyżeczki żelatyny czubate 350 ml śmietany kremówki 30 % 1/2 cytryny wierzch: 1 szklanka śmietany 30% 1 fix do śmietany jagody do dekoracji Do miski przelewam(...)upieczeniu przełożyłam ciasto na deskę zerwałam papier i przełożyłam na ręcznik kuchenny kratką na spód i zwinęłam w rulon jeszcze ciepłą. Odstawiam do przestygnięcia. Półtorej szklanki jagód miksuję blenderem z sokiem z cytryny.Żelatynę namaczam w łyżce wody, dodaję 1/4 szklanki gorącego mleka i rozpuszczam. Śmietankę kremówkę ubijam na pół sztywno z cukrem pudrem, dodaję jagody i żelatynę płynną

wesoła kuchnia
Proste ciasto z borówkami 114

zacząć sezon borówkowy, a może jagodowy? :) W moich okolicach mówi się borówki, więc dla mnie zawsze to będą borówki. A jagody kojarzą mi się również z tymi owocami,  tyle że z rosnącymi w lasach... ;) W każdym razie ciasto wyjdzie pyszne z każdym rodzajem świeżych owoców, można uzyć dowolnych ulubionych lub wymieszać kilka rodzai. Ciasto robi się bardzo szybko

Healthy food explorer
Deser z tapioki, mleka kokosowego i mango 87

Dojrzałe, słodkie i soczyste mango charakteryzują się bogatym aromatem i smakiem. Ponieważ tapioka ma neutralny smak, wystarczy przygotować z niej pudding i połączyć z musem z

Tajemnice Smaku