Przyszedł czas na jagodzianki. Taka już u nas tradycja, że jak są jagody, to muszą być jagodzianki. Lubicie? My bardzo lubimy :) Zrobiłam dużą porcję. Wyszło mi 25 bułek. Na blogu jest już przepis na jagodzianki , ale z masłem. Tym razem, zrobiłam z olejem. Są naprawdę pyszne. Nawet na drugi dzień, są miękkie i smaczne. Składniki: 2 szklanki ciepłego mleka(...)cukier. Wymieszać. Wyrośnięte ciasto, przełożyć na stolnicę podsypaną mąką. Na wierzch też można posypać mąkę, żeby się nie kleiło. Ciasto podzielić na cztery części. Z każdej części uformować wałek i podzielić go na 6-7 kawałków. Ja każdy wałek podzieliłam na sześć, tylko jeden był większy i wyszło siedem. Każdy kawałek rozpłaszczyć i nałożyć łyżkę jagód. Zakleić i uformować
Agusiowe smakołykiNikt jej się nie oprze... Niewymagające czasu i wielu składników ciasto pasuje zarówno jako niedzielny deser jak i na przyjęcie np. w formie tortu. Oprócz tego, że smakuje wyśmienicie to również ładnie się prezentuje i na pewno posmakuje każdemu, nie tylko amatorom słodyczy 😉 Składniki: paczka podłużnych biszkoptów 450 g jagód mrożonych lub świeżych 400 g jogurtu typu greckiego(...)szklanka śmietanki 36 % 3-4 łyżki cukru pudru 5 łyżeczek żelatyny 2 galaretki cytrynowe Wykonanie: Jagody myjemy i suszymy, a gdy mamy mrożone to odmrażamy ok. 250-300 g. Pozostałe odkładamy do galaretki, ich nie musimy odmrażać. Następnie blendujemy ok. 250-300 g jagód na gładką masę i miksujemy je z jogurtem greckim oraz cukrem pudrem. Żelatynę rozpuszczamy
Kuchnia MagdaLenyNikt jej się nie oprze... Niewymagające czasu i wielu składników ciasto pasuje zarówno jako niedzielny deser jak i na przyjęcie np. w formie tortu. Oprócz tego, że smakuje wyśmienicie to również ładnie się prezentuje i na pewno posmakuje każdemu, nie tylko amatorom słodyczy 😉 Składniki: paczka podłużnych biszkoptów 450 g jagód mrożonych lub świeżych 400 g jogurtu typu greckiego(...)szklanka śmietanki 36 % 3-4 łyżki cukru pudru 5 łyżeczek żelatyny 2 galaretki cytrynowe Wykonanie: Jagody myjemy i suszymy, a gdy mamy mrożone to odmrażamy ok. 250-300 g. Pozostałe odkładamy do galaretki, ich nie musimy odmrażać. Następnie blendujemy ok. 250-300 g jagód na gładką masę i miksujemy je z jogurtem greckim oraz cukrem pudrem. Żelatynę rozpuszczamy
Kuchnia MagdaLenyciasto czekoladowe: 3 jajka 1/4 łyżeczki soli 80 g cukru 80 g czekolady (80%) 55 g mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia masa jagodowa: 300 g jagód sok z 1/2 cytryny 2 łyżki cukru 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego 5 listków żelatyny 250 ml śmietany kremówki (38%) 50 g serka mascarpone masa truskawkowa: 300 g truskawek sok z 1/2 cytryny(...)Wymieszać. Partiami wsypywać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Białka ubić na sztywno, partiami dodawać do ciasta, delikatnie mieszając. Masę przelać do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w 180 st. C. przez 20 minut. Ostudzić. Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie. Jagody włożyć do garnka, dodać sok z cytryny, cukier i ekstrakt. Zagotować, gdy cukier się rozpuści, zdjąć
Pożeraczka, czyli raz adobrzeWidok z okna. Śmiech dziecka. Beztroskie chwile. Latem uwielbiam ciasta z owocami. W dodatku szybkie, bezproblemowe i do zabrania ze sobą np. na spacer. Dlatego ostatnio często piekę muffinki. Zwłaszcza, że w przygotowaniach lubi pomagać mała M, która chętnie miesza łyżką wszystkie składniki w misce;) Przepis pochodzi z magazynu Moje Gotowanie 7/2015 z moimi drobnymi zmianami. Niby zwykłe muffinki(...)gorzkiej czekolady 100 g jagód 200 g malin W jednej misce łączymy ze sobą składniki suche, tj. : oba rodzaje mąki, kakao, cukier, cukier waniliowy, proszek do pieczenia oraz sól. W drugiej misce mieszamy ze sobą składniki mokre, tj. : jajka, olej oraz kawę. Mokre składniki dodajemy do suchych i mieszamy za pomocą łyżki na gładkie ciasto. Gorzką czekoladę siekamy na kawałki
My simple kitchenprzybrania wierzchu) 3/4 szklanki cukru pudru 15 gramów żelatyny 2 śmietan-fixy Najpierw robimy ciasto: białka ubijamy na sztywno, dodajemy żółtka, a następnie obie mąki, proszek, cukier waniliowy Ciasto na biszkopt dzielimy na dwie części ponieważ będziemy piec dwa biszkopty Nagrzewamy piecyk na 180 stopni C Na blachę wykładamy papier do pieczenia i równomiernie wylewamy jedną część. Pieczemy 15 minut(...)odstawiamy Ser wraz z cukrem pudrem przesypujemy do malaksera - mieszamy Następnie dodajemy jagody, żelatynę rozpuszczoną w wodzie i śmietan-fixy - mieszamy Na 20 biszkopcików nakładamy masę jagodowo-serową Następnie przykrywamy biszkopcikami, które zostały. Na wierzch nakładamy znowu masę jagodowo-serową i ozdabiamy pozostałymi jagodami Wstawiamy do lodówki do stężenia masy Zjadamy Smacznego
Szczęśliwa kuchniaprzybrania wierzchu) 3/4 szklanki cukru pudru 15 gramów żelatyny 2 śmietan-fixy Najpierw robimy ciasto: białka ubijamy na sztywno, dodajemy żółtka, a następnie obie mąki, proszek, cukier waniliowy Ciasto na biszkopt dzielimy na dwie części ponieważ będziemy piec dwa biszkopty Nagrzewamy piecyk na 180 stopni C Na blachę wykładamy papier do pieczenia i równomiernie wylewamy jedną część. Pieczemy 15 minut(...)odstawiamy Ser wraz z cukrem pudrem przesypujemy do malaksera - mieszamy Następnie dodajemy jagody, żelatynę rozpuszczoną w wodzie i śmietan-fixy - mieszamy Na 20 biszkopcików nakładamy masę jagodowo-serową Następnie przykrywamy biszkopcikami, które zostały. Na wierzch nakładamy znowu masę jagodowo-serową i ozdabiamy pozostałymi jagodami Wstawiamy do lodówki do stężenia masy Zjadamy Smacznego
www.szczesliwakuchnia.blogspot.comużyciem ziemniaków, lub po przepis na pierogi z piekarnika :-) Składniki: Ciasto: 3 szklanki mąki pszennej tortowej 1 szklanka gorącej wody 1 jajo płaska łyżeczka soli łyżeczka oleju Farsz: 0,5 kg białego sera zmielonego na drobnym sicie dwa razy, lub już mielonego ale dobrego jakościowo, np. Mój Ulubiony. szklanka jagód leśnych 5 łyżek cukru jajo Wykonanie: Ser zmiksować na gładką(...)soli - zmiksować. Następnie dodać gorącą wodę i ponownie zmiksować na gładką masę. Najlepiej użyć końcówek haków. Ciasto podsypywać mąką, rozwałkować na grubość 2 mm i wykrawać (np. szklanką) okrągłe placuszki. Na środek placuszka nakładać po łyżce farszu i po kilka jagód. Złożyć na pół i skleić brzegi. Pierogi wrzucać na wrzącą wodę, a kiedy wypłyną na wierzch pozwolić
Poezja Smaków - blog kulinarnydzieci (i nie tylko!) idealne; - zamiast jabłek w wersji letniej wykorzystujemy sezonowe owoce, w czerwcu były to truskawki, teraz wspaniałe będą maliny czy jagody, a tak naprawdę pełna dowolność, tyle że NIE WCISKAMY OWOCÓW DO CIASTA NA PATELNI, a jedynie dokładamy je do racuchów już na talerzu; - całość polewamy najlepszym sosem czekoladowym, o którym pisałam tutaj , a który
Wegański blog WSZYSTKO JEST W GŁOWIEmaliny w całości. Ze stężałej masy wyjąć małą miseczkę, w powstałym otworze układać owoce: jedna warstwa np jagody, zalać odpowiednią ilością galaretki, odstawić do stężenia i dopiero kolejna warstwa, aż do zapełnienia otworu. Pozostałe owoce ułożyć po całej powierzchni "ciasta" i zalać je schłodzoną galaretką agrestową rozpuszczoną w 400 ml wody i odstawić do stężenia. Następnie wyjąć
Mix smakulubisz fit słodycze na pewno Ci zasmakuje. Brownie przygotowałam z ciecierzycy z puszki, z dodatkiem czarnych porzeczek, ale sprawdzą się również maliny i jagody, do wypieku użyłam też czarnego kakao, które nadało niesamowicie ciemny kolor ciastu. PRZEPIS NA BROWNIE Z CIECIERZYCY - puszka ciecierzycy wraz z zalewą - 2 jaja - 3 łyżki oleju kokosowego - 3 łyżki mąki kokosowej - 1 opakowanie budyniu
SMYKWKUCHNITruskawki pojawią się w naszych sklepach,oczywiście te nasze polskie bo są najlepsze.Więc do bezy pasują idealnie.Dzisiaj więc zapraszam Was na bezowy tort pavlova
Ala piecze i gotujeczemu można się cieszyć jego smakiem nie tylko od Święta, ale także na co dzień. Idealny z kubkiem gorącej herbaty. Składniki (forma o wymiarach 12 cm x 31 cm): Ciasto: WAŻNE: Składniki mają być w temperaturze pokojowej. 2 szklanki (280 – 300 g) mąki pszennej + 2 łyżki do obtoczenia bakalii 1 kostka (200 g) miękkiego masła 5 jajek 1 łyżeczka(...)bakalie (poza orzechami) były dokładnie pokryte mąką, inaczej rozłożą się nierównomiernie lub opadną na dno ciasta. Lukier: 1 szklanka (120 g) cukru pudru 3 – 4 łyżki (ok. 50 ml) soku z pomarańczy Przygotowanie: 1) Rodzynki oraz mieszankę suszonych wiśni, żurawiny i jagód zalać goracą wodą i odstawić na 15 min, następnie dobrze odsączyć, osuszyć i obtoczyć w mące
Fitsweet.meczemu można się cieszyć jego smakiem nie tylko od Święta, ale także na co dzień. Idealny z kubkiem gorącej herbaty. Składniki (forma o wymiarach 12 cm x 31 cm): Ciasto: WAŻNE: Składniki mają być w temperaturze pokojowej. 2 szklanki (280 – 300 g) mąki pszennej + 2 łyżki do obtoczenia bakalii 1 kostka (200 g) miękkiego masła 5 jajek 1 łyżeczka(...)bakalie (poza orzechami) były dokładnie pokryte mąką, inaczej rozłożą się nierównomiernie lub opadną na dno ciasta. Lukier: 1 szklanka (120 g) cukru pudru 3 – 4 łyżki (ok. 50 ml) soku z pomarańczy Przygotowanie: 1) Rodzynki oraz mieszankę suszonych wiśni, żurawiny i jagód zalać goracą wodą i odstawić na 15 min, następnie dobrze odsączyć, osuszyć i obtoczyć w mące
Fitsweet.meDrożdżowe bułki z jagodami, dobre dla małych i dużych. -- Skład: 1 kg mąki, 50 g drożdży, 150 ml ciepłego mleka, szklanka cukru, 3 jajka, 150-200 ml oleju, cukier waniliowy, szczypta soli,szczypta cynamonu, jagody mrożone 300-400 g, cukier puder. Mąkę przesiewamy do miski, robimy dołek, w który kruszymy drożdże, posypujemy cukrem i zalewamy ciepłym(...)wyrosły. Następnie dodajemy pozostałe składniki, oprócz jagód i cukru pudru, całość dokładnie mieszamy mechanicznie mikserem lub po prostu łyżką i potem wyrabiamy ręcznie na jednolitą masę. Wyrobione ciasto, przykrywamy i odstawiamy na 30-60 minut. Potem lekko zagniatamy i wcześniej dzieląc na części wałkujemy. -- -- -- Rozwałkowane dzielimy na krążki, na które nakładamy jagody i nakrywamy drugim krążkiem. Brzegi mocno
chleba naszegoTort urodzinowy na puszystym biszkopcie o zdecydowanym kolorze i smaku leśnych jagód, które razem z bitą śmietaną i serem mascarpone tworzą pyszny krem. Tort ciekawie wygląda po rozkrojeniu z uwagi na nietypowe pionowe pasy biszkoptowego ciasta przełożonego kremem
Przepisy Kulinarne