ciasto z jagodami - 4169 przepisów (strona:127/278)

Rolada jagodowa. 137

łyżką. Ciasto rozsmarowujemy na wyłożonej pergaminem blasze o wymiarach 32x39 cm. Pieczemy 12 minut w nagrzanym do 175 stopni piekarniku. Gotowy biszkopt przekładamy na lnianą ściereczkę, zdejmujemy pergamin i zwijamy. Pozostawiamy zwinięty do ostygnięcia. Żelatynę zalewamy wrzątkiem. Około 100 g jagód miksujemy z cukrem. Do zmiksowanych jagód przelewamy przestudzoną żelatynę. Śmietankę ubijamy na sztywno, następnie stopniowo wlewamy jagody

Moje-pitraszenie
Blueberry Muffin / Jagodowe muffinki z białą czekoladą 102

Suche 2 szkl mąki (350g) 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/3 łyżeczki sody 1/2 szkl cukru cukier wanilinowy 1 łyżka soku z cytryny pół tabliczki białej czekolady garść jagód Mokre 1 jajko 1/2 szkl oleju 1 szkl mleka Instructions Rozgrzej piekarnik do 180 stopni. Wysmaruj formę do muffinek masłem lub umieść w otworach papilotki lub możesz zrobić papierki samodzielnie(...)składniki. Wymieszaj. W drugiej misce połącz mokre składniki razem. I teraz według zasady zawsze łączymy SUCHE składniki z Mokrymi. Wymieszaj drewnianą łopatką. Porcje ciasta wykładaj łyżką. Wstaw do piekarnika na 25 min, Notes Użyłam zamrożonych jagód, które w trakcie mieszania niestety puściły sok. Rusty fork http://rustyfork.pl/ Artykuł Blueberry Muffin / Jagodowe muffinki z białą czekoladą pochodzi z serwisu Rusty fork

Rusty Fork
Kruche z owocami pod bezową pianką 191

szklanki jagód (mrożone) * 3/4 szklanki czerwonej porzeczki (mrożona) * śliwki kruszonka * 50 g margaryny * 1/2 szklanki wiórków kokosowych * 1/3 szklanki cukru pudru * 4 łyżki mąki pszennej  Sposób wykonania Mąkę, proszek do pieczenia, przesiać, dodać cukier, żółtaka, margarynę pokrojoną w kostkę i dość szybko zagnieść ciasto. Podzielić na dwie części jedna 3/4 ciasta i druga 1/4 ciasta i włożyć do zamrażalnika(...)posmarować margaryną dla lepszej przyczepności i wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto zetrzeć na tarce o grubych oczkach, wyłożyć równomiernie na dno formy, docisnąć dłonią, wstawić do piekarnika nagrzanego do temp. 190 stopni i podpiec na złoty kolor. Wystudzić, ułożyć połówki śliwek, a między  i na śliwki rozsypać jagody i porzeczki. Lekko ubić pianę z białek, dodać cukier

Mix smaku
Lody jagodowe 117

Prawdziwego gorącego lata nie ma, ale ochocie na lody to nie przeszkadza, zwłaszcza, że z wyprawy do lasu przynieśliśmy ponad 6 litrów jagód. Już w trakcie

niecodziennikpary
Owsiane muffiny z orzechami i jagodami goji 147

Zdrowe, pożywne muffiny słodzone miodem gryczanym z orzechami laskowymi HELIO , orzechami włoskimi w czekoladzie i jagodami goji. Wszystko na jogurcie. Moja nowa propozycja na zdrowsze słodkie co nie co do kawy Są świetne! Możecie do ciasta bazowego dodać wszelakie inne suszone owoce np. śliwki, morele, daktyle, bakalie, orzechy, wiórki, kakao, no można poszaleć, więc zapraszam na dużą kawę(...)jagodami goji. Warto spróbować, zaszaleć, zakochać się w zdrowszej wersji A jak Wam zabraknie kalorii polejcie gotowe smakołyki polewą czekoladową i obsypcie np. tartymi orzechami 16 muffinek mi wyszło. SKŁADNIKI: 100 g płatków owsianych 200 g jogurtu naturalnego 80 g posiekanych orzechów laskowych HELIO 30 g posiekanych orzechów włoskich w czekoladzie 80 g suszonych jagód goji

Zasmakuj Kuchni
Jagodzianki z białym serem 198

twaróg z pozostałymi składnikami. Przygotować blaszkę o wymiarach 25 x 35 cm. Wyłożyć ją papierem do pieczenia. Rozwałkowane ciasto przekroić na pół, tak żeby otrzymać dwa prostokąty. Obie części posmarować masą z białego sera (fot.1) , a następnie posypać jagodami (fot.2) . Każdy z prostokątów złożyć na pół, wzdłuż dłuższego boku, a następnie pokroić nożem na 8 - 10 części (fot.3

Świat Ciasta
Placuszki kokosowe z sosem jagodowym a także recenzja książki Sposób na Hashimoto - Karen Frazier. 168

wodę, mleko kokosowe, rozpuszczony olej i roztrzepane jajka i ekstrakt waniliowy. Wszystkie składniki dokładnie miksujemy. Patelnię rozgrzewamy i smarujemy olejem kokosowym. Nalewamy ciasto około 1/4 szklanki na porcję. smażymy z obu stron na rumiano.  Sos; Jagody, cynamon i wodę przekładamy do garnuszka. Gotujemy około 10 minut aż nadmiar wody odparuje a sos nieco zgęstnieje. placuszki podajemy polane ciepłym

Radość kipiąca uśmiechem.
Ucierane ciasto z truskawkami i kruszonką 179

śliwki, to układać ściśle, skórką do dołu, a w dziurkę po pestce wsypać trochę cukru z cynamonem. Natomiast truskawki, jagody czy maliny warto przed ułożeniem obtoczyć w bułce tartej, dzięki czemu nie puszczą za dużo soku podczas pieczenia. Ciasto też można upiec w prodiżu. Pieczemy ok 50min w wysmarowanym i obsypanym mąką lub bułką tartą prodiżu

CookYourself
SŁODKO-KWAŚNE KRUCHE Z OWOCAMI LEŚNYMI 141

łyżka proszku do pieczenia 1 jajko 2 lyzki ekstraktu waniliowego 200 g masła Szczypta soli Dżem 400 g owoców leśnych :jeżyny, jagody,borówki, porzeczki 3 łyżki cukru 2 łyżki ekstraktu waniliowego Dodatkowo Cukier puder do posypania ciasta  PRZYGOTOWANIE: Składniki ciasta powinny być w temp. pokojowej. Składniki dokładnie łączymy ze sobą. Energicznym ruchem wyrabiamy ciasto, tworzymy kulę i pozostawiamy

Gotowanie Patki
Jagodzianki 280

Lepszych jagodzianek nie znajdziecie! Te są fenomenalne- pyszne, mięciutkie i nadziane po same brzegi jagodami- u mnie leśnymi. A jak cudownie pachną- o mamuniu ;)  Biegnijcie na bazar po jagody i przygotujcie je dla swoich najbliższych, będą zachwyceni.  Polecam bardzo. Przepis pochodzi z Kulinarne Szaleństwa Margarytki Jagodzianki podałam na porcelanie Bogucice- kolekcja Rajski Ogród Składniki(...)dużo, żeby ciasto nie było twarde). Wyrobione ciasto przykryć ściereczką i pozostawić w ciepłym miejscu do podwojenia objętości. Po tym czasie ciasto delikatnie przerobić i podzielić na równe części. Na każdą z nich nałożyć kopiatą łyżkę jagód, zlepić bułeczki i pozostawić do napuszenia się. Piekarnik rozgrzać do 200 stopni. Przed włożeniem bułeczek należy posmarować je białkiem. Bułki piec przez około

Krakowskie smaki Ani
Ptysie z jagodami 162

połączenia się wszystkich składników (ma być jednolite ciasto).  Ciasto przełożyć do szprycy z dużym otworem i wyciskać je na posypaną mąką blachę do pieczenia, zachowując przy tym odstępy (ciasto ptysiowe rośnie). Tak przygotowane ptysie wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 15-18 minut w temperaturze 220 st.C (podczas pieczenia nie otwierać piekarnika, bo ptysie opadną). Zrumienione ptysie pozostawić(...)żelatyny; 1/5 szklanki gorącej wody; 3 garście jagód lub borówki amerykańskiej; Wykonanie: Żelatynę zalać gorącą wodą i odstawić, aby napęczniała. Schłodzoną śmietanę ubić na sztywno razem z cukrem kryształem i cukrem waniliowym. Namoczoną żelatynę rozpuścić na ogniu (nie gotować) i cały czas miksując dodać do ubitej śmietany. Następnie dodać umyte i wysuszone jagody i wymieszać łyżką. Śmietanę nakładać łyżką

In my kitchen
Racuszki z jagodami i papierówką. 166

zrobić dzisiaj z pysznymi jagodami i papierówkami.Wyszły przepyszne i wszystkim smakowały:) Zapraszam do wypróbowania bo są łatwe w przygotowaniu:) Składniki: 1,5 szklanki mleka około 3 szklanek mąki 1/2 szklanki cukru 2 cukry z wanilią 2 łyżeczki proszku do pieczenia    3 jajka olej lub olej kokosowy do smażenia 1/2 szklanki jagód 2 papierówki ( jabłka) Wykonanie(...)mieszamy.Na samym końcu dodajemy starte jabłka i jagody, delikatnie mieszamy łyżką.Na patelni rozgrzewamy około 1/2 szklanki oleju lub oleju kokosowego, nakładamy łyżką porcje ciasta, smażymy z obydwu stron na złoty kolor.Usmażone racuszki odsączamy z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniczku.Wierzch posypujemy cukrem pudrem lub podajemy z kleksem jogurtowym i jagodami. Smacznego

Sama słodycz i szczypta chili
Pierogi z serem i sosem jagodowym. 154

się za lepienie pierogów. Dla większości wersja mięsna, ja tam zaś wolę te z serem, a do tego zafundowałam sobie sos z jagód i miałam iście królewski posiłek. Jednak dziś nie chodzi o nadzienie, ale o samo ciasto. Zazwyczaj robię takie z jajkiem, jednak zostałam zapytana o możliwość zrobienia ciasta bez jajka. I czy to ma prawo bytu? Pewnie(...)dodatek takie ciasto jest bardziej elastyczne i miększe do gotowania. Wystarczą dwie  minuty od wypłynięcia pierogów na wierzch i można wyjmować z wody. 0,5 kg mąki płaska łyżeczka soli szklanka gorącej wody Nadzienie: 0,5 kg twarogu półtłustego jajko 2 łyżki cukru waniliowego  cukier brzozowy według uznania 2 łyżki skórki otartej z cytryny łyżka soku z cytryny

Dieta moja pasja
Roladki naleśnikowe z nadzieniem jogurtowo-pomarańczowym 217

połowy cytryny 3 łyżki miodu  Nadzienie: 150 g jogurtu naturalnego galaretka pomarańczowa     + jagody goji i listki mięty do dekoracji Przygotowanie: Galaretkę należy ugotować w 250 ml wody. Gdy przestygnie zmiksować z jogurtem i włożyć do lodówki. Składniki na ciasto naleśnikowe dokładnie wymieszać.  Smażyć na rozgrzanej patelni teflonowej z odrobiną oleju. Ok jedna chochelka na jednego(...)naleśnika. Gdy naleśniki przestygną a galaretka trochę stężeje, nakładamy ją na każdy placek i delikatnie zwijamy, wkładamy do lodówki.  Przed podaniem pokroić i udekorować. Ja podałam udekorowane jagodami goji i miętą

Ze smakiem i z pasją
Jagodzianki 184

szczypta soli 250 ml mleka 1 jajko L 80 g masła, roztopionego ½   szklanki cukru Nadzienie: 300 g jagód lub borówek 3 łyżki cukru 1 łyżka skrobi ziemniaczanej Wszystkie składniki na nadzienie wymieszać. Mąkę wymieszać z drożdżami, dodać pozostałe składniki. Ciasto wyrobić ręcznie, do momentu aż będzie miękkie(...)puszyste. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości, na ok 1,5 godziny. Po tym czasie ciasto ponownie krótko wyrobić, podzielić na równe części ok 60 g każda. Ręcznie uformować okrągłe placuszki, na środku umieścić porcję jagód (borówek), zlepić placki jak pierogi.  Bułeczki ułożyć na blaszce wyłożonej papierem, łączeniem do dołu, ręcznie nadać jej owalny kształt

kulinarnyswiatdomi