ciasto z jablkami - 14337 przepisów (strona:220/956)

Muffinki z jabłkami, kokosem i orzechami 199

wlewamy olej. Całość mieszamy. Do drugiej miski wsypujemy resztę sypkich składników. Mokre składniki łączymy z tymi sypkimi i za pomocą łyżki mieszamy całość dokładnie na gładkie ciasto. Na końcu dodajemy do ciasta obrane jabłka i wszystko ze sobą łączymy. Formę na muffinki wykładamy papilotkami i nakładamy do nich ciasto. Wierzch posypujemy orzechami włoskimi. Muffinki pieczemy w temperaturze 180 stopni

My simple kitchen
Tarta z jabłkami w masie śmietankowej 125

żółtko, masło pokrojone na małe kawałeczki i 2 łyżki wody. Zacznij wyrabiać ciasto (powinno dać się łatwo uformować w zwartą, jednolitą kulę). W razie konieczności dodaj odrobinę wody lub mąki. Zawiń tak wyrobione ciasto w folię i włóż do lodówki na 15 min. Obierz jabłka ze skórki i usuń gniazda niesienne. Pokrój każde jabłko na 8 części. Polej(...)formy, powoli rozwijając. Wylep dokładnie formę ciastem, aby dobrze przylegało do jej brzegów. Odetnij kawałki, które wystają. Widelcem ponakłuwaj gęsto spód i boki tarty. Na wierzchu ciasta poukładaj cząstki jabłek w wachlarz i posyp 2 łyżkami cukru. Na tak przygotowaną tartę wylej masę śmietankową. Włóż ciasto do piekarnika nagrzanego do 240 stopni i piecz przez 5 minut. Następnie zmniejsz

MyCookBook.pl
Szarlotka z jabłkami i kruszoną 107

tego dacie sobie świetnie z nim radę. Oczywiście szarlotka podana na ciepło z lodami smakuje najlepiej!   Składniki: Kruche ciasto: 300 g mąki pszennej 150 g masła 50 g cukru 2 żółtka 1,5 łyżki kwaśnej śmietany 18% 7 dużych jabłek (około 1,8 kg) białka z 2 jaj 2 łyżki cynamonu 1,5 łyżki mąki ziemniaczanej(...)składniki na kruszonkę. Moja kruszonka wyszła bardzo sypka, jeśli wolicie bardziej zbitą, można dodać więcej masła. Jabłka, obrać i zetrzeć na tarle o grubych oczkach. Ubić białka ze szczyptą soli i cukrem. Odcisnąć jabłka z powstałego soku podczas ucierania, aby spód ciasta nie był wilgotny. Do jabłek dodać cynamon, mąkę ziemniaczaną oraz ubite białka. Wszystko wymieszać. Ciasto

KuchniaWeDwoje.pl
Racuchy z jabłkiem i śmietanką! 172

nasienne, specjalnym nożem. Jabłka kroimy w poprzek na grube krążki, minim po 8 mm. Z pozostałych składników za pomocą trzepaczki robimy ciasto na racuchy. Każdy krążek jabłka maczamy w cieście, następnie smażymy na oleju bądź maśle klarowanym. Ciepłe racuchy polewamy śmietanką i oprószamy cukrem pudrem, podajemy ze świeżymi truskawkami

SMYKWKUCHNI
Drożdżówka z jabłkami. 164

cukru 2 łyżki cynamonu Rozczyn: 200 ml mleka 200 ml wody 7 g drożdży instant 150 g cukru 250 g mąki Ciasto: Rozczyn  500 g mąki 120 g masła szczypta soli Przygotowanie:  Jabłka myjemy kroimy w kostkę, zasypujemy cukrem i cynamonem, i odstawiamy w durszlaku, na całą noc.  Mleko i wodę mieszamy i nagrzewamy(...)raniej przygotowanego rozczynu dodajemy: przesianą mąkę i sól, zagniatamy twarde ciasto. Do ciasta dodajemy roztopione masło i zagniatamy elastyczne ciasto. Odstawiamy do wyrośnięcia na 3 godziny. Po wyrośnięciu ciasto dzielimy na dwie części. Jedną część wałkujemy i wykładamy na dno brytfanki , wykładamy jabłka i przykrywamy drugą częścią ciasta. Boki łączymy. (można uformować na dużej blasze

Kuchnia Łukasza
Jesienny placek jabłkowy 187

pozostawiając szczyptę mieszaniny na koniec)Kruche ciasto cienko rozwałkowujemy na papierze do pieczenia, a następnie przekładamy je na blaszkę. Wierzch ciasta smarujemy białkiem, a następnie na środek ciasta wysypujemy przygotowane wcześniej jabłka pozostawiając około 8-10 cm wolnego brzegu. Pozostawione brzegi zwijamy na owoce lekko ugniatając. Wierzch ciasta smarujemy resztą roztrzepanego białka i posypujemy cukrem waniliowym i resztką przypraw.Pieczemy

Słodkie Przyjemności
Serowa tarta z jabłkami 209

jednym z przepisów znalezionych w sieci :) Aby było szybciej wykorzystamy do jej przygotowania gotowe ciasto francuskie (ja osobiście nie widzę w tym nic złego, jeśli kupicie ciasto bez konserwantów i dziwnych dodatków, to pozwoli Wam to zaoszczędzić w kuchni sporo czasu). Serowa tarta z jabłkami – składniki: 500g gotowego sera na sernik 120g serka mascarpone 1 jajko 2 łyżeczki(...)miksujemy do połączenia się składniki: ser na sernik, serek mascarpone, cukier, cukier waniliowy, mąkę i jajko. Formę do pieczenie tarty wyklejamy ciastem francuskim , przekładamy przygotowaną chwilę wcześniej masę serową i na wierzchu układamy obrane, pokrojone w półplasterki jabłka. Wierzch jabłek posypujemy odrobiną cukru. Tartę pieczemy w 180 st. C przez ok. 40 minut. Następnie odstawiamy ją do ostygnięcia

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
CIASTECZKA Z JABŁKAMI TYLKO 3 SKŁADNIKI 134

wyrabiamy z tych składników elastyczne ciasto.Jabłko myjemy i kroimy w kawałki. .Ciasto owijamy w folię i wkładamy na 1 godzinę do lodówki.Po upływie tego czasu ciasto wyjmujemy z lodówki i wykładamy na stolnicę i wałkujemy :). Potem wykrawamy szklanką kółka Na każdym kółku kładziemy po kawałku jabłka i ciasto zwijamy w rulonik.Zlepiamy brzegi. Ciasteczka wkładamy do piekarnika nagrzanego

Mała w garnku miesza
Ciasteczka francuskie z jabłkiem i budyniem 292

ciasta francuskiego 4 duże winne jabłka 2   łyżki masła 2   łyżki   cukru trzcinowego brązowego 1 jajko 1 budyń pieczone jabłko cynamon Dr.Oetker 350 ml mleka   Sposób przygotowania: Budyń pieczone jabłko z cynamonem   gotujemy w   350 ml mleka wg przepisu na opakowaniu, lekko studzimy. Dobrze schłodzone, świeże, ciasto francuskie rozwałkowujemy na prostokątne(...)połowie prostokąta robimy po trzy- cztery nacięcia. Jabłka skrobiemy kroimy na grubsze talarki. Masło rozpuszczamy w rondelku wsypujemy cukier brązowy z cynamonem   i trzymamy na ogniu mieszając aż zrobi się złocisty karmel dodajemy jabłka mieszamy i prażymy do momentu aż zmiękną studzimy. Mus jabłkowy przekładamy łyżeczką na przygotowane ciasto po stronie bez nacięcia, dodajemy po łyżeczce budyniu

Wanilia i Kardamon
Szarlotka z jabłkami w karmelu 183

Szarlotka z jabłkami w karmelu Składniki : Ciasto kruche : mąka -3 szkl cukier - 2 łyżki proszek do pieczenia -2 łyżeczki żółtka -4 szt margaryna -1 kost cukier waniliowy -1 opak Masa jabłkowa: jabłka - 1,60 cukier - 3/4 szkl cynamon - 1,5 łyżki płatki migdałowe - 3 łyżki figi suszone - 100 g woda - 1/3 szkl Kruszonka : żółtka 3 szt margaryna(...)Dodatkowo: tłuszcz do formy cukier puder do posypania ciasta Przygotowanie: Ciasto kruche: Mąkę wysypać na stolnicę, margarynę pokroić na kawałki, dodać pozostałe składniki, zagnieść kruche ciasto. Włożyć ciasto do foliowej torebki, odstawić do lodówki na 30 minut. Po tym czasie formę o wymiarach 24 × 35 wyłożyć papierem wysmarować tłuszczem. Masa jabłkowa: Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne, pokroić na kawałeczki

Kuchnia Danusi
Piernikowe muffiny z jabłkami i orzechową kruszonką 139

wilgotne w środku muffinki piernikowe z jabłkami i słodką orzechową kruszonką na wierzchu. Wystarczy połączyć suche składniki z mokrymi, wymieszać łyżką (nawet nie trzeba używać miksera!), dodać jabłka, przełożyć ciasto do papilotek, posypać orzechami, wstawić do piekarnika i po około pół godziny możemy się cieszyć pysznym smakołykiem, polecam! :) Składniki na 12 dużych sztuk: Suche składniki: 2,5 szklanki(...)wymieszać zawartość (nie za długo). Dorzucić pokrojone  w kostkę jabłka i jeszcze raz przemieszać. Jeśli masa będzie bardzo gęsta dolać kilka łyżek mleka, żeby ją rozrzedzić.    Przygotować kruszonkę: orzechy posiekać, ale nie za drobno, dodać do nich masło oraz cukier, dokładnie wymieszać. Papilotki napełnić ciastem (ja swoje wypełniłam aż po górny brzeg), wierzch posypać kruszonką

Simply Food
Jabłecznik dietetyczny 391

jajka 6 łyżek mleka w proszku (odtłuszczonego) 8 herbatników maślanych - pokruszone 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia kilka kropli aromatu śmietankowego masa jabłkowa: 3 jabłka 1 łyżeczka cynamonu 2 łyżeczki miodu środek ciasta: 1 jajko 6 łyżek mleka w proszku (odtłuszczonego) 3 łyżki mleka 1,5% wierzch ciasta: serki homogenizowane waniliowe - ok. 250g płatki migdałów - ilość wg uznania dodatkowo(...)spód ciasta, wymieszaj i wyłóż masą blaszkę do pieczenia. Następnie dodaj przygotowane jabłka - wstaw do piekarnika i piecz 15 minut. Teraz przygotuj środek ciasta - składniki wymieszaj na gładką masę i rozsmaruj na jabłkach (po 15 minutach pieczenia spodu) - piecz kolejne 20 minut na 160°C. Wyłącz piekarnik i zostaw ciasto na kolejne 10 minut. Upieczone i wystudzone ciasto

Alutka-Gotuje
Gofry waniliowe z karmelizowanymi jabłkami. 183

Potem stwierdziłam, że mamy na jakiś czas dość goferków. Teraz od jakiegoś czasu znów mam zachcianki na te słodkie cuda. Dzisiaj są gofry waniliowe na maślance z karmelizowanym jabłkami. Składniki: Ciasto 4 jajka 3 łyżki masła 250 ml maślanki 1/2 laski wanilii 2 łyżki cukru 1 szklanka mąki dodatkowo 2 łyżki masła 2 łyżki wody 2 łyżki cukru(...)pomocą łyżki połączyć z pianą z białek. Gofrownicę nagrzać, posmarować delikatnie olejem i wlać ciasto. Piec do zarumienienia się. Na patelnię wsypać cukier, wlać wodę i nie mieszać aż powstanie karmel, a następnie dodać masło wymieszać i włożyć obrane i pokrojone w kawałki jabłka. Smażyć aż będą miękkie, ale nie rozpadające się. Podawać wraz z goframi

O kuchni z uczuciem
Dyniowe Drożdżówki z jabłkami i orzechami 170

ciepłym mleku. Dodaj dyniowe puree, jajko, mąkę i zagnieć gładkie i elastyczne ciasto. Pod koniec zarabiania dodaj sól i kardamon. Uformuj ciasto w kulę, włóż do lekko natłuszczonej miski, przykryj wilgotną folią spożywczą i pozostaw do wyrośnięcia na godzinę. Ciasto powinno podwoić swoją objętość. Przygotuj nadzienie. Jabłka obierz, wydrąż gniazdka i pokrój w kostkę. Rozgrzej masło, dodaj cukier, cynamon(...)jabłka przez 15 minut. Powinny być miękkie. Nastaw piekarnik na 250ºC na termoobieg (bez termoobiegu wedle piekarnika). Wyrośnięte ciasto wyłóż na oprószony mąką stolnicę i rozwałkuj w prostokąt o grubości 1 cm. Na powierzchni ciasta rozprowadź równomiernie usmażone jabłka. Posyp jabłka pokrojonymi orzechami. Zwiń prostokąt w roladę, następnie pokrój na grube plastry. Z podanej porcji ciasta wychodzi

codojedzenia