ciasto z jablkami - 14337 przepisów (strona:220/956)

amoniaczek z bitą śmietaną i jabłkami 526

składniki na ciasto: 500 g mąki 80 g masła 200 g cukru 2 jajka 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka amoniaku 4 łyżki mleka dodatkowo: 5 jabłek 1/2 łyżeczki cynamonu wykonanie: Masło roztapiamy. Amoniak rozpuszczamy w letnim mleku. Jajka miksujemy z cukrem na puszystą masę, dodajemy masło oraz rozpuszczony amoniak i wszystko razem miksujemy. Naczynie przykrywamy i odstawiamy(...)krem: 750 – 1000 ml śmietany 30% lub 36% 80 g cukru pudru wykonanie: Śmietanę ubijamy z cukrem pudrem na sztywny krem. Dzielimy na trzy części. Na wystudzone ciasto z jabłkami wykładamy 1/3 część bitej śmietany, przykrywamy ją pierwszym blatem, na który wykładamy drugą część śmietany, przykrywamy drugim blatem i wykładamy pozostałą część śmietany. Wierzch dekorujemy pokruszonym ostatnim blatem

Domowy Smak Jedzenia
SZARLOTKA NAJLEPSZA 165

jabłek 2 łyżeczki cynamonu 2 łyżki cukru / można dać mniej lub pominąć jeśli jabłka są słodkie WYKONANIE Do dzieży miksera przesiewamy mąkę i proszek do pieczenia. Dodajemy cukier i pokrojone w kostkę masło. Miksujemy lub rozdrabniamy w dłoniach do otrzymania kruszonki.  Dodajemy jajko i mieszamy do połączenia składników w gładkie ciasto.  Oprószamy mąką,  formujemy kulę(...)połowie smażenia dodajemy cukier i cynamon. Jeden kawałek ciasta wkładamy pomiędzy dwa arkusze folii spożyczej i rozwałkowujemy na wielkość spodu formy. Odklejamy folię, która jest na wierzchu i przenosimy ciasto do formy, tak, aby folia, która pozostała, znalazła się na górze. Odklejamy ją, a spód dziurkujemy widelcem.  Wykładamy jabłka, na wierzch ścieramy drugą część ciasta (na tarce

cool and minty
Ciasto drożdżowe z jabłkami i serem 146

Pomysł na ciasto drożdżowe z szarlotkowymi jabłkami i serem. Składniki: -na ciasto drożdżowe:                                     ok. 5 szklanek mąki                                     szklanka ciepłego mleka(...)stolnicy formujemy prostokąty o długości blaszki, na której będą się piekły. W dwa prostokąty zawijamy jabłka.    Układamy je na dnie blaszki.    Trzeci prostokąt układamy na dwóch poprzednich wałkach, wykładamy twaróg i zbieramy brzegi ciasta. Pozostawiamy do wyrośnięcia.    Smarujemy roztrzepanym jajkiem i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury  50 st. C a następnie

Maminek kulinarny
Szarlotka pod chmurką. 158

dołeczek,wbijamy 4 żółtka i 1 całe jajko. Masło kroimy na małe kawałki.Wszystkie składniki dokładnie ze sobą ugniatamy, aż powstanie nam kula ciasta. Wkładamy do lodówki na około godzinę.W tym czasie obieramy jabłka i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Blachę smarujemy masłem i posypujemy bułką tartą. Wyciągamy ciasto i kroimy na dwie części - jedną część kruszymy(...)starte jabłka. Pozostałe 4 białka ubijamy na sztywną pianę z cukrem. Kiedy już będzie szklista wsypujemy 2 sypkie budynie(dobrze miksujemy).Wykładamy masę z białek na jabłka. Drugą cześć ciasta kruszymy na sam wierzch ciasta. Pieczemy w nagrzanym do 170 stopni piekarniku przez około godzinę(najlepiej sprawdzić patyczkiem,czy jest upieczone).  Smacznego

Moje-pitraszenie
Tort orzechowo - jabłkowo - śmietankowy 175

cieście a nie na biszkopcie orzechowym, bo ciasto jest robione na oleju i jest troszkę cięższe i bardziej wilgotne niż tradycyjne biszkopty. Chociaż prawda jest taka że biszkopty orzechowe mogą również stanowić samodzielne ciasta ze względu na ich wilgotność i konsystencję. Wystarczy taki biszkopt polać polewą czy posmarować marmoladą i mamy fajne ciasto. Przepis na same ciasto orzechowe zapożyczyłam(...)adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Zapraszam do zapoznania się z innymi moimi przepisami na torty i ciasta orzechowe, np.: ciasto orzechowe z kremem (link do przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2019/09/ciasto-orzechowe-z-kremem.html), gotowana babka orzechowa (link: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2019/04/gotowana-babka-orzechowa.html), ciastka amerykańskie (link do przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2019/02/ciastka-amerykanskie.html), ciasto orzechowe z jabłkami (link: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2019/04/ciasto-orzechowe-z-jabkami.html), tort orzechowo - śmietankowy (link: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2019/03/tort-orzechowo-smietankowy.html), tort orzechowo

Waniliowe Improwizacje
Rolada jabłkowa 96

jabłek 1 galaretka cytrynowa lub agrestowa 1 szklanka wrzącej wody 4 łyżki cukru do jabłek Przygotowanie Jabłka obrać i pokroić w kostkę, zasypać cukrem i smażyć do utraty soku. Rozmieszać galaretkę w wrzącej wodzie, wlać do przesmażonych jabłek, wymieszać, odstawić w zimne miejsce żeby jabłka stężały. Następnie przygotować ciasto z odzielonych od białek i utartych(...)budynie z proszkiem do pieczenia oraz ubitą pianą z białek. Ciasto wyłożyć na blachę przykrytą papierem do pieczenia. Piec w 200 stopniach przez około 10/15 min. Stężałe jabłka wyłożyć na wychłodzone ciasto, zrolować i gotowe. Autor przepisu: Dorota The post Rolada jabłkowa first appeared on Wasze Przepisy

Wasze Przepisy
Wegański jabłecznik serowy lub sernik jabłkowy/jak kto woli, 165

naturalne 500 g jabłek (waga ze skórką i gniazdami nasiennymi) 150 g mąki (użyłam 60 g pszennej pełnoziarnistej i 90 g białej pszennej) 2 duże banany 120 g cukru łyżka cynamonu sok z 1 cytryny 100 ml oleju roślinnego 3 łyżki mąki ziemniaczanej (ja użyłam mąki z tapioki) Przygotowanie: Banany zblendować na gładką masę. Zagnieść ciasto z mąki(...)jabłka, zetrzeć na tarce na średnich oczkach i wymieszać z sokiem z cytryny. W dużej misce połączyć: serek, resztę masy bananowej, cukru, mąkę z tapioki/ziemniaczaną i jabłka. Schłodzonym ciastem wylepić formę do pieczenia wysmarowana olejem i podpiec około 20 minut w temp. 180 C. Po upieczeniu i wystudzeniu spodu do ciasta wypełnić je masą serową i piec

greenscarf
SZARLOTKA JABŁKOWO GALARETKOWA 78

jajko do posmarowania ciasta 2 łyżki cukru waniliowego Jabłka: 2 kg jabłek 2 opakowania galaretki o smaku morelowo- gruszkowo- jabłkowej cukier do smaku 1 łyżka żelatyny Przygotowanie: Jabłka  -  jabłka obrać i brać i oczyścić z gniazd nasiennych. Pokroić w średnią kostkę. Do rondelka przełożyć jabłka i podgrzewać na średnim ogniu(...)dołeczek i wbić do niego 2 cale jajka, dodać śmietanę wymieszać następnie zagnieść ciasto. Ciasto podzielić na 2 równe części. Obie części ciasta rozwałkować na 2 placki. Na spód blachy o wymiarach 24 x 37 cm i posmarowanej masłem wyłożyć jedną część ciasta, a następnie wyłożyć jabłka, rozsmarować. Na koniec na wierzch jabłek wyłożyć drugi rozwałkowany placek

Ciastka - domowe słodkości
Babcina szarlotka z kratką 216

cukrami. Masło kroimy w mniejsze kosteczki. Do mąki dodajemy jajka i masło i przy pomocy miksera łączymy składniki w jednolite ciasto. Możecie oczywiście ciasto zagnieść również ręcznie. Gotowe ciasto dzielimy na dwie części i schładzamy w lodówce około godziny. Jabłka obieramy, wycinamy gniazda nasienne i kroimy w średniej wielkości kostkę. W sporym garnku rozpuszczamy masło, dodajemy cukier i podgrzewamy(...)ciasto leciutko się zarumieni.  Drugą część ciasta rozwałkowujemy i wycinamy długie paski o szerokości około 3 centymetrów. Na podpieczony spód wykładamy jabłka, przykrywamy je paskami, układając je najpierw poziomo, a następnie pionowo. Ciasto pieczemy jeszcze około 35 minut. Posypujemy cukrem pudem

Mania Gotowania
Placek amoniakowy z serem i jabłkami – kuchnia podkarpacka 67

kilka dni, a ich smak i konsystencja pozostawały bez zmian. W formie ciastek, ciasto amoniakowe zachowuje kruchość i lekką chrupkość. Jednak użyte do pieczenia cienkich placków do ciast warstwowych, zachowuje się inaczej. Przełożone wilgotnymi warstwami smażonych owoców czy sera, mięknie i zespala się z nimi. Jabłka to owoce, które najczęściej wykorzystywano do przekładania amoniakowych placków. Smażony ser, jako druga(...)aromatu cytrynowego Opcjonalnie na wierzch ciasta: cukier puder, lukier lub polewa czekoladowa Ciasto: Amoniak i proszek do pieczenia mieszamy ze śmietaną. Mąkę siekamy z tłuszczem, po czym dodajemy cukier, jajka i śmietanę z amoniakiem i proszkiem do pieczenia. Zagniatamy gładkie ciasto i dzielimy je na 3 części. Każdą część rozwałkowujemy na wielkość blaszki. Ciasto przekładamy pojedynczo na blaszki wyłożone papierem

Trzeci talerz
Dyniowe racuchy z jabłkami 171

obrać, pokroić na mniejsze kawałki. Mleko z puree z dyni delikatnie podgrzać. Mąkę przesiać do miski, dodać sól, drożdże, cukier, ekstrakt. Następnie dodać letnie mleko. Wymieszać ręcznie. Do ciasta dodać jabłka. Ponownie wymieszać. Odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości.    Na patelni rozgrzewamy olej, nabieramy pełną łyżkę ciasta i przekładamy na patelnię. Smażymy na średniej mocy palnika

kulinarnyswiatdomi
Jabłkowo - serowa rozkosz 196

potrafi oprzeć się połączeniu orzechów, cynamonu, jabłek i puszystemu kremowi śmietankowemu? Myślę, że nie ma takich;) Pyszne jesienne ciasto, z dużą ilością jabłek, to coś co na pewno nie jednemu posmakuje;) Nam smakowało bardzo, ciekawe czy i Wam przypadnie do gustu? Przepis zaczerpnięty z jednego z czasopism. Składniki ciasto: 2 jajka 40 gram masła roztopionego, ostudzonego(...)wymieszać. Budyń ugotować na mleku, dodać do niego galaretkę (proszek), zagotować cały czas mieszając. Ugotowany budyń dodać do masy serowej, dokładnie wymieszać i wyłożyć na ciasto, schłodzić do stężenia. Składniki masa jabłkowa: 1 kg jabłek 80 gram cukru  łyżeczka cynamonu  łyżeczka kwasku cytrynowego 20 gram żelatyny  Wykonanie: Jabłka obrać, wydrążyć gniazda nasienne i pokroić

Krakowskie smaki Ani
Czekoladowo-jabłkowe ciasto 3 minutowe. Mini ciasto. 232

Ciasto można dodatkowo przełożyć ulubioną konfiturą. Prosty i smaczny sposób na coś słodkiego Spróbujcie. Polecam Wam przyprawy Skworcu! Jakość i niska cena (nie płacimy za kolorowe opakowania). Używam ich już bardzo długo i zdecydowanie Wam je polecam Składniki:  3 łyżki mąki pszennej 2 łyżki cukru 3 płaskie łyżki kakao – ciemnego do wypieków lub naturalnego kakao 1/2 soczystego jabłka(...)cukier puder do oprószenia kandyzowane wiśnie Skworcu (idealna ozdoba do każdego ciasta) Przygotowanie: Do miseczki wsypujemy mąkę, cukier, proszek do pieczenia i kakao, mieszamy wszystko łyżką. Następnie dodajemy olej i wbijamy całe jajko, mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji. Na koniec ścieramy jabłko na dużych oczkach (obrana połówka jabłka), mieszamy. Ciasto przekładamy do naczynia do zapiekania. Wkładamy do mikrofalówki

Słodkie okruszki
Tarta grzybowa z kiszoną kapustą, jabłkiem i grzybami 187

którzy nie przepadają za lepieniem pierogów. Ale pokocha ją każdy kto lubi świąteczne smaki. Ciasto kruche jest grzybowo kminkowe, nadzienie to kiszona kapusta zasmażana z prawdziwkami, kminkiem i jabłkiem. Rada: do ciasta dodałam greckiego jogurtu, aby nie było zbyt kruche, jednak jest miękkie i chrupiące. Podanie z filiżanką czerwonego barszczu lub zupy grzybowej. Ciasto kruche o smaku kminkowo - grzybowym(...)włożyć do kapusty. Dusić 30 minut mieszając od czasu do czasu. Na koniec dodać szarą renetę obraną i pociętą w kostkę. Kiedy jabłko się rozpraży wymieszać całość  i odstawić. Formę na tartę wysmarować masłem i oprószyć. Ciasto kruche wyjąć z lodówki, przeciąć na pół i rozwałkować na cienki placek, włożyć do tary, docisnąć do brzegów. Spód nakłuć widelcem. Podpiec

AZgotuj!
Sernik z jabłkami na czekoladowym spodzie 321

oraz solidna warstwa jabłek z dodatkiem miodu, rodzynków i cynamonu, na czekoladowym cieście, również wzbogaconym o cynamon ( a co tam, jak szaleć to szaleć ;) ). Ciasto jest trochę pracochłonne, ponieważ pieczemy osobno spód, na upieczony wylewamy masę serową, a po wystudzeniu na wierzch wykładamy podduszone jabłka. Ten sernik, to kolejny mój ukłon w stronę jesiennych smaków i aromatów :). Lecz(...): 1 kg jabłek, najlepiej kwaśnych sok z 1/2 cytryny 3 łyżki masła około 7 łyżek płynnego miodu ( lub więcej/mniej, zależy od kwasowości jabłek ) 100 g rodzynków cynamon do smaku Wykonanie: Ciasto czekoladowe: Jajka powinny być w temperaturze pokojowej. W garnuszku umieścić masło i miód. Postawić na palniku i podgrzewać do rozpuszczenia. Kiedy masło i miód się

Opowieści z piekarnika