ciasto z jablkami - 14337 przepisów (strona:215/956)

SZARLOTKA NA KRUSZONCE 182

się wziął. Naszło mnie na szarlotkę, więc w końcu wypróbowałam. I wyszła rewelacyjnie krucha  z grubą warstwą jabłek. Dodatkową zaletą jest szybkość i prostota wykonania :) Polecam. SKŁADNIKI NA MAŁĄ BLACHĘ LUB TORTOWNICĘ O ŚR. 24 CM: CIASTO: 30 dag mąki pszennej 10 dag mąki pszennej razowej* 1 łyżeczka proszku do pieczenia 10 dag cukru pudru(...)odstawiamy do wystudzenia. CIASTO: Do miski wsypujemy wszystkie składniki, masło i smalec pokrójmy sobie nożem. Rozcieramy w rękach na kruszonkę. Formę wykładamy papierem do pieczenia, wsypujemy połowę ciasta, ugniatamy i podpiekamy na lekko złoty kolor w 180 st. C ustawienie góra dół (ok. 10-15 minut) Ciasto odstawiamy do wystudzenia, następnie wykładamy nasze jabłka, posypujemy resztą ciasta, równo rozkładamy

Pani na deser
Ciasto migdałowo-jabłkowe – bez cukru i słodzików 93

często gościć w naszym domu. Serdecznie zachęcam do skorzystania z przepisu! Składniki (foremka 17cm x 19cm; 8 porcji): 1 jabłko (około 170g), 2 jajka, 250g twarogu półtłustego, 4 krople aromatu migdałowego, 1/2 szklanki płatków migdałowych (dodatkowo 1 łyżka do posypania ciasta), łyżka mąki ziemniaczanej, 3 łyżki sera mascarpone, 10 suszonych daktyli bez pestek, niesiarkowanych, odrobina masła i kaszy manny(...)czasie obieramy jabłko i ścieramy je na tarce o grubych oczkach. Płatki migdałowe blendujemy na mąkę. Następnie w misce rozgniatamy widelcem ser twarogowy. Dodajemy do niego jajka, mąkę ziemniaczaną, zmielone migdały, ser mascarpone oraz aromat migdałowy. Dokładnie mieszamy. Na koniec dodajemy także odsączone i posiekane daktyle oraz starte jabłko i ponownie mieszamy. Ciasto przelewamy do delikatnie natłuszczonej masłem i oprószonej

Natka Pietruszki
Jabłecznik z orzechami i rodzynkami 120

samym będziemy mogli zjeść nie tylko pyszne ciasto, ale także zrobić bez problemu kolejne zdjęcia. Udostępnij Jabłecznik z orzechami i rodzynkami – składniki Ciasto: 500 g mąki pszennej 250 g margaryny 2 jajka 3 / 4 szklanki cukru 4 łyżki śmietany 18% 3 łyżeczki proszku do pieczenia Nadzienie jabłkowe: 1 1 / 2 kg jabłek 2-4 łyżki cukru (do smaku(...)nożem. Na środku zrobić wgłębienie, wlać w nie jajka oraz śmietanę, zagnieść ciasto. Podzielić je na dwie jednakowe części. Jedną połówkę ciasta rozwałkować na wielkość użytej blachy (u nas 25/25 cm ), przenieść ją na formę wyłożoną papierem do pieczenia, ciasto ponakłuwać widelcem. Na nie wyłożyć przygotowane jabłka z orzechami i rodzynkami. Drugą połowę ciasta także rozwałkować, położyć na warstwie

niecodziennikpary
Chleb z tartym jabłkiem na zakwasie 132

świeżość. Podaję za Daną: Składniki zaczynu: 2 łyżki zakwasu żytniego 130 g mąki żytniej typ 720 100 g wody 90 g startego jabłka ze skórką na tarce o dużych oczkach Czas fermentacji 12-14 godzin Ciasto właściwe: Cały zaczyn 325 g mąki żytniej typ 720 130 g mąki orkiszowej jasnej 360 g wody 12 g soli himalajskiej. 1 jabłko(...) / po dwa do foremki / na cieście i zostawiamy przykryte do wyrośnięcia. Od 1,5 do 2,5 godziny ciasto powinno wyrosnąć w zależności od temperatury otoczenia i tej za oknem Pieczemy w temp. 230st. przez 15 minut. Dopiekamy 40 minut w temperaturze 210st. Moje uwagi do tego chleba. W trakcie pieczenia jabłko się bardzo rumieni. Mnie to nie przeszkadza

Przepisy na domowy ser i chleb
Ciasto jabłkowe z bitą śmietaną. 162

proszek do pieczenia. Delikatnie mieszamy łyżką. Wylewamy ciasto na blachę 25x35cm i pieczemy około 25 min. w temp. 180C. W czasie gdy biszkopt się piecze robimy ciasto na identyczny drugi biszkopt.   Jabłka obieramy i ścieramy na drobnych oczkach, wkładamy do garnka, dosypujemy cukier do smaku(...)smażymy aż zmiękną. Do gorącej masy wsypujemy galaretki, mieszamy. Pozostawiamy aby lekko przestygły. Jeden biszkopt wkładamy do blachy w której się piekł, na niego wylewamy jabłka które przykrywamy drugim biszkoptem. Ciasto wstawiamy do lodówki aby zastygło. Kiedy jabłka już się zastygły robimy masę śmietanową. Do miski wlewamy śmietanę , dodajemy cukier i miksujemy aż zrobi się sztywna. Żelatynę należy

Radość kipiąca uśmiechem.
Francuskie Koperty z Jabłkami 147

poprawę nastroju. Małym nakładem energii. Mało brudzenia, a za to smak i zapach w kuchni pyszny! Składniki: 1 opakowanie ciasta francuskiego 1 duże jabłko cynamon domowy cukier waniliowy odrobina mąki pszennej odrobina mleka Wykonanie: Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Jabłka myjemy, obieramy ze skórki, usuwamy gniazda nasienne, kroimy w kosteczkę. Do jabłek wsypujemy odrobinę cynamonu, trochę cukru waniliowego(...)mąkę pszenną. Mąki tylko tyle aby nasze jabłka lekko się w niej obtoczyły. Ciasto francuskie rozwijamy na blacie, kroimy w większe kwadraty, na które układamy nasze jabłka. Każdy kwadrat składamy po przekątnej na pół i widelcem sklejamy boki. Nasze koperty układamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Każdą kopertę smarujemy mlekiem i możemy posypać np. cukrem perlistym. Piekłam

Blondynka Gotuje
Składane drożdżówki z jabłkami i kruszonką 200

jutrzejsze śniadanie proponuję pyszne drożdżówki z jabłkami. Ze szklanką ciepłego mleka smakują wybornie. Nikt im się nie oprze. SKŁADNIKI: Ciasto: 1 szklanka mleka, 30g drożdży, 2 łyżki cukru, 1 jajko, 2,5 szklanki mąki, 2 łyżki masła, szczypta soli, Kruszonka: 50g masła, ½ szklanki cukru, ½ szklanki mąki, Dodatkowo: 1 jajko, 3 jabłka, cynamon. PRZYGOTOWANIE: 1. Do mleka dodaję drożdże(...)minut do wyrośnięcia. 2. Z masła, mąki i cukru zagniatam kruszonkę. Jabłka obieram i kroję w kostkę. 3. Wyrośnięte ciasto wykładam na stolnicę. Lekko rozwałkowuję. Ciasto kroję na kwadraty o boku 10cm. Na środek kwadratu kładę porcję pokrojonych jabłek. Owoce oprószam cynamonem. Rogi ciasta sklejam razem na środku formując kopertę. Drożdżówki smaruję rozkłóconym jajkiem i posypuję kruszonką. Piekę

Tradycyjna kuchnia Kasi
Szarlotka bezglutenowa 166

następnie dzielimy na dwie części - 1/3 i 2/3. Większą część rozwałkowujemy na blacie wysypanym mąką ryżową, mniejszą wkładamy w foli do lodówki . Jabłka ścieramy na grubych oczkach, dodajemy cukier i cynamon - mieszamy i odstawiamy. Ciasto na spód, grubo wałkujemy, następnie przekładamy do formy od tarty, ugniatamy tak, aby zakryło całą powierzchnię i dziurkujemy wierzch. Wkładamy do piekarnika na około(...)wysokiej miski wrzucamy miękkie masło, mąkę i cukier, całość ugniatamy ręcznie, bądź przy pomocy miksera. Powinny powstać małe zlepione okruszki ciasta. Na podpieczony spód nakładamy starte jabłka, posypujemy startym ciastem wyjętym z lodówki. Wkładamy ponownie do piekarnika i pieczemy około 30 -40 minut w 175`C, do zarumienienia.  Smacznego

Słodkie Przyjemności
Jabłko w cieście 149

mieszam ,dodaje żółtka i kefir , miksuję. Jak masa jest już jednolita ,ubijam z bialek pianę i dodaje do masy ,ponownie wszystko mieszam . Ciasto musi być gęste  (coś w rodzaju bardzo gęstej śmietany). Do ciasta wkładam krążki jabłka dokładnie je w cieście zanurzam i przekładam na rozgrzana patelnię .Jeśli na wierzchu jest mało ciasta to go troche dodaje ( ścianka

Eli Gotowanie
Szarlotka z lukrem 138

przepis na szybką szarlotkę z cytrynowym lukrem. Jeśli macie dużo jabłek do wykorzystania to pakujcie je do słoików na zimę, bo cena jabłek idzie w górę w bardzo szybkim tempie. Jeszcze tak wysokiej ceny to nie widziałam, a co dopiero będzie w zimie... Składniki blaszka 23/33: Ciasto: mąka pszenna 4 szklanki, cukier 100 g, margaryna 250 g, jajko(...)pszenna do podsypywania, bułka tarta 2 łyżki, Sposób przygotowania: Składniki ciasta siekamy nożem, a następnie zagniatamy ciasto. Ciasto schładzamy w lodówce przez 1 h. a następnie dzielimy na dwie części. Jedną część rozwałkowujemy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i posypujemy ją bułką tartą. Na ciasto wykładamy lekko odciśnięte jabłka i przykrywamy drugim rozwałkowanym ciastem, które przenosimy na ciasto

kulinarne odsłony pati
Szarlotka z różową pianką 156

waniliowego na stolnicy zagniatamy ciasto. Połowę ciasta wkładamy do zamrażalnika. Resztę ciasta podsypujemy mąką i rozwałkowujemy, przekładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia.  Jabłka obieramy i kroimy w cienkie plasterki, układamy na cieście. Posypujemy 2 łyżkami cukru i odrobiną cynamonu. Białka ubijamy(...)sztywno, dodajemy stopniowo 3/4 szklanki cukru i dalej ubijamy. Na koniec dodajemy kisiel i mieszamy do połączenia składników, aż piana będzie jednolicie różowa. Wykładamy równo na jabłkach. Drugą połowę ciasta wyjmujemy z zamrażalnika, ścieramy na tartce o grubych oczkach na ciasto. Pieczemy około 45 minut w temperaturze 180 st. C do lekkiego zarumienienia ciasta. Po wystudzeniu  można posypać

Cukiernia Pychotki
SZARLOTKA 69

pewno to ciasto upiekę raz jeszcze. To przepis mojej koleżanki. Mała ilość żółtek sprawia, że ciasto jest naprawdę kruche. Z własnego przepisu na szarlotkę dodałam tutaj tylko ocet winny, dla lepszego scalenia się zagniatanego ciasta. Szarlotka pełniła jakże ważną rolę urodzinowego wypieku dla mojej pociechy. Jako że nie przepada za maślanymi tortami, wybrała swoje ulubione ciasto, po prostu szarlotkę(...)pieczenia 1 kg jabłek 1 łyżeczka cynamonu 1 łyżka octu winnego Wykonanie Jabłka obieramy, pozbawiamy gniazd nasiennych, kroimy w plasterki. Umieszczamy w garnku o grubym dnie, zasypujemy cukrem (3 łyżki cukru kryształu lub według własnego uznania), cynamonem i dusimy na miękki mus. Mieszamy od czasu do czasu, aby jabłka nam się nie przypaliły. Ciasto Żółtka zmiksuj

Raj dla Podniebienia
SZARLOTKA 66

pewno to ciasto upiekę raz jeszcze. To przepis mojej koleżanki. Mała ilość żółtek sprawia, że ciasto jest naprawdę kruche. Z własnego przepisu na szarlotkę dodałam tutaj tylko ocet winny, dla lepszego scalenia się zagniatanego ciasta. Szarlotka pełniła jakże ważną rolę urodzinowego wypieku dla mojej pociechy. Jako że nie przepada za maślanymi tortami, wybrała swoje ulubione ciasto, po prostu szarlotkę(...)pieczenia 1 kg jabłek 1 łyżeczka cynamonu 1 łyżka octu winnego Wykonanie Jabłka obieramy, pozbawiamy gniazd nasiennych, kroimy w plasterki. Umieszczamy w garnku o grubym dnie, zasypujemy cukrem (3 łyżki cukru kryształu lub według własnego uznania), cynamonem i dusimy na miękki mus. Mieszamy od czasu do czasu, aby jabłka nam się nie przypaliły. Ciasto Żółtka zmiksuj

Raj dla Podniebienia
SZARLOTKA 77

pewno to ciasto upiekę raz jeszcze. To przepis mojej koleżanki. Mała ilość żółtek sprawia, że ciasto jest naprawdę kruche. Z własnego przepisu na szarlotkę dodałam tutaj tylko ocet winny, dla lepszego scalenia się zagniatanego ciasta. Szarlotka pełniła jakże ważną rolę urodzinowego wypieku dla mojej pociechy. Jako że nie przepada za maślanymi tortami, wybrała swoje ulubione ciasto, po prostu szarlotkę(...)pieczenia 1 kg jabłek 1 łyżeczka cynamonu 1 łyżka octu winnego Wykonanie Jabłka obieramy, pozbawiamy gniazd nasiennych, kroimy w plasterki. Umieszczamy w garnku o grubym dnie, zasypujemy cukrem (3 łyżki cukru kryształu lub według własnego uznania), cynamonem i dusimy na miękki mus. Mieszamy od czasu do czasu, aby jabłka nam się nie przypaliły. Ciasto Żółtka zmiksuj

Raj dla Podniebienia
Jabłecznik na cieście krucho-drożdżowym 110

łyżki bułki tartej 1 jajko do posmarowania wierzchu ciasta cynamon i cukier do jabłek wg uznania (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie: jabłka obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Odciskamy nadmiar soku, dosładzamy wg uznania, dodajmy cynamon i dokładnie mieszamy. Gdyby jabłka były dość wodniste dodajemy do nich kasze manny i dokładnie mieszamy. przygotowanie rozczynu: do ciepłego(...)wlewamy wyrośnięty rozczyn drożdży. ciasto dokładnie wyrabiamy, w razie konieczności możemy podsypać trochę mąki. Wyrobione ciasto wstawiamy do lodówki na 20-30 minut. schłodzone ciasto dzielimy na dwie części, jedną rozwałkowujemy na stolnicy/blacie oprószonym mąką. Rozwałkowane ciasto przy pomocy wałka przekładamy do blaszki o wymiarach 36×24 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasto nakłuwamy widelcem i posypujemy bułką tartą

Blog kulinarny S9.PL