ciasto z jablkami - 14337 przepisów (strona:216/956)

Ciasto amerykańskie z Poradnika Domowego 576

Moja mama je miała i wiele przepisów z tych książeczek na stale zagościło u nas w domu. To ciasto jest jednym z nich. Dla mnie idealne, jesienne, korzenne ciasto pachnące jabłkami i orzechami. I ten zapach unoszący się w domu podczas pieczenia ciasta, hmmm... Pychotka Składniki: 5 jaj 4,5 szklanki mąki 2 szklanki cukru 1,5 szklanki oleju

Cukiernia Pychotki
Sernik z jabłkami i żurawiną pod migdałową pierzynką 171

Dodajemy sól i wyrabiamy szybko gładkie ciasto.  3. Formujemy kulę i owijamy w folię spożywczą po czy ciasto wkładamy na min.30 min do lodówki  (ciasto powinno być dobrze schłodzone) 4. Jabłka myjemy, kroimy na ćwiartki i usuwamy gniazda nasienne. Kroimy w cienkie paski lub plastry. Jabłka natychmiast należy skropić sokiem z cytryny by szybko nie ściemniały(...)frużeliną żurawinową. Ciasto wyjmujemy z lodówki i dzielimy na dwie części. Jedną część wałkujemy na koło o średnicy równej średnicy dna tortownicy u mnie 26 cm . Resztę ciasta rozwałkować i podzielić na paski o szerokości ok.6 cm którymi będziemy wykładać boki tortownicy 7. Przed wyłożeniem masy na ciasto posypujemy spód równomiernie bułką tartą. Kolejno Wykładamy jabłka rozkładamy równomiernie. Wylewamy

vaniliowoczekoladowa
Szarlotka z gruszkami 168

Jesienią mogłabym jeść to ciasto codziennie! W sumie jest to jedno z ulubionych wypieków mojego eM. Ważne aby było dużo jabłek, pełno gruszek i trochę dodatkowego ciasta :D Ciasto przygotowuje się szybciutko ( chyba, że tworzycie je tradycyjnie - ręcznie, to troszkę dłużej). W dzieciństwie, to właśnie na cieście tego typu szkoliłam swoje umiejętności kulinarne. Sądzę, ze na coś się

Słodkie Przyjemności
Szarlotka "Putinka" - #jedzjabłka 162

mnie przepisów na to ciasto, ten poniżej jest najprostszy i naprawdę niezawodny. Składniki (na dużą, prostokątną blachę): ciasto: Na szarlotkę świetnie nadają się antonówki - 4 szklanki mąki pszennej - 1 szklanka cukru - 1 masło roślinne (250 g) - 1 mała śmietana kremówka (200 g) - 1 łyżeczka proszku do pieczenia - 3 żółtka a do tego: - 2 kg jabłek - cukier wanilinowy (używam jednego(...)cynamonem. Dno blachy lekko wysmarować masłem roślinnym (zawsze zostaje trochę w kubeczku i tyle wystarczy) lub innym tłuszczem i wykleić połową ciasta z lodówki. Na nim wyłożyć jabłka. Z zamrożonej połowy ciasta zrobić kruszonkę - wystarczy zetrzeć je na dużych oczkach. Piec na złoto. W piekarniku z termoobiegiem wystarczy 1 godzina i 15 minut w temperaturze 160 stopni Celsjusza. Szarlotka

W SMAK
Słodkie środy - walentynkowe deserki z kasztanami i jabłkami 135

Dziś prezentujemy słodką propozycję na zbliżające się święto zakochanych czyli Walentynki. Deserki te, to połączenie prostego kruchego ciasta z jabłkami, kasztanami, orzechami i odrobiną cynamonu. Deserki te powstały z mojej miłości do męża, słodkości i ... kasztanów.  Pierwszy raz kasztany jadłam kilka, nie chyba to już będzie kilkanaście lat temu, kiedy były w Polsce jeszcze mało spotykane i mało(...)cukier puder do posypania Mąkę mieszamy z cukrem. Dodajemy sól, masło i siekamy nożem. Następnie dodajemy żółtko i zagniatamy szybko ciasto. Ciasto zawijamy w folię aluminiową i wkładamy na pół godziny do lodówki, a w tym czasie przygotowujemy nadzienie. Jabłko obieramy ze skórki, usuwamy gniada nasienne, ścieramy na tarce o grubych oczkach i podsmażamy na patelni. Dodajemy do niego

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Jabłecznik z bezą. 318

kruszonkę. Następnie dodajemy żółtka i tyle śmietany, żeby powstało gładkie, elastyczne ciasto. Szybko zagniatamy i chłodzimy w lodówce około 1 godziny.     Zimne ciasto dzielimy na dwie części (1/3 i 2/3). Większym kawałkiem wylepiamy blachę wyłożoną papierem do pieczenia, z mniejszego formujemy wałeczki.       Jabłka obieramy, ścieramy na tarce o grubych oczkach, dodajemy cukier, cynamon(...)Białka na bezę ubijamy na sztywno ze szczyptą soli, następnie łyżka po łyżce dodajemy cukier puder, za każdym razem dokładnie miksując.      Na cieście rozkładamy jabłka, na nie wykładamy bezę, wyrównujemy i układamy kratkę z wałeczków. Tak przygotowany jabłecznik pieczemy około 40 minut, aż wierzch się apetycznie przyrumieni. Studzimy w lekko uchylonym piekarniku (żeby beza trochę wyschła

Rozpustne gotowanie
Razowa rustykalna szarlotka 129

pszennej razowej 125 g zimnego masła drobno pokrojonego szczypta soli 60 g zimnej wody starta skórka z 1 cytryny Farsz: 1000 g jabłek starta skórka z cytryny sok z 2 cytryn brązowy cukier cynamon Wykonanie: Składniki ciasta umieszczamy w misie robota i zagniatamy jednolite ciasto. Owijamy folią spożywczą i wkładamy na 30 minut do lodówki. W międzyczasie obieramy jabłka(...)owoce nieco zmiękły. Odstawiamy, aby wystygły. Tortownicę smarujemy tłuszczem i obsypujemy mąką. Ciasto wałkujemy na placek o średnicy większej niż tortownica, tak aby można nim było wylepić jej boki. Dół ciasta nakłuwamy widelcem i chowamy do zamrażarki. Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni. Na ciasto warstwami wykładamy jabłka posypując je cukrem i cynamonem. Szarlotkę pieczemy około 40 minut ustawiając pieczenie

Kulinarne przygody Gatity
Racuszki kefirowe z jabłkami 120

płaska łyżeczka proszku do pieczenia 1 jabłko Dodatkowo: olej do smażenia cukier puder do posypania     *** W misce mieszamy kefir z jajkiem *** *** Wsypujemy mąkę, cukier puder i proszek do pieczenia *** *** Całość dokładnie mieszamy *** *** Dodajemy obrane i pokrojone w kostkę jabłko *** *** Mieszamy, tak aby wszystkie kawałki jabłka pokryły się ciastem *** *** Na patelni rozgrzewamy olej i układamy po dwie łyżki(...)talerz i oprószamy cukrem pudrem *** *** SMACZNEGO ***     POLECAM TAKŻE: Top 10 przepisów na szybkie i łatwe ciasta Przepisy tutaj (KLIK) CIASTA BEZ PIECZENIA – NAJLEPSZE PRZEPISY KLIKNIJ TUTAJ IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ Artykuł Racuszki kefirowe z jabłkami pochodzi z serwisu Blog z apetytem

Blog z Apetytem
Jabłka pieczone na cieście francuskim 174

jabłka nie będą się długo piekły można wybrać miękkie jabłka lub obrać je ze skórki jeśli jej nie lubicie. 2 jabłka garść orzechów włoskich łyżka rodzynków szczypta cynamonu łyżka miodu op. ciasta francuskiego żółtko(...)posmarowania Orzechy wymieszać z rodzynkami, miodem i cynamonem. Jabłka umyć, osuszyć i p rzekroić na pół. Wydrążyć gniazda nasienne a w środek nałożyć nadzienie orzechowe. Połówki jabłek ułożyć na cieście francuskim w takiej odległości aby swobodnie wyciąć ostrym nożem kontury o 1 cm szersze od objętości jabłka. Wyciąć również listki. Jabłka ułożyć na blaszce, posmarować żółtkiem

Smakołyki Asi
Rogale drożdżowe z jabłkami. 141

Mięciutkie, puszyste, delikatne ciasto z soczystymi jabłkami, rodzynkami i cynamonem. Pycha!!! W sam raz na podwieczorek w zimne, deszczowe, jesienne popołudnia, lub na śniadanie z kubkiem kakao.... Mmmm.... Polecam!!! Składniki na rogale drożdżowe z jabłkami na 32 sztuki 700 g mąki pszennej 1 łyżeczka cukru 300 ml ciepłego mleka 30 g świeżych drożdży 75 g cukru(...)całkowicie się wchłonie, czyli około 3-4 minuty. Gotowe ciasto oprószamy mąką, miskę przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 60 minut, aby ciasto podwoiło objętość. W tym czasie przygotowujemy nadzienie. Jabłka obieramy, wycinamy gniazda nasienne, kroimy w około centymetrową kostkę, przekładamy do garnka. Garnek stawiamy na kuchence, przykrywamy pokrywką i dusimy, aż jabłka puszczą

Rozpustne gotowanie
ucieraniec przekładany makiem i jabłkami ze śmietaną galaretkową... 129

dodać mąkę przesianą z proszkiem i utrzeć na gęste ciasto tortownica 24cm - dno wyłożyć papierem do pieczenia a boki wysmarować masłem i tartą bułką na dnie rozsmarować z 3/4 ciasta - na cieście rozsmarować masę makową / połowę z puszki, resztę schować do lodówki do innego ciasta na masie makowej rozłożyć jabłka a na jabłkach rozsmarować resztę ciasta i piec

W Mojej Kuchni Lubię
Najlepsze ciasta i ciasteczka na Boże Narodzenie 2023 50

Sernik na zimno Błyskawiczne ciasto świąteczne   Ciasta z orzechami: Słodka rewelka Kokosowo orzechowe z ananasem Kostka orzechowo kajmakowa z kremem kawowym Ciasto anielskie Kora orzechowa Czekoladowy orzeszek Hucułka Czekoladowy wiśniowiec Orzechowiec Czekoladowa delicja Migdałowo kajmakowy puszek Pani Walewska Orzechowa pokusa Orzechowy przekładaniec S Brzoskwiniowy raj Snikers Monte Pyszny michałek Marysieńka Ciasto imprezowe Orzechowy dziadek Ciasta z kremem: Pawi ogon(...)Kremówka Słonecznikowiec Sezamowiec Smaczek Pani Walewska Ciasto z kulkami i kremową pianka Kruche z kokosem i jabłkami Kubanka Łabędzi puch Pijana kukułka Kokosowy przekładaniec Lion Czekoladowy napoleon Kilimandżaro Prince polo Śmietanowiec z jabłkami Pijany adwokat Malinowa chmurka Kostka kajmakowo kokosowa Ciasto dobosza Łaciaty przekładaniec Jabłecznik cappuccino Pyszny michałek Czekoladowo truskawkowe Fale dunaju Brzoskwiniowy raj Biedronka Kostka malinowa Chałwowiec

Cynamonowe szczęście
Pfnutli 182

Pfnutli-czyli placki z jabłkami w winnym cieście -tradycyjny szwajcarski deser w oryginale przepis na deserowym winie, ja postanowiłam je zrobić po swojemu i użyłam naszego polskiego cydru jabłkowego, naszych smaków lata czyli jabłek i  dodałam rodzynki,  powiem Wam szczerze podeszłam sceptycznie do tego przepisu nie wiedząc czy to wogóle  będzie zjadliwe:) Efekt przerósł moje(...)być gęste -konsystencji śmietany, jeśli by było za rzadkie dosypujemy łyżkę mąki, wsypujemy rodzynki, dodajemy obrane i  pokrojone na plastry jabłka, całość mieszamy delikatnie.  Na patelni rozgrzewamy niewielką ilość oleju, nakąłdamy porcje ciasta łyżka, formujemy placuszki, smażymy na złocisto z każdej strony na wolniutkim ogniu kilka minut.  Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem. Smacznego! Wpis dodaję

Wanilia i Kardamon
Muffinki z jabłkami i olejem kokosowym (długa świeżość) 142

drugiej - jajko, roztopiony olej kokosowy oraz mleko. Suche składniki połączyć z mokrymi.   (Miksować/wymieszać łyżką do połączenia się całości, nie dłużej.)   Na samym końcu do ciasta wmieszać jabłka - pokrojone w grubszą kostkę.  Formę do muffinek wyłożyć papilotkami, wypełnić ciastem (do 3/4 wysokości papilotek) i posypać płatkami migdałowymi.   Piec (w rozgrzanym piekarniku) około

Di gotuje
SZARLOTKA Z ORZECHAMI 133

przesianej mąki dodać pozostałe składniki i wyrobić gładkie ciastoCiasto p odzielić na 2/3 i 1/3 część. Obie zawinąć w folię. Większą część włożyć do lodówki (na ok. 30 minut),  mniejszą do zamrażarki. Blaszkę  wyłożyć papierem do pieczenia. Spód wykleić ciastem z lodówki. Na ciasto wyłożyć przesmażone jabłka. Na jabłka zetrzeć na tarce ciasto

Walijskie Pichcenie

Proponowane wyszukiwania