ciasto z jablkami - 14337 przepisów (strona:222/956)

Ciasto czarno białe 169

Ciasto czarno białe. Błyskawiczne ciasto dwukolorowe upiekłam ciasto z okazji Dnia Mężczyzny. Ale to ciasto można upiec również bez okazji. Aby było bardziej świąteczne można zrobić polewę czekoladową i posypać jakąś ciekawą posypką z orzechów, owoców kandyzowanych albo posmarować owocową frużeliną lub zrobić owocowy wierzch z galaretką. Murzynek obok sernika to w naszym domu ulubione ciasto facetów. Gdy pytam(...)jakie ciasto upiec? Przeważnie pada odpowiedź MURZYNEK ! Albo połączenie tych dwóch ciasto, czyli CIELAK . Znudził mi się standardowy przepis na murzynka więc urozmaiciłam je o warstwę jasnego ciasta i dodałam do środka owoce. Przepis na ciasto czarno białe jest prosty i szybki, a ciasto wychodzi znakomite w smaku! Polecam też inne przepisy na murzynka: – Ciasto łaciate z jabłkami

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Jabłecznik warstwowy z bitą śmietaną 750

Lubię robić ciasta warstwowe, bo ładnie wyglądają i mogę w nich dowolnie zestawiać warstwy. Jabłka na cieście biszkoptowym zatopione są w galaretce, jednak smak galaretki nie jest odczuwalny. Górną warstwę jabłecznika stanowi bita śmietana posypana gorzką czekoladą. Ciasto jest smaczne i nie jest zbyt słodkie. Czytaj dalej

Przepisy Kulinarne
Sezonowo: dynia 155

Ciasto dyniowe z jabłkami i cynamonem     Jesienne ciasto z dynią, marchewką i żurawiną       Ciasto dyniowe z korzenną nutą   Kompot z dyni         Puree z dyni

Passions hobbies life
Jabłecznik Babciny 184

tartej (żeby wciągnęła ewentualny sok i nie zrobił się zakalec). Gdy mamy duże jajka albo dodajemy śmietanę to wtedy dobrze jest dosypać 3 łyżką mąki więcej, żeby ciasto się nie maśliło. Jabłka: 2 kg jabłek (ja czasem daję więcej) cukier (1/2 szklanki – 1 szklanki, w zależności od tego jak słodkie są jabłka) 1 łyżka cynamonu 2 łyżki(...)jabłka mają dużo soku to go odlać, dodać bułkę tartą, cukier i cynamon (można wg uznania, ja próbuję i jak coś mi nie pasuje to dosypuję). Jabłka wyłożyć na ciasto, a na górę zetrzeć resztę zamrożonego ciasta. Piec ok 40 minut w temp 200 stopni (ja piekę w termoobiegu na 180 stopni) Jak przestygnie posypać cukrem pudrem

Moje Słodkie Piekiełko
Szarlotka 211

Przepis mojej Mamy :) Niezastąpiony w sezonie na jabłka :) Składniki ciasto: 2,5 szklanki mąki 1 kostka margaryny 3 żółtka 3 łyżki kwaśnej śmietany 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 1 … Czytaj dalej Szarlotka

czarrna od kuchni
Wilgotne ciasto migdałowo-jabłkowe 121

mąki i bez masła, za to z dużą ilością jabłek i zmielonych migdałów - takie jest ciasto znalezione w którejś z książek Nigelli Lawson. Ja swoim zwyczajem zmniejszyłam ilość dodanego cukru co okazało się świetnym pomysłem bo ciasto i tak było słodkie dzięki jabłkom i migdałom. To ciasto możecie traktować jako zdrową przekąskę gdyż daleko mu do tradycyjnych, tuczących

Milion Smaków
Placek amerykański 171

To ciasto z gatunku szybkie, łatwe i smaczne. Dla mnie ratunek gdy mają się zjawić goście, a ja nie mam czasu, albo produktów, by przygotować coś

Cynamonowe szczęście
Biszkopt kakaowy z papierówkami. 128

papierem i natłuszczamy. Wylewamy ciasto i równomiernie rozprowadzamy. Jabłka umyte i obrane kroimy na ćwiartki i usuwamy gniazda nasienne. Nastepnie każdą ćwiartke kroimy na cienkie plasterki. Jabłka ukłądamy na cieście delikatnie wpychając je do środka. Po wierzchu posypujemy wiórkami kokosowymi. Pieczemy około 30- 40 min, w temp. 180C. Foremka jaką użyłam jest nieco mniejsza niż standardowa

Radość kipiąca uśmiechem.
Szarlotka z kratką 190

margaryny 100 g cukru 1 jajko szczypta soli Wszystkie składniki przełożyć do miski, zagnieść ręcznie. Gdyby ciasto się kleiło dodać odrobinę mąki. Gotowe przykryć folią i wstawić do lodówki na 1 godzinę. Nadzienie jabłkowe: 1,3 kg jabłek 1 cytryna 1/3 szklanki cukru waniliowego 2 łyżki wody 20 g masła 2 łyżki mąki ziemniaczanej Jabłka obrać, pokroić(...)wystudzenia. Formę do tarty wysmarować masłem i oprószyć mąką, nadmiar strzepać. Schłodzone ciasto podzielić na 2 części (60% i 40%). Większą rozwałkować podsypując mąką a następnie wyłożyć do formy, docisnąć boki. Przełożyć wystudzone nadzienie. Z mniejszej części ciasta wyciąć paski i ułożyć na wierzchu jabłek tworząc kratkę. Ciasto pieczemy w 160 stopniach z termoobiegiem przez 50 minut. SMACZNEGO

kulinarnyswiatdomi
Chleb z tartym jabłkiem na zakwasie - wrześniowa piekarnia 233

jabłkiem na zakwasie podaję za Daną Składniki zaczynu 2 łyżki zakwasu żytniego 200g mąki żytniej typ 720  150g wody 140g startego jabłka ze skórką na tarce o dużych oczkach. Czas fermentacji 12-14 godzin Ciasto właściwe Cały zaczyn 500g mąki żytniej typ 720 200g mąki orkiszowej jasnej  (dałam pełnoziarnistą) 550g wody 20g soli himalajskiej. 1 jabłko(...)międzyczasie przygotowujemy 2 foremki o wymiarach 25×11 smarujemy tłuszczem i wysypujemy mąką. Kiedy ciasto odpocznie, jeszcze raz mieszamy i wykładamy do foremek. Układamy plastry jabłek / po dwa do foremki / na cieście i zostawiamy przykryte do wyrośnięcia. Od 1,5 do 2,5 godziny ciasto powinno wyrosnąć w zależności od temperatury otoczenia i tej za oknem Pieczemy w temp

Stare Gary
Chleb z tartym jabłkiem na zakwasie 158

foremki 25 x 11 cm Składniki Zaczyn: 3 łyżki aktywnego zakwasu żytniego 200 g mąki żytniej typ 720 150 g wody 140 g jabłka starego ze skórką na tarce o grubych oczkach Ciasto właściwe: cały zaczyn 500 g mąki żytniej typ 720 120 g mąki orkiszowej jasnej  80 g mąki orkiszowej razowej 550 g wody 20 g soli(...)godzin. Po tym czasie do miski z zaczynem dodajemy pozostałe składniki. Wszystko dokładnie mieszamy i odstawiamy na 30 minut. Foremki wykładamy papierem do pieczenia, przekładamy do nich ciasto. Wygładzamy zwilżonymi dłońmi. Jabłko kroimy na plasterki, które układamy na cieście. Chleb przykrywamy i odstawiamy do wyrośnięcia na 2 - 4 godziny, w zależności od temperatury, która panuje w okół nas. Chleby pieczemy

Kulinarne przygody Gatity
CIASTO DROŻDŻOWE Z MASĄ MAKOWĄ + FILMIK 61

Pyszne ciasto drożdżowe z makiem. Bardzo łatwe w wykonaniu i zarazem efektowne, a co najważniejsze udaje się każdemu.           CIASTO :  20 g drożdży 4 łyżki cukru  250 ml mleka 3/2 % 1 jajko 50 g miękkiego masła 500 g mąki pszennej tortowej          MASA:  1 puszka masy makowej, gotowej(...)PRZYGOTOWANIE :  Drożdże kruszymy do miski, wlewamy ciepłe mleko , dodajemy cukier i mieszamy. Następnie dodajemy resztę składników i wyrabiamy elastyczne ciasto. Ciasto nakrywamy ściereczką i odkładamy na 30 minut aż wyroście. Masę makową przekładamy do miski, dodajemy tarte jabłka, rodzynki, orzechy i powidła lub dżem, mieszamy.  Na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia 23/33 cm, rozkładamy wyrośnięte ciasto, rozkładamy

Kulinarne Fantazje Marioli