ciasto z jablkami - 14641 przepisów (strona:231/977)

Szarlotka z kajmakiem w jesiennej krateczce – elegancka, szybka i prosta w wykonaniu 106

Krateczka na szarlotce kojarzy się z kubkiem herbaty z miodem i z plastrem cytryny. Szarlotka jest jednocześnie ciastem, który lubią chyba wszyscy, a zwłaszcza dzieci.   Szarlotka z kajmakiem z kratką Błyskawiczna do zrobienia, elegancka i pyszna! Składniki: ½ kostki masła 1 kg jabłek 200 g kajmaku 2 ½ szklanki mąki pszennej 2 łyżki cukru 1 łyżka śmietany 2 jajka cynamon(...)lodówki na 20 minut. Jabłka ścieramy na tarce na grubych oczkach. Foremkę smarujemy masłem. Nastawiamy piekarnik na 180 stC Wyjmujemy ciasto z lodówki i 2/3 rozwałkujemy i wykładamy do foremki. Smarujemy ciasto w foremce kajmakiem, wykładamy jabłkami i oprószamy cynamonem. Pozostałą część ciasta rozwałkowujemy i kroimy na paseczki, którymi przykrywamy szarlotkę. Drugie jajko rozbijamy, roztrzepujemy widelcem i pędzelkiem

W Kawiarence
Szarlotka z kajmakiem w jesiennej krateczce – elegancka, szybka i prosta w wykonaniu 116

Krateczka na szarlotce kojarzy się z kubkiem herbaty z miodem i z plastrem cytryny. Szarlotka jest jednocześnie ciastem, który lubią chyba wszyscy, a zwłaszcza dzieci.   Szarlotka z kajmakiem z kratką Błyskawiczna do zrobienia, elegancka i pyszna! Składniki: ½ kostki masła 1 kg jabłek 200 g kajmaku 2 ½ szklanki mąki pszennej 2 łyżki cukru 1 łyżka śmietany 2 jajka cynamon(...)lodówki na 20 minut. Jabłka ścieramy na tarce na grubych oczkach. Foremkę smarujemy masłem. Nastawiamy piekarnik na 180 stC Wyjmujemy ciasto z lodówki i 2/3 rozwałkujemy i wykładamy do foremki. Smarujemy ciasto w foremce kajmakiem, wykładamy jabłkami i oprószamy cynamonem. Pozostałą część ciasta rozwałkowujemy i kroimy na paseczki, którymi przykrywamy szarlotkę. Drugie jajko rozbijamy, roztrzepujemy widelcem i pędzelkiem

W Kawiarence
Szarlotka z budyniem i pianką 232

mojprzepisna.pl | Szarlotka z budyniem i pianką Dość nietypowa szarlotka, podstawa to ciasto kruche, następnie kwaśne jabłka, zapieczone w budyniu, a na to pianka bezowa. Szarlotka ta przypomina mi lata dziecięce, wydaje mi się, że moja mama robiła kiedyś podobną. Ciasto bardzo smakowało rodzince, dzieciaki były zachwycone bezową pianką. Jest lekko słodkie i delikatne w smaku. Składniki ciasta są trochę(...)lekkiego zarumienienia. Ciasto może lekko popękać ale to normalne. Ciasto wyjąć z piekarnika, piekarnika nie wyłączyć tylko ustawić na 180 st. Ciasto posypać równomiernie bułką tartą. Jabłka, umyć obrać i pokroić w cienkie, ok 2 mm plasterki. W dużej misce wlać żółtka, rozbełtać, dodać cukier i mąkę i śmietanę, dokładnie wymieszać rózgą, żeby nie było grudek. Dodać jabłka

moj przepis na
Piankowa szarlotka 180

kawałki by lepiej się gniotło :) , dodajemy po kolei wszystkie żółtka oraz cukier - wszystko razem zagniatamy do uzyskania jednolitej masy. Następnie ciasto dzielimy na dwie części i wkładamy do zamrażalki podczas wykonywania reszty przepisu Masa jabłkowa : wszystkie jabłka obieramy ze skórki i trzemy na tarce na największych oczkach, następnie po starciu dodajemy do nich cukier oraz cynamon - wszystko razem wymieszać(...)dodajemy warstwami cukier oraz kisiel i ubijamy tak długo aż uzyskamy jednolitą, jednokolorową piankową masę Kwadratową blachę smarujemy tłuszczem i posypujemy mąką, wykładamy na jej dnie jedną szczęść ciasta, następnie wykładamy jabłka - jeżeli zauważycie dużą ilość soku, należy jabłka odsączyć. Na górę wylewamy kisielowo- białkową pianę , a następnie albo trzemy pozostałą szczęść ciasta na górę albo robimy małe

W Moim Magicznym Domu
Budyniowiec z jabłkami 208

Moje ulubione ciastojabłkami. Jabłka, budyń, kruszonka – jak dla mnie genialne połączenie:) Doskonały przysmak jesienno – zimową porą. Czas trwania: 2 h 30 min Ilość porcji: 16-20 kawałków (forma 22 x 27 cm) Składniki: Ciasto: 500 g mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 250 g margaryny (1 kostka) 2 jajka

KuchniaWeDwoje.pl
Amarantusowa szarlotka z budyniem 207

jabłka są kwaśne słodzimy troszkę większą ilością cukru (u mnie 6 łyżek cukru zamiast 4). Odstawiamy do przestygnięcia. 2/3 ciasta rozwałkowujemy i wykładamy nim blaszkę. (Ciasto jest wystarczająco tłuste więc nie smarujemy blaszki dodatkową warstwą tłuszczu).  Jabłka myjemy, osuszamy, obieramy, pozbawiamy gniazd nasiennych i kroimy w kostkę. Skrapiamy sokiem z cytryny i mieszamy z budyniem. Budyń(...)jabłkami wykładamy na ciasto, wyrównujemy. Na wierzch ścieramy na tarce jarzynówce pozostałą 1/3 ciasta, tak aby równomiernie przykryło warstwę budyniową. Pieczemy przez około 50 minut w temperaturze 180 stopni. Studzimy. Podajemy posypane cukrem pudrem.   Amarantusowa szarlotka z budyniem Amarantusowa szarlotka z budyniem Amarantusowa szarlotka z budyniem SMACZNEGO

peggiwkuchni
Fale Dunaju po mojemu 220

CZAS: powyżej 60 min   -ILOŚĆ: 20   Fale Dunaju po mojemu CIASTO 30 dag margaryny 5 jajek szklanka i łyżka cukru 2 szklanki i 2 łyżki mąki 3 łyżeczki proszku do pieczenia 2 i 1/2 łyżki kakao 3 łyżki mleka 2 duże jabłka KREM 3 szklanki mleka 2 budynie waniliowe z cukrem 1 kostka margaryny POLEWA pół(...)łyżki kakao 3 łyżki wody CIASTO: Jajka utrzeć z cukrem, ciągle ucierając dodać mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia, oraz rozpuszczoną i przestudzoną margarynę. Podzielić na dwie części. Do jednej dodać kakao oraz mleko.Jasną część ciasta wyłożyć na spód brytfanki (22cmx27 cm) na ciasto jasne wyłożyć ciasto ciemne. Na cieście układać jabłka pokrojone w ósemki, włożyć do piekarnika

Gotuję Testuję
SZARLOTKA Z PIGWĄ 176

następnie dzielimy ją na dwie części (jedną większą, drugą mniejszą). Formę wykładamy papierem do pieczenia, a na dnie rozkładamy równomiernie ciasto, a następnie wkładamy do lodówki. Pozostałą część ciasta (mniejszą) owijamy folią spożywczą i chowamy do zamrażarki. NADZIENIE (jabłka) 700 g jabłek 1 łyżka masła 2 łyżeczki cynamonu W garnku rozpuszczamy masło i dodajemy pokrojone w pióra jabłka(...)dodajemy cukier. Gotujemy na wolnym ogniu. Budynie rozrabiamy w 350 ml wody, następnie wlewamy do miękkiej pigwy, chwilę gotujemy ciągle mieszając. Zdejmujemy z ognia i łączymy z jabłkami. Wyjmujemy blachę z ciastem i nakłuwamy je za pomocą widelca. Na ciasto wylewamy masę jabłkowo-pigwową. Wierzch posypać startym na tarce ciastem z zamrażarki. Pieczemy

Marcepanowa kuchnia
Kruche ciasto jablkowo-serowe 222

Miałam wielka ochote na sernik badz na szarlotkę ;) Nie mogłam się zdecydować które upiec a wiec powstało 2 w 1 :) Pyszne kruche , maślane ciasto z jabłkami i białym serem. Wspaniała propozycja do jesiennej kawki lub herbaty :) Zapraszam na ciacho :) Wymiary blaszki : tortownica - średnica 24 cm Temp. pieczenia : 180 C ; 170 C Czas pieczenia : 20 minut + 50 minut Składniki(...)Maslo siekamy z maka i migdałami. Dodajemy 2 lyzki cukru i zotlko i zagniatamy ciasto. Tak przygotowane ciasto formujemy w kule , zawijamy w folie i chłodzimy ok. 45 minut. Następnie wykładamy okragla formę ( od tarty albo tortownicy) papierem do pieczenia i układamy ciasto.  Pieczemy ok. 20 minut w piekarniku nagrzanym do 180 C ( do czasu gdy się zarumieni ). Studzimy

Słodkości i nie tylko
Odkrywamy Tajemnicę Perfekcyjnego Ciasta Drożdżowego 46

strukturę ciasta. Długie wyrabianie jest kluczowe, ponieważ gluten nadaje ciastu elastyczność i sprężystość. Można to zrobić ręcznie, ale warto skorzystać z robotów kuchennych, mikserów, maszyn do wypieku chleba, a nawet urządzeń typu thermomix, co ułatwia i przyspiesza pracę. Wyrastanie Ciasta: Klucz do Puszystości Gdy ciasto jest już wyrobione, nadchodzi czas na wyrastanie ciasta . To etap, w którym ciasto drożdżowe zwiększa(...)Różnorodność Ciasta Drożdżowego: Odkryj Popularne Wersje Tradycyjne ciasto drożdżowe to klasyk, ale jego różnorodne odmiany potrafią zaskoczyć i oczarować nawet najbardziej wymagających smakoszy. Dwie z najpopularniejszych wersji to: Ciasto drożdżowe z kruszonką Ciasto drożdżowe z owocami Każda z tych wersji ma swoje unikalne cechy, które przyciągają i zadowalają wielu miłośników ciast. Ciasto Drożdżowe z Kruszonką: Rozkosz dla Podniebienia Ciasto drożdżowe

Ugotowane pozamiatane
Ciasto piernikowe z mąki razowej 245

Pyszne i szybkie ciasto piernikowe z mąki razowej i jabłek Ten przepis polecam każdemu kto uwielbia smak piernika i szuka przepisu na szybkie ciasto które długo zachowuje swoją wilgotność i i świeżość . Składniki: – 4 średnie jabłka – 3 szklanki mąki pszennej razowej – 1 szklanka oliwy z oliwek – 2 łyżki kakao – 3/4 opakowania przyprawy piernikowej – 2 łyżeczki cynamonu(...)ucieramy na pulchną masę dodajemy miód a na końcu oliwę. Wszystko chwilę miksujemy i dodajemy do mąki. Następnie dodajemy ubita pianę z białek i na końcu jabłka . Wszystko mieszamy. Uwaga – ciasto będzie bardzo gęste. Wszystko wykładamy do formy ( u mnie ” keksówka” czyli wąska foremka o wymiarach 11,5 x 25 cm). Piec w nagrzanym piekarniku

I LOVE LIFE
Smaczny jabłecznik bezglutenowy? To musi się udać… 238

Uwielbiam jabłka, zwłaszcza jesienią i zimą… Później przychodzi czas na bardziej sezonowe rozkosze podniebienia. Uwielbiam ciasta z jabłkami… jabłecznik, szarlotka, tarta… W dzieciństwie najłatwiejszego na świecie i zarazem najsmaczniejszego jabłecznika robiła moja mama. Teraz postanowiłam odtworzyć przepis… oczywiście w wersji bezglutenowej. Na średniej wielkości jabłecznik bezglutenowy (średnia tortownica) będziemy potrzebować: 6-7 niedużych jabłek

Krzywa Prosta
ROLADA JABŁKOWA 164

smaczna rolada z jabłkami,  które można podmienić na inne owoce. Jabłka zatopione w puszystym biszkopcie, po upieczeniu  delikatnie miękkie ale  pozostają  w całości. 6 jabłek 6 jajek 6 łyżek mąki 4 łyżki cukru 2 łyżeczki cukru waniliowego 2 łyżeczki proszku do pieczenia Dużą prostokątną blachę wyzłoci papierem do pieczenia. Jabłka obrać(...)oraz cukier waniliowy i ubić na puszystą masę, następnie dodać mąkę oraz proszek dopieczenia i dokładnie zmiksować na końcu dodać sztywną piane z białek i delikatnie wymieszać łyżką. Ciasto wylać na jabłka, wyrównać tak aby owoce były przykryte ciastem, piec w nagrzanym piekarniku około 25 minut. Gorące ciasto przełożyć na ściereczkę i zrolować (rolujemy tak aby ściereczka niebyła

RAROSSA