ciasto z jablkami - 14337 przepisów (strona:229/956)

Chleb z tartym jabłkiem na zakwasie - wrześniowa piekarnia 203

jabłkiem na zakwasie podaję za Daną Składniki zaczynu 2 łyżki zakwasu żytniego 200g mąki żytniej typ 720  150g wody 140g startego jabłka ze skórką na tarce o dużych oczkach. Czas fermentacji 12-14 godzin Ciasto właściwe Cały zaczyn 500g mąki żytniej typ 720 200g mąki orkiszowej jasnej  (dałam pełnoziarnistą) 550g wody 20g soli himalajskiej. 1 jabłko(...)międzyczasie przygotowujemy 2 foremki o wymiarach 25×11 smarujemy tłuszczem i wysypujemy mąką. Kiedy ciasto odpocznie, jeszcze raz mieszamy i wykładamy do foremek. Układamy plastry jabłek / po dwa do foremki / na cieście i zostawiamy przykryte do wyrośnięcia. Od 1,5 do 2,5 godziny ciasto powinno wyrosnąć w zależności od temperatury otoczenia i tej za oknem Pieczemy w temp

Stare Gary
Chleb z tartym jabłkiem na zakwasie 131

foremki 25 x 11 cm Składniki Zaczyn: 3 łyżki aktywnego zakwasu żytniego 200 g mąki żytniej typ 720 150 g wody 140 g jabłka starego ze skórką na tarce o grubych oczkach Ciasto właściwe: cały zaczyn 500 g mąki żytniej typ 720 120 g mąki orkiszowej jasnej  80 g mąki orkiszowej razowej 550 g wody 20 g soli(...)godzin. Po tym czasie do miski z zaczynem dodajemy pozostałe składniki. Wszystko dokładnie mieszamy i odstawiamy na 30 minut. Foremki wykładamy papierem do pieczenia, przekładamy do nich ciasto. Wygładzamy zwilżonymi dłońmi. Jabłko kroimy na plasterki, które układamy na cieście. Chleb przykrywamy i odstawiamy do wyrośnięcia na 2 - 4 godziny, w zależności od temperatury, która panuje w okół nas. Chleby pieczemy

Kulinarne przygody Gatity
CIASTO DROŻDŻOWE Z MASĄ MAKOWĄ + FILMIK 29

Pyszne ciasto drożdżowe z makiem. Bardzo łatwe w wykonaniu i zarazem efektowne, a co najważniejsze udaje się każdemu.           CIASTO :  20 g drożdży 4 łyżki cukru  250 ml mleka 3/2 % 1 jajko 50 g miękkiego masła 500 g mąki pszennej tortowej          MASA:  1 puszka masy makowej, gotowej(...)PRZYGOTOWANIE :  Drożdże kruszymy do miski, wlewamy ciepłe mleko , dodajemy cukier i mieszamy. Następnie dodajemy resztę składników i wyrabiamy elastyczne ciasto. Ciasto nakrywamy ściereczką i odkładamy na 30 minut aż wyroście. Masę makową przekładamy do miski, dodajemy tarte jabłka, rodzynki, orzechy i powidła lub dżem, mieszamy.  Na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia 23/33 cm, rozkładamy wyrośnięte ciasto, rozkładamy

Kulinarne Fantazje Marioli
Szarlotka z bitą śmietaną 195

szklanki mąki 1 jajo 2 łyżki jogurtu naturalnego szczypta soli Z podanych składników zagnieść ciasto i schłodzić w lodówce przez minimum godzinę. Moje leżakowało tam jakieś 12 godzin i chyba dlatego wyszło takie kruche, a zarazem delikatne. Dodatkowo: 11/2 kg jabłek (najlepiej lekko kwaskowatych, użyłam odmiany bojken) 1/2 szklanki brązowego cukru 1 łyżeczka cynamonu szczypta kardamonu(...)grubych oczkach i mieszamy z cukrem. Odstawiamy na chwilkę. W międzyczasie tortownicę (średnica 22 cm) wykładamy papierem do pieczenia i rozwałkowujemy nasze ciasto. Rozwałkowane ciasto posypujemy kaszą (wchłonie nadmiar soku). Z jabłek odciskamy sok, mieszamy z cynamonem, kardamonem, sokiem z cytryny. Wykładamy na ciasto i pieczemy ok godziny w 180 st. C. Gdy szarlotka ostygnie ubijamy śmietanę (można dodatkowo

Cynamonowe szczęście
Szarlotka siekana 77

jabłek cynamon opcjonalnie 1-2 łyżki kaszy manny (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie: obrane jabłka kroimy w mniejsze kawałeczki lub kostkę. Przekładamy do garnka, dolewamy kilka łyżek wody. Jabłka gotujemy co jakiś czas mieszając do momentu aż się rozpadną. Wsypujemy cynamon i dosładzamy do smaku. Przesmażone jabłka odstawiamy do wystygnięcia. Gdyby po wystygnięciu jabłka jabłka(...)blaszce o wymiarach 36×24 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Następnie wykładamy i równomiernie rozprowadzamy przestygnięte jabłka. białka ubijamy na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodajemy 6 łyżek cukru. Ubijamy na sztywną pianę, rozprowadzamy ją po jabłkach, gotowe ciasto wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 180 stopni (góra-dół) i pieczemy ok 40 min, do suchego patyczka

Blog kulinarny S9.PL
Ciasto cynamonowe z jabłkami. 99

weekend upiekłam ciasto cynamonowe. Było ono efektem, kolejnej lekcji  kursu kulinarnego Cookpad i Dagmary. Kiedy zobaczyłam, że będziemy robić ciasto,  bardzo się ucieszyłam :) To jest to, co lubię najbardziej. Oczywiście, jest to moja  wersja ciasta. Nie byłabym sobą gdybym nie zrobiła po swojemu :) Ciasto robi się szybko i prosto. Wystarczy wszystkie składniki, po kolei włożyć(...)Jabłka obrać i pokroić w półplasterki. Odłożyć na bok.  Do miski włożyć po kolei wszystkie składniki na ciasto i zmiksować.  Tortownicę wysmarować margaryną i posypać bułką tartą. Przełożyć na nią ciasto.  Na wierzchu poukładać wcześniej przygotowane jabłka.  Tak przygotowane ciasto wstawić do piekarnika, nagrzanego do temperatury  180 stopni i piec 40-45 minut

Agusiowe smakołyki
Jabłkowo - migdałowa tarta z różą 262

ponakłuwać widelcem w kilku miejscach. Piec około 15 minut do zarumienienia się ciasta. Wyjąć, wystudzić. Nadzienie: 140 g mielonych migdałów 100 g masła 90 g drobnego cukru 1 łyżka mąki pszennej 2 łyżki likieru amaretto lub ciemnego rumu  Dekoracja: 5 - 6 niedużych mocno czerwonych jabłek (np. champion, gloster) sok z 1 cytryny 200 g masy marcepanowej oraz(...)wsypać mąkę. Dokładnie wymieszać. Gotową masę przelać na podpieczony spód. Na wierzchu ułożyć jabłkowe róże. Z reszty masy marcepanowej uformować nieduże kulki, zawijać wokół nich plasterki jabłek - formując kwiatki. Dekorować dowolnie ciasto. Piekarnik rozgrzać do temperatury 190 ° C. Piec tartę przez około 30 -35 minut lub do momentu aż całe ciasto ładnie się zarumieni. Jeśli brzegi ciasta zarumienią się

maniapieczenia
sypana szarlotka mocno jabłkowa jak u babci... 1928

tarce (ja kroje w cienkie plastry) i rozłożyć na wierzchu ciasta piekarnik nagrzany na 190C, grzanie góra/dół, ciasto piec około 60 minut, w formie dobrze wystudzić, najlepiej całą noc, szarotkę przed podaniem posypać pudrem cukrem, wierzch jest bardzo chrupiący - sypana szarlotka jest wspomnieniem wypieku ciasta pachnącego jabłkami,cynamonem u mojej babci, teraz to tylko pyszne wspomnienia.........SMACZNEGO

W Mojej Kuchni Lubię
Ciasta świąteczne – przepisy część III 171

się 20 przepisów na pyszne ciasta. Wśród nich są takie lżejsze, z piankową masą, które idealne będą przede również na Święta Wielkanocne, ale tak dobrze sprawdzą się jako ciasto na Boże Narodzenie. Oczywiście nie zabrakło pomysłów na sernik czy ciasta z makiem. Szczególnie mocno polecam sernik kajmakowy, pijaną śliwkę, ciasto bakaliowo-czekoladowe, makowca z jabłkami, murzynka piernikowego, banoffee oraz(...)ciasto: gargamel, słonecznikowiec, sernik z rosą, cynamonowiec, pijak, ambasador oraz ciasta orzechowe siostry Anastazji. Z części 2 oczywiście słynny łącki przekładaniec, ale też aniołek, pychotka, rumowy orzechowiec, cappuccino, marysieńka, czy serniki – z bezą kokosową oraz ten z kulkami orzechowymi. Mam nadzieję, że znajdziecie pyszne ciasto na święta w którymś z przygotowanych zestawień. Ciasto jabłkowo-makowo-orzechowe Makowiec z jabłkami

Smaki Na Talerzu
Francuska szarlotka 316

całość mieszamy do połączenia się masła i suchych składników. Dodajemy wodę by ciasto się lepiej połączyło, odstawimy do lodówki na 40 minut po tym czasie ciasto rozwałkowujemy  i przekładamy do formy . Jabłka obieramy i pozbywamy się gniazd nasiennych.   Skrapiamy owoce sokiem z cytryny, połowę jabłek kroimy w kostkę i dodajemy je do garnka. Dodajemy cukier(...)wodę gotujemy przez 15 minut na małym ogniu do czasu aż jabłka zmiękną, Pozostawimy do ostygnięcia.  Drugą połowę jabłek kroimy w cienkie plasterki.  Na nasze ciasto wykładamy gotową muzę jabłkową na wierzch której układamy plasterki jabłka zaczynając od zewnętrznej strony tak by wyszedł nam taki o to piękny kwiatek. Całość posypujemy łyżeczką cukru i pieczemy

cookpl
jabłecznik biszkoptowy z kremem 167

Przepyszne, rozpływające się w ustach ciasto z jabłkami, kremem i domową polewą. To pewniak na wszelakie spotkania świąteczne i rodzinne, zawsze smakuje, jest podzielne i ładnie się kroi. Jak większość ciast najlepiej przygotować je dzień wcześniej i koniecznie przechowywać w lodówce.  *foremka 24*24 cm Składniki: na biszkopt: 3 jajka 3/4 szklanki cukru 1/2 szklanki mąki 1/4 szklanki(...)pieczenia, przesiać i dodać do puszystej masy jajecznej. Delikatnie wymieszać, przelać do foremki wyłożonej papierem do pieczenia i piec w 180*C około 30 minut.  Warstwa jabłkowa: jabłka obrać i zetrzeć na tarce. Wymieszać z cukrem i cynamonem. Udusić na maśle, zdjąć z ognia o wsypać galaretkę. Dokładnie wymieszać, przestudzić i wyłożyć na biszkopt (można go wcześniej nasączyć

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Bezglutenowa szarlotka z prażonymi jabłkami 114

Prosta, bezglutenowa szarlotka z prażonymi jabłkami. Jabłka miałam swojej produkcji ( antonówka) i idealnie nadały się do tego ciasta. Jest mocno wilgotna, delikatna i przepyszna! rewelacyjnie smakuje z dodatkiem lodów waniliowych :) SKŁADNIKI: 320 g mąki Mix per dolci 100 g drobnego cukru 150 g masła lub margaryny 1 jajko 1 cukier waniliowy 50 g jogurtu greckiego(...)Blaszkę o wymiarach ok.30x15 cm wyłóż papierem do pieczenia. Większą część ciasta zetrzyj na tarce o dużych oczkach na dno blachy. Ugnieć lekko ręką by pokryć ciastem całe dno blaszki. Nałóż równo jabłka i na wierzch zetrzyj resztę ciasta. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 40-45 minut. Pieczemy na złoty kolor. Upieczone ciastu wystudź

Kuchnia bezglutenowa
jabłecznik z cynamonowym budyniem (bez pieczenia) 382

Szybkie i niedrogie ciasto z jabłkami i cynamonem. I choć do tradycyjnego jabłecznika mu daleko to warto ten przepis wykorzystać właśnie teraz, latem. Ja pieczone aromatyczne szarlotki zostawiam sobie na jesień i niepogodę a na upały wolę ciasta z galaretką. Zwłaszcza jeśli nie trzeba ich piec. W końcu kto by stał przy piekarniku w taki upał.  *foremka(...)masła 100 g startych orzechów włoskich Jabłka obrać, pokroić na nieduże kawałki, wrzucić do garnka i zalać szklanką wody. Dodać dwie łyżki cukru i dusić aż jabłka będą miękkie. Zdjąć z ognia, wsypać galaretki i rozmieszać. Odstawić.  Budynie rozmieszać z cukrem, łyżeczką cynamonu i szklanką mleka.  Pozostałe mleko zagotować, wlać rozrobiony budyń i ugotować na gęsto

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
tarta paleo z batatami (bez glutenu) 167

zapobiegliwe gospodynie domowe – takie jak ja – mają w zamrażarce kilka woreczków na różne okoliczności, np. aby przygotować chleb dyniowy . Ciasto na tartę jest kruche i świetnie komponuję się z resztą dodatków. Połączenie smaku batatów, jabłek oraz cebuli jest zaskakujące. To wszystko dodatkowo doprawione tymiankiem oraz oregano (tutaj możecie użyć swoich ulubionych ziół, ja uwielbiam bataty(...)Składniki na nadzienie: 2 duże bataty 2 jabłka 1-2 czerwone cebule oliwa przyprawy Przygotowanie ciasta: Piekarnik rozgrzewamy do 170 stopni. Olej rozpuszczamy, wszystkie składniki na ciasto dobrze mieszamy, naczynie na tartę smarujemy olejem kokosowym i wykładamy przygotowanym ciastem. Przygotowanie nadzienia. Bataty, jabłka oraz cebulę kroimy w cienkie krążki. Wszystko skrapiamy oliwą, przyprawiamy i układamy na cieście. Pieczemy

PaleoLife

Proponowane wyszukiwania