ciasto z jablkami - 14337 przepisów (strona:226/956)

Ciasto piernikowe z mąki razowej 228

Pyszne i szybkie ciasto piernikowe z mąki razowej i jabłek Ten przepis polecam każdemu kto uwielbia smak piernika i szuka przepisu na szybkie ciasto które długo zachowuje swoją wilgotność i i świeżość . Składniki: – 4 średnie jabłka – 3 szklanki mąki pszennej razowej – 1 szklanka oliwy z oliwek – 2 łyżki kakao – 3/4 opakowania przyprawy piernikowej – 2 łyżeczki cynamonu(...)ucieramy na pulchną masę dodajemy miód a na końcu oliwę. Wszystko chwilę miksujemy i dodajemy do mąki. Następnie dodajemy ubita pianę z białek i na końcu jabłka . Wszystko mieszamy. Uwaga – ciasto będzie bardzo gęste. Wszystko wykładamy do formy ( u mnie ” keksówka” czyli wąska foremka o wymiarach 11,5 x 25 cm). Piec w nagrzanym piekarniku

I LOVE LIFE
Smaczny jabłecznik bezglutenowy? To musi się udać… 223

Uwielbiam jabłka, zwłaszcza jesienią i zimą… Później przychodzi czas na bardziej sezonowe rozkosze podniebienia. Uwielbiam ciasta z jabłkami… jabłecznik, szarlotka, tarta… W dzieciństwie najłatwiejszego na świecie i zarazem najsmaczniejszego jabłecznika robiła moja mama. Teraz postanowiłam odtworzyć przepis… oczywiście w wersji bezglutenowej. Na średniej wielkości jabłecznik bezglutenowy (średnia tortownica) będziemy potrzebować: 6-7 niedużych jabłek

Krzywa Prosta
ROLADA JABŁKOWA 149

smaczna rolada z jabłkami,  które można podmienić na inne owoce. Jabłka zatopione w puszystym biszkopcie, po upieczeniu  delikatnie miękkie ale  pozostają  w całości. 6 jabłek 6 jajek 6 łyżek mąki 4 łyżki cukru 2 łyżeczki cukru waniliowego 2 łyżeczki proszku do pieczenia Dużą prostokątną blachę wyzłoci papierem do pieczenia. Jabłka obrać(...)oraz cukier waniliowy i ubić na puszystą masę, następnie dodać mąkę oraz proszek dopieczenia i dokładnie zmiksować na końcu dodać sztywną piane z białek i delikatnie wymieszać łyżką. Ciasto wylać na jabłka, wyrównać tak aby owoce były przykryte ciastem, piec w nagrzanym piekarniku około 25 minut. Gorące ciasto przełożyć na ściereczkę i zrolować (rolujemy tak aby ściereczka niebyła

RAROSSA
Makowiec japoński 162

Makowiec japoński to wypiek, który posmakuje osobom, które lubią ciasta z makiem. Nie jest zbyt czasochłonny w przygotowaniu, ponieważ makowiec nie ma spodu, a do ciasta wykorzystałam gotową masę makową. Dzięki startym jabłkom, makowiec jest bardzo wilgotny. Pamiętajcie o tym, że upieczony makowiec japoński obowiązkowo należy polać roztopioną czekoladą 😀 Składniki na tortownicę o średnicy(...)delikatnie z przygotowanym ciastem. Formę do pieczenia wyłożyć papierem. Wylać ciasto. Piec około 60-70 minut, aż do suchego patyczka i zarumienienia wierzchu ciasta. Upieczony makowiec ostudzić. Na sam koniec polać go polewą czekoladową (masło i gorzką czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej). Kroić po stężeniu polewy czekoladowej.  Od góry: wygląd masy przed wymieszaniem z jabłkami i wygląd ciasta

Ugotować
Pleśniak z jabłkami i powidłami / Polish Moldy Cake 261

domu największą popularnością cieszą się ciasta drożdżowe, lub właśnie ciasta kruche w różnej konfiguracji. Dziś proponuję ciasto, które jest chyba naszym ulubionym. Klasyczny pleśniak na kruchym cieście, z powidłami, wzbogacony cynamonowymi jabłkami i pianką z białek – zawsze wszystkim smakuje. Znalazłam ten przepis dawno, dawno temu w sieci i w tamtym czasie spisałam go ręcznie na karteczce(...)grubych oczkach i odciśnij nadmiar soku, następnie wmieszaj 3 łyżki cukru, cynamon i rodzynki. Na cieście w blaszce rozsmaruj powidła, a na nie wyłóż jabłka. Na to zetrzyj na grubych oczkach ciasto kakaowe. W misce miksera ubij białka na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodaj 3/4 szklanki cukru. Po zmiksowaniu wsyp budyń i ponownie dokładnie wymieszaj. Wyłóż pianę

karmelowy
Dietetyczna szarlotka 333

pyszności a są na diecie zapraszam na przepis.Ciasto jak na dietetyczne jest naprawdę pyszne i nie odbiega smakiem od tradycyjnego maślanego jabłecznika. Ja dodałam trochę za dużo jabłek, dlatego moje ciasto przypominało nieco bardziej crumble ale i tak było pyszne:)  Dietetyczna szarlotka Składniki: Spód: 200 gram otrębów owsianych (zmielonych na pył) 1/2 szklanka mąki (pszennej lub pełnoziarnistej(...)garnku. Jabłka maja pozostać w kawałkach. Dodajemy cukier, wanilię i cynamonu do smaku. Mąkę ziemniaczaną rozprowadzamy w szklance z odrobiną wody. Dodajemy do jabłek i przez chwile gotujemy. Przygotowujemy kruszonkę. Do pozostałego ciasta dodajemy płatki owsiane, mąkę migdałową oraz płatki migdałowe. Zagniatamy, jeśli ciasto będzie się za bardzo kruszyć możecie dodać odrobinę jogurtu.  Na podpieczony spód wylewamy

Mania Gotowania
Tarta jabłkowa z kratką 234

Zapraszam dziś na prostą tartę z jabłkami, ozdobioną sympatyczną krateczką na wierzchu. Ciasto robi się bardzo prosto i w miarę szybko - bo trzeba tylko poczekać na jabłka. Przepis dodaję do akcji   Jesienne wypieki . Ciasto kruche: 330 g mąki pszennej 200 g margaryny 110 g cukru pudru szczypta soli 2 żółtka  1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Nadzienie(...)tartej cukier puder do posypania Jabłka pokroić w kostkę, włożyć do garnka razem z cukrem i przesmażyć całość, gdy jabłka będą już miękkie dodać cynamon. Wymieszać i ostudzić. Mąkę połączyć z margaryną i pozostałymi składnikami. Zagnieść ciasto i podzielić na 2 części - 2/3 i 1/3. Włożyć na 30 minut do lodówki. Formę na tartę posmarować margaryną i posypać

Ewusiowe Smaki
Tarta szarlotka pod bezą 205

Kawałek tarty z jabłkami zapewne zjeść nie zaszkodzi, a jej słodkość    tylko dogodzi. TARTA ta to kruche ciasto, marmolada, kokos, jabłka, beza chrupiąca, delikatna,  słodka i zapachem kusząca.  Ciepła jest idealna, a na zimno niebanalna.  Kto słodkości potrzebuje niech ten przepis wypróbuje. Składniki: ciasto na formę o średnicy 30 cm : 2 żółtka(...)Ciasto wyjmujemy i pozostawiamy do przestygnięcia. Rada: podczas pieczenia ciasto  może się podnieść, ponieważ jest duża powierzchnia, wystarczy położyć na nią papier do pieczenia i wsypać równomiernie ok. 100 g ryżu, 5 min przed końcem pieczenia ściągamy papier z ryżem. Masa jabłkowa: Jabłka obieramy i kroimy w drobną kostkę. Przesmażamy (garść jabłek zostawiamy) na dużej patelni

Moniki Smakołyki
SZARLOTKA Z PIGWĄ I BUDYNIEM NA KORZENNYM, BEZGLUTENOWYM CIEŚCIE. 229

wymienionych składników zagniatamy ciasto, połowę wykładamy na blachę, nakłuwamy i podpiekamy 10-15 minut w 180 st. góra/dół z wiatrakiem. Drugą część ciasta schładzamy w zamrażalniku. Gdy spód szarlotki się piecze, przygotowujemy jabłka i pigwę. NADZIENIE: /Mus jabłkowo-pigwowy... - 2 kg jabłek - najlepiej reneta lub koksa - 3 duże pigwy - 2 łyżki cukru trzcinowego - 2-4 łyżki(...)cukru - łyżka masła Gotujemy budyń, pod koniec dodajemy masło. Ugotowany budyń wykładamy na jabłka. Na wierzch układamy na krzyż rozwałkowane w wąskie paski ciasto, Pieczemy: w 180 stopniach 15 minut podpiekamy ciasto, następnie wylewamy jabłka i na czas przygotowywania budyniu odparowujemy je w piekarniku, po wylaniu budyniu - pieczemy pół godziny. Delikatny mus, lekko twardawy ale wciąż kremowy budyń

Wypisz Wymaluj
Białkowiec z makiem i jabłkiem 180

Ciasto, które zrobiłam troszkę od niechcenia, z chęci wykorzystania zalegających w lodówce białek. I niby takie proste, takie zwykłe, a zachwytów nad nim nie było końca:) Z tego miejsca pozdrawiam mojego męża, który stał się chyba największym fanem tego wypieku:) I wiecie, jak ktoś Wam po stokroć mówi „ale pyszne”, to chyba musi być faktycznie dobre(...)pieczenia. Dodajemy do ubitej piany, delikatnie mieszamy szpatułką lub drewnianą łyżką. Na koniec dodajemy obrane i starte na dużych oczkach tarki jabłko (jeśli jest mocno soczyste, lekko odciskamy sok) oraz pokrojoną na mniejsze kawałki czekoladę, delikatnie mieszamy całość. Ciasto przelewamy do małej keksówki i pieczemy około 40-45 minut ( lub dłużej, do suchego patyczka!) w piekarniku nagrzanym do 180 stopni

Smaki Na Talerzu
Sernik z jabłkami lub jabłecznik z sernikiem na kruchym spodzie 215

serników ) 2 jajka ½ szklanki cukru ¼ kostki masła 1 opak. Cukru wanilinowego 3 – 4 jabłka Wykonanie: Zagniatamy ciasto, schłodzonym ciastem wlepiamy formę ( okrągłą do tarty ). Ciasto nakłuwamy widelcem i zapiekamy w nagrzanym piekarniku do 180 o  C przez 20 minut. Jabłka obieramy i kroimy na cienkie plasterki. Pasterkami wykładamy podpieczony spód ciasta. Jajka ucieramy z cukrem, cukrem wanilinowym

Smaki Ewy
Szarlotka 141

około 1 kg 1 łyżka cynamonu 2 łyżki cukru Wszystkie składniki bardzo dokładnie siekamy i wyrabiamy ciasto. Ciasto dzielimy na dwie części: jedną większą (2/3), drugą mniejszą (1/3). Większą część wstawiamy na godzinę do lodówki, mniejszą do zamrażalki.  W tym czasie przygotowujemy jabłka. Ścieramy na tartce lub w malakserze. Skrapiamy cytryną, dodajemy cukier i cynamon. Piekarnik nagrzewamy(...)stopni.  Większą część rozwałkowujemy i wykładamy na wysmarowanej i wysypanej mąką blaszce. Ciasto nakłuwamy widelcem i wykładamy na nie jabłka. Na wierzch posypujemy ciastem z zamrażalki startym na grubej tarce. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy około godzinę.  Nie chciałam by wierzch się przypalił, bo mój piekarnik mocniej piecze od góry, przykryłam więc folią aluminiową, dlatego

Na moim talerzu
Szarlotka 173

znowu piekę w weekend. Pyszne, pachnące i wszystkim znane ciasto. Typowo jesienna czy zimowa szarlotka. Kilkanaście sposobów pieczenia i podania ( np. z lodami, bitą śmietaną). Jabłka dostałam, więc nie wiem jaka odmiana, były duże i kwaśne :). Przygotowałam je w sposób jaki podaję poniżej i zamroziłam by wykorzystać później.  Inspiracją był ten przepis na szarlotkę tatrzańską. Przepraszam za jakość(...)cynamon. Piekarnik nagrzewamy do 175 stopni.  Większą część rozwałkowujemy i wykładamy na wysmarowanej i wysypanej mąką blaszce. Ciasto nakłuwamy widelcem i wykładamy na nie jabłka. Na wierzch posypujemy ciastem z zamrażalki startym na grubej tarce. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy około godzinę.  Nie chciałam by wierzch się przypalił, bo mój piekarnik mocniej piecze od góry

NA MOIM TALERZU
Szybkie rogaliki z jabłkami i nutellą 199

opcjonalnie cukier do smku) Jabłka obieramy i kroimy w drobną kostkę (lub ścieramy na tarce z grubymi oczkmi). Podsmażamy, dodając ewentualnie odrobinę cukru, przy kwaśnych jabłkach. Piekarnik nastawiamy na 200 stopni. Ciasto francuskie rozwijmy i kroimy na pół, wzdłuż dłuższego boku. Na każdym z prostokątów wykrawamy względnie równe trójkąty. Każdy smarujemy odrobiną kremu i nakładamy łyżeczkę jabłek(...)papierem do pieczenia. Pieczemy 20-25 minut, do zezłocenia sie rogalików. Przed podaniem można oprószyć cukrem pudrem. Szybkie rogaliki Deska do serwowania Pyszne rogaliki z jabłkami Drewniana deska slep10x.pl Proste rogaliki z ciasta francuskiego Smacznego!!! Justyna

Relaxtime
Tarta holenderska z jabłkami i recenzja książki " Wszystkie poranki świata". 158

tort... to śniadanie wprost z Holandii jednak jakże dobrze znany także i nam. Śniadanie czy deser, nieważne kiedy zjemy bo smakuje bardzo bardzo... Holenderska tarta z jabłkami. Składniki na ciasto; 30 dag mąki pszennej 10 dag cukru pudru 1 jajko 20 dag zimnego masła szczypta soli   nadzienie; 1 kg jabłek 10 dag rodzynek 2 łyżki cynamonu(...)połowy cytryny 8 dag cukru trzcinowego 3 łyżki mąki ryżowej   białko do posmarowania wierzchu ciasta   Przygotowanie; Na stolnicę przesiewamy mąkę, dodajemy masło, cukier, jajko i siekamy a następnie wyrabiamy ciasto. Zawijamy w folię i chłodzimy około 45 min. Jabłka obieramy, następnie kroimy w drobną kostkę, wsypujemy do nich cynamon, rodzynki, sok z cytryny, cukier a także łyżkę

Radość kipiąca uśmiechem.
ciasto miodowe z masą grysikową i jabłkami w galaretce 187

cukru 2-3 łyżki śmietany 18% wykonanie: Z podanych składników zgniatamy ciasto. Dzielimy na trzy równe części, rozwałkowujemy cieniutkie prostokąty na wymiar foremki (ok.23x35cm). Przekładamy do foremki wyłożonej papierem do pieczenia. Każde ciasto pieczemy w ok. 180 st. C na rumiano, przez ok. 8-10 min. Upieczone ciasta odstawiamy do wystudzenia. składniki na masę grysikową: 400 ml mleka 4 kopiate(...)odstawiamy do wystudzenia. Jabłka mieszamy z galaretką. Wstawiamy do lodówki, gdy zacznie tężeć wykładamy na ciasto. złożenie ciasta: Foremkę wykładamy papierem do pieczenia. Wkładamy jedno ciasto miodowe, rozsmarowujemy na nim całą masę grysikową. Przykrywamy drugim ciastem miodowym, na które wykładamy tężejące jabłka w galaretce i przykrywamy trzecim ciastem. Całość wstawiamy do lodówki aby masy stężały. Wierzch ciasta polewamy

Domowy Smak Jedzenia