ciasto z jablkami - 14337 przepisów (strona:155/956)

Szarlotka z połówek jabłek 162

dodatkiem gałki lodów :) Przepis znalazłam tutaj Składnik: 250g zimnego masła 2,5 szklanki mąki krupczatki 200g serka waniliowego 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżka cukru 6 dużych kwaskowatych jabłek, cynamon do posypania   Lukier pół szklanki  cukru pudru 1 łyżka kwaśnej śmietany 12% Utrzeć (łyżką lub mikserem) na gładką masę Przygotować foremkę (o wymiarach 20x30cm(...)Jabłka obrać, przekroić na połowy i wydrążyć gniazda nasienne. Schłodzone ciasto wyjąć z lodówki i podzielić na 2 części.  Stolnicę oprószyć mąką i rozwałkować  każdą część ciasta. Pierwszą wyłożyć dno i boki  foremki, mniej więcej do połowy wysokości. Na warstwie ciasta rozłożyć jabłka, wypukłą strona do góry. Następnie posypać je obficie cynamonem, przykryć drugą

Delicious Titbits
Racuchy z jabłkami i bananem 118

Miękkie, puszyste a jabłek dałam dwa razy. Całe jabłko poszło do ciasta a do tego jeszcze smażone jabłka z cynamonem ze słoika. Składniki: 200 gram mąki orkiszowej w tym 20 gram pełnoziarnistej 1 jajko ( 1 łyżka octu dla wegan) 300 ml pitnego jogurtu, maślanki lub kefir sojowy lub jogurt sojowy  1/2 łyżeczki proszku do pieczenia trochę ekstraktu(...)waniliowego średnie jabłko  jabłka smażone ze słoika lub szarlotka od Zakwasowni ( u mnie właśnie ich szarlotka)  banan trochę mięty kilka posiekanych migdałów lub orzechów włoskich.  Przygotowanie: Składniki ciasta mieszamy za pomocą trzepaczki. Obieramy jabłko, kroimy na ćwiartki lub ósemki a potem na cienki plasterki. Przekłądamy do ciasta i mieszamy.  Na patelnię wlewamy niewielką ilość oleju

AZgotuj!
Szarlotka na krupczatce 117

łyżki kaszy manny szczypta soli Jabłka obieramy, wycinamy gniazda nasienne i kroimy w kostkę. Do garnka wlewamy niepełne pół szklanki wody, dodajemy skórkę startą z cytryny, sok z cytryny oraz cztery łyżki cukru. Zagotowujemy i wrzucamy jabłka. Dusimy pod przykryciem, często mieszając, aż jabłka w większości rozpadną się (twarde i kwaskowe jabłka potrzebują ok. 30 minut(...)minut w 180°C (góra-dół lub 170 z termoobiegiem). Podpieczony spod lekko studzimy. Wysypujemy na niego równomiernie suchą kaszę kaszę manną i wykładamy zimne jabłka. Z pozostałego ciasta odrywamy małe kawałki i układamy na wierzchu – tak, aby jabłka schowane były pod ciastem. Wkładamy do piekarnika i pieczemy ok. 40 minut. Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem. Szarlotkę

Poezja smaku
Jabłecznik z marmoladą różaną / Apple pie with rose marmalade 111

Scroll down for recipe in English. Teraz mamy najlepszy czas na ciasto z jabłkami. Jesienne wieczory aż proszą się o kubek gorącej herbaty i odrobinę słodyczy na talerzyku. Swój jabłecznik urozmaiciłam komponując go ze smakiem różanym. Wyszło bardzo apetycznie :) Polecam i życzę smacznego! Składniki: (blaszka o wymiarach 21/25 cm.) Ciasto  2 szkl. mąki pszennej 1/3 szkl. cukru pudru(...)Wyjmij ciasto z lodówki i odrój 1/3, włóż do lodówki. 2/3 ciasta rozwałkuj na prostokąt i wyłóż nim spód formy wyłożonej papierem do pieczenia i posmarowanej odrobiną masła. Zrób widekcem kilka nakłuć w cieście. Piecz przez 10 minut. Z białek ubij sztywną pianę, stopniowo dodawaj po trochę cukru a na koniec mąkę ziemniaczaną. Na podpieczony spód wyłóż jabłka

Delicious Place
Szarlotka z budyniem na kruchym cieście 201

żółtka, dodajemy mąkę , proszek do pieczenia. Dodajemy Ksylitol i  pokrojoną margarynę i śmietanę . Zagniatamy ciasto . Dzielimy je na dwie części i wkładamy do zamrażalki na 30 minut. Po 30 minutach ścieramy połowę ciasta na tarce na średnich oczkach . . Wykładamy uprażone jabłka  z ksylitolem  na ciasto oraz posypujemy żurawiną . Ubijamy białko z cukrem brzozowym i budyniem(...)wykładamy na jabłka. Teraz ścieramy drugą część ciasta  prosto na białko z budyniem  . Pieczemy w 170 stopniach godzinę    Uprażenie jabłek :   Jabłka obieramy ze skórki , ścieramy na tarce i przekładamy do garnka. Prażymy na małym ogniu do wyparowania soku , dodajemy cukier brzozowy i dalej prażymy koło 30 minut trwa prażenie

Różowa kuchnia
Tarta z jabłkami i bezą 141

próbować z pełnoziarnistymi) 3 żółtka 80 g masła 2 łyżeczki śmietany lub jogurtu Szczypta soli Jabłka: 800 g jabłek 1 łyżeczka masła 1 łyżka cynamonu Beza: 3 białka 150 g cukru 2 płaskie łyżki skrobi ziemniaczanej/kukurydzianej/z tapioki Przygotowanie: Ze składników na kruche ciasto(...)zagniatamy krótko gładkie ciasto. Podsypujemy mąka. Formujemy w kulkę i odkładamy do lodówki na 1h. Jabłka kroimy na ćwiartki. Pozbawiamy gniazd nasiennych. Kroimy w cienkie plastry. Na patelni rozpuszczamy masło. Wrzucamy jabłka i cynamon. Podsmażamy aż jabłka zmiękną. Po upływie godziny ciasto wałkujemy na wielkość formy (ja użyłam formy o średnicy 32cm). Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni

Czarnawisienka
Ciasto makowa panienka 59

Ciasto z makiem i kokosem Zastanawiasz się co upiec z makiem? Polecam ciasto makowa panienka z kremem kokosowym. Ciemny bezglutenowy biszkopt makowy znakomicie się uzupełnia z białym kremem kokosowym. Makowa panienka to taki trochę makowiec inaczej, na Blogu Dieta Moja Pasja jest już przepis na super ciasto z makiem i jabłkami. Zapewniam, że nie jest to makowiec japoński, zupełnie(...)inne ciasto z prażonymi jabłkami i makiem. Makowiec z kremem kokosowym Makowa panienka to ciasto wyjątkowe, śmiało możesz je zrobić z kremem budyniowym jak i z bitą śmietaną. Można zrobić gładki krem budyniowy np. waniliowy lub kokosowy. Jestem fanką kokosu i uwielbiam wszelkie kokosowe pyszności. A to ciasto kokosowo makowe jest super. Jeżeli ktoś chce może to także być

Dieta moja pasja
TARTA Z JABŁKAMI I JEŻYNAMI 216

TARTA Z JABŁKAMI I JEŻYNAMI na spodzie z ciasta francuskiego... Artykuł TARTA Z JABŁKAMI I JEŻYNAMI pochodzi z serwisu CookMagazine

COOKMAGAZINE
CIASTO LUKSUSOWE 162

pieczenia (ja miałam 2 blachy). Wlewamy ciasta i wyrównujemy. Piekarnik nagrzewamy do 180 st. C- góra dół, każde z ciast pieczemy ok. 15-20 minut. KOLEJNE 2 CIASTA: Ciasta robimy jak wyżej. Dzielimy na 2 części. Do 1 dodajemy kakao a do 2 orzechy. Pieczemy w tych samych blachach co poprzednie ciasta - temp. 180 st. C-góra dół(...)pokojowej ucieramy do białości, dodajemy po łyżce budyniu. Następnie dodajemy po łyżce masy krówkowej i kakao. Dobrze miksujemy. SKŁADANIE CIASTA: 1. ciasto makowe 2. połowa dżemu z porzeczek 3. połowa kremu 4. ciasto kokosowe 5. marmolada z pigwy lub smażone jabłka 6. ciasto kakaowe 7. pozostały dżem z porzeczek 8. krem 9. ciasto orzechowe 10. polewa POLEWA: Połamaną czekoladę

Pani na deser
Racuchy z jabłkami 303

łączymy z pozostałą masą ( najlepiej łyżką aby ciasto było puszyste). Obieramy jabłka, wydrążamy gniazda nasienne i kroimy w plastry o grubości ok. 2 cm. Zanrzamy otrzymane plastry jabłek w cieście i smażymy na patelni na złoty kolor z obu stron. Podajemy posypane cukrem pudrem. Bon Appetit

Pudełko rozmaitości
Jabłecznik, szarlotka na miodowym spodzie 237

pyszny jabłecznik z dużą ilością jabłek, zamkniętych pomiędzy płatami ciasta miodowego. Tak dla odmiany, od klasycznych szarlotek na kruchym cieście, tym razem padło na miodowe. Ciasto, tak jak to mają do siebie ciasta midowe, zyskuje na smaku z dnia na dzień. Masa jabłkowa każdego dnia lepiej przenika ciasto miodowe. Przepis odnaleziony w zeszłorocznej Kobiecie i Życiu. W oryginale(...)u0142adamy blat ciasta. \r","Na ciasto wykadamy mas\u0119 jab\u0142kow\u0105.\r","Przykrywamy drugim blatem ciasta.\r","Posypujemy cukrem pudrem lub lukrujemy."]} Drukuj Jabłecznik, szarlotka na miodowym spodzie Składniki Ciasto kostka masła 130 g cukru pudru 2 jajka 3 szklanki mąki 3 łyżki miodu 3 łyzki mleka 1 łyżeczka sody Masa jabłkowa 2.5 kg jabłek 2 cytrynowe galaretki

Mieszam w Garnku
Ciasto drożdżowe na mące orkiszowej 106

formie chlebka, z warstwą zapieczonych jabłek na wierzchu. Zamiast mąki pszennej użyłam orkiszowej, ciasto pięknie wyrosło - było pulchne i miękkie. Kolejnego dnia jedliśmy je jak kanapki, z masłem i konfiturą :) Ciasto można upiec w większej formie, z owocami i kruszonką. Serdecznie polecam. Składniki: Ciasto: 340 g mąki orkiszowej szczypta soli 25 g świeżych drożdży 2 łyżki cukru 3/4 szklanki(...)drożdżowego ciasta lub ręcznie. Pod koniec dodać roztopione i ostudzone masło, ponownie zarobić gładkie i elastyczne ciasto. Starać się nie dosypywać więcej mąki. Wyrobione ciasto przełożyć do oprószonej mąką miski i pozostawić przykryte ściereczką do podwojenia objętości, na około 1,5 h. Przygotować formę - wyścielić ją papierem do pieczenia lub wysmarować masłem i wysypać bułką tartą. Jabłka pokroić

Kocham..lubię..gotuję..
Placki z jabłkiem i cynamonem 177

Szybko i smacznie..takie placuszki można zrobić i bez jabłek..ale z jabłkami są smaczniejsze...a ja dodałam jeszcze do ciasta cukier cynamonowy ..i było pysznie. 2,5 szkl. mąki(...)jajka 2 szkl.mleka cukier cynamonowy 1 łyżeczka proszku do pieczenia 3-4 jabłka szczypta proszku do pieczenia Z jajek, mąki, cukru cynamonowego, proszku i mleka zrobić gęste ciasto naleśnikowe. Jabłka obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach[ja połowę starłam na tarce, a połowę pokroiłam w cienkie plasterki].Dodać do ciasta i  wymieszać. Na patelni rozgrzać

Moje domowe kucharzenie
Ciasto z połówkami jabłek 234

łyżeczka proszku do pieczenia 250 g zimnego masła 1 serek homogenizowany waniliowy 6 jabłek 165 g cukru pudru 1,5 łyżki śmietany 50 g orzechów włoskich cynamon Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia na stolnicę, dodać masło i serek homogenizowany. Energicznie zagnieść gładkie ciasto. Podzielić jena dwie części. Na lekko oprószonej stolnicy rozwałkować pierwszą część ciasta, wyłożyć nią(...)Jabłka umyć, obrać, przekroić na pół i usunąć gniazda nasienne. Do środka włożyć posiekane orzechy. Tak przygotowane wyłożyć na ciasto, wydrążoną częścią z orzechami na dół. Oprószyć cynamonem. Drugą część ciasta rozwałkować i położyć na jabłkach, zlepić brzegi dolnego i górnego ciasta. Wierzch nakłuć widelcem. Piec w temperaturze 180 stopni przez około 60 minut. Cukier puder wymieszać

Domowa cukiernia Ewy
Ciasto z jabłkami 207

pewno. Od siebie jedynie dołożyłam ekstrakt, aby ciasto nabrało waniliowego aromatu. Jak dla mnie strzał w 10! Aż trudno nie sięgnąć po kolejny kawałek! Zapraszam na Proste Ciasto z jabłkami.Składniki:5 jajszklanka mąkiszklanka cukru1,5 łyżeczki proszku do pieczeniałyżeczka ekstraktu waniliowego2 jabłkaSposób przygotowania:Do wysokiej miski wbijamy jajka i je lekko roztrzepujemy - można również ubić je za pomocą(...)długo. Następnie do jaj dodajemy cukier i ekstrakt waniliowy - chwilę mieszamy.Mąkę mieszamy razem z proszkiem do pieczenia, wsypujemy do jaj i chwilę łączymy aby składniki się połączyły. Ciasto przelewamy do okrągłej formy, wyłożonej papierem do pieczenia.Jabłka obieramy, wydrążamy gniazda nasienne - kroimy w plasterki, które układamy na wierzchu masy. Ciasto wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy

Słodkie Przyjemności

Proponowane wyszukiwania