ciasto z jablkami - 14337 przepisów (strona:150/956)

Racuchy budyniowe z jabłkami 145

Miskę przykrywamy ściereczką i całość odkładamy w ciepłe miejsce, na około 1 godzinę, do wyrośnięcia. Ciasto musi w tym czasie podwoić swoją objętość *** *** Jabłka obieramy ze skórki i kroimy w kosteczkę *** *** Jabłka dodajemy do ciasta, mieszamy i całość odkładamy na około 15 minut *** *** Na patelni rozgrzewamy olej (około 0,5 – 1 cm oleju) i układamy(...)pozostaną surowe w środku *** *** Po usmażeniu posypujemy obficie cukrem pudrem *** *** SMACZNEGO ***       POLECAM TAKŻE: CIASTA BEZ PIECZENIA PRZEPISY TUTAJ PRZEPISY NA PYSZNE I EFEKTOWNE CIASTA KLIKNIJ TUTAJ IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ Artykuł Racuchy budyniowe z jabłkami pochodzi z serwisu Blog z apetytem

Blog z Apetytem
Ciasto makowe na kruchym cieście 1255

mnie idealne, wg mojego męża odrobinę za słodkie – kwestia gustu Ciasto dobrze się kroi i świetnie spisze się na różne okazje. Jeśli więc Wasza lista na pyszne ciasto na święta nie jest jeszcze zamknięta, polecam Wam tego makowca. Ciasto makowe: 200 g maku mielonego 500 g jabłek 200 g drobnego cukru 100 g masła 5 jajek(...)małym ogniu. Studzimy. Obrane jabłka ścieramy na dużych oczkach tarki. Jeśli są mocno soczyste, lekko odciskamy je z nadmiaru soku. Jajka ubijamy wraz z cukrem na jasną, puszystą masę. Obroty miksera zmniejszamy do minimum, dodajemy masło, oraz mak zmieszany z kaszą manną i proszkiem do pieczenia. Na końcu dodajemy starte jabłka, mieszamy. Ciasto przekładamy na wyłożoną papierem

Smaki Na Talerzu
Chałwowa szarlotka 79

posypania (opcjonalnie) Sposób przygotowania:   Z mąki, cukru, cukru waniliowego, masła (pokrojonego na małe kawałki), zagnieć jednolite ciasto. Z ciasta uformuj placek ( będzie Ci później łatwiej rozwałkować ciasto do formy) owiń w folię spożywczą, wstaw do lodówki na ok. 30 minut. Jabłka umyj, obierz, usuń gniazda nasienne i pokrój w niedużą kostkę. Wymieszaj z 2 łyżkami cukru oraz cynamonem(...)przesmaż, nie smaż zbyt długu, jabłka mają zachować swoją strukturę. Pozostaw jabłka do ostygnięcia.   Formę wyłóż papierem do pieczenia. Wyjmij ciasto z lodówki, podziel na dwie części. Pierwszą częścią wyłóż dno formy, na ciasto zetrzyj na tarce albo drobno posiekaj i równomiernie rozsyp 100 g chałwy, na chałwę wyłóż uprażone jabłka. Na jabłka   ponownie

Wylizany Rondel
Ciasto w Pasy 146

kawą przy ciastach- krem więc jest moją kombinacją i chęcią stworzenia czegoś kawowego do przełożenia ciasta, ale bez dodatku masła, miało być lżej;) Ciasto jest naprawdę smaczne po nocy spędzonej w lodówce- miodowniki to do siebie mają, pozwólcie mu więc poleżeć w lodówce przez noc, a rano uświadczycie do herbaty rozpływające się w ustach ciasto z nutą owoców i aromatycznym(...)śmietany Mąkę przesiewamy z sodą. Dodajemy posiekaną margaryną i pozostałe składniki. Zagniatamy ciasto. Dzielimy na 4 równe części. Każdą wykładamy do blachy wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy po 25-30 minut w temp. 175 stopni. Studzimy na kratce. Składniki na masę jabłkowo- agrestową: 1 kg jabłek 2 galaretki agrestowe Jabłka obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach

Domowe ciasta
Szarlotka z figami 62

Wykonanie Wszystkie składniki na ciasto umieść w malakserze lub zagnieć ręcznie. Wyjmij ciasto, przełóż na papier do pieczenia, uformuj kulę. Jeżeli ciasto będzie lepiące się, podsyp je mąką. 1/3 ciasta zawiń w folię i umieść w zamrażarce. Pozostałe ciasto zawiń w folię i włóż do lodówki na ok. 1h. W tym czasie zajmij się jabłkami. Obierze je, pozbaw gniazd(...)ciastem. Zanim przełożysz mus jabłkowy, podsyp spód ciasta bułką tartą, aby w trakcie pieczenia wchłonęła nadmiar soku z jabłek. Teraz czas na jabłka. Wyłóż je i wyrównaj. Umyte figi pokrój w plasterki i ułóż na jabłkach. Wyjmij ciasto z zamrażarki i zetrzyj na tarce na wierzch owoców. Ciasto włóż do piekarnika nagrzanego do 200C w opcji grzania

Raj dla Podniebienia
Szarlotka z figami 55

Wykonanie Wszystkie składniki na ciasto umieść w malakserze lub zagnieć ręcznie. Wyjmij ciasto, przełóż na papier do pieczenia, uformuj kulę. Jeżeli ciasto będzie lepiące się, podsyp je mąką. 1/3 ciasta zawiń w folię i umieść w zamrażarce. Pozostałe ciasto zawiń w folię i włóż do lodówki na ok. 1h. W tym czasie zajmij się jabłkami. Obierze je, pozbaw gniazd(...)ciastem. Zanim przełożysz mus jabłkowy, podsyp spód ciasta bułką tartą, aby w trakcie pieczenia wchłonęła nadmiar soku z jabłek. Teraz czas na jabłka. Wyłóż je i wyrównaj. Umyte figi pokrój w plasterki i ułóż na jabłkach. Wyjmij ciasto z zamrażarki i zetrzyj na tarce na wierzch owoców. Ciasto włóż do piekarnika nagrzanego do 200C w opcji grzania

Raj dla Podniebienia
Szarlotka tatrzańska 61

zimowy wieczór, jak kawałek przepysznej szarlotki pachnącej cynamonem. Jest aromatyczna, wilgotna i z bardzo wysoką warstwą jędrnych jabłek w cieniutkich plasterkach. Uwielbiam takie szarlotki i mogę je jeść przez cały rok. Dla mnie im więcej jabłek, tym lepiej, a to ciasto ma ich spektakularną ilość. Jabłka muszą być pokrojone w bardzo cienkie plasterki, wtedy szybciej się upieką(...)ciastem wstawić do lodówki na około 1 godzinę. Jabłka – Obrać jabłka, pokroić na ćwiartki, wydrążyć gniazda nasienne i pokroić w cieniutkie plasterki. – Pokrojone jabłka wymieszać delikatnie z cukrem pudrem i cynamonem, uważając przy tym, by nie połamać plasterków. – Jabłka wyłożyć na schłodzone ciasto i docisnąć i wyrównać, wypełniły one całą blaszkę. – Wierzch

To co kocham
Szarlotka tatrzańska 168

cieniutkich plasterkach. Uwielbiam takie szarlotki i mogę je jeść przez cały rok. Dla mnie im więcej jabłek, tym lepiej, a to ciasto ma ich spektakularną ilość. Jabłka muszą być pokrojone w bardzo cienkie plasterki, wtedy szybciej się upieką. Każda szarlotka najlepiej smakuje z szarą renetą, ale ja piekłam z takich jabłek(...)cieniutkie plasterki. – Pokrojone jabłka wymieszać delikatnie z cukrem pudrem i cynamonem, uważając przy tym, by nie połamać plasterków. – Jabłka wyłożyć na schłodzone ciasto i docisnąć i wyrównać, wypełniły one całą blaszkę. – Wierzch posypać startym na grubych oczkach tarki ciastem z zamrażalnika. – Piec w temperaturze

To co kocham
Orkiszowy piernik z jabłkami 159

makowcami :) Przepis na ciasto piernikowe z jabłkami znalazłam na blogu kwestiasmaku.com. Spodobał mi się bo idealnie pasuje do moich ulubionych "zdrowych" słodkości. Ponad połowa tego ciasta to starte jabłka, o oryginale mamy mąkę pszenną pełnoziarnistą, którą ja zastąpiłam mąką orkiszową. Ciasto wychodzi wspaniale wilgotne i aromatyczne. Po 24 godzinach od upieczenia ciasto wstawiamy do lodówki (chociaż

Milion Smaków
odwrócona szarlotka z orzechami i karmelem 178

ciastem tworzą wspaniałą całość, której nie sposób się oprzeć- cała szarlotka zniknęła na jednym posiedzeniu.  *tortownica 21 cm Składniki: na ciasto: 170 g mąki 100 g masła 50 g orzechów włoskich 30 g mąki kukurydzianej 120 g cukru 3 jajka łyżka przyprawy do szarlotki (lub łyżeczka cynamonu) 2 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli dodatkowo: 3-4 jabłka(...)foremki (papier). Na reszcie masła poddusić jabłka. Dodatkowy cukier umieścić w rondelku i mieszając ugotować ciemnobrązowy  karmel. Przełożyć do na dno blaszki. Na nim ułożyć jabłka. Wyłożyć ciasto i wyrównać. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180*C i piec około 50-60 minut do suchego patyczka. Upieczone ciasto wyjąć z blaszki i odwrócić do góry dnem

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
dwukolorowy jabłecznik z gruszką 199

jabłkami trochę inaczej: na puszystym cytrynowo-kakaowym cieście, z dodatkiem gruszek.  *foremka 23*28 cm Składniki: na ciasto: 3 szklanki mąki pszennej 60 g mąki ziemniaczanej 350 g masła 5 jajek 1,5 szklanki cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia łyżka kakao skórka z cytryny dodatkowo: 4 jabłka 2 gruszki 1/2 łyżeczki cynamonu 1 łyżka cukru(...)utrzeć z cukrem na puch. Następnie ucierając dodawać po żółtku. Dodać mieszankę mąk i wmieszać. Białka ubić na sztywno i delikatnie połączyć. Podzielić ciasto na połowę. Do jednej części dodać kakao, do drugiej skórkę z cytryny. Jabłka i gruszki obrać, zetrzeć, zasypać cukrem i cynamonem, poddusić i przestudzić. Blaszkę do pieczenia wyłożyć papierem. Na dnie rozłożyć jasne ciasto, następnie

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Knedle z jabłkami i cynamonem 153

masła - 2 łyżki cukru - cynamon Po cynamon zajrzyjcie na stronę  www.Skworcu.com.pl 1. Ziemniaki ugotować, wystudzić i przepuścić przez maszynkę, dodać jajo, sól i mąkę, zagnieść ciasto. Obrać jabłka, pokroić na mniejsze kawałki. Ciasto zrolować w wałek na stolnicy oprószonej mąką, pokroić na małe kawałki, każdy kawałek nadziewać jabłkiem i formować okrągły kształt knedla. 2. W dużym rondlu gotujemy

Apetyczna babeczka
Cytrynka z jabłkiem 169

herbatnikami i zalewamy rozpuszczoną ostudzoną margaryną. Następnie układamy naszą masę i wstawiamy do lodówki. Galaretkę chłodzimy. Jabłka obieramy i kroimy w kostkę. Gdy galaretka zacznie tężeć układamy jabłka na cieście i zalewamy galaretką. Chłodzimy w lodówce

Aga w kuchni
Szarlotka z figami 127

Wykonanie Wszystkie składniki na ciasto umieść w malakserze lub zagnieć ręcznie. Wyjmij ciasto, przełóż na papier do pieczenia, uformuj kulę. Jeżeli ciasto będzie lepiące się, podsyp je mąką. 1/3 ciasta zawiń w folię i umieść w zamrażarce. Pozostałe ciasto zawiń w folię i włóż do lodówki na ok. 1h. W tym czasie zajmij się jabłkami. Obierze je, pozbaw gniazd(...)cynamonu, goździki i masło. Smaż je na wolnym ogniu aż powstanie mus. Poczekaj, aż wystygną. Formę do ciasta (dowolną) wylep schłodzonym w lodówce ciastem. Zanim przełożysz mus jabłkowy, podsyp spód ciasta bułką tartą, aby w trakcie pieczenia wchłonęła nadmiar soku z jabłek. Teraz czas na jabłka. Wyłóż je i wyrównaj. Umyte figi pokrój w plasterki i ułóż

Raj dla Podniebienia
Racuszki drożdżowe z jabłkami i budyniem 313

dodajemy mleko oraz jajka i wszystko dokładnie mieszamy, najlepiej za pomocą miksera*** *** Ciasto miksujemy do momentu, aż powstanie gładka jednolita masa – bez grudek *** *** Miskę przykrywamy ściereczką i całość odkładamy w ciepłe miejsce, na około 1 godzinę, do wyrośnięcia. Ciasto musi w tym czasie podwoić swoją objętość *** *** Jabłka obieramy ze skórki, kroimy w kosteczkę i dodajemy do ciasta, mieszamy. Całość(...)surowe w środku *** *** Po usmażeniu racuszki odsączamy na ręczniku papierowym i posypujemy obficie cukrem pudrem *** *** SMACZNEGO ***     POLECAM TAKŻE: CIASTA BEZ PIECZENIA PRZEPISY TUTAJ PRZEPISY NA PYSZNE I EFEKTOWNE CIASTA KLIKNIJ TUTAJ   Artykuł Racuszki drożdżowe z jabłkami i budyniem pochodzi z serwisu Blog z apetytem

Blog z Apetytem

Proponowane wyszukiwania