ciasto z jablkami - 14337 przepisów (strona:152/956)

Czary Gary: Szarlotka 180

pół szklanki cukru 3 żółtka 2 łyżki śmietany 1 łyżeczka proszku do pieczenia 3/4 margaryny ok. 1 kg jabłek cynamon do smaku (ok. 1 łyżeczki lub więcej) Sposób przygotowania: Z mąki, cukry, żółtek, śmietany, proszku do pieczenia i margaryny zagniatamy ciasto. Dzielimy ciasto na dwie części. Jedną część rozwałkowywujemy i kładziemy(...)wysmarowanej tłuszczem lub wyłożonej papierem formie do pieczenia. Obieramy jabłka, ścieramy na tarce na grubych oczkach. Dodajemy cynamon i mieszamy. Wykładamy jabłka na ciasto. Rozwałkowywujemy drugą część ciasta na placek, kładziemy na jabłkach i wkładamy do piekarnika. Pieczemy 40 minut w temperaturze 180 stopni. Wyjmujemy z piekarnika, możemy posypać szarlotkę z wierzchu cukrem pudrem. Źródło: eska.pl

WojnaNaSmaki.pl
Drożdżowe muffiny zawijane z jabłkiem i cynamonem 150

plus puchate drożdżowe ciasto to idealne połączenie. Drożdżowe muffiny zawijane z jabłkiem i cynamonem Czas przygotowania: 140 minut Proporcje na 12 sztuk Składniki Ciasto: 250 g mąki pszennej 15 g drożdży 125 ml mleka 1 żółtko 3,5 łyżki cukru 30 g masła szczypta soli Nadzienie: 2 średnie jabłka 1 czubata łyżka cynamonu 1 czubata łyżka cukru(...)mleko i żółtko, Wyrabiamy ciasto i gdy składniki się połączą dodajemy roztopione masło. Wyrabiamy aż do uzyskania gładkiego i elastycznego ciasta. Miskę przykrywamy i odstawiamy na 60 minut, aż ciasto podwoi swoją objętość. Szykujemy nadzienie: jabłka ścieramy na grubej tarce, lekko odciskamy sok i posypujemy mąką ziemniaczaną, mieszamy. Masło rozpuszczamy

Kulinarne przygody Gatity
szarlotka ze skórką pomarańczową 143

żółtek 250 g cukru pudru 250 g masła 2 łyżeczki proszku do pieczenia na masę jabłkową: 1,5 kg jabłek 100 g skórki pomarańczowej kandyzowanej 1 łyżka cukru 2 łyżeczki cynamonu na piankę: 6 białek pozostałych z ciasta 1 szklanka cukru Składniki ciasta szybko zagnieść, podzielić na dwie nierówne(...)części. Większą część wyłożyć na dnie blaszki, mniejszą wstawić do lodówki. Jabłka obrać i pokroić w kostkę. Zasypać cukrem i cynamonem i wymieszać ze skórką pomarańczową. Jabłka wyłożyć na ciasto. Białka ubić z cukrem na pianę. Wyłożyć na jabłka. Na wierzch zetrzeć pozostałe ciasto. Piec około 40 minut

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Kruche kawowe ciasto ze śmietanową pianką i jabłkami 149

budynie śmietankowe łyżka esencji waniliowej Dodatkowo: jabłka ok. 1 kg, ale można je też zastąpić gruszkami lub innymi owocami ( u mnie były to gotowe prażone jabłka, których jednak nie polecam,bo ciasto zrobiło się przez nie zbyt wilgotne i chociaż w smaku były bardzo dobre to w trakcie krojenia rozpadało się). Owoce obieramy ze skórki i kroimy

Słodka Kraina Wypieków
Rożki z Ciasta Francuskiego z Krówką Bananem i Jabłkiem 273

Rożki z Ciasta Francuskiego z Krówką Bananem i Jabłkiem – Przepyszne ciastka z owocami i masą krówkową. Proste i szybkie w przygotowaniu. Pachną i smakują fantastycznie, są chrupiące, myślne i wilgotne od masy owocowej. Jeden z moich ulubionych deserów :), uwielbiam ciasto francuskie. Takie rożki można również przygotować ze śliwkami lub brzoskwiniami. Bardzo polecam… Polecam również(...)przepis na: Ciasto francuskie ze śliwkami . Zapraszam na FILM . Subskrybuj kanał Małej Cukierenki: http://www.youtube.com/malacukierenka (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Rożki z Ciasta Francuskiego z Krówką Bananem i Jabłkiem Składniki: 1 opakowanie ciasta francuskiego (około 280g) 1 banan 1 jabłko 2 spore łyżki masy krówkowej (kajmakowej z puszki) 1-2 łyżki soku z cytryny 1 jajko rozbełtane widelcem cukier puder

Mała Cukierenka
Piernik z jabłkami 269

dużej blachy, na miodzie i z aromatycznymi przyprawami. Dzisiaj proponuję piernik prosty, którego przygotowanie nie wymaga zbyt dużego nakładu czasu; bez miodu ale z dodatkiem jabłek oraz przyprawy korzennej, która nadaje temu ciastu smak i charakter piernika. Piernik z jabłkami Składniki: 2 szklanki mąki 1 szklanka cukru 12,5 dag margaryny 2 jajka 50 dag startych jabłek(...)łyżeczka sody oczyszczonej cukier wanilinowy Wykonanie: - margarynę stopić i lekko przestudzić - żółtka utrzeć z cukrem na puszystą masę, dodawać stopniowo jabłka, margarynę, mąkę z sodą i przyprawami, wymieszać - białka ubić na sztywną pianę, delikatnie wymieszać z ciastem - ciasto piec w 170-180 stopniach przez około 60 minut

Smakołyki Bereniki
Tarta ze słodką pianką, jabłkami i malinowym dżemem 125

posypania tarty Przygotowanie: Składniki na ciasto wkładamy do miski i zagniatamy. W razie potrzeby dodajemy zimną wodę. Z ciasta formuje kulę. Kulę z ciasta zawijamy w folię spożywczą i schładzamy w lodówce przez 1 h. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni. Formę o średnicy 23-24 cm wylepiamy ciastem (można zostawić małe kawałki ciasta). Ciasto można też rozwałkować pomiędzy dwoma papierami(...)malinowy spód. Na wierzch można dodatkowo ułożyć małe łatki z ciasta. Kawałki ciasta wystarczy spłaszczyć w palcach i układać dowolnie na piance. Ten etap można pominąć. Całość oprószamy cynamonem. Tarte wkładamy do piekarnika i pieczemy do ładnego zarumienienia w 180 stopniach. Smacznego   The post Tarta ze słodką pianką, jabłkami i malinowym dżemem first appeared on Słodkie okruszki

Słodkie okruszki
Szarlotka wyborna 106

Jabłuszka dostępne są przez cały rok, więc zawsze można zrobić takie ciasto. Najlepiej kupić jabłka o nazwie – Złota Reneta lub inne kwaśne. Zaczynamy od biszkoptu – białka ubić na sztywną pianę. Jak już białka będą sztywne nadal ubijać i wsypywać powoli cukier. Następnie co jakiś czas dodać po jednym żółtku. Mąki i proszek do pieczenia przesiać przez sitko(...)suchy. Wykonanie masy jabłkowej – jabłka obrać i drobno pokroić. Do garnka wrzucić jabłka, smażyć aż jabłka się prawie rozgotują. Fajnie jak zostaną jeszcze wyczuwalne kawałki jabłek. Gdyby jabłka nie były zbyt kwaśne to wlać sok z cytryny. Galaretki rozpuścić we wrzącej wodzie. Dokładnie wymieszać i wlać do jabłek. Odstawić aż masa zacznie gęstnieć

Kuchnia Pokoleń
Tarta z jabłkami i bezą 578

razem tarta z jabłkami, sezon na nie w pełni więc pora coś z nich zrobić :) Kruche ciasto idealnie pasuje do karmelizowanych jabłek a miękka beza uzupełnia ich smak.   Tarta jest szybka i bardzo prosta, dość słodka ale można ograniczyć ilość miodu w jabłkach. Składniki na formę 26cm Ciasto: - 200g mąki krupczatki - 80g masła - 50g cukru pudru(...)duże łyżki śmietanki 30% - 2 żółtka - kilka kropel olejku waniliowego - pół łyżeczki cynamonu - 6 dużych jabłek - 2 duże łyżki miodu - łyżeczka cynamonu - 6 goździków - duża łyżka masła - duża łyżka mąki ziemniaczanej Beza: - 3 białka - pół szklanki cukru Sposób wykonania: Składniki na ciasto zagniatamy, owijamy w folię spożywczą i wkładamy na pół godziny do lodówki. Po tym czasie wałkujemy, najlepiej

Wypieki Rene
176. Rolada z pieczonymi jabłkami 134

spróbowałam tej rolady u mojej cioci, nie mogłam się nadziwić, że takie niby zwyczajne ciasto, a tak pyszne. Jego sekret tkwi w jabłkach, które pieczone są razem z puszystym biszkoptem. Najsmaczniejsza jest na 2-3 dzień, gdy biszkopt przejdzie wilgocią i aromatem jabłek. No ale któż chciałby tak długo czekać... ok. 6-7 jabłek cynamon 4 jajka(...)jego  rozpuszczenia, następnie dodać żółtka, ubijać tylko chwilę i odłożyć mikser. Stopniowo dodać przesianą mąkę z proszkiem i delikatnie mieszać łyżką, na samym końcu olej. Gotowe ciasto wylać na jabłka. Włożyć do nagrzanego piekarnika do 165-170 stopni i piec przez 20 minut. Jeszcze gorące ciasto wyjąć z blachy jabłkami do góry i zwinąć w roladę. Gotową

Jadło i czytadło
Szarlotka z serem i żurawiną. 108

Dziś kolejny przepis na ciasto z jabłkami, warte wypróbowania. A ci co lubią i jabłka i ser nie będą zawiedzeni! A więc miłego pichcenia ;-) Składniki; 2,5 szkl. mąki 2 żołtka 3 łyzki smietany 20 dag masła( może tez być margaryna) 2 łyzki cukru odrobina soli   40 dag białego sera 1/4 szkl. cukru 1 jajko oraz białka(...)które zostały z przygotowania ciasta 1 łyzeczka olejku waniliowego garść zurawiny   3 jabłka 1/3 szkl. cukru 1 łyzeczka cynamonu   Zurawina do dekoracji i cukier puder   Z podanych składników wyrabiamy ciasto, zawijamy w folie i wkładamy na pół godziny do lodówki a w tym czasie przygotowujemy nadzienie. Tortownice o rozmiarze 26 Cm. smarujemy masłem, dno wykładamy papierem

Radość kipiąca uśmiechem.
Chleb na sodzie z rozmarynem, cynamonem i jabłkiem 156

dałam suszony 1/2 łyżeczki soli 1/3 szkl. rodzynek 1 małe jabłko Chlebek ten piekę ekonomicznie z Cooknomics :) Rozgrzać piekarnik do 200C stopn i i w międzyczasie przygotować składniki ciasta chlebowego. Jabłko obrać i pokroić w małą kostkę. Odmierzyć rodzynki - ja już nie przelewałam ich wrzątkiem, jak to było w oryginalnym przepisie.  Do dużej miski przesiać przez sito m ąkę(...)ciasto nie okazało się zbyt luźne . Ja dla ułatw ienia wyra białam ciasto za pomocą miksera z mieszad ł ami hakowymi. Na końcu dołożyć jabłko oraz rodzynki i szybko wszystk o zagnieść , aż ciasto zrobi się bardziej elastyczne - nie przejmować się, że będzie mocno lepiące . Nie należy tu zbytnio przedłużać fazy zagniatania, bo soda ma to do siebie, że wchodzi

Grunt to przepis!
CIASTECZKA Z CIASTA FRANCUSKIEGO Z NADZIENIEM 136

lodówce pustki... to warto mieć w niej paczkę ciasta francuskiego. Nadzienia do niego zależą od pomysłowości i posiadanych produktów. Najczęściej występują w wersji na słodko. I taką też Wam polecam. Naprawdę bardzo łatwo i szybko się je przygotowywuje. Mnie zależało na czasie, więc zrobiłam tylko nadzienia z budyniu i jabłka. Ale przepyszne są również z powidłami,czekoladą, śliwkami(...)zrobię następnym razem to... pokażę;-) Składniki: płat ciasta francuskiego jabłko budyń waniliowy cynamon cukier brązowy jajko cukier puder do posypania W garnku przygotowałam budyń waniliowy o gęstej konsystencji. Płat ciasta francuskiego lekko rozwałkowałam i pokroiłam na kwadraty. Nakładałam na część budyń a na resztę cienkie,pokrojone kawałki jabłka. Posypałam je cynamonem i brązowym cukrem. Następnie zawijałam ciasto

potrawyregionalne
Zamiast paczkow Oponki jablkowe z lukrem czyli Slodki Czwartek odc.127 139

spodobały się im mini pączusie jakie otrzymałam wycinając oponkom środek :) Zamiast pączków Oponki jabłkowe z lukrem ciasto: 300 ml letniego mleka 25 g świeżych drożdży 2 łyżki masła, rozpuszczone 80 g cukru 2 jajka 600 g mąki + 40 g do obtoczenia jabłek 1/4 łyżeczki soli 2 kwaśne jabłka lukier: pół szklanki cukru pudru sok z 1/4 cytryny(...)mleka wlewamy masło, jajka, wsypujemy cukier i mieszamy. Łączymy z mlekiem drożdżowym. Dosypujemy mąkę, sól i zagniatamy gładkie, nie klejące się do rąk ciasto. Nakrywamy miskę ściereczką  i odstawiamy na ok godzinę by ciasto urosło. Jabłka obieramy i pozbawiamy gniazd nasiennych. Kroimy w malutką kosteczkę a następnie obtaczamy w mące. Gdy ciasto wyrośnie zagniatamy je ponownie, wsypujemy jabłka

Dzieje kuchennej Wiewióry
Szarlotka krucho-drożdżowa 94

Jestem absolutnym fanem ciast kruchych i drożdżowych. Szarlotka krucho-drożdżowa, jest połączeniem obydwu ciast i dla mnie jest to prawdziwy rarytas. Pokochałam to ciasto od pierwszego kęsa i moja rodzina również:)) Pomyślałam więc, że może to być bardzo ciekawa propozycja na świąteczny stół. Dla wszystkich fanów ciast kruchych i drożdżowych w dniu dzisiejszym prezentuję najlepszą szarlotkę jaką jadłam:)) Zapraszam(...)razem z masłem, żółtka ucieramy na puszystą masę razem z cukrem. Do mąki dodajemy drożdże, żółtka i całość wyrabiamy. Ciasto ma być elastyczne. Częścią ciasta wykładamy boki i dno blaszki 26/30, posypujemy łyżką bułki tartej( można dać więcej), wykładamy jabłka i posypujemy bułką. Wałkujemy pozostałe ciasto, na szerokość blaszki i przykrywamy jabłka. Brzegi dociskamy do dolnego ciasta

gotuj ze mną

Proponowane wyszukiwania