ciasto z jablkami - 14337 przepisów (strona:161/956)

Szarlotka pomarańczowa z bezową pianką i rosą 148

jaglanych Jabłka umyć, obrać, wydrążyć gniazda, pokroić na plastry 2 mm lub zetrzeć na tarce jarzynowej. Piekarnik nastawić na 200 st. Wyjąć ciasto z zamrażarki, podpiec 15 min. Na gorące ciasto wysypać równomiernie płatki. Wyłożyć jabłka, przygnieść, wyrównać. posmarować konfiturą i skórką. Resztę ciasta zetrzeć na tarce, posypać jabłka. Piekarnik nagrzać do 160 st. Wstawić do nagrzanego(...)razowej żytniej i 250 zwykłej pszennej, ale można samą pszenną) 190 gr masła 100 gr cukru pudru 2 lub 3 żółtka (w zależności o gęstości ciasta) 2 łyżki śmietany 18% 3 kg jabłek Szara Reneta 200 gr konfitury pomarańczowej, niesłodzonej lub niskosłodzonej 4 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej 3 łyżki płatków jaglanych 3 białka 3/4 szklanki cukru pudru'; document.write

moj przepis na
Strucla z rabarbarem i amarantusem 138

łyżek amarantusa ekspandowanego Wymieszać suche składniki ciasta. Dodać jajko. Wymieszać. Powoli dolewać wodę z mlekiem i wyrabiać ciasto ręką w dużym garnku lub misce. Pod koniec wyrabiania (składniki powinny się połączyć, ciasto powinno być sprężyste i odchodzi od rąk) dolać oliwę i jeszcze chwilę wyrabiać. Przykryć garnek z ciastem mokrą ściereczką i odstawić do wyrośnięcia (ok. 40 - 60 min.). Rabarbar(...)amarantusem ekspandowanym (poppingiem). Ciasto rozwałkować na prostokąt (długość nieco większa niż długość keksówki). Wyłożyć masę rabarbarowo-amaranusową i rozsmarować, zostawiając marginesy na górze i po bokach. Zwinąć mocno w roladę. Brzegi podwinąć pod spód. Przełożyć struclę do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia, kładąc struclę na złączeniu ciasta. Drugą struclę przygotowałam z cząstkami 2 brzoskwiń i jabłka, rozkładając

Weekendy w domu i ogrodzie
ciasto dziwak 389

podpieczone ciasto i przykrywamy ostatnią częścią surowego ciasta. Całość pieczemy w 170 st. C przez ok 30 min. Po upieczeniu odstawiamy ciasto o wystudzenia. składniki na masę maślaną: 250 g masła 1 galaretka 125 ml wody 2 łyżki cukru pudru wykonanie: Galaretkę rozpuszczamy w gorącej wodzie. Masło ucieramy z cukrem i stopniowo dodajemy tężejącą galaretkę. wykonanie placka: Na ciasto(...)makiem wykładamy całą masę maślaną, przykrawamy ciastem z jabłkami. Całość polewamy polewą czekoladową. Ciasto najlepiej upiec 2 dni przed podaniem

Domowy Smak Jedzenia
Rolada z rabarbarem i jabłkami 118

razem z mamą zrobiłyśmy roladę z rabarabrem i jabłkami. Mama zdecydowała, że rabarbar zapieczemy w cieście, a jako masę damy jabłka. Rodzice i mamy koleżanki w pracy były zachwycone, nie jest to smak mój i Patryka. Rolada przez rabarbar jest lekko kwaskowa, a my wolimy zdecydowanie słodkie ciasta. Mama obiecała nam, że następnym razem zrobimy(...)roladę z jabłkami na słodko. Zwiększyłyśmy porcję ciasta (dałyśmy o połowę więcej niż do poprzedniej rolady), ponieważ w nowej kuchence forma jest dużo większa niż w porzedniej. Tym razem zamiast mąki pszennej mama użyła krupczatki (przeczytała na fanpage Margarytki, że ona robiła roladę właśnie z mąki krupczatki i postanowiła zamienić mąkę pszenną na krupczatkę). Rolada jest dzięki

Lili w kuchni
Tort „Naked” jabłkowo – orzechowy z musem morelowym 232

prawdziwą wanilią 16g lub cukru wanilinowego Mus morelowy: 200g suszonych moreli skórka starta z 1/2 cytryny sok wyciśnięty z 1/2 cytryny 300ml gorącej wody Krem jabłkowo – cynamonowy: 2 jabłka o wadze około 370-400g 1 łyżeczka cynamonu 1 kopiasta łyżka miodu 5 łyżeczek żelatyny 70g poszatkowanych orzechów włoskich 500ml śmietanki kremówki 36% 3-4 łyżki cukru pudru(...)wierzch jajecznej masy. Delikatnie, ale dokładnie wymieszać łyżką lub szpatułką. 4. Dwie tortownice o średnicy 20-21cm wyłożyć papierem do pieczenia. Do jednej przełożyć 1/3 ciasta, a do drugiej przełożyć resztę ciasta, wyrównać. Blaszki wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez około 40 minut. Po wyjęciu z piekarnika odstawić do całkowitego ostygnięcia. 5. Ostygnięte biszkopty wyjąć z blaszek i wyrównać

Mała Cukierenka
Rożki francuskie z jabłkami 72

Kruche poduszeczki z ciasta francuskiego wypełnione jabłkami i cynamonem. Po prosty PYCHOTA! Bardzo łatwy sposób na szybkie ciastka! Zrobisz je raz dwa, gdy… przyjdzie Ci ochota na coś słodkiego … gdy mają zjawić się niespodziewani goście… gdy chcesz zabrać coś dobrego do szkoły, pracy lub na piknik Upieczone możesz posypać cukrem pudrem, polać lukrem lub jeszcze przed(...)Pomysły na słodkości… ** Najprostsze muffinki czekoladowe ** Koktaj bananowo-kakaowy ** Ciasteczka serowe z jabłkiem ** Domowe wafle cytrynowe   (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki na 6 dużych ciastek: ciasta francuskiego (275 g) 2 jabłka (średniej wielkości) 4 łyżeczki cukru, cukru trzcinowego lub ksylitolu 1 łyżeczka cynamonu jajko do posmarowania cukier puder do posypania   Ciasto francuskie rozwiń i przekrój na pół

Kulinarny S.O.S.
Jabłkowe westchnienie 156

takie cudo. Jabłecznik 13 łyżek mąki 250 g masła 4 jajka (białka + żółtka) 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 kg kwaśnych jabłek szklanka cukru Z mąki, masła, żółtek i proszku do pieczenia zagniatamy kruche ciasto i wstawiamy do lodówki na 2 godziny. Po tym czasie(...)dzielimy ciasto na pół i jedną z połówek jeszcze raz na pół. Jabłka ścieramy na tarce o grubych oczkach i wyciskamy z soku. Połowę ciasta ścieramy na dno blachy*. Na cieście rozkładamy starte jabłka, a na nie ścieramy 1/4 ciasta.  Białka ubijamy z cukrem i wykładamy na wierzch. Następnie ścieramy pozostałą cześć ciasta. Wstawiamy do dobrze nagrzanego

Moje Pyszne Siódme Niebo
Ciasteczka francuskie z jabłkiem 131

francuskiego, 2 jabłka, 1 łyżka cukru, cynamon. PRZYGOTOWANIE: 1. Jabłka obieram, usuwam gniazda nasienne. Owoce kroję w ósemki.  2. Ciasto francuskie rozwijam. Szklanką wykrawam w cieście krążki. Na każdy kawałek ciasta kładę cząstkę jabłka. Oprószam cukrem oraz cynamonem. Ciastko składam na pół. 3. Ciasteczka układam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piekę 10 minut w temperaturze

Tradycyjna kuchnia Kasi
Rustykalna tarta z jabłkami 152

jajko  Przygotowanie ciasta:  Mąkę wymieszać z cukrem i solą, dodać masło i 3 łyżki wody. Posiekać nożem do otrzymania kruszonki, następnie szybko zagnieść. Z ciasta uformować kulę i owinąć folią spożywczą, schłodzić w lodówce przez 30-60 minut.  Na blat wyłożyć papier do pieczenia tak, aby zmieścił się 30 cm krążek. Schłodzone ciasto rozwałkować na papierze(...)cynamonem, posypać jabłka, wymieszać. Jabłka wyłożyć na cieście, układając plasterek przy plasterku zostawiając 5 cm od brzegu na zawinięcie ciasta do środka. Zalać roztopionym masłem. Zawinąć 5 cm wokół brzegów do środka. Zawinięte brzegi posmarować roztrzepanym jajkiem.  Piec w temperaturze 200ºC przez 40 minut aż jabłka będą miękkie a ciasto złotawe. Tartę zostawić na blaszce

Słodka Strefa
Piątkowe Inspiracje - Jabłka w cieście naleśnikowym 160

cieście naleśnikowym. Dzieci za nimi przepadają i choć każdy ma swoje upodobania (starsze dziecko woli ciasto naleśnikowe, a młodsze samo jabłuszko i to na zimno) to bardzo szybko znikają z talerza. Dodatkowo posypane cukrem pudrem z odrobiną cynamonu.. Mniam, są przepyszne. jabłka mąka 1 żółtko olej 1 łyżka cukru waniliowego woda lub domowe  mleko kokosowe cukier puder(...)ćwiartki, a następnie każdą ćwiartkę jeszcze na połowę (aby cząstki jabłka były w miarę płaskie). Z mąki, wody (lub mleka), żółtka, oleju i cukru waniliowego zrobić ciasto naleśnikowe. Kawałki jabłka zanurzać w cieście a następnie smażyć na patelni na złoty kolor. Przed podaniem posypać cukrem pudrem

Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanie
Proste ciasto ucierane z jabłkami (na oleju) 157

Bardzo proste i szybkie w przygotowaniu ciasto. Idealne, gdy puka niezapowiedziany gość. Ja zrobiłam je z jabłkami, ale można wykorzystać inne owoce ;) Serdecznie polecam! Składniki: Ciasto: 4 jajka 1,5 szkl. mąki pszennej ¾ szkl. cukru ½ szkl. oleju rzepakowego 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia kilka kropel aromatu waniliowego 2-3 duże jabłka 2 łyżeczki cynamonu 2 łyżeczki mąki(...)rzepakowy oraz aromat, miksować. Na końcu wsypać przesianą mąkę, proszek do pieczenia i delikatnie wymieszać szpatułką, by piana nie opadła. Tak przygotowane ciasto przelać do tortownicy o średnicy 24 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Na cieście poukładać jabłka. Piec w 180 st.C około 40 minut do suchego patyczka. Po tym czasie wyjąć z piekarnika i ostudzić. Przed podaniem oprószyć

Nastoletnie Wypiekanie
Ciasto Zielone Jabłuszko – pyszny i orzeźwiający wypiek 2026

czasie nie zapomnij jej wyjąć, gdyż nie powinna stężeć całkowicie. Jabłka umyj, obierz ze skórki, pokrój na ćwiartki i wytnij gniazda nasienne. Zetrzyj je na tarce o średnich oczkach. Jabłka wymieszaj z sokiem z cytryny i zimną, ale płynną galaretką jabłkową. Złożenie ciasta Ciasto włóż do formy, w której się piekło. Wylej(...)połowę masy jogurtowej, wyrównaj i wstaw do lodówki na około 10 minut, aż stężeje. Na masę jogurtową wyłóż warstwę jabłek z galaretką i rozsmaruj po całej powierzchni. Na jabłka wylej drugą połowę masy jogurtowej. Wierzch posyp okruszkami ciasta szpinakowego. Ciasto wstaw do lodówki przynajmniej na 3-4 godziny. A najlepiej na całą noc, aby dobrze stężało. Ciasto Zielone

e-PrzepisyKulinarne
Szybkie ciasto z jabłkiem, rabarbarem i kruszonką 145

Pyszne ciacho, zakochałam się w nim od pierwszego kęsa. Teraz piekę je bardzo często. Składniki na tortownice 24 cm 1 szkl mąki pszennej 3/4 lub 1/2

Gotowanie...to proste !
Jabłka zapiekane w cieście francuskim 100

Jabłka zapiekane w cieście francuskim to pyszny, prosty i szybki w przygotowaniu deser – na dodatek bez białego cukru! Idealny kiedy odwiedzą nas niespodziewani goście. Najlepiej smakują na ciepło same, a od święta można je podać w towarzystwie(...)gałki lodów waniliowych i odrobiny bitej śmietany. Jabłka to najpopularniejsze polskie owoce. Dojrzewają późnym latem i jesienią. Ze względu na łatwe przechowywanie w chłodzie – świeże i chrupiące dostępne są również zimą. Nie tracą swoich walorów odżywczych i smakowych nawet do następnych zbiorów. Czytaj dalej "Jabłka zapiekane w cieście francuskim" na blogu Moja Delicja

Moja Delicja
Kruchy jabłecznik z pianką. 118

posiekać nożem. Następnie szybko zagnieść. Podzielić na dwa kawałki w proporcji 2/3 – 1/3 Oddzielnie zawinąć w woreczki foliowe i włożyć do zamrażarki na godzinę. Spłaszczyć kawałki ciasta. Przygotowanie jabłekjabłka obrać, wyciąć gniazda nasienne. Pociąć jabłka w plasterki. Do garnka wlać wodę, wrzucić jabłka, wlać sok z cytryny i gotować 5 minut. Dodać cukier(...)proszek budyniowy. Dokładnie wymieszać. Formowanie ciasta – blaszkę o wymiarach 35 x 25 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Na dno blaszki zetrzeć większą część ciasta, używając tarki o dużych oczkach. Następnie rozłożyć masę z jabłek. Na jabłkach rozłożyć pianę i ponownie zetrzeć na tarce mniejszą część ciasta Pieczenie – nagrzać piekarnik do 180 C i piec

Kuchnia Pokoleń

Proponowane wyszukiwania