ciasto z jablkami - 14337 przepisów (strona:162/956)

Ucierane ciasto orzechowe z jabłkami i cynamonem 595

Pachnące, miękkie, wilgotne ciasto  orzechowe z jabłkami i cynamonem. Dodanie mielonych orzechów sprawia, że ciasto ma wspaniały smak i długo zachowuje wilgotność. Polecam na co dzień i od święta. Do zrobienia w kilka minut.  Składniki na ciasto: 160 g miękkiego masła 150 g cukru 2 jajka 150 g mąki pszennej 100 g mielonych orzechów laskowych (polecam Skworcu(...)siekamy. Ciasto wykonujemy przy użyciu miksera. Miękkie masło ucieramy z cukrem. Dodajemy jajka i nadal ucieramy, aż uzyskamy miękką, puszystą masę. Dodajemy pozostałe składniki: mąkę pszenną, mielone orzechy laskowe, wanilię, proszek do pieczenia, cynamon oraz jogurt i całość ucieramy, na małych obrotach, tylko do połączenia się składników. Ciasto będzie gęste. Ciasto wykładamy na blaszkę. Na wierzchu równomiernie rozkładamy jabłka

Smak mojego domu
Idealna szarlotka na kruchym cieście 335

Szarlotka to jedno z najlepszych ciast, jakie można przygotować w sezonie jesiennym. To właśnie wtedy najczęściej pieczemy szarlotkę. Zapach piekącego się ciasta z jabłkami i cynamonem jest obłędny! Domową szarlotkę możemy upiec o każdej porze roku, bez wyjątku!  (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Tym razem mam dla Was bardzo prosty i pyszny przepis na szarlotkę na kruchym cieście. To naprawdę(...)ciasto kruche zagniatamy. Warto pamiętać by jajka, masło oraz śmietana były prosto z lodówki. Ciasto zagniatamy ręcznie lub za pomocą robota. 1/3 ciasta formujemy w kulkę, owijamy folią spożywczą i wstawiamy do zamrażarki. Pozostałe ciasto wykładamy na blaszkę 24×24 cm. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy przez 15 minut. Na podpieczony spód wykładamy plasterki jabłek

Przepiski.pl
Jabłuszka z kruchego ciasta z farszem (Dolcetti farciti con mele) 120

Uwielbiamy jabłka, możemy jeść je na okrągło i chyba nigdy nam sie nie znudzą. Z jabłek robię niezliczoną ilość ciast, ciasteczek i innych przysmaków, ale te kruche jabłuszka z farszem skradły moje serce. Już sam ich wygląd jest zachęcający do spróbowania a z każdym kęsem chcemy jeszcze więcej i więcej.  Ciasteczka są idealne do niedzielnej kawy(...)cukru PRZYGOTOWANIE Ciasto Najlepiej wyrabiać w malakserze. Najpierw wrzucamy zimne masło pokrojone w kawałki, potem resztę składników. Ciasto trzeba wyrabiać szybko, bo za długie wyrabianie ciasta powoduje, że ciasto nie będzie kruche ale zbyt twarde. Z ciasta uformować kule, którą należy owinąć folią spożywczą i schłodzić w lodówce przez 30 minut. Farsz Orzechy pokroić na drobniejsze kawałki. Jabłka obrać

La grande e la piccola cuoca
Szarlotka z bezą 135

się od soczystych owoców, więc aż się prosi aby przerobić część z nich na coś pysznego. Na miniony weekend powstała więc pyszna szarlotka z bezą i duuuużąąąą ilością jabłek. Składniki: Ciasto: 5 żółtek 500 g mąki pszennej – polecam Mąkę Tortową Pasja z Młynów Jelonki 100 g cukru 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 280 g masła Beza(...)minut – do lekkiego zrumienienia. Studzimy. Jabłka obieramy, pozbywamy się gniazd nasiennych i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Przekładamy do garnka. Dusimy. Doprawiamy do smaku cukrem. Jeśli jabłka są bardzo słodkie możemy pominąć ich dosładzanie. Pod koniec duszenia dodajemy cynamon i kaszę manną. Uduszone jabłka wykładamy na podpieczony spód. Równomiernie rozprowadzamy. Z białek ubijamy sztywną pianę

Fascynacje Ani
Szarlotka sypana 347

pszennej 1 szklanka cukru 1 szklanka kaszy manny 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 cukier waniliowy 2 łyżeczki cynamonu 6 dużych jabłek 2 łyżki soku z cytryny 170 g mocno schłodzonego masła cukier puder do posypania wierzchu ciasta Sposób wykonania: Masło wkładamy na 30 minut do zamrażarki. Mąkę mieszamy z cukrem, cukrem waniliowym, kaszą, proszkiem do pieczenia oraz cynamonem(...)suchą. Zmrożone masło ścieramy na dużych oczkach tarki i posypujemy nim wierzch ciasta. Tortownicę wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez 1 godzinę w 180°C. Aby zabezpieczyć piekarnik przed zabrudzeniem, wkładamy pod kratkę z tortownicą dużą blachę (z ciasta podczas pieczenia może wyciec nadmiar soku z jabłek). Po przestudzeniu ciasta posypujemy wierzch cukrem pudrem

Qchnia po prostu
Drożdżowe racuszki z jabłkiem i cukrem kokosowym 153

ciepłe mleko i całość wymieszać łyżką. Ciasto ma mieć konsystencję gęstej śmietany. Jabłko obrać ze skórki pokroić n plasterki dodać do masy ponownie wymieszać, przykryć miskę ściereczką i odstawić w na 15 minut. Na patelni rozgrzać odrobinę oleju. Łyżkę zanurzać w gorącej wodzie nabierać ciasto z jabłkami i kłaść na gorącą patelnię formując jednakowej wielkości racuszki. Smażyć

Wanilia i Kardamon
Szarlotka budyniowa na kakaowym spodzie czyli Słodki Czwartek odc.147 117

budyń zgęstnieje. Lekko studzimy. ciasto kakaowe: 150 g masła 250 g mąki 2 jajka 80 g cukru 20 g kakao 8 g proszku do pieczenia Składniki ciasta zagniatamy. 1/3 ciasta zawijamy w folię i chowamy do zamrażarki. Blaszkę (u mnie tortownica 26 cm średnicy) wykładamy papierem do pieczenia i wylepiamy większym kawałkiem ciasta, ciasto nakłuwamy widelcem raz przy razie. Pieczemy(...)minut w piecu nagrzanym do 180 st.C. Na ciasto wykładamy jabłka a na nie budyń. Ciasto posypujemy wiórkami kakaowego ciasta (ścieramy zamrożony kawałek na tarce z grubymi oczkami lub obrywamy po kawałku). Pieczemy dalsze 30 minut. Całkowicie studzimy przed pokrojeniem. Trzymamy w lodówce

Dzieje kuchennej Wiewióry
kruchy jabłecznik z mąki orkiszowej 136

soli ¾ kostki masła (150g) nadzienie kilogram jabłek słodkich sok z cytryny Wykonanie Posiekane masło połączyć zresztą składników. Ciasto będzie w formie kruszonki. Połowę ciasta przesypujemy do formy,lekko ugniatamy. Pieczemy około 15 minut w nagrzanym piekarniku do 180°C. Jabłka obrać ,pokroić w kostkę ,skropić sokiem z cytryny,wymieszać. Gotowe jabłka wsypać do formy z przestudzonym spodem(...)lekko docisnąć jabłka. Na wierz resztę ciasta wsypać przykrywając jabłka. Już nie dociskamy kruszonki. Piec około 40-50 minut

w mojej kuchni
kruchy jabłecznik z mąki orkiszowej 150

soli ¾ kostki masła (150g) nadzienie kilogram jabłek słodkich sok z cytryny Wykonanie Posiekane masło połączyć zresztą składników. Ciasto będzie w formie kruszonki. Połowę ciasta przesypujemy do formy,lekko ugniatamy. Pieczemy około 15 minut w nagrzanym piekarniku do 180°C. Jabłka obrać ,pokroić w kostkę ,skropić sokiem z cytryny,wymieszać. Gotowe jabłka wsypać do formy z przestudzonym spodem(...)lekko docisnąć jabłka. Na wierz resztę ciasta wsypać przykrywając jabłka. Już nie dociskamy kruszonki. Piec około 40-50 minut

mojej kuchni
dyniowo-owsiane knedle z jabłkiem (pieczone) 153

knedle. Mimo że, jadłam je na zimno i tak były pyszne i zdecydowanie muszę je powtórzyć (może tym razem na ciepło?) Duża ilość cynamonu znajdującego się w cieście, świetnie współgrała z jabłkiem, które stanowiło nadzienie. Prosta i standardowa mieszanka smaków, w trochę innej wersji. Jako, że dzień na śniadaniu się nie kończy i albo będzie dalej biegł tak pozytywnie , albo(...)mleka roślinnego- u mnie sojowe (na oko- aby ułatwić mieszane składników) WYKONANIE: wszystkie składniki (oprócz jabłka) dokładnie ze sobą mieszamy jabłko kroimy w kosteczkę każdy z kawałków jabłka obtaczamy ciastem- 1 łyżka- na jednego knedla  całość umieszczamy na papierze do pieczenia i pieczemy w 180 przez

healthy dreams
Kremowy sernik jesienny 103

Kremowy sernik jesienny Naprawdę pyszny, bogaty w smaku, rozpływający się w ustach. Warstwa czekoladowego spodu posmarowana powidłami śliwkowymi, na niej kremowa warstwa serowa zwieńczona jabłkami i czekoladowym ciastem. To jest naprawdę dobre! Wbrew temu co mogłoby się wydawać, ten sernik jest naprawdę prosty do przygotowania, szczególnie jeśli weźmiecie do pomocy mikser. Ciepłe lato się skończyło, podgrzewanie pomieszczeń i atmosfery(...)zrobić kremowy sernik jesienny: Zaczynamy od przygotowania ciasta na spód i wierzch. Najpierw do miski wsypujemy mąkę, kakao, cukier, proszek do pieczenia i mieszamy. Następnie dodajemy żółtko i masło w temperaturze pokojowej. Zagniatamy ciasto. Potem ciasto dzielimy na dwie części. Jedną część wkładamy do zamrażalnika, drugą wykładamy spód tortownicy. Zaraz potem spód ciasta w tortownicy smarujemy powidłami śliwkowymi. Następnie

Dorota Smakuje
Biszkoptownik kolorowy 167

Piękne kolorowe i bardzo smaczne ciacho, sprawdzi się nie tylko od święta ;) U mnie posłużyło za torcik na moje urodzinki ;) Biszkopt rzucany: 5 jajek 3/4 szkl

Gotowanie...to proste !
Kruche ciasto rabarbarowe 182

rabarbaru szczypta soli 1/2 łyżeczki kardamonu 1 łyżeczka cynamonu Wykonanie: Z zimnego masła, żóltek, mąki, cukru waniliowego i proszku do pieczenia szybko zagniatamy ciasto. 1/3 ciasta wkładamy do zamrażalnika, resztę do lodówki. Obrane jabłko ścieramy na grubej tarce, kroimy  w plasterki rabarabar. Białko ubijamy(...)szczyptą soli i z cukrem na sztywną masę. Ciasto z lodówki rozkładamy na natłuszczoną formę. Ja piekę w szklanej formie 30 x 24 cm. Na ciasto układamy rabarbar i jabłko, posypujemy przyprawami, wykładamy pianę z białek, a na samą górę ścieramy na tarce z dużymi oczkami ciasto wyjęte z  zamrażalnikana. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez

Kulinarne przygody Gatity
Jabłecznik syryjski 166

Kolejny zaległy przepis oczekujący na publikację. W ostatnim czasie miałam do wykorzystania sporo jabłek, a nie chcąc bawić się w zamykanie ich w słoikach szukałam nowych, ciekawych przepisów na jabłeczniki, szarlotki itp. Ten jabłecznik znalazłam u Asi . Ciasto jest przepyszne i umilało mi sylwestrowy wieczór - podgrzane i podane z lodami waniliowymi doprowadza do obłędu ;-). Pieczcie i kosztujcie(...)pomarańczową, cukrem, cynamonem, rodzynkami i orzechami. Blachę wykładamy papierem do pieczenia. Wyjmujemy z lodówki przygotowane wcześniej ciasto i odcinamy 2/3 - pozostałą część ponownie umieszczamy w lodówce. Ciasto cienko rozwałkowujemy i wykładamy nim dno i boki blaszki. Do wyłożonej ciastem blachy wykładamy jabłka i wyrównujemy powierzchnię. Wyjmujemy z lodówki pozostałe ciasto - cienko rozwałkowujemy, kroimy w paseczki o szerokości około

peggiwkuchni
Ciasto makowy salceson 40

makowiec rewelacja! Niby zwykłe ciasto z makiem, a niezwykłe. Klasyczny makowiec japoński w nowej odsłonie. 😊 Japoński makowiec salceson Szybkie ciasto z makiem z puszki lub z maku mielonego, pełne bakalii. Nie jest to skromne ciasto, jest to makowiec na bogato. Wilgotny, delikatny i co najważniejsze z taki łatwy makowiec zrobisz szybko nie tylko jako ciasto na święta. Czy to jest(...)smakowo, ale i wizualnie. Szukasz sprawdzonego przepisu na świąteczne ciasto z makiem, wejdź i zobacz. Zapraszam na przepis 🙂   Ciasto makowy salceson przepis mleko 500 ml mak mielony suchy 400 g dżem 5 łyżek miód 2 – 3 łyżki masło 100 g kandyzowany ananas 200 g migdały płatki 1/2 szklanki jabłka średnie 4 sztuki kasza manna 2 łyżki

Dieta moja pasja

Proponowane wyszukiwania