okazji dzisiejszego święta, chciałabym podzielić się z Wami jednym z moich ulubionych deserów. Moja mama uwielbia jabłka pod każdą możliwą postacią, stąd nie mogłam zrobić nic innego jak zawijane babeczki drożdżowe z jabłkiem i kruszonką. Połączenie ciasta drożdżowego, skarmelizowanego jabłka i migdałowej kruszonki to zestaw, któremu nikt się nie oprze. Podczas ich pieczenia w powietrzu unosi się(...)godzinę w ciepłe miejsce. W tym czasie przygotowujemy nadzienie. NADZIENIE: Jabłka obieramy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w małą kosteczkę. Na patelni rozpuszczamy cukier, dodajemy masło i mieszamy. Dorzucamy jabłka, posypujemy cynamonem i kardamonem, dokładnie mieszamy. Smażymy jeszcze 5 minut i studzimy. BABECZKI: Wyrośnięte ciasto chwilę wyrabiamy na podsypanej mąką stolnicy i rozwałkowujemy na długi prostokąt
Be Fit Be Strongokazji dzisiejszego święta, chciałabym podzielić się z Wami jednym z moich ulubionych deserów. Moja mama uwielbia jabłka pod każdą możliwą postacią, stąd nie mogłam zrobić nic innego jak zawijane babeczki drożdżowe z jabłkiem i kruszonką. Połączenie ciasta drożdżowego, skarmelizowanego jabłka i migdałowej kruszonki to zestaw, któremu nikt się nie oprze. Podczas ich pieczenia w powietrzu unosi się(...)godzinę w ciepłe miejsce. W tym czasie przygotowujemy nadzienie. NADZIENIE: Jabłka obieramy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w małą kosteczkę. Na patelni rozpuszczamy cukier, dodajemy masło i mieszamy. Dorzucamy jabłka, posypujemy cynamonem i kardamonem, dokładnie mieszamy. Smażymy jeszcze 5 minut i studzimy. BABECZKI: Wyrośnięte ciasto chwilę wyrabiamy na podsypanej mąką stolnicy i rozwałkowujemy na długi prostokąt
Be Fit Be StrongMoje ulubione ciasto z jabłkami a wszystko w nim jest tak delikatne że osobiście mówię o nim niebiańskie :) Składniki : 40 dag mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 kostka margaryny opakowanie kisielu cukier waniliowy ok 1 litra prażonych jabłek 4 jajka 2 łyżki kwaśnej śmietany cukier (3 łyżki + 3/4 szklanki) sól Przygotowanie: Krok(...)wyrabiamy ciasto. Gotowe ciasto dzielimy na większą i mniejszą część z czego mniejszą część dzielimy jeszcze na połowę i mrozimy w zamrażarce. Do większej kuli dodajemy 2 łyżki gęstej kwaśnej śmietany i mieszamy dodając nieco mąki aby ciasto nie było klejące. Krok 2 Do białek dodajemy 3/4 szklanki cukru i ubijamy na sztywno. Krok 3 Większą część ciasta równomiernie rozkładamy
Mechanik w kuchnisię na szarlotkę z bezą. Po pierwsze - miałam trochę mniej czasu niż przewidywałam na popełnienie wypieku, a po drugie właśnie szarlotka z bezą była pierwszym przeze mnie upieczonym ciastem z jabłkami i mam do niej pewien sentyment;) Na koniec dodam, że ten przepis figuruje już w zeszycie mojej babci, zatem jest to ciasto wielopokoleniowe :) A we wspólnym pieczeniu szarlotki(...)ucieramy. Następnie wsypujemy mąkę z proszkiem do pieczenia oraz wlewamy mleko. Ciasto stanie się bardzo gęste i na tym etapie odstawiamy mikser i ugniatamy ciasto ręcznie. Przekładamy je do blaszki i równomiernie rozprowadzamy. Jabłka: Owoce obieramy, wydrążamy gniazda nasienne i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Dodajemy cukier, bułkę tartą,cynamon i opcjonalnie bakalie. Wszystko dokładnie ze sobą
My simple kitchenkroimy na nierówne kawałki , odstawiamy. Składniki na ciasto mieszamy i wygniatamy ciasto. Tortownicę o śr ok 22-23 cm wykładamy papierem, a jeśli jest teflonowa to nie trzeba niczym wykładać. Połowę ciasta rozkładamy na dnie i podpiekamy ok 14 min w temp 180 st. W tym czasie do jabłek dodajemy rozbełtane białko posypujemy cukrem, bułką tartą i cynamonem(...)mieszamy ręcznie lub łyżką. Na podpieczone ciasto wykładamy przygotowane jabłka i skubiemy uprzednio rozwałkowane ciasto na nierówne kawałeczki, układamy na wierzchu. Wstawiamy do piekarnika . Pieczemy ok 35 min . Gotowe ciasto posypujemy cukrem pudrem i cynamonem. Super smakuje z bitą śmietaną
Gotowanie jest łatweSprawdzi się tu również domowa polewa czekoladowa. Szybkie ciasto z makiem, to idealne rozwiązanie dla zabieganych. Jeśli tak jak ja (i moja rodzina) lubicie makowce, polecam Wam dziś spróbować tej prostej wersji. Jeśli szukacie innych przepisów na ciasta z makiem polecam Wam np.: delikatna rolada makowa (biszkoptowa) łaciaty makowiec w cytrynowym cieście zawijany drożdżowy makowiec Składniki: (na 2 mniejsze(...)poziom. Pieczemy do tzw. suchego patyczka. Ja dziś robiłam ciasto w dwóch mniejszych foremkach na opcji termoobiegu i piekłam moje makowce około 35 minut. Gdy używam tradycyjnej keksówki piekę ciasto około 10-15 minut dłużej. Ciasto należy obserwować i sprawdzać jego stan patyczkiem. Po wystudzeniu nasz ucierany makowiec z jabłkami można dowolnie ozdobić np. cukrem pudrem lub lukrem. Smacznego
Słodkie okruszkiwpadają w odwiedziny. Roladę robi się bardzo szybko i łatwo, nie ma w niej nic skomplikowanego. U mnie sprawdziła się na medal, kiedy naszego Synka naszła ochota na ciasto właśnie z jabłkami, które uwielbia i które zawsze są w domu. Roladę przygotowuje się ekspresowo i jeśli chodzi o dzieci, jest łatwa w konsumowaniu Blacha: 40x36cm Składniki na roladę(...)mąkę wymieszaną z proszkiem, mieszamy już łyżką do połączenia całości i wylewamy na jabłka. Wkładamy blachę z ciastem do nagrzanego do 180st. piekarnika i pieczemy 20min . Upieczone ciasto wyciągamy od razu z piekarnika na czystą ściereczkę, odwracając je tak by jabłka były na górze, zdejmujemy papier i zwijamy ciasno, tworząc roladę. Zostawiamy zawiniętą w ściereczkę
NiePieprz.plPyszne szybkie jabłka w cieście idealne na chłodne jesienne wieczory :) Czytaj więcej
Ana Mari's worldjest mega pyszne ciasto i czy nazwać je szarlotką z kruszonką czy tartą z jabłkami smakuje obłędnie. To jest szarlotka idealna, jak spróbujecie ją upiec zrozumiecie co mówię. Ja mówi lo z Pistachio idealne ciasto podgrzane w piekarniku - nie mikrofali(...)kulką lodów waniliowych. Rozmarzyliście się ze mną? no to teraz do sklepu po kilka gatunków jabłek i pieczemy, jest prosto. A lo dziękuję za ten przepis. Ciasto z jabłkami - tarta to czy nie? ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe Czarowanieesencję waniliową. Składniki wymieszaj bardzo dokładnie, tak aby powstała z nich gęsta masa. Blachę wysmaruj delikatnie masłem. Wyłóż na nią ciasto. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni i piecz przez ok. 20 minut. W tym czasie obierz jabłka i pokrój je w plastry. Następnie włóż je do miski, zasyp łyżką cukru i łyżką mąki oraz cynamonem(...)ilość według upodobań). Przygotuj kruszonkę: do miski przesiej mąkę, dodaj cukier oraz masło pokrojone na małe kawałki. Obiema dłońmi rozcieraj składniki. Łączenie ich w jednolite ciasto powinno zająć chwilę. Na podpieczony spód ciasta rozłóż jabłka, lekko je dociskając. Na koniec ciasto posyp kruszonką. Wstaw ponownie do piekarnika i piecz ok. 25 minut. Podawaj po wystygnięciu. Smacznego Artykuł Szarlotka
365 dni dookoła kuchnisoli 3 średnie jabłka 50 g rodzynek sułtańskich Dodatkowo: 50 g gorzkiej czekolady 2 - 3 łyżki wiórek kokosowych błyskawiczna kasza manna z kawałkami jabłka do obsypania formy Przygotowanie: Rodzynki sparzyć i odcedzić. Czekoladę gorzką drobno posiekać. Margarynę rozpuścić i odstawić do ostygnięcia. Jabłka obrać i usunąć gniazda nasienne. Pokroić w średnią kostkę. Ciasto - mąkę z proszkiem(...)mieszać tylko w jedną stronę. Połowę ciasta przelać to tortownicy o wymiarach 24 x 24 cm wysmarowanej masłem i obsypaną błyskawiczną kaszą manną z kawałkami jabłka. Następnie na ciasto wyłożyć pokrojone w kostkę jabłka i sparzone rodzynki, na wierzch wyłożyć za pomocą łyżki pozostałe ciasto. Wyrównać wierzch ciasta. Na koniec wierzch ciasta posypać wiórkami kokosowymi, następnie
Ciastka - domowe słodkościwiadomo dlaczego właśnie landsberski ? no właśnie, dlatego że użyto do wypieku tego keksa naszych regionalnych, wyjątkowych jabłek - renety landsberskiej, wspaniała odmiana jabłek, wspaniałe ciasto, nietypowy keks, bo z jabłkami właśnie, ale dzięki temu wilgotny, a jabłka oprócz smaku dodają mu jeszcze uroku... Składniki: 7 jabłek landsberskich 0,5 szklanki rodzynek 0,5 szklanki żurawiny(...)sparzamy. W misce mieszamy mąkę z proszkiem do pieczenia oraz sodą, następnie dodajemy olej, żółtka, jabłka, pokrojone orzechy, oraz rodzynki z żurawiną. Wszystko mieszamy ze sobą na koniec dodajemy białka oraz cynamon lub kardamon i bardzo delikatnie mieszamy. Ciasto przekładamy do wysmarowanej oraz wysypanej bułką tartą keksówki, pieczemy ok 1 godziny. Po wystudzeniu wyciągamy z formy oraz
kgwjanczewosmacznego. Na kolejny początek chciałabym podzielić się z Wami przepisem, który wykorzystuję dość często ponieważ, jest to ulubione ciasto mojej rodziny. Mam też opracowane sztuczki, żeby przyspieszyć pieczenie takie jak zrobienie od razu większej ilości ciasta czy wekowanie jabłek. Dlatego też lubię tę chrupankę , gdyż wszystkie produkty można przygotować wcześniej a złożenie ich razem zajmuje max. 5 minut(...)minimum godzinę do lodówki. W tym czasie prażę jabłka. Obrane i pokrojone w kostkę jabłka wrzucam do garnka lub patelnię dodaję cukier do smaku ( wszystko zależy od tego , jak słodkie macie jabłka) i wodę. Smażę/gotuję do miękkości na koniec dodaję cynamon. Trochę studzę. Ciasto po schłodzeniu rozwałkowuję na kształt blachy . Tym razem u mnie
Kuchnia Pełna Emocjilodówki na kilkanaście minut. Jabłka obieramy , kroimy na mniejsze części. Wrzucamy na patelnię wraz z wodą i cukrem. Smażymy na małym ogniu ,aż większość jabłek się rozpadnie. wystudzamy. Pierwszą część ciasta wałkujemy na wielkość formy i wykładamy nim dno wyłożonej papierem do pieczenia blaszki. Nakłuwamy ciasto widelcem w kilku miejscach i pieczemy(...)Studzimy. Na podpieczony blat wykładamy równą warstwą jabłka. Budyń gotujemy wg przepisu na opakowaniu używając nieco mniej mleka (3,5 szklanki) Goracy ugotowany budyń wylewamy na jabłka. Drugą część ciasta rozwałkowujemy i wykładamy na budyń.Wstawiamy do piekarnika i pieczemy ok 40 min ,aż ciasto będzie rumiane. Smacznego :) Polecam
Malinowa Kawiarenkadomu jabłka. Nie potrafię sie im oprzeć i mimo kupowania ich na kilogramy, zawsze szybko znikają. Najczęściej surowe, ale od czasu najdzie mnie ogromna ochota na ciasto z jabłkami. Ostatnio przygotowałam taką przepyszną krajankę z jabłkami i solonym karmelem. To coś(...)fanów jesiennych wypieków, prostych przepisów, bardzo słodkich deserów, szarlotek, toffifee, chrupiącej orzechowej kruszonki i cynamonu :) ciasto: 300 g mąki pszennej 50 g cukru 200 g masła 2 jajka kruszonka: 20 g płatków migdałów 80 g odłożonego ciasta (szczegóły w opisie przygotowania) dodatki: 3 jabłka (każde innego rodzaju) łyżka cynamonu karmel: 100 g cukru łyżka masła 200 g śmietanki
Mienta blog