ciasto z jabłek - 3024 przepisów (strona:116/202)

Muffinki jabłkowo-marchewkowe 120

misce wymieszać składniki suche: przesianą mąkę, cukier puder, szczyptę soli, imbir, proszek do pieczenia, sodę oraz cynamon. Jabłka i marchewki obrać, zetrzeć na tarce. Wymieszać z olejem i jajkami. Dodać suche składniki oraz rodzynki. Wymieszać.  Foremki wypełnić ciastem do 3/4 wysokości.  Piec ok. 20 minut w 190 stopniach

Moja Galeria Smaku
Niebanalne ciasto z patelni 132

można upiec ciasto nie mając piekarnika? Wystarczy dobra patelnia z pokrywką. Dziś przepis na bezmleczne ciasto z owocami i niewielką ilością sody.   Składniki: spód: 3 łyżki cukru, 2 łyżki wody, jabłuszko starte na tarce 3 jajka szklanka mąki pół szklanki cukru 1/3 łyżeczki sody łyżeczka octu jabłkowego lub soku z cytryny szczypta cynamonu łyżka powideł śliwkowych (opcja) Na patelni(...)cukier z wodą. Gdy zacznie się "przypalać" zmniejszamy ogień  (z cukru powstaje w ten sposób karmel) i  dodajemy starte jabłuszko (lub dwa). Jabłko podsmażamy w karmelu przez chwilę a w tym czasie robimy ciastoCiasto można zrobić ze śliwkami jak to moje lub bez owoców. Zamiast powideł można też dodać jedno starte jabłuszko lub jakiś kwaśny dżemik

prawdziwe jedzenie
Tarta jabłkowa. 115

małe żółtka 1 łyżka cukru pudru szczypta soli 2-3 łyżki gęstej kwaśnej śmietany Wszystkie składniki ciasta muszą być schłodzone w lodówce. 400g. musu jabłkowego  1/2 łyżeczki cynamonu 1 łyżka cukru 50 g. umytych rodzynek 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej 5-6 jabłek z ciemną skórką WYKONANIE: na stolnicy mieszamy wszystkie suche produkty, szybko przesiekać nożem  z masłem(...)zawinąć w folię i na pół godz. włożyć do lodówki (można zostawić na noc ), następnie ciasto wkładamy do formy, nakłuwamy widelcem, podpiekamy 10 min. w rozgrzanym piekarniku do 200 stopni, składniki nadzienia mieszamy, rozkładamy na tarcie i ozdobnie układamy wydrylowane plasterki jabłek,  pieczemy 20-30 min. do zrumienienia, można przed podaniem posypać cukrem pudrem lub brązowym cukrem

Kuchnia Beaty
Proste i dietetyczne ciasto ucierane, bez margaryny i białej mąki 3905

okrągłą, wyłożoną papierem do pieczenia tortownicę i dodać sezonowe owoce.  U mnie truskawki, ale mogą to być borówki, brzoskwinie, jabłka, co tylko chcecie. Piec 35-40 minut w piekarniku nagrzanym do 18190 stopni- do suchego patyczka. Ciasto podałam na MARTHA GOLD TACKA DO CIASTA   od   PORCELANA BOGUCICE Na zdrowie

Z Kuchni Do Kuchni
Próżniak 469

jedno z najprostszych ciast i błyskawiczne w przygotowaniu. W sam raz dla niespodziewanych gości…Składniki:5 dużych jabłek (słodko-kwaśnych)4 jajka1 szklanka cukru2 szklanki mąki3/4 szklanki oleju1,5 łyżki cynamonu1 łyżeczka sody oczyszczonej1 łyżeczka proszku do pieczeniatrochę rodzynekPrzygotowanie:Jabłka obrać, pokroić w kostkę, posypać cynamonem i wymieszać. Dodać resztę składników i wszystko razem zamieszać.Dwie małe(...)foremki keksówki posmarować masłem i oprószyć mąką lub wyłożyć folią aluminiową. Przełożyć do nich ciasto. Piec w piekarniku nagrzanym do 175-180 stopni, przez około 45 minut. Po upieczeniu posypać cukrem pudrem.Smacznego

Oryginalny smak
Mały głód : ciasteczka owsiane 145

CIASTECZKA OWSIANE Z BANANEM I JABŁKIEM Dobra, dobra... czas się przyznać. Jestem wielkim, ogromnym, gigantycznym łasuchem! Mogłabym jeść słodycze na okrągło. Na szczęście (moje i wasze

fitolarun.blogspot.com
Jabłecznik 292

proszek do pieczenia, masło starte na tarce o grubych oczkach i śmietanę. Szybko zagnieść ciasto. Blaszkę o wielkości 23x35 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Podzielić ciasto na dwie części i rozwałkować dwa placki. Jednym wyłożyć dno blaszki i ponakłuwać widelcem, a następnie wyłożyć starte jabłka i przykryć drugim plackiem, który również nakłuwamy widelcem Piekarnik nagrzać do 180 stopni

O kuchni z uczuciem
Jesienne ciasto z całymi gruszkami 186

też jabłka, ale one mogą spokojnie jeszcze trochę poleżeć i poczekać na swoją kolej. Nic im nie będzie. Gruszki za to robiły się coraz bardziej miękkie, a ja nabierałam na nie coraz większej ochoty. Po torcie (o którym powinnam opowiedzieć Wam wcześniej, ale jednak napiszę później) nie miałam chęci na zbyt skomplikowane, pełne kremów i słodyczy ciasta. Chciałam

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Jabłecznik pod pierzynką 155

dodajemy pokrojone drobno masło i smalec. Na końcu dorzucamy żółtka. Szybko wyrabiamy ciasto, zawijamy w folię, chłodzimy w lodówce przez 2 godziny. Po tym czasie ciasto rozwałkowujemy, przekładamy do formy, nakłuwamy widelcem. Pieczemy w temperaturze 170st przez 15 minut. Na podpieczony spód wysypujemy bułkę tartą. Wykładamy plasterki jabłek. Białka ubijamy na sztywno z cukrem, wykładamy na jabłka. Pieczemy

Gotowanie moimi oczami
Ciasto bananowe 1900

Jeśli takich nie macie, możecie prostym sposobem przyśpieszyć ich dojrzewanie. Należy takie banany włożyć do ciemnej torebki papierowej wraz z jabłkiem, gruszką lub pomidorem. Wydzielone gazy przez te dodatki spowodują przyśpieszenie procesu dojrzewania bananów.     The post Ciasto bananowe appeared first on Moja Delicja - Przepisy kulinarne

Moja Delicja
Proste ciasto z rabarbarem 339

pieczone na większej blasze należy je przygotować z 1,5 - 2  porcji składników.Rabarbar można zastąpić innymi owocami np. wiśniami, jabłkami, truskawkami, jagodami, choć najlepsze jest z kwaśnymi owocami jak np. rabarbar.Margarynę można zastąpić masłem.Ciasto należy kroić dopiero po całkowitym wystudzeniu.Za pomocą suchego patyczka można sprawdzić, czy ciasto jest upieczone. Jeśli po wbiciu w ciasto patyczek

Gospodyni Miejska
Buchty z nadzieniem 263

waniliowego) 50g masła szczypta soli około 100g dowolnych przetworów owocowych w różnych smakach (u mnie domowy dżem truskawkowy, frużelina z czarnej porzeczki oraz jabłka prażone) cukier puder do oprószenia gotowych bułeczek Wykonanie: - składniki na ciasto powinny być w temperaturze pokojowej - przygotować rozczyn: do miseczki przełożyć rozkruszone drożdże, dodać 1/2 łyżki cukru, 50ml letniego mleka (lub wody) oraz 2 łyżki

Smakołyki Bereniki
Ciasteczka z jabłkami 137

serem, cukrem pudrem oraz żółtkiem zagnieść. Na końcu dodać mąkę i zagnieść na jednolitą masę (ja mąki dodaję troszkę więcej). Ciasto rozwałkować na grubość 0.5 cm i przy użyciu szklanki wyciąć kółeczka. W każdym kółeczku umieścić kawałek jabłka i złożyć. Z wierzchu posmarować białkiem. Piec na papierze do pieczenia w temp. 200 st. do uzyskania złocistego koloru

Mojewlasne.pl