ciasto z jabłek - 3024 przepisów (strona:113/202)

RACUCHY PACHNĄCE CYNAMONEM, NA MĄCE ORKISZOWEJ 273

cynamon również ale w tym połączeniu jakoś tak nie bardzo... Cynamon chyba zbyt zdominował smak .Niemniej zjedzone były... Ale osobiście następnym razem zrobię je bez dodatku cynamonu, bo samo ciasto - super ! A może po prostu nie jesteśmy aż tak wielkimi wielbicielami tej przyprawy jak nam się wydawało... Niemniej polecam ! Idealne na szybki podwieczorek :-)Składniki:- 600g mąki orkiszowej (u mnie(...)Zamieszać i odstawić na ok.15 minut.Do większej miski wsypać mąkę, cynamon, dodać olej, zaczyn oraz roztrzepane jajka ze szczyptą soli. Dolać resztę mleka oraz jabłka obrane i starte na grubej tarce i dobrze wyrobić ciasto. Można ręcznie , można również malakserem. Odstawić do wyrastania na ok.15 minut. Na patelni rozgrzać olej ok.2cm od dna. Za pomocą łyżki stołowej nabierać ciasto

Smaczne Zdrowe
Koktajl Frankenstein na Halloween FIT 115

dyniowo-orzechowe – gryczane brownie cukiniowe z marakują – kabanosy w cieście francuskim – pumpkin spice chia pudding – mumie z parówek – ciasto marchewkowe z nietoperzem . Składniki: – 2 garście szpinaku – 2 jabłka – 2 banany – woda lub jogurt *opcjonalnie: kakao lub posiekana czekolada Pierwsze 3 składniki dokładnie ze sobą miksujemy. Następnie dodajemy wodę i jogurt

Be Fit Be Strong
Fit naleśniki - z mąki ryżowej 273

amarantusa 1 szklanka mleka 1,5% 1 jajko 1 łyżeczka cukru trzcinowego (niekoniecznie) 3 krople aromatu waniliowego   1 jabłko starte - farsz cynamon do smaku   olej ryżowy - do posmarowania patelni   Przygotowanie:   Składniki zmiksować na gładkie ciasto. Ciasto powinno mieć taką konsystencję, aby szybko rozprowadzić je na patelni. Olej ryżowy wykorzystać do smarowania patelni, najlepiej specjalnej do naleśników(...)sumie tylko 2 razy) Patelnia powinna być nagrzana do odpowiednio wysokiej temperatury. Następnie wlać 1 chochlę ciasta i smażyć do momentu, gdy brzegi ciasta lekko się zarumienią, przewrócić na drugą stronę i smażyć ok. 1-2 min. Naleśnika smarujemy cienką warstwą startego jabłka, składamy w trójkąt i posypujemy cynamonem. Podajemy bezpośrednio po przygotowaniu

Alutka-Gotuje
Tarta rabarbarowo jabłkowa z bardzo czekoladową pianką 94

piekarnik do 200 stopni C (termoobieg) i piecz przez 5 minut następnie zmniejsz temp. do 190 stopni C i piecz kolejne 10 minut. Ciasto powinno mieć złoty kolor. Nadzienie: 500 g rabarbaru 2 duże jabłka 1 łyżka masła 2 łyżeczki cynamonu 6 łyżek brązowego cukru 2 łyżki mąki ziemniaczanej rozpuszczone w niewielkiej ilości wody Pianka: 5 białek szczypta soli(...)garnku rozpuszczamy łyżkę masła, wrzucamy rabarbar i jabłka, dodajemy brązowy cukier , posypujemy cynamonem i gotujemy aż zmięknie. Część soku, który powstał podczas gotowania odlewamy. W niewielkiej ilości wody mieszamy mąkę ziemniaczaną, którą następnie dodajemy do owoców i jeszcze przez chwilę gotujemy, aż uzyskamy gęściejszą konsystencję. Nadzienie przekładamy na upieczone ciasto. Teraz czas na piankę. Białka ubijamy z dodatkiem soli

noteskulinarnyfiga
Holenderskie ślimaki z gruszkami 240

zrobić dosłownie w 20 minut. To jest idealny deser na niespodziewanych gości., a używamy owoców dostępnych prawie w każdym domu, możemy gruszki zastąpić jabłkami albo śliwkami. Jesienią ma być słodko, kolorowo i bardzo owocowo :) Składniki: ciasto 50 g drożdży 2 łyżki cukru 560 g mąki 250 ml mleka 100 g masła 1 jajko nadzienie 500 g gruszek obranych

Niezły Młynek
Kilimandżaro 166

mieszamy delikatnie szpatułką. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni. Ciasto przelewamy do wyłożonej papierem, formy o wym. 25x36cm. Pieczemy około 30-35 minut. Ciasto studzimy i przekrawamy na dwie równe części. Masa jabłkowo - malinowa: 1 kg jabłek 150 g malin 2 galaretki (u mnie malinowe), łyżka masła Obrane jabłka ścieramy na tarce o dużych oczkach. Maliny i jabłka dusimy wraz z masłem na małym ogniu przez około 8 minut. Dodajemy sproszkowane galaretki, mieszamy i jeszcze chwilkę dusimy. Odstawiamy, by lekko stężało. Wylewamy na pierwszy blat ciasta. Schładzamy. Krem:  1/2 litra mleka 2 łyżki mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1/2 szklanki cukru 250 g masła W 150 ml mleka rozrabiamy mąki. Resztę mleka zagotowujemy z cukrem

NA MOIM TALERZU
Fale Dunaju ze śliwkami 158

dostałam od koleżanki, troszeczkę go zmieniłam, gdyż w orginale  były maliny i krem budyniowy. Ja użyłam śliwek (równie dobrze będą pasować  jabłka, brzoskwinie, wiśnie) i zrobiłam masę śmietanową. Jest to dwu kolorowe proste ciasto, pyszne, delikatne z cudownymi falami  dzięki  owocom,  które opadają podczas pieczenia. Składniki: ciasto 4 jajka 250 g masła szklanka cukru

magiczna kuchnia Kasi
Ciasto Brazylianka 1611

miodu2 płaskie łyżeczki sody2 łyżki śmietany- mniej lub więcej w zależności od konsystencji ciasta, jeśli będzie za suche i nie będzie się chciało lepić, możemy dodać więcej. Natomiast jeśli ciasto po dodaniu jednej łyżki będzie już odpowiednio elastyczne, nie musimy dodawać całych 2 łyżek.Masa budyniowa: 2 szklanki mleka3 łyżki cukruopakowanie budyniu smietankowego150g miękkiego masłaMasa Jabłkowa:1kg jabłekgalaretka cytrynowałyżka cukru(...)drugim blatem.Masa JabłkowaJabłka obieramy i ścieramy na tarce o małych oczkach. Wkładamy do rondelka i prażymy na małym ogniu, aż ładnie się zesmażą i będą miękkie. Dodajemy cukier- jeśli jabłka są za kwaśne.Następnie zdejmujemy z ognia i do gorących jabłek dodajemy galaretkę cytrynową- mieszamy, aż się rozpuści.Masą jabłkową smarujemy drugi blat i przykrywamy go trzecim blatem.PolewaMas

Czerwona Porzeczka
Jabłkowe muffiny orkiszowe 196

jajka i dobrze mieszamy trzepaczką. Dodajemy jogurt naturalny i miód lub syrop. Mieszamy. Dodajemy płatki, proszek do pieczenia, sól, cynamon i utarte jabłka. Całość dobrze mieszamy łyżką. Na koniec oddajemy mleko i również mieszamy. Wilgotne ciasto wykładamy do foremek na muffiny i dekorujemy borówkami lub malinami. Pamiętamy, że muffiny lekko urosną. Wstawiamy do piekarnika na 35 do 40 minut

Królestwo Deserów
Kokosowa babeczka z fasolki podana z musem jabłko-cynamon-rozmaryn 121

wiórki kokosowe do posypania WYKONANIE: fasolkę blendujemy razem z mlekiem na gładką masę do zblendowanych składników dodajemy mąkę, nasiona chia - całość dokładnie mieszamy ciasto przekładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia, odkładamy do lodówki do stężenia jabłko trzemy na malutkich oczkach, po czym mieszamy je z rozmarynem i cynamonem gotową babkę podajemy polaną musem jabłkowym (opcjonalnie posypaną wiórkami kokosowymi) Metamorfoza

healthy dreams
Szarlotki z kruszonką i brandy 211

ostatnim czasie dużo czasu spędzam na spacerach - opcja super! Składniki (na 4-6 tartaletek): Ciasto: 1/2 kostki zimnego masła (100 g) 1 i 1/3 szklanki mąki (200 g) 1 żółtko 1 łyżka brandy Farsz jabłkowy: 4 duże jabłka 1 łyżeczka cynamonu 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej 1 łyżeczka cukru waniliowego 50 ml brandy Kruszonka: 1/4 kostki masła(...)łyżek mąki 8 łyżek cukru Dodatkowo: cukier puder Ciasto Na stolnicy wysypujemy mąkę, dodajemy zimne masło pokrojone w kostkę, żółtko i brandy i szybko siekamy wszystkie składniki, tak, aby uformowały zwarte ciasto. Zawijamy w folię i wkładamy na 30 minut do piekarnika. Po 30 minutach ciasto dzielimy na 4-6 części (w zależności od wielkości tartaletek) i wkładamy do piekarnika

Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!
Ekspresowe wegańskie ciasto z owocami 130

Przedstawiam Wam ciasto które można przygotować praktycznie z każdymi owocami: brzoskwiniami, morelami, jabłkami, malinami i co tam jeszcze macie pod ręką. Jest ekspresowe, jego przygotowanie zajmuje maksymalnie 20 minut a pieczenia 40, zatem do dzieła! Składniki: 200 g mąki pszennej 60 g mąki pszennej pełnoziarnistej 100 ml oleju roślinnego/lub 120 g rozpuszczonego masła roślinnego 1 średni banan(...)suszonej aronii Przygotowanie: Olej, banana i 120 g cukru utrzeć na gładką masę, dodać do przesianej mąki wraz z proszkiem do pieczenia, wymieszać na gładką masę. Przełożyć ciasto do wysmarowanej olejem/masłem roślinnym formy, udekorować owocami, posypać aronią i resztą cukru. Piec w temp. 200 C około 40 minut. Ot cała filozofia. Smacznego

greenscarf
Owsiane Placuszki Z Jabłkami / Bez Mleka 162

ścieramy na tarce na dużych oczkach. 2. Mąkę umieszczamy wraz z proszkiem do pieczenia, oraz płatkami owsianymi w misce. dodajemy roztrzepane jajka oraz jabłka i cynamon, mieszamy całość. 3. Wykładamy niewielkie porcje ciasta na lekko natłuszczona patelnie. Podajemy na ciepło bądź zimno, w obu wersjach mi smakowały :) Przepis z lekka moją modyfikacją pochodzi z tej książki

Gotowanie...to proste !
Racuchy z jabłkami 172

minut. Po 15 minutach wlewamy resztę mleka, wbijamy jajko i mieszamy.  Miskę ponownie przykrywamy ręcznikiem i odstawiamy w ciepłe miejsce na godzinę.  Jabłka obieramy i kroimy w cienkie plasterki.  Dodajemy do ciasta.  Racuszki smażymy na rozgrzanym oleju (ok. 1 cm), aż się zabrązowią. Wykładamy na ręcznik papierowy, jak trochę przestygną posypujemy cukrem pudrem. Smacznego! Wykonanie

Kuchnia smaków
Placuszki owsiane dietetyczne z jabłkiem 183

Składniki : 1 duże jabłko  jajko 3/4 szklanki płatków owsianych 1 łyżka miodu 1 łyżeczka cynamonu 1 łyżka oleju roślinnego 1 łyżka mąki kukurydzianej łyżka posiekanych

Proste Potrawy
Placuszki z jabłkiem i otrębami 132

pieczenia 2 łyżki cukru waniliowego 1 i 1/2 szklanki mleka olej do smażenia Mąkę, otręby, jajka, sól, proszek do pieczenia, cukier waniliowy i mleko zmiksować. Jabłko obrać i pokroić w kosteczkę. Zmieszać dokładnie z ciastem. Placuszki smażyć na rozgrzanym oleju, aż będą rumiane. Osączyć na papierowym ręczniku z nadmiaru tłuszczu. Potem posypać cukrem pudrem

Ewusiowe Smaki
Sir William's i bezglutenowe placki owsiane :) 150

będzie pasować do moich śniadaniowych placuszków. Nie myliłam się! Złożona z suszonych jabłek, rooibosa, rodzynek, pieczonego korzenia cykorii, laski cynamonu, suszonych gruszek oraz pąków róż dała niesamowity napar o pachnącym aromacie i intensywnym smaku cynamonu z jabłkiem - niczym domowa szarlotka! Była przepyszna! Do popołudniego kawałka ciasta sprawdzi się idealnie, ale także do porannych, słodkich śniadań będzie pasować

Zdrowie na języku :P
Proste ciasteczka ze śliwkami 131

Wraz z końcem wakacji zaczyna się sezon na śliwki, jabłka i dynie – a ja zaczynam myśleć nad nowymi przepisami :) Dziś bajecznie proste ciasteczka z ciasta francuskiego ze śliwkami. Jeśli macie nieco więcej czasu i lubicie takie kulinarne zabawy możecie upleść na wierzch ciasteczek coś na kształt koszyczków – wygląda ślicznie po upieczeniu! Jeśli jednak zależy Wam na czasie

Ciastkozercy
.520. dalej z makiem || WYNIKI KONKURSU 127

następnego konkursu! :) UPDATE 14:56 Aggie zgodziła się na publikacje zdjęcia i uzasadnienia :) "  Przygotowałam crumble z przepisu na crumble cynamonowo-śliwkowe. Użyłam jabłek i smakowało jak szarlotka :) Miałam ochotę na jakieś ciasto, lecz zaburzenia odżywiania sprawiły, że nie jestem w stanie zjeść takiego prawdziwego. Chciałam też się rozgrzać (padał śnieg :c) i powspominać dzieciństwo (moja mama zawsze robiła

breakfast of dreams
Super ciacho :) 150

brzoskwinie, drugą część ciasta położyć na wierzch. Pieczemy w 180 C ok. 35 minut, bez termoobiegu przy włączonej dolnej grzałce. Po lekkim przestygnięciu, ciasto posypujemy obficie cukrem pudrem. Zamiast brzoskwiń możemy użyć jabłek lub wiśni. Smacznego

vegetanie
Placek ze śliwkami 215

Jeśli zjedliście już odpowiednią masę jabłek, żeby zrobić na złość Putinowi, możecie teraz zrobić ciasto z innymi owocami. Proponuję placek ze śliwkami, bo już można kupić piękne węgierki. Przepis jest tak prosty, że nie sposób, by ciasto nie wyszło. Zamiast śliwek można użyć innych owoców, np. brzoskwiń i moreli. Ciasto doskonale smakuje także z rabarbarem. Składniki (na dużą formę

W SMAK
Śniadaniowe placuszki z mirabelką 140

pieczenia40 g cukru łyżeczka ekstraktu waniliowegoSposób przygotowania:Mąkę mieszamy z cukrem i proszkiem do pieczenia. Dodajemy jajka i jogurt, wszystko dokładnie mieszamy. Jabłka obieramy i kroimy na małe kawałki, dodajemy do ciasta. Mirabelki myjemy, drylujemy i kroimy na ćwiartki.Na patelnię wylewamy olej i dodajemy odrobinę masła (najpierw olej aby masło nie zbrązowiało). Smażymy małe, cienkie

Słodkie Przyjemności
Muffiny piernikowe renifery 284

misce mieszamy składniki mokre: roztrzepane jajko, olej, maślankę, mleko, miód. Zawartość obu misek łączymy, szybko mieszamy łyżką, na koniec dodajemy posiekaną czekoladę i  starte jabłko.Foremkę do muffinek wykładamy papilotkami. Do foremek wkładamy ciasto. Pieczemy około 25 minut w temperaturze 190 stopni C. Po wystudzeniu dekorujemy muffinki

Smakowity Blog Kulinarny