ciasto z jabłek - 3024 przepisów (strona:122/202)

Mini drożdżóweczki z jabłkiem. 155

Znów drożdżowy wypiek, wiem. Uwielbiam ciast drożdżowe, równiezagorzałego ich fana stanowi mój Tato.Posiadają wiele zalet. Drożdżowe placki można mrozić, długo zachowująświeżość, świetnie zastępują śniadanie czy też idealnie sprawdzają się, gdynachodzi ochota na "małe co nieco". Ileż dają możliwości! Wytrawnie, słodko. Pikantnie, łagodnie,owocowo, mięsnie, rybnie, warzywnie. Wykwintnie albo i "roboczo". Zawsze kojarzą mi się z jednym - prawdziwym domem. Uwielbiam(...)prowadzenia bloga. Zapewne nie. To właśnie zaleta (chociaż tez poniekąd wada) internetu. Jestem,ale nikt nie wie kim. Anonimową duszyczką, która gotuje, robi zdjęcia, pisze. MINI DROŻDŻÓWKECZKI Z JABŁKIEM. (pomysł i przepis autorski;) 2,5 szklanki mąki 1/2 kostka drożdży 1/2 szklanki cukru 1/2 szklanki ciepłego mleka 2 roztrzepane jajka 1/3 szklanki roztopionego, wystudzonego masła 1 cukier waniliowy małe jabłuszka

W kuchni Karmel-itki
Ciasto dyniowe z jabłkami i cynamonem 167

Smaczne i proste ciasto. W sam raz na jesień do kawy lub herbaty :-) Jak zrobić puree z dyni piszę TUTAJ . SKŁADNIKI 4 jajka szczypta soli 120 g cukru trzcinowego 150 ml oleju rzepakowego 450 g puree z dyni 130 g mąki orkiszowej jasnej typ 650 150 g mąki orkiszowej graham typ 1850 1 kopiasta łyżka mąki ziemniaczanej 3 łyżeczki mielonego(...)obrotach miksera. Na koniec dodać składniki sypkie i krótko zmiksować na najwolniejszych obrotach miksera. Gotową masę przelać do formy i posypać równomiernie jabłkiem. Włożyć do piekarnika i piec około 30 minut na środkowej półce piekarnika. Gotowe ciasto zostawić do ostudzenia

Passions hobbies life
szarlotka "sypanka" z nutą smakową piernika... 161

wysmarowana masłem i na jej dno wsypać 1 część następnie dać połowę jabłek, 2 część mąki, na to reszta jabłek i 3 część mąki - nie ugniatać zimne masło zetrzeć na tarce grubsze oczka wprost na ciasto piec w 200C około 55 minut i zostawić w blaszce do wystudzenia - posypać zimne ciasto pudrem cukrem smaczna szarlotka "sypanka" z nutą

W Mojej Kuchni Lubię
Mini-Szarlotki (Babeczki z Jabłkami) 301

domieszką aromatycznego cynamonu oraz delikatnym, rozpływającym się w ustach ciastem. Szarlotki w postaci słodziutkich tartaletek to oryginalnie, ciekawe podanie klasycznego jabłecznika będącego powiewem dzieciństwa, babcinych wypieków i zbliżającej się jesiennej aury. Proste, a jednocześnie przepyszne babeczki których nie sposób sobie odmówić... Mini - Szarlotki (Babeczki z Jabłkami) - Składniki: 200 g mąki pszennej100 g masła (schłodzonego)1/3 szklanki cukru2(...)koniec duszenia dodajemy cynamon i cukier (jego ilość zależy od słodkości jabłek, im kwaśniejsze tym więcej trzeba go dodać). Smażymy całość jeszcze kilkanaście minut już bez przykrycia. Odstawiamy do wystudzenia.Ciasto:Masło kroimy na niewielkie kawałki, dodajemy resztę składników i szybko zagniatamy elastyczne ciasto (można użyć food procesora). Gdyby ciasto okazało się zbyt "suche" dodajemy jeszcze trochę śmietany. Masę dzielimy

Słodka Strona
Puszyste dyniowo - orzechowe muffiny 221

kratce i piec przez około 60 min. Ostudzić, obrać ze skóry, odcisnąć nadmiar wody i zblendować. Ciasto: Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Wymieszać w jednej misce: mąkę, proszek do pieczenia, cynamon, sól, sodę oczyszczoną. W drugiej misce roztrzepać jajka, dodać olej, puree, starte jabłko na grubych oczkach, cukier i posiekane orzechy. Do płynnej masy dodać sypkie produkty mieszając trzepaczką

cooklife
Pomidorowiec orkiszowy z czarnym sezamem 168

kropki z czarnego sezamu...Użyłem trochę więcej zaczynu i mąki, niż było to w przepisie oryginalnym. Po prostu starłem duże jabłko, i użyłem cały zaczyn, nie odmierzając go wg receptury. Musiałem zatem dodać trochę mąki, aby ciasto miało odpowiednią zwartość. Dzięki temu wyszły trzy bochenki - jeden w keksówce, drugi podłużny, wyrastający od razu na blasze, zaś trzeci w małej, okrągłej(...)się sfotografować...Wpis znalazł się na listach Na zakwasie i na drożdżach i YeastSpotting.Zaczyn:55 g zakwasu żytniego razowego o hydracji 100%200 g mąki orkiszowej chlebowej200 g wody1 jabłkoObierz jabłko i zetrzyj je na tarce. Wymieszaj w misce „nakarmiony" 12 godzin wcześniej zakwas, mąkę, wodę i starte jabłko. Odstaw pod przykryciem w ciepłe miejsce na 12 godzin. Składniki

Grahamka, weka i kajzerka
Muffiny z jabłkiem, krówkami i kruszonką - absolutny faworyt! :-) 207

zniknęły szybciej niż się pojawiły. :-)(składniki na 20 babeczek w standardowym rozmiarze lub 12 dużych)Ciasto:300g mąki1 płaska łyżeczka sody1/2 łyżeczki proszku do pieczenianiecałe 100g cukru1 opakowanie cukru wanilinowego1 jajko300ml jogurtu greckiego (możemy zastąpić zwykłym jogurtem lub śmietaną)1/3 szklanki oleju1 duże jabłko, obrane i drobno pokrojone100g drobno pokrojonych krówekKruszonka:100g mąki80g masła3 łyżki cukru2 krople aromatu waniliowego4 drobno(...)proszkiem do pieczenia, sodą, cukrem waniliowym. Wrzucamy drobno pokrojone krówki i pokrojone i obrane jabłko. Mieszamy.3. W drugiej misce na niskich obrotach miksujemy jajko, jogurt, i cukier. Dodajemy olej i mieszamy.4. Do suchych składników wlewamy mokre, mieszamy tylko do połączenia składników.5. Ciasto przekładamy do foremki na muffinki wyłożonej papilotkami. Posypujemy obficie kruszonką i pieczemy na najniższym poziomie piekarnika

Szefowa kuchni
Murzynek z orzechami włoskimi 1191

wystarczy składniki razem zmieszać, a masa orzechowa też nie sprawia większych trudności, chyba że ktoś musi pierw te orzechy obrać :) Ciasto: 3 jajka 1 ¼ szklanki cukru ½ szklanki oleju 600ml kefiru 2 – 3 łyżki kakao Około 200g musu z jabłek lub dżemu 3 łyżeczki sody 3 szklanki mąki Masa orzechowa: 40 dag orzechów włoskich (można zastąpić mieszanką orzechów włoskich, laskowych(...)migdałów) 25 dag cukru 30 dag masła 5 łyżek wody Składniki na ciasto dodajemy kolejno do misy. Najpierw wbijamy jajka, dodajemy cukier, olej, kefir, kakao, mus lub dżem i sodę, całość mieszamy trzepaczką lub drewnianą łyżką. Stopniowo dosypujemy mąkę i mieszamy do pozbycia się grudek. Masę wylewamy do blaszki około 23 x 34 cm (lub nieco większej), wyłożonej pergaminem. Ciasto

Smakowy Raj
Mazurek z karmelizowanymi orzechami 120

mnie gryczany), 5 łyżek cukru trzcinowego, 100 g masła, 360 g różnych orzechów (włoskich, laskowych, migdałów bez skórek) ciasto : 300 g mąki krupczatki, 3 ugotowane żółtka (gotuję jaja na twardo i wyjmuję żółtka, z białek robię sałatkę z kukurydzą, jabłkiem i majonezem) , 1 jajko, 200 g zimnego masła, 100 g cukru pudru, 2 szczypty soli 4 – 5 łyżek kwaskowej marmolady

królestwo garów
Chlebek bananowy z nadzieniem sernikowym 143

takich nie macie, możecie prostym sposobem przyśpieszyć ich dojrzewanie. Należy takie banany włożyć do ciemnej torebki papierowej wraz z jabłkiem, gruszką lub pomidorem. Wydzielone gazy przez te dodatki spowodują przyśpieszenie procesu dojrzewania bananów. Jeśli chcecie uzyskać charakterystyczne pęknięcie na górze ciasta, przed włożeniem do pieca natnijcie delikatnie łopatką lub nożem wierzch ciasta.   The post Chlebek bananowy z nadzieniem sernikowym

Moja Delicja
Jabłecznik 162

Żółtka oddzielamy od białek, białka ubijamy na sztywno, dodajemy po jednym żółtku, po trochę cukru, mąki z proszkiem do pieczenia. Ciasto przekładamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy ok. 30 minut w 180 st. C.2. Jabłka przekładamy do rondelka, podgrzewamy, jak będą gorące to dosypujemy galaretkę, ściągamy z ognia i mieszamy do całkowitego rozpuszczenia galaretki. Masę odstawiamy(...)trochę ostygła.3. Wystudzony biszkopt przekrawamy, wykładamy ciepłą, ale nie gorącą masę jabłkową. Przykładamy drugą częścią ciasta. Ciasto ostawiamy na kilka godzin, by masa jabłkowa stężała, Gotowy jabłecznik posypujemy cukrem pudrem.Smacznego

Kuchnia domowa Ani
Warkocz jabłkowy 132

tego zostawić na inny dzień.  Drugie podejście nastąpiło po godzinie, gdy ochłonęłam :) Nadzienie - to dżem jabłkowy domowej roboty. Ciasto - jest ciastem kruchym. Wbrew pozorom robi się naprawdę szybko. Bardzo fajna alternatywa dla kupnych drożdżówek z jabłkami. Również fajna przekąska do szkoły dla dziecka i dla nas - do pracy :) Składniki: 250 gramów mąki 2 jajka 2 łyżki cukru pudru(...)łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 kostki margaryny (u mnie Kasia) dżem jabłkowy lub inny owocowy  Mąkę, jajka, cukier puder, proszek do pieczenia i margarynę mieszamy, następnie ugniatamy ciasto Ciasto wałkujemy na prostokąt Nagrzewamy piecyk do 180 stopni C Rozwałkowane ciasto smarujemy cienko dżemem i zwijamy w rulon dłuższym bokiem Dzielimy wzdłuż na pół i łączymy z jednej strony

www.szczesliwakuchnia.blogspot.com
Ciasto jogurtowe z brzoskwiniami 129

Dzisiaj zapożyczone ciasto jogurtowe od Zosi C.  Bardzo lekkie i wychodzi z brzoskwiniami, morelami, czy jabłkami (wszystkie opcje wypróbowane przeze mnie).  Osobiście mam ochotę również wypróbować truskawkową opcję :) W przepisie jest tabliczka białej czekolady, która nie jest konieczna ( moja obecna wersja jest bez czekolady), ale z 20ml większą ilością jogurtu. Zachęcam do testowania przepisu i jego "ulepszania(...)wanilinowy, startą skórę cytrynową, pozostały olej i mieszamy. Mąkę z proszkiem do pieczenia, szczyptą soli przesypujemy do przygotowanej masy i chwilę mieszamy. Na końcu dodajemy białą czekoladę i mieszamy. Ciasto wlewamy do wyłożonej papierem do pieczenia formy. Pieczemy ok. 40-45 minut w temperaturze 180 stopni.  Posypujemy cukrem pudrem

ChilliJemy
Bezglutenowa szarlotka na kaszy jaglanej 149

wanilią oraz cynamon - mieszamy; - blachę smarujemy masłem i posypujemy mąką kukurydzianą, a następnie dodajemy 2/3 gotowej masy  kasz - na masę wsypujemy pokrojone jabłka z cynamonem, a pozostałą 1/3 masy z kasz dodajemy na wierz ciasta - najlepiej rozsmarowywać masę na wierzchu łyżką, gdyż powinna wyjść kleista i lepka; - ciasto wkładamy do nagrzanego piekarnika na 170 stopni i pieczemy

MintTaste
Szarlotka z kratką i cukrem pudrem. 169

Szarlotka z kratką Tradycyjna szarlotka z tartymi jabłkami. Taką szarlotkę robiła moja babcia i mama. Bez zbędnego kombinowania, najważniejsze w niej to smak jabłek

SMYKWKUCHNI
Cynamonowe frytki z jabłek, kruche pierogi z bananem i nutellą, tort „zupa” 177

minuty, aż troszkę się przyrumienią. Usmażone jabłka układać na ręcznikach papierowych.     4. Cukier wymieszać z cynamonem. Ostygnięte jabłka obtaczać w cynamonowym cukrze. Smacznego! :)     Kruche pierogi z nutellą i bananem   Ciasto: 350g mąki pszennej (użyłam tortowej) 200g schłodzonego masła 6 łyżek wody 1 opakowanie cukru wanilinowego 16g 3 łyżki cukru Nadzienie: 1 nieduży, dojrzały

Mała Cukierenka
Cynamonowiec z jabłkami i migdałami 108

następnie po jednym żółtku. Mąkę, cynamon, proszek i sodę przesypujemy przez sito, mieszamy i dodajemy do masy, na samym końcu dolewamy olej. Jabłka obieramy i kroimy na małe kawałki lub w ósemki. Dodajemy do ciasta wraz z płatkami (płatków trochę zostawiamy do posypania na górę) , mieszamy wykładamy na tortownicę wyłożoną papierem do pieczenia. Posypujemy płatkami, ja posypałam jeszcze

Pelusiowa Kuchnia
Ucierane z morelami i kruszonką 122

kolei odmierzone składniki. Najpierw wsypałam odmierzoną mąkę. Wbiłam jajo Wsypałam ksylitol Dodałam dwa jogurty o smaku jabłka i limetki Na samym końcu wlałam olej. Składniki ucierałam ( mieszałam) łopatką . Formę tortowa 26 cm wyłożyłam papierem do pieczenia( dno i boki) Przełożyłam ciasto. Pokroiłam w plasterki morele i poukładałam dosyć ścisło.   Wykonanie kruszonki:   Do pojemniczka wsypałam odmierzoną mąkę

Różowa kuchnia
Szarlotka! 136

Szarlotka to jedno z moich ukochanych ciast. Niby taki proste i nieskomplikowane. Ale uwielbiam je! I wolę po tysiąckroć o ciężkich i kalorycznych ciast z kremami! Bo czy jest coś lepszego od naszych świeżych polskich jabłek? ;-) Zapraszam na Facebooka i instagram smyk_w_kuchni

SMYKWKUCHNI
Makowiec japoński 141

makowiec dla wegetarian, makowiec bezglutenowy... To ciasto z masy makowej, aromatyczne i bardzo święteczne! Dodatkowo szybko się je robi, i ja nazwałam je ciastem bezstresowym! Składniki -puszka gotowej masy makowej z bakaliami najlepiej -3 duże jabłka starte na największych oczkach szklanka cukru pudru- u mnie cukier Diamant zmiksowany na puder szklanka rodzynek JUMBO od  SKWORCU 100 g orzechów

Z Kuchni Do Kuchni
Dzienny jadłospis z piątku 25. stycznia wraz z przepisami 94

piwno cebulowy z dodatkiem płatków jęczmiennych z masełkiem. Do picia zielona herbata. Obiad: Karp z jarzynami w sosie śmietankowym. Do picia sok z jabłek Deser: Makówka z bakaliami + kawa zbożowa Kolacja: Tortilla, tarta ziemniaczana na cieście piwnym + herbata rooibos z wanilią R E K L A M A google_ad_client = "ca-pub-5566741004431373"; /* video */ google_ad_slot

Smakowy Raj
Jabłecznik na białkach 268

cynamon, cydr i całość podsmażać około 10-12 minut. Zdjąć z ognia, do gorących jabłek wsypać galaretkę w proszku i dokładnie wymieszać. Jabłka odłożyć na około 10 minut i ciepłymi przełożyć biszkopty z białek. Ciasto odłożyć w zimne miejsce najlepiej na całą noc. Przed podaniem oprószyć cukrem pudrem. Źródło przepisu Daktyle w czekoladzie z moimi modyfikacjami

Ala piecze i gotuje
Blinki z kawałkami jabłek 137

sody szczypta soli 1 łyżka oleju 6 dużych jabłek Sposób wykonania : Wszystkie składniki dokładnie zmiksować na jednolitą masę (oprócz jabłek oczywiście ). Jabłka obrać z skórki i pokroić na cienkie plasterki,dodać do zmiksowanego ciasta i wymieszać łyżką. Wykładać łyżką (około 2 łyżki ) na rozgrzany tłuszcz lub olej i formować niewielkie placuszki. Smażyć na złoty kolor

Przepisy i porady kulinarne
Cake pops na osłodę i konkurs o smaku lata 124

przygotowałam specjalnie dla Chabrowego Pola (klik) - to piękne miejsce, koniecznie się tam wybierzcie.  CAKE POPS /na 20 sztuk/ 125 g biszkoptów lub ciasta biszkoptowego 1 opakowanie serka mascarpone lub pusztego Almette (z gruszką i jabłkiem) wersja dla dzieci - 2 łyżki Nutelli (jeśli używamy mascarpone) wersja dla dorosłych - 1 łyżka kakao, 2 łyżki rumu, Amaretto lub innego likieru (jeśli używamy

KUCHARNIA
Ciasto makowo-jabłkowe z bakaliami ^ 150

dodawać po łyżce mak oraz wsypywać po trochu kaszę mannę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i dalej ucierać, na koniec dodać jabłka i bakalie.Białka ubić ze szczyptą soli na sztywno i delikatnie wymieszać z masą makową.Ciasto wylać do formy (24/30 cm) wyłożonej papierem do pieczenia.Piec w temp. 180 stopni, ok. 50 min, przed wyjęciem sprawdzić patyczkiem

Mix smaku
papierówki w kakaowym cieście... 185

duże kawałki papierówek ze skórką, posypać cukrem 3 łyżki ciasto piec w 200C około 45 minut i z blaszki wyjąć jak będzie wystudzone ciasto jest wilgotne od soku pieczonych papierówek................SMACZNEGO!!! popieram akcję: BLOGERZY JEDZĄ JABŁKA

W Mojej Kuchni Lubię
Smakowita jablkowo jagodowa zapowiedz 123

Jutro z samego rana takie oto ciasto... kto lubi? ręka do góry!!!

Dzieje kuchennej Wiewióry
Ciacho malinowo-kakaowe 159

stopni GÓRA-DÓŁ. Ciasto równamy i wykładamy maliny. Teraz jeżeli są kwaśneposypujemy lekko cukrem.Pieczemy  ok .35 minut/200 st.Metodą patyczka sprawdzamy gotowość ciasta do zjedzenia.Powinien być suchy.Oczywiście zamiast malin mogą być śliwki, wiśnie, jabłka,gruszki. Co kto lubi.Na małą tortownicę będzie to odpowiednio- 3 jaja, 120 gr.masła, 5 łyżek cukru, 10 łyżek mąki, 1/2 łyżeczki proszku

Pasje Jolki
Łatwe ciasto - sypana szarlotka 210

Sypana szarlotka jest najłatwiejszym ciastem jakie można zrobić i na dodatek każdemu wychodzi. Nie ma tu wyrabiania ciasta, zakalec nie ma prawa wyjść... wystarczy tylko zmieszać sypkie składniki, zetrzeć  jabłka i margarynę i wstawić do piekarnika. Składniki:  1 szklanka mąki,  1 szklanka cukru,  1 szklanka kaszy manny, 2-3 duże jabłka

Aga w kuchni
Chleb orkiszowy z pomidorami i sezamem 196

zaczyn : 55 g aktywnego zakwasu z mąki żytniej razowej 200 g mąki orkiszowej białej typ 630 lub 720 200 g wody 1 starte jabłko Wszystkie składniki mieszamy, przykrywamy ściereczką i pozostawiamy na minimum 12 godz. Ciasto właściwe : cały zaczyn tj. około 500 g 400 g zmiksowanych pomidorów bez skórki z puszki 350 g mąki orkiszowej białej

Proste Potrawy