resztę jabłek pozostałe suche wymieszać z orzechami mielonymi Beach Flower-BACKMIT , pełną ofertę pyszności = "zobacz TUTAJ" i wsypać na jabłka, masło schować do zamrażarki na 30 minut, masło z zamrażarki zetrzeć na tarce grubsze oczka na wierzch ciasta wstawić do nagrzanego piekarnika grzanie góra/dół, 180 C i piec 60 minut, nastepnie na 5 minut termoobieg, ciasto
W Mojej Kuchni Lubiętego wypieku :) Moja księżniczka trzyma dumnie w rączkach własnoręcznie zdobione ciasto - oczywiście wersja różowa dla niej, a czekoladowa dla braciszka ;) Składniki: (na 2 małe keksówki o wymiarach 155x60x55) 3 małe marchewki 1 średnie jabłko 3 jajka 3/4 szklanki cukru 1/2 szklanki oleju szczypta mieszanki przypraw o smaku pieczonych jabłek z cynamonem 2 szklanki mąki pszennej 1 łyżeczka proszku(...)cukier, olej i całość dokładnie miksujemy do uzyskania puszystej masy. Następnie dodajemy startą marchewkę z jabłkiem, chwilę miksujemy wszystko do połączenia składników. Na koniec do naszej masy dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia i przyprawą. Całość mieszamy łyżką (! nie miksujemy) do połączenia składników. Ciasto przekładamy do dwóch małych keksówek (u mnie papierowe, więc nie wymagają natłuszczenia). Ciasta pieczemy na środkowym
Słodkie okruszkiWymieszać masę jabłkową i rozsmarować równomiernie na wcześniej przygotowanym spodzie ciasta. Pozostałą masą z kaszy jaglanej przykryć masę jabłkową (najlepiej nierównomiernie, wtedy wierzch ciasta będzie chrupiący i w smaku przypominał nieco kruszonkę). Całość można posypać po górze 1 łyżką cukru. Przykryć ciasto folią aluminiową i piec około 50 minut w 180 stopniach(...)odcedzić i przełożyć do miski 3. Do kaszy dodać sypkie produkty 4. Do masy wbić jajko 5. Rozsmarować masę na formę 6. Jajka obrać i zetrzeć na tarce 7. Jabłka skropić cytryną 8. Dodać resztę składników do masy jabłkowej 9. Wyłożyć masę na formę 10. Przykryć masę jabłkową resztą masy jaglanej i posypać cukrem 11. Piec pod przykryciem
KuchniaWeDwoje.plzapachu cynamonu, świeży biały ser oraz obłędne jabłka na ciepło. Gwarantuję, zakochacie się! Składniki: 3 łyżki mąki orkiszowej 2 łyżki jogurtu naturalnego 1 jajko 2 łyżki mleka 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka cynamonu ewentualnie 1 łyżeczka miodu Dodatkowo : jogurt naturalny twarożek 1 jabłko cynamon Rozgrzewamy patelnię. Mąkę i resztę składników umieszczamy(...)misce i dokładnie mieszamy. Na patelnię nakładamy po 1 łyżce ciasta na placuszek i rozprowadzamy. Jeśli nasza patelnia nie jest teflonowa lub ceramiczna, można przesmarować ją odrobiną oleju/masła/oliwy. Smażymy aż na powierzchni pojawią się pęcherzyki, przewracamy na drugą stronę i smażymy jeszcze chwilę. Jabłko kroimy w kostkę i umieszczamy w garnku. Zalewamy małą ilością wody, dodajemy
Chocolate Muffin BlogRumiane jabłka, pachnące śliwki, dorodne mięsiwa, jędrne warzywa... To wszystko nasze. Najlepsze, bo polskie! Od dziś zamieniamy popularne przysłowie: "Cudze chwalicie, swego nie znacie" na
W kuchni Karmel-itkiSmaczne i wilgotne ciasto do kawy. Składniki: 4 szklanki mąki pszennej 2 szklanki cukru 4 jajka 4 łyżki kakao 2 łyżki cynamonu 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody 1 kostka margaryny 1 litr duszonych jabłek Dodatkowo: polewa czekoladowa posypka cukrowa Sposób przygotowania: Jajka ucieramy z cukrem,dodajemy margarynę(...)wszystko razem ucieramy razem.Dodajemy kakao,cynamon, mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i sodą ,ucieramy.Na końcu dodajemy duszone jabłka i dokładnie mieszamy.Dwie duże keksówki wykładamy papierem do pieczenia ,przelewamy do nich ciasto.Pieczemy ok. godziny w temperaturze 180 stopni.Po upieczeni ciasto polewamy polewą czekoladową i posypujemy posypką cukrową
Bajeczna Kuchniajajko olejek pomarańczowy- lub jaki lubimy 2-3 jabłka 2 łyżeczki kakao cukier puder do posypania Wykonanie:Wszystkie składniki łączymy mikserem. Owoce wrzucamy do ciasta I mieszamy. Ciasto nakładamy do foremek. Foremki wkładamy do formy mufinowej- jeżeli nie mamy- na blache.Pieczemy w nagrzanym piekarniku
Smaki Edytyzłocenia się ) Masa jabłkowa: 1 litr prażonych jabłek 2 galaretki truskawkowe Wykonanie masy: Jabłka podgrzewamy i wsypujemy 2 galaretki, mieszamy do połączenia się składników. Jeśli masa jabłkowa jest zbyt płynna może nam "uciec" z ciasta czekamy ,aż się wystudzi i delikatnie stężeje , wtedy przykładamy nią upieczone placki. Ciasto najlepsze jest na 2 dzień jak smaki się przegryzą
Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnieniazrobić z niego rogaliki, zamrożone ciasto kruche może bowiem poleżakować w zamrażalniku nawet kilka tygodni. Nie wiem, jak pani Dorocie wyszedł tak równy sernik, mój rósł niesamowicie i mocno popękał. Widać nierówności mimo polewy. Ale i tak pyszny. Drożdżowe strucle makowe z jabłkiem prażonym, na podstawie przepisu na makowiec zawijany . Jak zrobić pyszne jabłka prażone dowiesz się tu . Strucle(...)również polałam polewą czekoladową, bo wyszło mi jej za dużo, ale świetnie do tych ciast pasowała. Ozdobiłam posiekanymi w malakserze orzechami włoskimi. Robiłam ciasto z mniejszej liczby składników, ale zbyt cienko rozwałkowałam je, więc strucle wyszły całkiem długie. Do masy makowej dałam mniej cukru, a więcej miodu, rodzynki, żurawinę i posiekane orzechy włoskie. Ciasto wyszło bardzo cienkie, ale było pyszne
Anioszek w kuchnismaku. Prosty w wykonaniu jest owszem, nie trzeba wyrabiać ciasta, zagniatać, czekać.. nic z tych rzeczy. Wystarczy pomieszać składniki i gotowe. Wyśmienity jest również, choć słowo to nie oddaje chyba w pełni smaku tej szarlotki. Jest ona miękka, delikatna, rozpływająca się w ustach o aromacie jabłek i cynamonu.. pełnia szczęścia po prostu. Dopiero po jakimś czasie zorientowałyśmy(...)układamy 1/2 jabłek i oprószamy delikatnie połową ilości cynamonu. Ponownie wysypujemy 1/3 proszku, układamy równomiernie pozostałe jabłka i cynamon. Z wierzchu posypujemy pozostałe suche składniki. Masło (koniecznie schłodzone) ścieramy na tarce na dużych oczkach na wierzch ciasta. Pieczemy 60 minut w temp 180 stopni Celsjusza. Podczas pieczenia pod tortownicę koniecznie należy podłożyć blachę wyłożoną papierem do pieczenia albo
Kolizje Smakówpiekarniku z dodatkiem masła migdałowego. Prosta i szybka w przygotowaniu. Idealna na śniadanie, np. z owocami , jogurtem, mlekiem lub jako posypka do lodów, ciast i deserów. Ja uwielbiam jadać granolę na śniadanie z jogurtem naturalnym, startym jabłkiem i syropem klonowym. Polecam również “ Szybką granolę z patelni “, “ Granolę z sezamem, pestkami dyni i cynamonem “, “ Granolę
Moja Delicjakilka nowości :-) Jedną z nich jest syrop trzcinowy złocisty, który w moim odczuciu jest wręcz fantastyczny! Możecie go z powodzeniem dodawać do ciast, deserów, kawy... do czego tylko zapragniecie :-) Ja ostatnio polałam nim placki z jabłkami i smakowały obłędnie... Polecam Wam i syrop i taką właśnie wersję placków :-) Przepis na placki znajduje się tutaj: KLIK
Czary - gary w kuchninaleśnik nabierze złotego koloru (smażą się szybko – ok. 1 minuty z każdej strony). Przed smażeniem każdego naleśnika, pamiętajmy o zamieszaniu ciasta – mąka ryżowa lubi osadzać się na dnie. Gotowe podajemy np. z dżemem, jabłkami z cynamonem lub świeżymi owocami z twarożkiem. Gdy mamy ochotę na coś bardziej słodkiego – z kremem czekoladowo-orzechowym, masłem orzechowym
Poezja smakuszkl. ciepłego mleka-odstawić na 10 min., do miski wsypać mąkę,wbić jajka, dodać rozczyn, dokładnie wymieszać na gładką masę, jabłka pokroić w kawałki lub zetrzeć na dużych oczkach tarki i wymieszać z ciastem, odstawić na 1/2 godz., kłaść łyżką na rozgrzany tłuszcz, smażyć na złoty kolor, posypać cukrem pudrem, bądź polać konfiturą
Kuchnia BeatyNastępnie dodajemy na przemian mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i mleko. Miksujemy chwilę do dokładnego połączenia się składników. Na koniec dodajemy pokrojone jabłko i mieszamy wszystko łyżką. Na patelni rozgrzewamy olej i wkładamy łyżką porcję ciasta, smażymy racuchy na wolnym ogniu na rumiano z obu stron. Po usmażeniu posypujemy cukrem pudrem (jeśli lubimy
Walijskie PichcenieJest wrzesień i na naszych stołach coraz częściej gościć będą jesienne smaki :) Jabłka, gruszki, śliwki w towarzystwie cynamonu, imbiru czy kardamonu idealnie pasują do rozgrzewających ciast i babeczek, na które mamy ochotę, gdy za oknem deszcz i zimno... Kawałek domowej szarlotki z kubkiem ciepłej herbaty lub puszysta babeczka i ulubione kakao szybko poprawiają humor w zimne wieczory :) Dziś zapraszam
Chocolate Muffin Blogjuż się prościej nie da. Dobre dla alergików na jajka i nie tylko.Zamiast zwykłego, białego cukru można dodać cukier brzozowy i ciasto będzie również dobre dla cukrzyków.Owoce można dodać dowolnie, czy będą to jabłka, śliwki czy gruszki na pewno się uda.Ja miałam w domu i jabłka i śliwki, więc użyłam obu.Potrzebujemy na średnią blachę, czy tortownicę:- dwie
Pasje Jolkijajka 1 szklanka mleka 0.5 szklanki wody gazowanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli 4 jabłka 1. Jabłka obieramy ze skórki i trzemy na tarce .2. Z wszystkich składników wykonujemy ciasto ( powinno być średnio gęste , można dodać dodatkowo trochę mąki )3. Smażymy na patelni około 2 min z każdej strony
ciemna strona patelni