ciasto z jabłek - 3024 przepisów (strona:124/202)

Szarlotka z kratką i cukrem pudrem. 159

Szarlotka z kratką Tradycyjna szarlotka z tartymi jabłkami. Taką szarlotkę robiła moja babcia i mama. Bez zbędnego kombinowania, najważniejsze w niej to smak jabłek

SMYKWKUCHNI
Cynamonowe frytki z jabłek, kruche pierogi z bananem i nutellą, tort „zupa” 172

minuty, aż troszkę się przyrumienią. Usmażone jabłka układać na ręcznikach papierowych.     4. Cukier wymieszać z cynamonem. Ostygnięte jabłka obtaczać w cynamonowym cukrze. Smacznego! :)     Kruche pierogi z nutellą i bananem   Ciasto: 350g mąki pszennej (użyłam tortowej) 200g schłodzonego masła 6 łyżek wody 1 opakowanie cukru wanilinowego 16g 3 łyżki cukru Nadzienie: 1 nieduży, dojrzały

Mała Cukierenka
Cynamonowiec z jabłkami i migdałami 102

następnie po jednym żółtku. Mąkę, cynamon, proszek i sodę przesypujemy przez sito, mieszamy i dodajemy do masy, na samym końcu dolewamy olej. Jabłka obieramy i kroimy na małe kawałki lub w ósemki. Dodajemy do ciasta wraz z płatkami (płatków trochę zostawiamy do posypania na górę) , mieszamy wykładamy na tortownicę wyłożoną papierem do pieczenia. Posypujemy płatkami, ja posypałam jeszcze

Pelusiowa Kuchnia
Ucierane z morelami i kruszonką 111

kolei odmierzone składniki. Najpierw wsypałam odmierzoną mąkę. Wbiłam jajo Wsypałam ksylitol Dodałam dwa jogurty o smaku jabłka i limetki Na samym końcu wlałam olej. Składniki ucierałam ( mieszałam) łopatką . Formę tortowa 26 cm wyłożyłam papierem do pieczenia( dno i boki) Przełożyłam ciasto. Pokroiłam w plasterki morele i poukładałam dosyć ścisło.   Wykonanie kruszonki:   Do pojemniczka wsypałam odmierzoną mąkę

Różowa kuchnia
Szarlotka! 133

Szarlotka to jedno z moich ukochanych ciast. Niby taki proste i nieskomplikowane. Ale uwielbiam je! I wolę po tysiąckroć o ciężkich i kalorycznych ciast z kremami! Bo czy jest coś lepszego od naszych świeżych polskich jabłek? ;-) Zapraszam na Facebooka i instagram smyk_w_kuchni

SMYKWKUCHNI
Makowiec japoński 135

makowiec dla wegetarian, makowiec bezglutenowy... To ciasto z masy makowej, aromatyczne i bardzo święteczne! Dodatkowo szybko się je robi, i ja nazwałam je ciastem bezstresowym! Składniki -puszka gotowej masy makowej z bakaliami najlepiej -3 duże jabłka starte na największych oczkach szklanka cukru pudru- u mnie cukier Diamant zmiksowany na puder szklanka rodzynek JUMBO od  SKWORCU 100 g orzechów

Z Kuchni Do Kuchni
Dzienny jadłospis z piątku 25. stycznia wraz z przepisami 86

piwno cebulowy z dodatkiem płatków jęczmiennych z masełkiem. Do picia zielona herbata. Obiad: Karp z jarzynami w sosie śmietankowym. Do picia sok z jabłek Deser: Makówka z bakaliami + kawa zbożowa Kolacja: Tortilla, tarta ziemniaczana na cieście piwnym + herbata rooibos z wanilią R E K L A M A google_ad_client = "ca-pub-5566741004431373"; /* video */ google_ad_slot

Smakowy Raj
Jabłecznik na białkach 262

cynamon, cydr i całość podsmażać około 10-12 minut. Zdjąć z ognia, do gorących jabłek wsypać galaretkę w proszku i dokładnie wymieszać. Jabłka odłożyć na około 10 minut i ciepłymi przełożyć biszkopty z białek. Ciasto odłożyć w zimne miejsce najlepiej na całą noc. Przed podaniem oprószyć cukrem pudrem. Źródło przepisu Daktyle w czekoladzie z moimi modyfikacjami

Ala piecze i gotuje
Blinki z kawałkami jabłek 133

sody szczypta soli 1 łyżka oleju 6 dużych jabłek Sposób wykonania : Wszystkie składniki dokładnie zmiksować na jednolitą masę (oprócz jabłek oczywiście ). Jabłka obrać z skórki i pokroić na cienkie plasterki,dodać do zmiksowanego ciasta i wymieszać łyżką. Wykładać łyżką (około 2 łyżki ) na rozgrzany tłuszcz lub olej i formować niewielkie placuszki. Smażyć na złoty kolor

Przepisy i porady kulinarne
Cake pops na osłodę i konkurs o smaku lata 119

przygotowałam specjalnie dla Chabrowego Pola (klik) - to piękne miejsce, koniecznie się tam wybierzcie.  CAKE POPS /na 20 sztuk/ 125 g biszkoptów lub ciasta biszkoptowego 1 opakowanie serka mascarpone lub pusztego Almette (z gruszką i jabłkiem) wersja dla dzieci - 2 łyżki Nutelli (jeśli używamy mascarpone) wersja dla dorosłych - 1 łyżka kakao, 2 łyżki rumu, Amaretto lub innego likieru (jeśli używamy

KUCHARNIA
Ciasto makowo-jabłkowe z bakaliami ^ 148

dodawać po łyżce mak oraz wsypywać po trochu kaszę mannę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i dalej ucierać, na koniec dodać jabłka i bakalie.Białka ubić ze szczyptą soli na sztywno i delikatnie wymieszać z masą makową.Ciasto wylać do formy (24/30 cm) wyłożonej papierem do pieczenia.Piec w temp. 180 stopni, ok. 50 min, przed wyjęciem sprawdzić patyczkiem

Mix smaku
papierówki w kakaowym cieście... 181

duże kawałki papierówek ze skórką, posypać cukrem 3 łyżki ciasto piec w 200C około 45 minut i z blaszki wyjąć jak będzie wystudzone ciasto jest wilgotne od soku pieczonych papierówek................SMACZNEGO!!! popieram akcję: BLOGERZY JEDZĄ JABŁKA

W Mojej Kuchni Lubię
Smakowita jablkowo jagodowa zapowiedz 119

Jutro z samego rana takie oto ciasto... kto lubi? ręka do góry!!!

Dzieje kuchennej Wiewióry
Ciacho malinowo-kakaowe 154

stopni GÓRA-DÓŁ. Ciasto równamy i wykładamy maliny. Teraz jeżeli są kwaśneposypujemy lekko cukrem.Pieczemy  ok .35 minut/200 st.Metodą patyczka sprawdzamy gotowość ciasta do zjedzenia.Powinien być suchy.Oczywiście zamiast malin mogą być śliwki, wiśnie, jabłka,gruszki. Co kto lubi.Na małą tortownicę będzie to odpowiednio- 3 jaja, 120 gr.masła, 5 łyżek cukru, 10 łyżek mąki, 1/2 łyżeczki proszku

Pasje Jolki
Łatwe ciasto - sypana szarlotka 203

Sypana szarlotka jest najłatwiejszym ciastem jakie można zrobić i na dodatek każdemu wychodzi. Nie ma tu wyrabiania ciasta, zakalec nie ma prawa wyjść... wystarczy tylko zmieszać sypkie składniki, zetrzeć  jabłka i margarynę i wstawić do piekarnika. Składniki:  1 szklanka mąki,  1 szklanka cukru,  1 szklanka kaszy manny, 2-3 duże jabłka

Aga w kuchni
Chleb orkiszowy z pomidorami i sezamem 187

zaczyn : 55 g aktywnego zakwasu z mąki żytniej razowej 200 g mąki orkiszowej białej typ 630 lub 720 200 g wody 1 starte jabłko Wszystkie składniki mieszamy, przykrywamy ściereczką i pozostawiamy na minimum 12 godz. Ciasto właściwe : cały zaczyn tj. około 500 g 400 g zmiksowanych pomidorów bez skórki z puszki 350 g mąki orkiszowej białej

Proste Potrawy
Łatwa biszkoptowa rolada z jabłkami lub galaretką 136

więc wybieram galaretki i jabłka, które robię co roku do słoików na zimę. Zazwyczaj robimy z Mamą od razu dwie - trzy rolady o różnych smakach. Proszę nie przerażać się długością opisu wykonania. To tylko tak strasznie wygląda. Robi się naprawdę łatwo. Wystarczy wieczorem i rano znaleźć po kilka minut na zrobienie i upieczenia ciasta oraz przygotowanie nadzienia i zwijanie(...)jajek 5 łyżek cukru + gruby cukier do posypania rolad 5 łyżek mąki płaska łyżeczka proszku do pieczenia Nadzienie 2 galaretki 2 szklanki wrzątku lub 2 słoiki (po350 ml) startych jabłek lub musu jabłkowego (może być też aromatyczny dyniowy) galaretka najlepiej cytrynowa ciut wody Oddzielić żółtka od białek. Żółtka zmiksować z cukrem na puszystą masę. Dodać do żółtek mąkę wymieszaną

Weekendy w domu i ogrodzie
Ciasto Wiewiórka 79

kuchni. Ono nie może się nie udać! Jest proste, smaczne i bardzo jesienne. Cynamonowe, orzechowe i pełne startych jabłek, które sprawiają, że długo pozostaje świeże. Przepis z mojego domowego zeszytu. Zerknijcie do swoich zapisków, na pewno też u Was to ciasto się znajdzie :)Czytaj więcej

bistro mama
Zielone jabłuszko 315

łyżka po łyżce dodajemy cukier, miksując na najwolniejszych obrotach miksera. Kolejno dodajemy żółtka, jedno po drugim, miksując. Mąkę przesiewamy wraz z proszkiem. Stopniowo dodajemy do masy, wolno miksując. Gotowe ciasto przekładamy do formy 24x39 wyłożonej papierem do pieczenia, tylko spód, i pieczemy w 160 stopniach przez 30 minut do tzw. suchego patyczka.   Wystudzić. Gdy biszkopt będzie zimny, delikatnie nożem(...)wydrążone zetrzeć na tartce na grubych oczkach. Dodać do tężejącej galaretki. Wymieszać. Biszkopt nasączamy ½ szkl. sokiem jabłkowym. Wykładamy ½ budyniu. Następnie galaretkę z jabłkami. Ostawiamy do lodówki aby galaretka dobrze stężała. Następnie wykładamy pozostałą część budyniu. Wierzch ciasta posypujemy pokruszonym biszkoptem (skórką biszkoptu, którą otrzymaliśmy po zdjęciu z ciasta w 1 etapie). SMACZNEGO

kulinarnyswiatdomi
Szarlotka królewska z bitą śmietaną 186

takie lekkie ciasta do kawy. Delikatny biszkopt, kwaskowata galaretka a całość zwieńczona bitą śmietaną posypaną czekoladą. Mmmmmm..... czego chcieć więcej? No może filiżankę dobrej kawy ;) Talerzyk "Rajski Ogród" Porcelana Bogucice Biszkopt: 2 jajka 1/3 szkl domowego cukru waniliowego 1/4 szkl mąki pszennej 1/4 szkl mąki ziemniaczanej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Masa jabłkowa: 1,5 kg jabłek 2 galaretki(...)przesiać obie mąki i proszek do pieczenia, delikatnie wymieszać łyżką. Foremkę 21x21 cm wyłożyć papierem do pieczenia, wylać biszkopt. Ciasto piec ok 15 minut, do tzw. suchego patyczka. Ostudzić. Tę samą blaszkę wyłożyć folią i włożyć do niej biszkopt. Masa: Jabłka obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Przełożyć do garnka, wlać ok 1/3 szkl wody i dusić

Smakołyki Asi
Ciasto piegusek ze śliwkami 158

początku. Teraz muszę ją dobrze trenować, aby mogła mi dalej wydajnie służyć. Aby to uczcić upiekłam ciasto piegusek ze śliwkami. O dziwo jakoś mi to sprawnie poszło. Bez gipsu o wiele łatwiej…Nawet sama wypestkowałam śliwki! Śliwki , jabłka i gruszki to typowe owoce o tej porze. Nic dziwnego, że na blogu co i rusz pojawiają się owocowe wypieki(...)Piegusek ze śliwkami…dlaczego nie! Piekłam już takie ciasto i bardzo mi smakowało. Ciasto piegusek Składniki: na okrągłą foremkę o pojemności 1,5 L 150 g masła o temperaturze pokojowej 200 g cukru 1 łyżka waniliowego ekstraktu 3 jajka 3 łyżki maku 200 g mąki 1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody oczyszczonej szczypta soli 400 g śliwek

codojedzenia
Szybka szarlotka bez jajek 273

dodać paczkę cukru wanilinowego). Przygotowujemy tortownicę – wykładamy papierem do pieczenia. Układamy warstwowo: sypkie składniki jabłka sypkie składniki jabłka sypkie składniki margaryna pokrojona w plastry Pieczemy w temp 180-190 st. przez ok. 1-1,5 godziny (góra ciasta powinna być ładnie zrumieniona).   Kategoria: Ciasta

kuchcikownia
Jesienny sernik z mlekiem w proszku i musem jabłkowym 170

Składniki: Ciasto kruche: 1,5 szklanki mąki pszennej 15 dag masła 3 łyżki cukru 1 żółtko 1 płaska łyżka śmietany 18% Masa serowa: 60 dag twarogu mielonego 1/2 szklanki cukru 16 g cukru z prawdziwą wanilią 1 szklanka mleka w proszku 1 szklanka mleka 3,2% 4 jajka 1 budyń śmietankowy Oetker Mus jabłkowy: 70 dag jabłek po obraniu(...)Sposób wykonania: Ciasto: Wszystkie składniki ciasta szybko zagnieść, nie ogrzewając za długo rękoma , wylepić dno natłuszczonej okrągłej foremki. Moja o średnicy 22 cm. Masa serowa; Mielony twaróg umieszczamy w misie miksera, wbijamy jajka, wsypujemy cukry, wlewamy mleko i wsypujemy mleko w proszku oraz budyń śmietankowy. Całość miksujemy około 3-4 minuty. Tak przygotowaną masę wylewamy na ciasto kruche w formie

Wanilia i Kardamon
Biszkoptowa Rolada Jabłkowa 157

owoców jaki chcemy osiągnąć - ja najbardziej lubię nadzienie w formie marmolady, wiec okres gotowania jest bliski 2 godzin). Pod koniec duszenia dodajemy cynamon i cukier (jego ilość zależy od słodkości jabłek, im kwaśniejsze tym więcej trzeba go dodać). Smażymy całość jeszcze kilkanaście minut już bez przykrycia. Odstawiamy do wystudzenia.Biszkopt:Blaszkę o wymiarach 35 x 28 cm wyłożyć pergaminem(...)Jeszcze ciepły biszkopt kładziemy na czystą ściereczkę i zawijamy biszkopt na kształt rolady. Odstawiamy na kilka minut. Po tym czasie rozwijamy ciasto i smarujemy nadzieniem jabłkowym zostawiając koniec rolady pusty. Ponownie zawijamy tym razem juz wraz z jabłkami.Całość oprószamy cukrem pudrem.Moje posty

Słodka Strona
Gruszki z czekoladą , w cieście francuskim 181

książki "Pie" Angeli Boggiano. Najlepsze jeszcze ciepłe!składniki (na 4 porcje)500g gotowego ciasta francuskiego4 gruszki70 g czekolady3 łyżki słodkiej śmietanki40 g mielonych migdałówrozmącone jajko do posmarowania ciastaprzygotowaniepiekarnik nagrzać o 200 st C. gruszki obrać, zostawić ogonek, używając narzędzia do wydrążania jabłek, delikatnie usunąć ogryzek, ale tak,  aby od strony ogonka pozostawić ok. 2,5 cm miąższu(...)małym ogniu ( ja robiłam to w naczynku nad garnkiem z gorącą wodą ). Kiedy czekolada się rozpuści,zdjąć z ognia, dodać migdały i wymieszać. Napełnić wydrążone owoce.  Z ciasta wyciąć 4 koła o średnicy 20 cm. Na  środku każdego postawić gruszkę i owinąć ją ciastem. Jeżeli stwierdzimy że ciasta jest za dużo, nadmiar przycinamy i wykorzystujemy do udekorowania gruszek

Stare Gary
Ciasto z jabłkami w galaretce 418

składnikibiszkopt* 2 jajka* 1/3 szklanki mąki pszennej* 1 łyżka mąki ziemniaczanej* 1/3 szklanki cukru* 1 łyżeczka octu* 1/3 łyżeczki proszku do pieczeniamasa jabłkowa* 1 kg jabłek* 3 galaretkimasa śmietanowa* 200 ml śmietany 30%* 2 łyżeczki żelatyny* 1 łyżka cukru pudruSposób wykonaniabiszkoptOddzielić białka od żółtek. Białka ubić na sztywno, wsypać cukier i dalej ubijać, aż piana będzie lśniąca, a cukier(...)przesianą mąkę wymieszaną z mąką ziemniaczaną i delikatnie połączyć.Ciasto wlać do tortownicy (24 cm) z dnem wyłożonym papierem do pieczenia.Piec w temperaturze 180 stopni, ok 20 min.masa jabłkowaJabłka obrać ze skórki i zetrzeć na tarce o grubych oczkach.Galaretki rozpuścić w 3 szklankach wrzątku i do gorącej wrzucić starte jabłka.Kiedy galaretka z jabłkami zacznie tężeć wylać

Mix smaku
BISZKOPTOWY TORCIK 1105 KCAL 151

Halo, czy ktoś tutaj ma ochotę na małego torcika? Ciasto smakuje jak tradycyjny biszkopt, także nie ma na co czekać :D Zapraszam! Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE MicrosoftInternetExplorer4 /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style-priority(...)wstawiamy na 15 minut do lodówki. 315kcal B23 W54 T0,5 TORT: 1. Biszkopt kroimy na pół. 2. Smarujemy konfiturą z jabłek. 3. Dodajemy jogurt 4. Dodajemy owoce. 5. Kładziemy na wierzch drugą warstwę ciasta. GOTOWE! CAŁOŚĆ 1105 B61 W186 T21,5 JEDNA PORCJA 1/10 110kcal

fitolarun.blogspot.com
Rolada biszkoptowa- galaretkowo - śmietanowa z wiśniami 288

rolada częściej zagości na naszych stołach. Na blogu można znaleźć przepis na  biszkoptową roladę z jabłkami i roladę waflową z bananem a teraz dołączy do nich rolada z nadzieniem galaretkowo - śmietanowym.W mojej wersji ciasta  do nadzienia użyłam bitej śmietany, galaretki i dla podkręcenia smaku kwaskowatych wiśni. Rolada pięknie się prezentuje

Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnienia